Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   65 / 239
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 6, 2011 /

Növeltem a holt-időt. A 2db 22pF kondenzátort kicseréltem 220pF-ra. Ezt a holtidőt már soknak tartom. Viszont ettől jobban nem engedi magát akkor sem kivezérelni pedig a táp még messze van.
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Nem lehet hogy a fojtó telít?

Nekem már volt hasonló.
(#) Suncorgo válasza cimopata hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

A fojtó EFD25. 18menet van rajta. Így az induktivitása 25uH. Legalábbis a Maxwell műszerem szerint. Ugyan ennyi menet volt rajta mikor próbapanelen teszteltem is. Akkor nem telített. Gondolom most sem ez a probléma.

Őszintén szólva nagyon messze van a kimeneti GND és a bemeneti GND egymástól, gyakorlatilag C10; C7 GND-je az U2 3-as lába illetve a bemenet GND-je egy pontban kellene legyen. Nálad ez szanaszét van szórva.
Fólia kondik sincsenek a tápon, kellene a pufferek mellé valamint a +/- tápot átfogóan a fetek lábára is.

Ha ezek megvannak akkor érdemes tovább méricskélni.
(#) Suncorgo válasza cimopata hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Megcsináltam. U2 földjét elvágtam és egy vezetékkel kötöttem be a 2 puffer közé + 2 pufferre 1-1 100nF fólia és a fetekre is 1-1 100nF fólia. Ugyan ez a helyzet.

Viszont ha a kimeneti szűrőn nem 18 menet van csak 10 akkor sokkal jobban engedi magát kivezérelni. Tényleg telítene a mag? Ezzel csak annyi a baj hogy 230Khz freki mellett elkezdenek a fetek is melegedni és olyan 2Vppre nő a kimeneti nagyfrekis zavar.
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Viszont zenével, kisebb induktivitással még jobban recseg.

Az IR szokott ilyen visszacsatolásokat csinálni a félhídból, de ott ha megnézed (IRAUDAMP1) előtte simítja késlelteti egy R-C taggal a félhidat.

IRF540N amúgy sem olyan jó fet. 2Vpp maradékkal ne foglalkozz az nem olyan sok.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 6, 2011 /

Üdv!

Először is elnézést kérek kezdő jellegű kérdésem miatt de egy egyszerű dolog nem fér meg a fejemben. Ugyebár van nekünk a kimeneti szűrőnk aminek a lényege, hogy megszabaduljunk a kapcsolófrekvenciától. Na mármost nekünk a kimeneti jelünk állandó frekvencián van és csak a kitöltésünk változik a bemenet függvényében. Itt jön a számomra érthetetlen rész. Tegyük fel a kapcsolófrekvenciánk 100kHz. Ha nekem a szűrőm pl 30kHz-re van méretezve akkor nekem semminek nem szabadna a szűrő után megjelenjen de mégis visszakapom a bemenő jelet. Kicsit konyhanyelven fogalmaztam de remélem értitek, hogy mi nem világos számomra. Előre is köszönöm és elnézést ezért a számotokra egyértelmű kérdésért :hide:
(#) lorylaci válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Csak fix frekvenciás, hárömszöggenerátoros PWM-ek esetén állandó a vívőfrekvencia. Önrezgők esetében a kivezérléstől változik. Ráadásul a kimenet négyszög, aminek vannak felharmonikusai
A szűrő nem digitális, tehát az alatt minden, afölött semmi, hanem vágása van. Egy LC szűrő az 12dB/oktáv, vagyis ha 30kHz a szűrőd, akkor a 60kHz-en (oktávja) negyedére csökkenti a feszültséget, 120kHz-en 16-odára.
A félhíd kimenete egy PWM jel, aminek ha nem 50% a kitöltési tényezője, akkor a van egyenáramű vagy ha egy sort nézünk, akkor alacsony frekvenciás komponense. Értelemszerűen a szűrő után ezt a komponenst kapjuk vissza.
Remélem így már jobban érthető
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Ez az elrendezés teljesen olyan, mint az IR erősítői, csak az a különbség, hogy ott a félhíd kimeneti feszültségét kivonva a bemeneti feszültségből a jel egy integrátorra kerül. Erre van ott egy opamp, utána szinteltoló, stb. Nálad is van integrátor, de ezt mindössze a C7-es kondi képviseli. Valószínű az a baj, hogy ez nem integrál eléggé, vagyis inkább úgy mondanám, hogy kicsi az integrálási időállandója. A C7-en levő feszültségnek olyasminek kellene lennie, mint a kimeneti fesz, tehát, olyan fűrészesnek, csak a fogak nincsenek lekerekítve, hanem "hegyesek". Mérj rá a C7-re, azt fogod látni, hogy az alakja kis kivezérléseknél az előbb említett fazonú, nagyobb kivezérléseknél meg inkább négyszög lesz, aminek az oldalmeredekségei változnak a bemeneti jel függvényében. Ezt a kondit növeld meg, mondjuk a duplájára, aztán nézd meg mit csinál. Lényege az, hogy ezen a kondin nem szabad telítenie a fesznek, vagyis hűen követnie kellene a bemenetet. ( Ez így egy elég gyengécske integrátor, de azért működik. Óriási előnye, hogy a hibajelet - bemenet, minusz a kimenet, - egy integrátor fogadja, aminek van kellő elnyomása a nagyfrekis zavarokra, hibákra, stb. )
(#) nagy_david1 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Köszi. Így már kicsit világosabb. Amúgy én pont a háromszöggenerátoros topológiára gondoltam (igaz nem pontosítottam) így a kimeneti frekvenciám mindig stabilan nagy vagyis akkor az LC szűrőmön mindig 16-odára csökkene a feszültség (120kHz kapcsolófrekvenciával nézve pl). Ez zavart meg engem nagyon.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 7, 2011 /

Ez üresjárat. Odáig jutottam hogy megmértem U2 bemenetét. A szkóp GND-je U2 3. lábán van. Tehát arra voltam kiváncsi hogy U2 "mit lát" eből a fűrészjelből. Látszik hogy van benne zavar. de csak az egyik félperiódusban. Végigméregetve s szinttolót és az ellenütemű kimenet konverteren át egészen eljut az IR bemenetére. Ettől a felső fet kinyit lezár egy kis időre és utána jön a 4 szög jel miatti "normál" kinyitása. Ebből kiderült hogy miért kezd először a kimeneti jel alja torzítani. Ház ezért mert ez a plusz kis kitöltési arány hozzáadódik a felső fet nyitva tartási idejéhez. Ezért ez lekorlátozza a kivezérelhetőséget. Remélem jól gondolom. Már csak az a kérdés hogy hol szedheti össze ezt a zavart az áramkör. Van valami ötletetek?

Itt látszik mikor a felső fet bekapcsol akkor ott van egy nagyfrekis rezgés. Ez amint láttuk vissza is jut a U2 bemenetére. Ez zavarja be kegyetlenül. Mit, hol lehet ez ellen tenni?
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Lépések:
1. gátold meg a a zaj visszajutását a visszacsatolásba, rakj be egy nagyfrekis szűrőt
2. Lassítsd kicsit a FETek kapcsolását, ezzel az ilyen berezgések csökkennek
3. Tervezz RC snubber, így a berezgéseket kicsit tudod csillapítani

És mivan akkor ha a 4077-es kapcsol bizonytalanul? Végül is az nem schmitt trigger ic. Ahogy nézegettem az IRAUD1-et ott a szinttoló után st ic van. Mi van ha a 4077 kimenete billen át egy kicsit magasba? Persze ezt nem fogom tudni megmérni mert alapból a bemenetén is jelen van a zavar.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Lehetséges, de annak meg nem túl nagy a hiszterézise? Mert a hiszterézissel például az ilyen csökkenthető.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Nem hiszem, hogy ez okozná a problémát, ugyanis neked szimmetrikusan nem lehet teljesen kivezérelni a végét. Ez a berezgés még nem olyan nagy, meg ha ez komolyan számítana, akkor aszimmetrikus lenne a kivezérelhetőség.
Nem próbáltad a C7-et növelni? Mi a hatása?

Se a túl nagy holtidő nem jó se a túl kicsi. Növeltem 22pF kondenzátorokat vele párhuzamosan kötött 100pF-al. A szkópon látható pozitív fet berezgése megszűnt. Viszont ugyan addig engedi magát kivezérelni, mint eddig. C7-el csak a kapcsoló frekit tudom befolyásolni.

Kötöttem a bemenetre vagyis U2. 2. lábára egy 100k potmétert. A 2 végpontját pedig az opa +/- lábára (tápjára) Elkezdtem tekerni negatív és pozitív irányba is. Semmi baját nem láttam szépen majdnem tápig ki lehet vezérelni így, a tápot közelítve csökken a kapcsolófreki. Már csak az az érdekes hogy hangfrekvenciával vezérelve pedig nem jó. Próbáltam máshová is kötni a bemeneti GNDt de ugyan az a helyzet. Potméterrel miért jó hangfrekvenciával miért nem? Ilyet még nem láttam.

Nem lehetséges, hogy a hangfrekvenciás jelforrásodat nagyon beterheli az 1-kiloohmos bemeneti ellenállás? ( Egyébként is nagyon gyenge dolog lesz ez 47-szeres erősítéssel.)

A másik, hogy a tápfeszt nem elég hidegíteni két elkóval. Kellett volna két darab 1 µF körüli MKT, vagy valami. És hol a teliföld? Az autós erősítőnél, meg a tápjánál ez a kérdés eléggé ki lett tárgyalva...

( Én nagyon sok féle elrendezést kipróbáltam, ami a szabályozókört, meg a moduláció előállítását illeti. Nem sok különbség van közöttük, legalábbis torzításra. Nagyjából bármilyen elrendezéssel elérhető a 0,1 % alatti torzítás és az már nagyon szépen tud muzsikálni. Némelyikbe kevesebb anyag, némelyikbe több kell, de ez nem számottevő. A minőségét elsősorban a zavarok, tüskék fogják meghatározni, ezt meg néhány nagyon kevés dolog. Ilyen a GND vezetése. Ha nem tudod pontosan, hogy melyiket, hol kell vezetni, mit kell külön, mit lehet mással együtt közösen, akkor használj teliföldet, különben beleőrülsz a próbálkozásokba és még mindig nagyon gyenge dolog lesz. A másik a hidegítések, de erről is volt már néhányszor szó... )
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

LOMEXban lehet kapni X7R tipusű kerámia kondikat, elég széles feszültségskálán. Például nekem van egy rakat 330nF 100V X7R SMD kerámia kondim, kb 10ftnet/darab, megéri belőle venni egy pár tucatot.
Én ezekből 1-1db-ot közvetlenül az elkók alá szoktam pakolni, valamin még 1-1 darabot minél közelebb a FEThez.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Igen, nálam is nagyon fogyóban van, a jövő héten megyek felújítani a készletemet, többek közt ezt is.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 8, 2011 /

Nem hiszitek el mit csináltam vele és jó lett..... Igaz még a hangját nem hallottam (csendbe kell lenni) de szkópon semmi sem látszik. A 12V táp ami a 4077nek és ir2110nek csinálja a tápot zavart láttam. Hiába kondiztam akkor is ott volt. Most lehet mondani hogy hülyéknek áll a világ tettem egy 100nF kondenzátort a 12Vot előállító BD emiter-kollektorára.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

A segédtáp szűrésével mindig figyelni kell. A TAS5630 például RC szűrőket javasol a gate-meghajtókhoz.
Sokan tapasztalták, hogy pl a stabkockákkal is hibák akadnak, mivel nem bírják ezeket a hirtelen áramcsúcsókat.
Én 1µF 25V X7R SMD kerámia kondikat szoktam bekapolni, azok megállják a helyüket, és nem szokot ilyen probléma lenni.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 8, 2011 /

Szóval Q1-ről van szó. Mit csináltam vele? Lassítottam a stabilizátor működését? Ilyen zavar mentes még sose volt a kimeneti jelalakom. Felteszem a frissült kapcsolást. Közbe változott ez az de a kapcsolás lényegében semmit csak az értékek.
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

De épp ez az hogy vagy a stabilizátor bemenetét vagy a kimenetét szűröd. Egyik se volt jó. Csak a tranya emiter kollektora között lett jó. Ezért gondolok arra hogy az ott nem csak szűr.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 9, 2011 /

Nem utolsó sorban köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 10, 2011 /

Közbe szimulálok és sehogyan sem sikerül visszacsatolni az erősítőt. Ez egy másik. BD modulációt nézegettem. 3 szög jelet adva neki működik rendesen. Hogyan kell visszacsatolni a 2 félhíd kimenetéről? (vagy ez titok? )
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 10, 2011 /

Siker. Egy olyan kérdésem lenne hogy a BD modulációs végfokok kimenetére is kell LC szűrő? (Nem tudom mint ha valamelyik TI doksiba olvastam volna hogy filter less BD) Vagy ez megint egy más kategória?

Pontosabban ebben: Bővebben: Link

6. oldal
Következő: »»   65 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem