Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Na ezzel már lehet kezdeni valamit.
A gépben tényleg voltakátalakítások akkor vissza kéne rakni az eredeti állapotot de azt így nagyon nehéz fényképek alapján. Ha a régi tulaj átalakításait vissza tudnádrakni tegnapi szintre az jó lenne mert elvileg azért lett átalakítva hogy jobb gép legyen és feltehetőleg működött is. És ami a lényeg a fokozatkapcsolót kell szemügyre venni ha minden fokozatban ugyanakkora a kimenő fesz akkor a legnagyobb fokozat direktre van kötve és hiába kapcsolgatod a fokozatkapcsoló nem csinál semmit. Ahogy látom van benne egy zöld billenő kapcsoló ami ki be kapcsol aztán menne a fokozatkapcsolóra az áram de szerintem a trafóra fog menni. Próbáld végigkövetni az áram útját. Esetleg közeli képek jól megvilágítva sokat segíthetnek
Szia.Nem szeretném eladni.Esetleg tudnál segiteni mit hová kéne kötnöm?Köszönöm.
Hu visszacsinálniÉn nem szeretem ha valami kókányolva van,szerintem gyári állapotában is jól müködött a gép valaha.Egy relé volt benne,egy kapcsoló,amit ha felkapcsoltál és nyomtad a pisztolyon a gombot akkor,a huzalt visszafelé huzta.Na most ebbe a relébe volt bekötve a toló motor két vezetéke,az egyik gázszelep vezetéke.Magyarul mókolva.Kicsit mérgesitő is mert állitólag egy villamos ipari szakembertől vette,az előző tulaj is.Igen a trafóba van bekötve ahogy mondtad.
Sajnos nem igazán ugyanis ahogy itt előttem írták látszik hogy bele van nyúlva. Én a sajátomat csak annyira szedtem szét hogy oldalát le kukucs pár pillanatra és vissza. A szerelő azt mondta hogy drágább volna az alkatrész mint ha vennék egy másik gépet. És nincs rá pénzem hogy megvegyem bele de szétszedni meg sajnálom. Igaz páran már azt mondták hogy túl sok jót ne reméljek tőle nem a legjobb. Az a gáz hogy ki se tudtam próbálni mert én már így vettem hibásan bízva hogy tényleg csak biztosíték baja van! De jönnek hamarosan a nagyok ők megmondják mit hová! Egyébként a tied is 220 v? és a legalsó állítója neked is teljesen körbe forog vagy meg akad?
220V igen,és teljesen körbe forog az áram fokozat kapcsolója igen.Azért azt megnéznéd hogy a gázszelep vezetékei,és az a két fekete vezeték,ami egy ilyen védő burkolatban van hová megy?Tudod ott van ahol a drót,meg a toló motor.Köszi.
Hu várjál Melyikre is gondolsz? neked az utolsó előtti képen látszik?
Már elég régen láttam a sajátom de én nem emlékszem hogy a tolónál nekem lógna vezeték. Ott nekem egy vastag burkolatban megy 3-4 vezeték át a túl oldalra. Épp az volt a problémám hogy nagyon össze van építve a panelt is azért nem szeretném ki bontani mert félek hogy letörik 1-2 zsinór és utána dobhatom el!
Most még meg se tudom nézni mert a másik házamnál van a padon porosodik! de holnap lehet elhozom és lefotózom.
Jó rendben.De nem arra gondolok amibe több szines vezeték van,hanem azok melett jön ki egy védő burkolatban.Mind a kettő fekete szinü.És még az kéne hogy a gézszelep két vezetéke hová megy.Az egyik a vezérlő panelba megy,de a másikat nem tudom.
Nem tudom de én ugy emlékszem hogy nekem ott csak az az egy vastag burkolatban jön ki pár színes vezeték. feketére nem is emlékszem. na ha nem melózunk holnap majd előszedem. de szerintem hamarosan megírják itt neked a választ.
Na szóval úgy néz ki hogy a fokozatkapcsolót kiiktatták.
Esetleg a vezérlőpanelról jó volna egy közeli kép hátha felismeri valaki és meglessz a bekötés. A gázszelep egyik vezetéke be van kötve a panelon azt mondod és a gázstelepre 42 volt van írva. Akkor lennie kell egy 42 voltos trafónak is a gépbe arról 2 szál megy valahová de szerintem a panelra fog menni . Rakj fel közeli képet a panel mindkét oldaláról hátha kiokoskodok valamit.
Szia, onnan tudom mert Kopasz11 irta "Kösz szépen. 9-cm x5-cm magasság 35-cm E I trafó . "
Vajon melyik dimenzioja lehet 35cm?
Itt vannak a képek,a panelről.A tolómotor 24 voltos,27-és 24Voltos kivezetéseket találtam de 42v-oltosat nem.A gázszelepbe 3saru van,de kettő volt bekötve a két szélső,a felső nem.A kapcsolót hogyan iktattákl ki?Látszólag minden vezeték be van kötve.
Nem Helweld van az oldalára írva a gépnek?
Mert az Trakis-os gép, csak németországba exportálták őket azért volt más a neve. Mai napig gyártja ezt a Trakis-Hetra. Miután kisütötted a kondenzátort úgy is volt feszültség az áramátadó és a test között? Ezt a panelt kidobnám belőle. Sokat szívtam ezzel a vezérléssel...
KKO-6037-es kapcsolóval szerelték ezeket, ki kéne szedni és végignézni hogy nincs-e baragadva valamelyik fokozat.
Szia.Igen ugy is volt feszültség a testkábel és a munkakábel között.Esetleg tudod ennek a panelnak a bekötését?A kapcsolót kiszerelem holnap,de hogyan tudnám egyszerüen le ellenőrizni?
Visszaolvastam én is meg is találtam bocsi .
Hát ha volt feszültég, akkor hogy sütötted ki? Ha feszültség alatt van akkor hegeszt a gép. Mágneskapcsoló behúz amikor megnyomod az indítógombot a pisztolyon, aztán elejt ha elengeded? Hát ha csak ohmmérőd, van akkor le kell kötni a vezetékeket és fokozatonként megnézni hogy zárnak-e a kapcsoló fokozatai miközben váltassz.
Ez a gépet én darabokra szedném és újra összeraknám egy W22-es vezérléssel. És kidobálnám belőle azokat a 20éves MM elkókat.
A fokozatkapcsolót próbalámpával vagy sipolós multiméterrel (szakadásvizsgálóval)
vagy egyzerűen ellenállásmérés állásban multiméterrel tudod kimérni.
Kapcsoló szétszedés előtt számozd meg a vezetékeket a kapcsolón lévő számokkal ha látszanak rajtuk így ha a kapcsoló rossz akkor az újat csak be kell kötözgetned mindenféle méregetés találgatás nélkül.
Az meg hogy van a huzalon feszültség az természetes ha kikapcsolod a trafót utánna mondjuk 1 percig elképzelhető hogy van mert a kondik fel vannak töltve. A mágneskapcsolónak van nyugvó érintkezője álltalában a legfelső csavarok lehetnek azok . Ki kellene mérni egy ilyen érintkezőt és a kondik eggyik sinjéről elindulsz a nyugvó érintkezőre aztán a másik oldalán elindulsz egy ellenállásra ami 10-20 Wattos 20-50 ohm os de lehet kisebb is értéke nem kritikus . Az ellenállás másik végéről meg mehetsz a kondik másik sinjére. Ez azt szolgálja hogy mikor nem nyomod a gombot kisüti a kondikat és nem lessz a huzalon feszültség . A kisütési idő az ellenállástól függ kb pár másodperc lessz. Próbaképp ellenállásnak megteszi két 24V21W-os izzó is sorbakötve csak mikor elengeded a gombot fel fog villanni és ahogy sül kifelé a kondi úgy fog halványodni. Áh most olvasom hogy megvan az ellenállás csak le van szakadva . Ha visszakötöd akkor megoldódik a problémád eggyik része.
Látom a képeken is látszik a leszakadt szürke vezeték.
Hossza alapján biztos a panelba megy . Nézd meg a panel csatlakozóját biztos látszik hová volt forrasztva a csonkja még ott kell hogy legyen. Vagy ha nincs akkor nézd meg hava megy Pl: mágneskapcsoló eggyikoldalán be a másikon ki aztán onnan ..... Így behatároljuk és kitaláljuk hová kell kötni. Előtolás megy egyépként?És a mágneskapcsoló kapcsol gombnyomásra?
Itt a bekötés, az L1 alatti két vezeték hőkioldóra megy.
Sejtem mi a hiba :A primer tekercs még a régebbi ,gumival szigetelt,és ezáltal ,nagy a légrés.Igy pedig nem fog megfelelően müködni Azért köszönöm hogy segiteni akartatok,csö.!
Szia, sejtettem, hogy valami alapveto hiba van a trafodnal de a huzal szigetelesenek vastagsaga nem befolyasolja a mukodest. A huzal vastagsag lerontja az ablak kitolteset elvileg sima PVC- gumi szigetelesu vezetekbol be sem fer megfeleloszamu menet szabvanyos vasmag ablakba a tekercsek huteserol nem is beszelve. Tenyleg jo lenne egy foto a traforol a vasmagrol meretekkel egyut.
Azonnal fent lesznek az adatok és ha sikerül teszünk fel képet is,ha pár percet tudsz még várni.köszi!
Fénykép 3335.jpg
Fénykép 3334.jpg Fénykép 3339.jpg lefesteni még nem volt időm
Fénykép 3356.jpg
Fénykép 3357.jpg
Nem!A primer tekercs 180 menettöl indul 10 fokozattal 310 menetig ez az 1 es fokozat ,és ettől felfelé stb.
SZevsz AZ előbb leirtam minden részletes adatot gépről .Egy egész oldalt és nézzenek oda ,azösszes leirás eltünt a francba,
.Hogy hova az még most sem tudom. Demajd később megpr. ujra.
Szervusz Tamás!Lényszives a beszkennelt rajzot megismételni és ha lehet az egészet tedd föl - lehet,hogy nemcsak engem érdekel (és egykicsit javíts a minőségen) Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |