Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlök mindenkit!
Palánták neveléséhez szeretnék alkotni egy LED-ekkel működő fényforrást, ami hatékonyan ki tudja segíteni a természetes fényt borult idő esetén. Olyan fényre lenne szükség ehhez, ami elő tudja idézni a növényeknél a fotoszintézist. Eredetileg nátron lámpákat használnak erre, de otthonra a legkisebb is nagy, vagy van még ilyen típusú fénycső, de ha lehet, én LED-et használnék. Sajnos nem lehet használható infóra bukkanni guglizással, de nem kizárt, hogy én keresek rosszul. Bízom benne, hogy valakinek már van tapasztalata ezen a téren, és hathatós segítséggel tud szolgálni számomra. Egy helyen találtam mindössze ilyen fényforrásokat, de baromi drágák: Link Segítségeteket előre is köszönöm!
Milyen növény? Az NNI-nek biztos van, csak meg ne találjanak! Öszintén, nem ismerek olyan növényt ami ezt igényelné.
csili paprika, paprika, paradicsom, padlizsán... stb
Csak legális dolgok érdekelnek, szeretek nyugodtan itthon aludni! De tudtam, hogy ez is a kérdések közt lesz!
Nem tudom, én abban bízok, hogy érthetően tettem fel a kérdést, és a fényforrás megépítéséhez használható infokat kaphatok. Nem vásárolni akarok ilyet, mert nincs rá 40 ezrem, abban bízok, hogy valaki talált már olcsóbb megoldást.
Nem akarok ellenkezni, de a Naga Jolokia-m, már a 2 évét tapossa. A házi megoldás engem is érdekelne, pláne ha olcsó lenne.
A fenyforras ara valoszinuleg osszevetheto lesz a mas tipusu fenyforrasnal az aramfelhasznalassal.
Egy 150lm/W-os, hidegfeher LED 1500Ft korul van. Minel kisebb a Kelvin fok, annal kisebb altalaban a Lm/W erteke. Ugy emlexem, valahol 3200 korul van a nap, a novenyeknek meg volt idejuk ehhez alkalmazkodni, szoval valoszinuleg a hatasfok ott a legjobb. A ledeknel szerintem ez nem ott van. A masik, hogy szerintem meg borus ido eseten is nagysagrenddel nagyobb megvilagitast kapnak a novenyek az eg felol. Mivel ehhez is alkalmazkodniuk kellett. En inkabb az ejszaka egy reszeben gondolkodnek a helyedben plusz megvilagitason, igy talan serkentheto a novekedes, de a novenyek is rendelkeznek belso oraval, ezt megzavarni nem biztos, hogy szerencses. Maga a megepites szerintem nem tul bonyolult: Az aramgeneratorral elerheto maximalis feszultsegre meretezett szamu LED sorban (esetleg -1), az aramgeneratort meg a LED ertekere beloni (altalaban 350mA).
Azért a napfényes órák száma kitolható a tavaszi-nyári időszakban és ezáltal hamarább lesz primőr és biztosan beérik a termés.
Én pedig az orchideák megvilágítására keresek megoldást!
Valahol olvastam, hogy akváriumok megvilágításához 10000; 15000; vagy akár 20000K színkőmérsékletű LED-eket használnak a fotoszintézis beindítása miatt. (Ezek elvileg az ebay-en kaphatóak is.) Tudja valaki igazolni az állítást?
Ez az! Tehát értjük egymást, csak nem akartam túl cizellálni a dolgot!
Én a bolti cuccon kék, és piros LED-eket láttam, és máshol is hallottam, hogy ez a járható út, na de milyet, mennyit, és honnan? [OFF]: vicsys! Akkor jól emlékeztem a Jolokia-ra, de más csilik sem egynyáriak!
Annyit még tudok mondani, -hallomás alapján- hogy a Kelvin nem minden. Bizonyos hullámhosszú fények kellenek a fotoszintézis működéséhez (kék és piros), próbálok kutatni infó után, de nem nagyon megy!
A Sylvania Grolux fénycső pl. 8500K színhőmérsékletű és ha igaz, akkor 5 sávos.
OK!
De ha megnézed egy fehér LED spektrumát, akkor pont ebben a két tartományban van csúcspontja. A képen a CREE XPE fehér LED-jeinek a spektrumát láthatod. A kék alap kb. 450 nm-nél, és a fénypor jóval szélesebb sugárzása a színhőmérsékletnek megfelelő helyen.
Lehet, hogy egy extra hideg fehér, egy meleg fehér és esetleg még piros kombinálásával sikerülhet létrehozni a kívánt eredményt?
Abban nem vagyok biztos, hogy a fotoszintézishez UV fény kell-e?
Egy kis infó hogy milyen hullámhossznál legjobb a fotoszintetizálás mértéke. ar_action_spectrum.gif" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
(pl osram fluora fénycsönek - ami alapvetően növényes -, lilás-rózsaszínes fénye van (kék+piros))
Bocs, nem tudom normálisan belinkelni
ar_action_spectrum.gif" target="_blank" rel="nofollow" >http://en.wikipedia.org/wiki/Filear_action_spectrum.gif A File után kettőspont majd Par_action...
Akkor elnezest a felretajekoztatasert, nem jol emlekeztem.
Köszi!
Így megvan! Ez szerintem sokat segített!
Íme a két spektrum összekopizva. (fekete a fotoszintézisé)
Látszik, hogy a kék jó helyen van. Kellhet hozzá még zöld (505nm) és egy "deep red" nevű 650nm hullámhosszú vörös LED. És esetleg non+ultraként egy 405nm-es UV LED
Én viszolygok az UV LED használatától, úgy gondolom könnyen bajt okozhat. Bár lehet hogy tévedek...
Az UV-A elvileg csak kissé veszélyes. (Ezek a diszkó fények is, vagy a pénzvizsgálók "fekete" csövei) Persze a közvetlen belenézést el kell kerülni. De ez igaz a többi nagy intenzitású LED-re is színtől függetlenül.
Szia!
Én most építek egy ilyet. Kék és piros színek kellenek a növényeknek. A piros a növekedést, a kék a virágzást segíti elő. Én a következő össze állításban csinálom: 12*1W piros + 4*1W kék. Amúgy google + ebay-en így keress: led grow, led plant, led plant grow Üdv.
Köszi! Sajnos kicsit tudni angol, de legalább a google fordítóval valamelyest belelátok. Érdekes, hogy még a narancs szín is bejött a képbe! :-O Eddig ezzel sehol sem találkoztam.
Sziasztok!
Én is a napokban keresgéltem a neten ilyen lámpákat. Azokban, amikben a tuti ledek vannak nagyon drágák. A Kínából rendelt panelek ugyan nem vészesek, de a tapasztalatok(fórumok) szerint nem a legjobb alkatrészeket használják fel. Gondoltam megkérdezek itt valakit, hogy összeütne-e nekem egy ilyet. Bár forrasztottam már, nem hiszem, hogy 10-20 ezer forintnyi alkatrésznek nekiállnék. Ahhoz hiányzik a tapasztalatom, rutinom és az elektronikai ismeretem is. Arra gondolok, hogy kb. 20-ból kijönne a cucc és adnék a barkácsolásért még 10-et. Ha valakit érdekel, küldjön lécci egy mailt, hogy megbeszéljük a többit. Solymár és a VIII.ker. között mozgok. Köszönettel: Zoli
sziasztok tudna valaki nekem segíteni ledes index problémámban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |