Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   28 / 112
(#) BarnaPili válasza Akashi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Bingoooo
(#) Akashi válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Köszi.
Végre fény gyúlt...
(de akkor sem értem miért írja az az itt linkeltelőbbiekben linkelt weboldal hogy 5M ohm, és 1.25mM ohm ellenállást kell használni. Teljesen megzavart. Így csak beterheli a mérendő áramkört)
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Utánna kellene számolni, lehet így is kijön az osztásarány, de nem érdemes, mert a szkóp bemeneti kompenzációját biztos elrontja, így semmi értelme.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Helló "pucuka"!
Az általad írtak szerint: 9Mx2.2pF=1Mx20pF a jó kompenzáció? Néztem midkét változatát a "home made" megoldásnak, akkor ez így jobb? Nem tudom mi a fesz. tűrése ezeknek a mini adj.C-knek, de ott beszélt a fesz. tűrésről is. Azt honnan lehet tudni, hogy mennyi az annyi, és mennyi kell? (Mondjuk lemérem a fesz. tűrését a kondinak.)
Üdv:Kálmán
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Ránézésre jónak tűnik. A kondenzátorok feszültségtűrésének az előforduló, előfordulható legnagyobb feszültségnél nagyobbnak kell lennie. Mivel ezek többnyire kerámia kondenzátorok, kényesek a feszültségre, mert bizonyos feszültségen képesek parametrikus erősítőként viselkedni, ezért van az adó végfokokban, antenna hangolókban pl. kV -os feszültségtűrésű kondi, holott az a egy két száz volt nem indokolná.
A 9 Mohmos ellenállást kompenzáló kondi sok esetben levegő dielektrikumos, (lásd EMG fejek, cső a csőben) ahol ez a jelenség nem lép fel.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Szia!
Köszönöm. Egy ilyen csőben csőt majd megnézek, de vannak jó kerámiáim(nagyfesz. üzemből), és picik.
(#) Akashi hozzászólása Dec 20, 2011 /

Sziasztok.

Beszereztem egy szkópot, hogy megtanuljam kezelni.
Megépítettem a 10-es szondát is, szépen ki van kompenzálva.
A szondát bedugom a CAL feliratú helyre, (bocs a fogalmazásért) és szépen látom a négyszögjelet a képernyőn. De nagyobb érzékenységre állítva (0,02VOLT/CM) remegnek a vonalak. Valami zavart foghat a kábel vagy nem tudom mi, mert ha távolodom a készüléktől megszünik a remegés, vagy ha megfogom kézzel a GND-t, vagy ha megfogok valami fémes tárgyat a közelben. (Pl: páka)
Arra gondoltam hogy a szonda végében az ellenállások nincsenek árnyékolva és ott szed össze valamit. Egyébként az ellenállást és a trimmerkondit a mérőfejbe vagy a vezeték szkóp felőli végéhez kell tenni?
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Biztos, valami földelési probléma van a dologban, vagy az árnyékolt mérőkábel. A hálózati csatlakozót próbáld meg megfordítani. A legérzékenyebb állásban szoktak gondok lenni. Az időalap kapcsolóval próbáld megnézni, hogy milyen frekvenciájú a zavarójel. periódus idő méréssel.
A trimmert a soros ellenállásra párhuzamosan kell tenni, a mérőfejben.
(#) proli007 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Hello!
Bocs, hogy belebeszélek, de általában célravezetőbb (és szokásosabb), hogy az osztó felső tagjánál, fix értékű kondenzátor van, és a beállítást a szkóp bemeneti pontján oldják meg trimmerkondi segítségével, ami gyakorlatilag párhuzamos a szkóp bementi és a kábel kapacitásával. Vagy is ezek összege adja az alsó tagra jutó kapacitást. Ekkor a trimmer egyik lába v. háza a GND-n van, nem szed össze zavart.
üdv! proli007
(#) granpa válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Helló!
Amatőr vagyok ebben a témában(is), ilyen kis kapacitást elosztani ketté nekem magas.(és még állítható is legyen)Majd megpróbálom azért.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Hello!
Bocs, félreérted. Jó hogy össze-vissza irkálok mindenkinek, mert nem figyeltem, és úgy vettem Te és Akashi ugyan azok vagytok. Úgy értettem, hogy a felső tagot készítette állíthatóra, azért zavarérzékeny...
üdv! proli007
(#) Akashi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Köszi a választ.

Neked is pucuka.
Úgy néz ki valami földelés gond, mert ha megfogom a GND-t, szép egyenes lesz a vonal.
Lehet hogy a konnektorom nincs földelve? A konnektor földelés hiány okozhat ilyet?
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

A bemenetre 10 × akkora kondi kell, mint a soros ellenállásra, bár csak kiegészítőnek. Ha a soros ellenálláson fix érték van, akkor ez is megoldás, hogy a bemeneti kapacitást egészítem ki a szükséges értékre.
(#) Akashi válasza Akashi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Most ilyen az ernyőkép a VOLT/CM 0,02 állásban van. Jó ez? A remegés enyhén látható. (mármint vastag a vonal, de ha megfogom a GND-t tű éles lesz)
A CAL milyen frekvenciájú négyszögjelet generál? Ez szabvány minden szkópnál? Mert erre csak az van írva 0,5Vp-p. (mi az hogy p-p?)

DSC00049.JPG

(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

A frekvencia 1 kHz körül szokott lenni, ami nálad 4×0,2 ms, azaz 800 Hz. Ha csak 2 periódust mérnél, és jobban passzolnád a raszterre, pontosabban is meg lehetne mérni.
A Vpp azt jelenti, hogy csúcstól csúcsig (peak to peak)
A négyszögjelre szuperponált jelet úgy tudod megnézni, hogy a bemenetet AC be kapcsolod, és az eltérítés frekijét addíg csökkented, vagy növeled, amíg valami periodikus jelet nem látsz. Akkor kb meg tudod saccolni a frekijét, és abból lehet következtetni a származási helyére.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Helló!
Köszönöm;Egészen világos lett(a fejemben)!
Proli007; Neked is köszönöm!
Majd ha belebújok a szkópba, még biztos jövök(20 éve nem volt bekapcsolva).
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Itt az ideje leporolni
(#) Akashi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Tehát akkor ez nem szabvány érték ha jól értem, hanem készülékenként változó? Mert én semmit nem találtam az értékre vonatkozóan.

Multival megmértem egy cerka elemet ami 1,50V. Ha ezt DC 0,5V/cm állásban ráküldöm a szkópra akkor 3 rasztert ugrik. Jól értelmezem ugye? Amúgy mennyire pontos? Mert ha innen nézem lehet a raszter alatt a vonal de ha onnan nézem felette is.

Egy utolsó kérdés. Tudjátok mi lehet a DC BAL, és a STABILITY poti a készüléken?

Előre is köszi a segítséget.

DSC00049.JPG

(#) gkari válasza Akashi hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szerintem az a gép jól működik. Javasolom, hogy tanulmányozd át az "Oszcilloszkópia", és az "Oszcilloszkópos mérések" c. könyveket-letölthető innen:Bővebben: Link, "Elektronika" mappából.
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

A frekvenciája nem lényeges, bár drágább szkópokban láttam kristályost is. Az eltérítő generátor futását a piros cal állásban csak belsőleg lehet állítani, akkor meg már van hiteles periódus idő mérő is. A lényeg az amplitudója, a szint hitelesítéséhez, és a gyors felfutás a mérőfej kompenzálásához.
A DC BAL -t úgy kell beállítani, hogy ha a bemenet választót GND állásba kapcsolod, a vízszintes pozíciót a középső vonalra. A bemeneti osztót kapcsolgatva a vonalnak nem szabad elmásznia.
A STABILITY a vízszintes eltérítés indítását befolyásolja a trigger erősítő erősítésének állításával.
(#) Akashi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Köszi.

Ismerkedem a készülékkel és méregettem párat. Megnéznéd, vagy megnézné valaki, hogy jól számoltam?

Az első kép: 0,1ms/div 0,5V/div állásban készült. Itt 8,2 raszter a periódus. Ha jól számoltam ez 1,129kHz, és 0,5V Vpp.

A második kép: 0,5ms/div, 1V/cm állásban. Itt 5 raszter a periódus = 400Hz, 3,2Vpp.

A harmadik kép: 0,5us/div 1V/div állásban. Itt 4,6 raszter a periódus = 434,78Khz, 4,6Vpp.
(#) dB_Thunder válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Jó dolog a gyakorlás!
Megjegyezném hogy a képek nincsenek pontosan a képernyő közepére húzva, meg mintha kicsit kisebb is lenne ( jobb oldalt bőven a raszteren belül vége van a jelnek, főleg a 3. képnél)
Amit viszont nem tudunk milyen osztású a mérővezeték???
(válaszaim akkor helyállóak ha 1:1es a kábel)
1. kép: szerintem az pont 125Hz, a fesz jó
2. kép: egyetértek
3. kép: 2 periódus pont 9 raszter tehát inkább 444,444kHz, és az alsó csúcs nincs a raszteren tehát kicsivel kevesebb a fesz
(#) Akashi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Igen közben eszembe jutott, a mérőkábel 1:1-es, és igazad van nem állítottam pontosan a raszterre a jelet.
A 3. képen tényleg ahogy mondod 2 periódussal pontosabb a leolvasás.

Az első képen elszámoltam valamit?
0,1ms/div 8,2 raszter. 0,1ms*8,2=0,82ms=0,00082s
Frekvencia: 1/0,00082s = 1219,5Hz =1,219kHz

Egyébként a fénykép óta állítottam a készüléken, mert nem volt a raszterrel vízszintben a vonal, ferdén futott egy icipicit.
Viszont ha pl. 1V/cm állásban a vonalat ráállítom a raszterra, és átkapcsolom a készüléket 0,5V/cm állásra, a vonal kicsit elmászik a raszterről. (vagy fölé vagy alá, egy-két vonalnyit) Ez természetes?
(#) p_istvan válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Idézet:
„Viszont ha pl. 1V/cm állásban a vonalat ráállítom a raszterra, és átkapcsolom a készüléket 0,5V/cm állásra, a vonal kicsit elmászik a raszterről.”

Talán "DC BAL" trimer segíthet...
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Na, aztat kell állítani a DC BAL trimmerrel. A VERT POS -sal és a HOR POS -sal addíg tologatod, amíg a raszterrel kényelmesen le tudod olvasni. De bőven elég 1 tizedes pontosan.
(#) gkari válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nem illik, hogy így legyen, de ilyenkor GND-re kapcsolva korrigálni lehet. Egy öregebb szkópnál ez mindennapos, de nem alapvető problema. Pucuka beelőzött)
(#) proli007 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Hello!
Nem számoltad el. Thunder-t vélhetően megtéveszthette, hogy a képen kapásból 1ms/Div állásnak néz ki a vízszintes időalap. Mert nem látható az 1-es előtt a pont. Ahol ".1" az 0,1ms/Div-et jelentene.
üdv! proli007
(#) dB_Thunder válasza proli007 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ja ja!
Itt lesz a gond! Akkor tényleg egy nagyságrenddel nagyobb. ( Közelebb is van az átlagos kalibráló jel (1kHz) frekvenciájához)

Hova lettek a szájlik?? most hogy sörözzek??
(#) dB_Thunder válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ok, kössz! Mostmár látom, hogy gomb alá lettek dugva
(#) Akashi hozzászólása Dec 22, 2011 /

Srácok.

Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztok velem.
Most majd próbálgatom a szkópot, méregetek párat. Hanggenerátor progival küldök jelet az erősítőre és megnézem, meg hasonlók.
Viszont azt vettem észre tegnap, hogy átraktam a szkópot az asztalról a szoba közepére, és elferdült a kijelzett vonal. Azt hittem elmozdult az állító (a hátulján lehet jobbra-balra csavarni ezzel vízszintbe állítani), ezért kikorrigáltam. Aztán elfordítottam a készüléket, és a vonal megint ferde lett. Vissza, aztán megint vízszintes. Arra gondolok valami (a basszus kombó hangszóró mágnese) elhúzza a képet. De az közel 2 méterre van. Lehetséges ez?
Következő: »»   28 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem