Fórum témák
» Több friss téma |
A mellékelt kapcsolásodban gyakorlatilag a telepet, a rajzon felül látható potmétert és a hangszórót sorba kötötted, a tranzisztoros rész egy nagy rövidzár, tehát nem csinál semmit.
Amire te gondolhattál - gondolom én, az a Darlington-pár, de az nem így néz ki, hanem az első tranzisztor a második bázisa-kollektora közé van kötve. Nagyot erősít (a két tranzisztor erősítésének szorzata az eredő), de nagyot is torzít, meg lassú. Illetve nagyobb előfeszültség kell neki, ami egy tranzisztorénak a duplája: ~1,3V.
Én az első tranzisztor emitter ellenállását áthidalnám egy kondival, mert így negatív visszacsatolást okoz. Igaz, hogy a torzítást csökkenti, de csökken az erősítése is.
Az IC-s megoldás már kicsit messze van az egyszerűen összedobható, de mégis élményt okozó megoldásoktól, szerintem. Meg az már olyan túlmodern a detektoros világához.
Igazából az erősítése így 10 alatt van, lehet, hogy ez valóban kevés, ezt a próba döntheti el igazán. A bemenő ellenállás növelése érdekében hagytam el.
IC-sre meg úgy lehetne alapozni, hogy már valamiből bontott, de kész panel. Manapság sűrűn találkozni ilyesmivel.
Ez nekem is eszembe jutott, de a bemeneten található potméter úgyis megadja a bemenő ellenállás legnagyobb értékét, tehát legfeljebb nem söntöli annyira az utána levő fokozat.
Ha tényleg növelni szeretnéd a bemenő ellenállást, akkor a hangerőszabályozót a következő fokozatra kéne tenni. Hát, az IC-s megoldást még kicsit soknak érzem a kezdő barátunk tudásához (nem sérteni akarom, én se születtem profinak, az első rádióm kis egytranzisztoros volt, miután kipróbáltam a szimpla diódást), így egyszerű, főleg átlátható megoldást kéne neki mondani, amiből meg is érti, mi minden történik egy ilyen áramkörben és melyik megoldás mit is okoz. Aztán majd szórakozhat bonyolultabb dolgokkal.
Akkor marad a skicc, legfeljebb kiegészítve a javaslatoddal. Szerintem ennél egyszerűbben nehezen valósítja meg ezt a feladatot.
Vagy akár megoszthatná az emitter ellenállást, pl. 220, és 330 Ohm -ra (ez 550 Ohm ), így akár csak egy részét söntölné a kondival (akár az egyik, akár a másik tagot, vagy mindkettőt), ekkor már lenne 4 verzió az erősítésre.
2 tranzisztoros rádió középhullámra.
ON6MU honlapján talált kapcsolásirajz alapján bemutatok egy 2 tranzisztoros rádiót. A készüléket megépítettem és jól működik mind kristály és dinamikus 4000 ohmos fejhallgatóval is. Ferritrúdra gondosan elkészített tekercsel a szelektivitás is elfogadható. A detektor a BF199 tranzisztor bázis-emitter diódáját használja. Ez a tranzisztor egyben rádiófrekvenciás erősítőként is működik. Az első tranzisztor munkapontját a P1 trimmer potméterrel állíthatjuk be. Ezt úgy kell állítani, hogy torzitás mentes vételt kapjunk. Külömböző térerejű állomásoknál egy kis utánállításra lehet szükség. A második tranzisztor a hangfrekvenciás erősítő, ehhez illeszkedik a fejhallgató. Próbálkozhatunk transzformátorral illesztett hanszórós vétel is. A készülék tápfeszültsége széles tartományok között választható 2-5V, de még 1V-al is üzemképes, áramfelvétele kicsi, így akár egy-két darab használt ceruzaelemmel is takarékosan működtethető. További részleteket a mellékelt képeken láthatjuk.
A T2 tranzisztor munkapontját az R3 értékének a rajzon leírt módon kell beállítani, így más tranzisztorral is beüzemelhető.
Jól néz ki! Gratulálok! Kimenő trafót téve a 2. tranyó után nagyobb tápfeszről szerintem hangszóró is szólna.
..igen, erre én is gondoltam. Még nem próbáltam ki, de remélem lesz aki majd elkészíti és beszámol róla. Üdv. sz_f
Igen, jó ha van egy műszer kéznél, érdemes mérni az otimális beállítás érdekében és így a készletünkben lévő alkatrészekből is gazdálkodhatunk. Ha valaki még csak most épít először ilyent és nincs műszere sem (pld. az én unokám) azért hozzáfoghat mert ez kipróbált kapcsolás, azonban lényegesen ne térjünk el a megadott értékektől. R3 értékét lehet próbálgatással is beállítani, de ez a rajzon megadott értéknél ne legyen kisebb, lehetséges, hogy 470ko jobb beállítást eredményez. Néhányszor 10ko füllel halható hallható változást nem okoz. Csak a T2-vel (nálam BC547BP) megépített erősítő rész, rákapcsolható detektoros rádió kimenetére. Bemenő ellenállása kb 12000 ohm kimenő ellenállás kb 2200 ohm. Feszültségerősítése 1 ko-mal terhelve 8X, 4700 ohm-al 22X -es, 3V tápfeszültséggel, 1000Hz-en mérve. Az optimális terhelő ellenállás ebben az esetben 2200 ohm. Természetesen ezek inkább csak becslések, mint sem labormérések. Üdv. sz_f
Jó napot!
Találtam egy nagyon egyszerű egytranzisztoros kapcsolást Itt. Egyelőre a napelemet nem szerelném be, majd csak ha szerzek valahonnan. Elég erős lenne pl. egy ferritantennának, 32 ohmos hangszóróra? Nem túl nagy a reményem iránta, viszont karácsonyra szeretnék összeszerelni egy jó detektorost. Az erősítő azért kéne, mert télen nincs kedvem kimenni az udvarra az antennámhoz.
Hát hogy is mondjam? Ferritantennáról biztosan nem fog működni, hacsak nem pár km-en belül van az adó.
Ráadásul, a kapcsolásban lévő dióda csak ront a helyzeten, mivel a nyitófeszültsége hozzáadódik a tranzisztor bázis-emitter diódájának a nyitófeszültségéhez, így azután közel 1 V feszültséget kéne szolgáltatni a ferritantennának, hogy megszólaljon. Ha már úgyis tranzisztorral erősítesz, ellátja az a detektor szerepét is. A becsatolt skiccen a B jelű rajz mutat egy ilyen megoldást.
A "B" jelűnél az antennát ne a középleágazásra tedd, hanem a rezgőkör tetejére. A leágazás az illesztést szolgálja, a rezgőkör nagy impedanciáját igazítja a tranzisztoros fokozat kis bemenő impedanciájához. Mint egy csatolótrafó.
Vagy ki kell számolni az illesztést, vagy több középleágazást kell készíteni és a legjobb hangot adóhoz kell kapcsolni a 10nF-os csatolókondit. Az "A" jelűnél a tranzisztor B-C pontjaira kötött 10nF túl nagy. Söntöli a hangfrekvenciát is. Ide néhány 100pF elegendő, hogy a rádiófrekvenciát kiszűrje. Idézet: „Az "A" jelűnél a tranzisztor B-C pontjaira kötött 10nF túl nagy.” A tranzisztor E-C kivezetéseit akartam írni, elnézést. Tehát nem B-C.
Én csináltam már ilyet, ferrit antennával, germánium diódával és tranzisztorral. Amiket tapasztaltam: egy bizonyos méretig számított, milyen hosszú a ferrit, és a használt litze huzal is. a hosszabb ferrittel nagyobb hangerővel szólt. A rádió roncsokból származó 10 eres litze huzalnál nagyobb hangerőt adott a 30 eres litze. Dugdosós panelen raktam össze, így könnyen lehetett cserélgetni a diódát és a tranzisztort, így ki lehetett választani a legnagyobb hangerőt adót. Egy 20 cm körüli ferittel, a 30 eres liztével, 4000 ohmos fejhallgatóval Budapest III. kerületében antenna és földelés nélkül élvezhető hangerővel szólt a Kossuth. Egy szobán belűli, antennának használt 5 méteres dróttal több külföldi adó is bejött, főleg az esti órákban.
Jó napot!
Bocsánatot kérek, hogy már megint ezzel az "erősített" rádióval zavarok, de már szeretném, ha karácsonyra készen lenne, szeretnék vele valami ünnepi műsort venni. Igaz, van a zsebrádióm, de amilyen jónak gondoltam, legalább olyan rossz. A Kossuthot már legalább egy hónapja csakis FM URH frekvenciatartományban tudom venni (105,6 Mhz), ami nagyon zavaró, mert ha valaki lent bekapcsolja a tévét, vagy elindul a mosógép, esetleg kisül a plazmagömböm, úgy el kezd súgni, hogy csak na. Ráadásul még egy drótot is hozzá kell kötnöm, hogy egyáltalán megyszólaljon, azt meg beállítani... Na, mindegy, a lényegre térek: szeretnék megépíteni egy Conrad Retro középhullámú rádiót, sajátkezűleg, mivel megvenni nem lehet. Azt hiszem, ez már nem számít detektorosnak, viszon én hozzákötnék még egy kört, amit egy kapcsolóval átkapcsolnék detektorosra, vagy erre a szupervevőre(?). Nálunk csoki-svorkának hívják, amibe beültetnék, de ez olyan felvidéki név. Az oldal , ahol a kapcsolás is van. A tekercset a régebbi (és eddigi egyetlen működő) detektorosomból halászom ki, aztán majd valahol csak találok ferritrudat is... A ferritantennát (tekercset) már mellékeltem régebben itt.
Szervusz!
Olyan sok mindent írtá, alig értem a kérdést. De csak bíztatni tudlak a rádió megépítéséhez. Tényleg nem érdemes "trilliárdokért" bóti kit-et venni mikor manapság annyi alkatrészt tudunk bányászni a sok kidobott elektronikai hulladékból, hogy sosem fogy el. Én nem szégyeltem lomtalanításkor kibányászni a jó forgókondikat ferrit rudakat kristályokat stb. Régi cuccokban találtam OA1160, és OA1172 Germánium diódákat is bár ha ilyen nem lenne nagyon jó Schottky diódák is elő fordulnak mint a HP 5082 amit a hétn szeteztem. Én meg most építgetek egy SSB rádiót, ami már kiabál, csak dobozolni meg finomítgatni kell. Üdv. Gábor
Az un. SSB rádió-vevő engem is érdekelne ??!! Esetleg, "kapcsolási-rajz"+ le-írás ????
Az említett témakör engem is érdekel. Szívesen levelezek, vagy csettelek evvel kapcsolatban ez iránt érdeklődő forumtársakkal.
Antennaman, hagerferi:
Azonban a címben jelzett rádió a teljes címet értelmezve kifejezetten Rádió vevőkészülékekről szól. Ha már adó-vevőről van szó, akkor a Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link topikok valamelyikében kellene, lehetne tárgyalni. Miért nem lehet megtalálni mindennek a saját topikját . . .
Szia Hager Feri!
Nem csak a kapcs rajzot ,de a működő beüzemelt nyák terveket is szívesenátadom ha már meg tervezgettem. Sprint Layouttal lay formátumban vannak. Majd fojtatom csak most el lettem foglalva Hi
Jelenleg csak vevőről van szó. Persze mivel ezek modulok , addig bővíti a rádiós amíg akarja. De ne rugaszkodjunk el a Detektoros rádióktól, mert azok is nagy sikerélményt nyújtanak amikor megszólalnak. Én csak tudommert attól kezdve lettem beoltva a rádiózással, hogy megszólalt az első kezdetleges detektorosom. Üdv. Gábor
Kedves Feri!
Egyetértek. A csetelést ill. levelezést a fórumon kívül értelmeztem. Bővebben nem is szóltam hozzá adó-vevő témában. Köszönöm a linekeket. Üdvözlettel, sz-ferko
Nem kell, sőt nem is lenne jó, ha a fórumon kívülre mennénk. Én csak annyit bátorkodtam kérni, hogy mindent a maga helyén, topikjában kellene kitárgyalni, ami azért van bőven. Nem hiszem, hogy az M3 -as csavar lelkivilágát minden egyes topikban kellene kitárgyalni, mert az ugye mindenhol előfordul, különösen akkor mikor van (legalább egy) topik, ahol erről van szó.
Szia !
Köszönöm a választ ! Ha, majd időd engedi:kérlek légyszíves elküldeni,az egész SSB rádióval kapcsolatos tervet,leírást stb. az email címemre?!!"Fáradozásodat", előre-is köszönettel nyugtázom. Tisztelettel:
Szia! Moderátor vagy? Ha igen akkor néha nézzél be a detektoros fórumra is. Hobbyline
[OFF]Nem, nem vagyok moderátor. Csak bosszant a párhuzamos el-elbeszélgetés egymás mellett. Miért is kellene a detektoros fórumra látogatnom? Én jól elvagyok ezen a fórumon is.
Jó napot!
Itt találtam egy jó kapcsolást. Nagyon szeretném megépíteni, csak egy gond van: TA7642-t csak angliából tudnék beszerezni, úgy 5?-ért, ami nagyjából 1300 Ft. Ezt nem akarom megcsinálni, mivel nincs annyi zsebpénzem. Ha valaki tudná, hogy hogyyan helyettesíthetném max. 5 alkatrésszel, az írjon. Ha pedig valakinek véletlenül lenne ilyenje, és nagyon nagylelkű lenne, és küldene, a címem: priviben .
Most írok egy cikket vevőkről, csak több kritériumnak meg kell felelnie a moderátor kérésére. Javaslom jegeld a témát két hétig, és nézd meg a cikkemet. Üdv Joe
|
Bejelentkezés
Hirdetés |