Fórum témák
» Több friss téma |
Muszály stabilnak lenni, ezt pedig csak jó mechanikai kivitel biztosítja. A javítás sokadrangú kérdés.
Sikerült megjavítani! Az egyik óriási forgósávváltó leszedői, szegmensei voltak koszosak, és némelyik kissé laza. Rendesen szét kellett pakolni a környezetét is, hogy kivehető legyen-na meg vissza. Azért itt találkoztam néhány otromba forrasztással is. A visszadobozolás komoly fizikai munka volt,de sebaj. A Pacsirta AM-KF rendben,vételkészség kíváló, következik az FM-KF a 1172-vel. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! CATV jelszintet szeretnék mérni. Elgondolásom szerint elég lenne két ponton mérni, VHF alján és UHF tetején, hogy hosszú kábel esetén a kábelveszteséget ki tudjam egyenlíteni. A kijelzést praktikusan egy AVR-rel megoldom, de az RF részében nincs sok tapasztalatom. Készített már valaki ehhez hasonló egyszerű mérővevőt?
Szia!
Ha az RF részben nincs sok tapasztalatod a következő megoldást javasolnám. Kell egy TV tuner, a tuner után egy sávszűrő 38MHz-re, majd egy logaritmikus detektor. A detektorról lejövő egyenfeszt kell csak mérni és kijelezni. Az elkészült "műszert" ezután egy hiteles szignálgenerátorral be kell mérni. 5-10MHz-enként felvenni egy kalibrációs görbét, a tuner frekvenciaátvitelének kompenzálásához. Ha mikrovezérlővel vezérelnéd a digitális hangolású tunert és mikrovezérlővel mérnéd, illetve jeleznéd ki a detektorról lejövő egyenfeszt, rögtön szoftverből lehetne kompenzálni a kijelzett értéket a frekvencia függvényében. Így a teljes sávban mérhetnéd a jelszinteket.
Szia!
Köszönöm a gyors választ! A tuneres megoldás jól hangzik, és számomra is kivitelezhető, úgy gondolom. Digitális hangolású tunert gondolom PC-s tévékártyából ki lehet termelni. Ha elakadok, akkor kérnék még majd segítséget! Köszönöm!
Digitális hangolású tunert találsz az elmúlt 15 évben gyártott televíziókban és videókban is.
Ha elakadnál írj nyugodtan, mindíg van itt valaki aki segít.
Szia, ha a tunert megtoldjuk a KF erősítőjével, akkor annak az AGC jele felhasználható erre. -?. Remélem a késleltetés nem zavar.
Szia,
Szeretném megkérdezni, hogy ezt a mérést milyen hardverrel / szoftverrel csináltad? Mik a határai (alsó - felső frekvencia tartománya)? Nekem is van wobblerszkópom 1GHz-ig, de kissé nehézkes a használata (van vagy 50kg...) Esetleg belevágnék egy ilyesmibe, ha ez DIY kategória.
Ha az AGC dinamikatartománya elég a feladathoz, azzal is meg lehet oldani.
Némelyik FM-KF IC 50-60dB dinamikájú, elég jó linearitású térerő mérő kivezetéssel rendelkezik, ami szintén jó megoldás lehet.
A hardver és a szoftver innen való.
A hardvert némileg módosítottam ezért az alsó frekvenciahatára (ahol még megfelelőek a paraméterei) 2MHz, a felső 200MHz. Ez még a régi párhuzamos portos verzió. Jelenleg fejlesztés alatt áll egy, az új USB portos olasz verzióra épülő hardver, melyhez egy külső frekvenciatöbbszöröző egységet is tervezek építeni. Alap kiépítésben a wobbler része 0-200MHz az antenna analizátor része 1-200MHz. Frekvenciatöbbszörözővel a Wobbler része 500MHz-ig kitolható (az AD8307 miatt), az antenna analizátor része pedig 800MHz-ig (az alkalmazott iránycsatoló miatt). Hogy mennyire otthon elkészíthető? Nekem sikerült itt van néhány kép a nyákokról.
Lehetne többet tudni a wobbleredről, mérőfejek megvannak?
50 kg os nekem is van, és Ferkógyerek tanított meg használni. Szóval tegyél fel képet és jelezd az állapotát. Ha szovjet, akkor nem biztos hogy kell hozzá mérőfej. Az enyémen 60 ohm-os bemenet van. BNC-t lehet elé gyártani. A kép és a típus függése a további mérés menete.
Sziasztok!
Nincs valakinek véletlenül a fiókja alján elfekvőben 1-2db AD8307 log detektora? Vennék tőle... Üdv!
Köszönöm én is az ebay-es hozzászólást, bár sokmindent rendeltem már ott, most találtam pár "olcsó" Hong-Kong-i darabot (pl. ad8302, ad603).
Rendeltem, remélem megjönnek, mert olcsóbb, mint az analog honlapján lévő 1000 darabos ár...
Ezt csináljuk mi is, nekem eddig minden darab jó volt.
ok! megrendeltem az ad8307-et az ebay-en.
sikerült egy UV916 -os tunert is beszerezni. a vezérléshez és kijelzéshez megvan mindenem. 38MHz-es szűrő típust tud valaki mondani? azt még be kell szereznem. esetleg nem használt tévéből kitermelhető?
Kitermelhető TV-ből, videóból, de itt kapható is.
Ezzel egyetértek,ezek még mindig stabilak,nekem is van hasonló Emg-orion gyártmány Tr 1173/B 4-250 Mhz-g müködik.stabil és pontos a freki stabilitása még mindíg kiváló! Igaz nagy darab,és föleg nehéz.
Sziasztok!
Ehhez hasonló megoldást közöltek le a Rádiótechnika folyóíratban is ha jól emlékszem 1986-s évbenha megtalálom bescannelem és felteszem ide,kis átalakítással megépíthetö.Vagyis modernizálni kell a mai kornak megfelelöen,elvnek meg kiváló.
köszönöm a válaszokat, és a segítséget!
ha van elvi rajz,azt is átnézem, minden információ jó, sokat segít, mert nekem nincs a kisujjamban ami nektek zsigerből jön. ) thx!!
Sziasztok
Első körben egy freki mérőt akarok összehozni csak még az nem tudom hogy 2x16lcdvel vagy 7 szegmenses kijelzővel fogom... Ezután egy oszcillátorral alkalmassá akarom tenni LC mérésre is. És akkor lesz végre egy normális L mérőm is. Ami most van az csak 1uH a legkisebb érték amit mér. A frekimérő kalibrálással működésének hitelességével nem lesz gondom. Valamikor építettem egy 4szög jel generátort (csak elő kell keríteni a panelt) azt hiszem 10Mhz kvarcoszcillátor hajtja aztán szépen le van osztogatva az órajel 74AC161-el egymás után vagy 4el.
Szia!
Miért nem csinálsz L-C-f mérőt? A neten van elég sok egyszerű és pontos műszer leírás.
Előbb-utóbb szükséged lesz LC mérőre is. Ha jól tudsz programmozni, akkor tanulmányozd a háromvoltmérős impedancia mérés elvét. Ha ezt megérted, akkor gyakorlatilag két hiteles, és pontos etalonra lesz szükséged, és két feszültség méréssel megoldottad a problémát. A harmadik feszültséget nem kell mérni, ez a generátor kapocsfeszültsége, és ismert (hitelesítéskor). Ezekből számítható az impedancia abszolút értéke, ill. a frekvencia ismeretében a fázisszöge is. Így már számítható az L, és C értéke, ill. a veszteségei.
Sziasztok! Nagyon egyszerű hangoló generátorra lenne szükségem, lehetőleg valamiféle üttetős elven. AM reflex vevőt és AM egyenes vevőt kellene sorozatban hangolni több telephelyen cefet olcsón.
Kisegítene egy átütős megoldás, arra gondoltam 455-ös rezonátort üttetnék sáv alján és tetején. Frekimérő, egyéb okosság kizárva, oktató rádiós cikksorozathoz kellene modulként. 1 megás kő megadná a sáv közepét.
Esetleg a kristállyal egy 4 MHz oszcillátor, és egy 4,4 - 5,7 MHz között hangolható oszcillátorok különbségi jeleként. A leválasztó erősítőt tápban AM modudulálva egy egyszerű 1 kHz -es fázistolós oszcillátorral. Így beleesik a KF frekvenciák többsége is. Az 1 MHz -es kristály elegendő hitelesítőnek.
Az a gond a 3 voltmérős módszerrel hogy a 3 voltmérő negatívja nem közös. Valahogy emiatt szintilleszteni kellene GNDre mert az avr csak GNDhez képest tud mérni. Fel is tudnám használni a 10 bites A/D átalakítókat 5V referenciával 4.8mV felbontással vagy 2.56V referenciával 2.5mV felbontással.
Valahogy csak megoldották, mert igen sok műszer működik igy, pl. PIC -es mérők, vagy a PC -s hangkártyás mérők. Ha AVR -el szeretnéd, akkor vagy keresel egy ilyen megoldást, vagy átszerkeszted egy PIC -esmérő programmját AVR -esre. Mivel én a programmozáshoz nem értek, nekem megfelel egy PIC -es mérő is.
A három közül az egyik feszültséget nem kell mérned, mert azt a hitelesítéskor állítod be. |
Bejelentkezés
Hirdetés |