Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   56 / 107
(#) zsoltee0001 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Az ilyen áramméréssel csak az a probléma, hogy mire érzékeli az akadályt, már rég 100.000-es a kár, főleg, ha súlyos a kapu.
Amit én ajánlottam sala-nak is csak fél megoldás, de esetébe pont megfelelő lenne, a lényeg, hogy parkoló verdára ne csukódjon az automata kapu, arra meg pont jó.
Üdv
(#) sala válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
A nyitás pillanatában villogni kezd a lámpa; és villogva marad a fél perc lejáratáig; amikor is megkezdi a visszacsukást. Ezt hogyan lehetne tovább variálni? (ez a verzió a kapuszárnyon levő infra párra vonatkozik vagy az én mozgásérzékelős verziómra?)
(#) zsoltee0001 válasza sala hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Akkor ez a megoldás nem jó ehhez a vezérléshez.
Akkor lenne jó, ha nyitás után abbahagyja és csak akkor kezd el villogni, ha elindul a visszacsukás.
(a kapuszárnyra szerelt infrára gondoltam volna)
(#) proba válasza sala hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Rakj keresztbe is egy érzékelő párt ,csak arra vigyázz nehogy az illetéktelen vevő is láthassa.
(#) sala válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Valami más kapcsolási ötleted van erre a megoldásra?
(#) proba válasza sala hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Egy szomorú dolog van ebben az egész érzékelősdiben,sajnos ha az ember nem tart be bizonyos szabályokat mindig előfordulhat baleset.Vagy rengeteg ponton ,különböző magasságban elhelyezett ,a kapu állásától függően ki/be kapcsolgató infrára lenne szükség ,vagy egy kamerára ,amin el van tárolva a kapu környéke ,és ha valami nem oda való van ,akkor nem engedi nyílni/csukódni a kaput.(így akár egy alvó macska miatt sem enged be.) Más kérdés hogy így egy csukódásban lévő kapura vagy leáll (mert maga a kapu helyidegen) vagy nem véd meg a még beférek ,bassz... pont nem fértem be balesetektől.(tapasztalataim szerint magas a próbálkozók száma. )
Egy dolgot tehetsz ,az illetéktelen helyen megnehezíted a "velorex " tárolását.(pl a kapu mellett egy egyszerű kis kerítéssel/virágokkal, ami már nem teszi olyan csábítóvá a helyet,a kapu anyagát a lehető legpuhábbra ,élektől mentesre választod ÉS jól beállított kuplungot /leállítót tervezel bele.(a kapu közé szorult ujjat sem volna szabad eltörnie) Így az autók fényezésében okoz maximum kárt ,de aki ott állt meg az megérdemli.
(#) gabor64 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Lehet, hogy egyszerűbb mágneszárral, de egyrészt nem találok olyan mágneszárat mely akkorát húz ami nekem szükséges:azaz kb. 3 centit, másrészt ez egy mutatós és elegáns változat. Amiért feltettem itt ezt a kérést, hogy nagyon hasonlít az eset egy kapuszárny kinyitásához és becsukásához melyet egyenáramú motorral hajtanak meg, viszont akárhogy böngésztem a fórumot sehol nem találtam a vezérlésre utaló kapcsolási leírást.
(#) proli007 válasza gabor64 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Hello!
Az az 5kohm-os ellenállás nem egy potméter véletlenül, amin a szerkezet pozícióját lehet érzékelni? Vagy van végállás kapcsolója? (Nem ismerem)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza gabor64 hozzászólására (») Dec 6, 2011 / 1
 
Hello!
Lehet ezt nem találod "egyszerűnek", de szerintem megoldja a vezérlést.
- Bekapcsoláskor a 4017 "Stop" állapotban vár.
- Ha megnyomod a START nyomógombot, elkezdődik a zár nyitása. ("Open") Ezt vagy a nyitott véghelyzet elérése, vagy a nyitási idő letelte állítja le. (az időzítés csak biztonság)
- Következik a várakozás "Pause". Ha ez letelt, kezdődik a zárás "Close". Ezt a parancsot, szintén a zárt véghelyzet, vagy a biztonsági késleltetés fogja törölni.
- Ismét "Stop" alaphelyzetbe áll í kapcsolás.

A motor tengelye forgatja a P1 "POS" potit. Ez jelzi a zár helyzetét. A nyitott és zárt véghelyzetet, a P2 és P3 potival lehet beállítani, 0..50 ill. 50..100% helyzethez.
A végállás bekövetkezését, az U1a és U1b komparátor érzékeli. Ha a megfelelő végállásba kerül a hajtás, akkor R11-en keresztül a késleltetési idő azonnal letelik. Erre a számláló a következő ütemre lép.
A nyitási időzítést R7-el, a várakozást R8-al, a zárást R9-el lehet beállítani. Az ellenállások célszerű értéke 10..220kohm között van. Ha az idő nem esik be ebbe a tartományba, akkor C4-et lehet cserélni megfelelő értékűre. (Az időzítés közelítő értékei.. Open=R7*C4, Pause=R8*C4*0,7 Close=R9*C4*0,7 [sec])
D1 villogó jelzést ad, a zár működése alatt..
Én szokásom szerint természetesen meg nem építettem, csak lerajzoltam. Ha másnak nem ötletadónak-gondolatébresztőnek a kapcsolás biztos megfelelő lesz.
üdv! proli007
(#) zoltanbraun válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Több éve terveztem már, hogy a meglévő kaput automatizálom.
Az akkori terv szerint autómatizált tolókapuvá alakítottam volna a kétszárnyú nyíló kaput.
Ezt már feleslegesnek tartom,mert van hely a szárnyaknak.
A forumot (éjjel) végigolvasva csak összezavarodtam, mert itt volt már szó felhúzható garázskapuról, tolókapuról, sőt még keresztben parkoló velorexről is, mindez rengeteg kapcsolással és ötlettel vegyítve.
Találtam itt a fórumban egy vezérlést amit nagy hoho készített és többen is utánépítették,
nekem is tetszik.
Ezt szeretném alkalmazni.
A tervem egy távvezérelt kétszárnyú nyíló kapu, 2 távvezérlővel, végállás kapcsolókkal és (vagy) időzítővel egy villogóval kiegészítve ami akár led-es is lehet
A mechanika nem okoz gondoz.
A javasolt 433Mhz-es adó-vevő modul pároson kívül találtam még 868Mhz-est nem tudom mi a tapasztalatok vele.
Szóval szeretném a segítségeteket kérni a fent említettek összehozásában, nagy hoho vezérlését szeretném alkalmazni egy vevővel két adóval, 2db 12v ablaktörlő motorral, forgásirányváltással és egy villogóval.

Kérem akinek van tapasztalata ilyen téren kérem segítsen.

Amit találtam:
bevállhat?
bevállhat?

Előre is köszönöm.
(#) cedasy válasza zoltanbraun hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ez a kapcsolás a hohoho kapcsolása én is ezzel kezdtem.
Nekem már a kezdeteknél gondom volt az interferenciákkal. A 4017 bemenete nagyon érzékeny freki ingadozásra és mivel én kis tömör panelt terveztem hozzá , valamint egy kondi lába közel volt a 4017 impulzus lábához ezért minden kis "szarra" ugrott egyet. Persze ez egy szellősebb paneltervvel küszöbölhető. Az én kapumhoz csináltam egy avr attiny vel egy programozott nyitogatót így ha akarom akkor még változtatni is tudom a progit. Egyszerűbb is és ha stabilizálod az 5 voltot az avrnek akkor igen üzembiztos. Már több mint egy éve megy zakkanás nélkül. A mechanikához 12v os lada ablaktörlő motorokat vezérlek 24 voltal és 4 amperrel. simán bírják arra a rövid időre amíg kinyit-becsuk.
(#) cedasy válasza jena2 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Mobil telóval egyszerűbb. Csinálsz egy fényérzékelős kapcsolást ami figyeli a mobil teló kijelzőjének fényét majd kapcsol egy tetszőleges relét. Aztán a mobilt bekorlátozod arra a számra miről hívni akarod és szinte készen is vagy.
(#) Bonca válasza zoltanbraun hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Szia!
Én ezt csináltam meg:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapunyitas_gombnyomasra_...j.html
Az általad választott karaktersorozattal működik.

Bonca
(#) elektromos válasza zoltanbraun hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Szia!
Ezt a vevőt ismeritek : RXD4140 ? A Profitech-nél kapható, de rájuk kell telefonálni. A vevőhöz jár egy 4 csatornás adó is nettó 3500Ft-ért, netto 1600ft egy plusz adó hozzá, de érdemes kettőt venni, így mindenkinek lehet saját távvezérlője Már 4 éve ezeket építem a kapuvezérlőimbe, de semmi gond nincs velük. Könnyű lekezelni, mert 4 kimenete van. Kb 70-100 méter a távolság amit tud az adó.
(#) vincze52 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Szia!Mindenkinek!!!
Lene egy kérésem.Bedöglött a kapunyito elektronikám/RIB DE11/hol tudom javittatni,vagy hol tudok venni.Ha valaki tudja,légyszi irja meg nekem.
Elöre is köszönöm!
(#) katona.t hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok,
van egy ismeretlen márkájú garázskapum, ami egy áramszünet után elfelejtette a távirányító kódját. Tudnátok segíteni, hogy taníthatnám újra?
Az elektronikát körbevevő műanyagon ennyi áll: BFV
Van rajta 3 gomb: up, down, set. Az up, down-ra fel-le megy a kapu, ha a set-et nyomom semmi sem történik. Ha hosszan nyomom, villog egy radio feliratú led, de hiába nyomkodom a táv-ot, nem tanulja meg.
Bármilyen segítséget szívesen fogadok, akár másik totyikba irányítást is.
Köszönöm!
(#) kukac_24 válasza katona.t hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Milyen lehet a táv, ugrókódos ?
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Hello! Egy kész RF adóvevőről van szó Bővebben: Link Az a gond vele hogy a kaput csak addig nyitsa amíg tratva nyomod a gombot, de nemlehet átalakítani hogy egyszer kelljen lenyomni? Gondoltam egy tároló IC re ami pl a nyomógomboknál van.
(#) katona.t válasza kukac_24 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Igen ugrókódos. Egyszer szétszedtem mert elromlott a gombja, azt kicseréltem és akkor megnéztem az IC-t is.
(#) zoltanbraun válasza cedasy hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia!

Nagy hoho kapcsolásához megvan még esetleg a nyákrajzod bármilyen formátumban? Vagy bárkinek?
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 20, 2011 /
 
Hello!
Lassan összeáll a távirányitós kapu hozzávalói. Azt nem tudom hogy hogyan lehet kiszámitani hogy milyen szöget nyit a motor?
(#) kaqkk válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Itt a téma elején láttam számító programot
(#) Szabi1 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Mi?
(#) kaqkk válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Mi mi ?
(#) Szabi1 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Milyen programról van szó? Miről beszélsz? Közbe kiderült hogy 1 jumper-rel lehet átállitani hogy a távirányitós modul addig tartsa behuzva a relét amig egy vegallas kapcsolo bele nem szól. A vevőegység max áramerőssége 3A. Készitettem egy rajzot is. A 24v os táp hozzá volt mellékelve motorokhoz.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
A kapcsolás lemaradt.

Kapu.jpg
    
(#) katona.t válasza katona.t hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Valakinek valami ötlet? Több infó kéne, vagy ne itt kérdezősködjek? Mit lehet vele kezdeni?
(#) kaqkk válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Van itt a témában egy program amivel a motor és a kapu méretei a nyitási szög alapján ki lehet számolni az optimális felrögzítési távolságot . Én kis naív azt hittem ilyesmit keresel
Jó hogy meg nem ettél mert segíteni akartam. Szabi1 írta:
Milyen programról van szó? Miről beszélsz?
(#) Szabi1 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Hát jobban szeretném én kiszámolni De ha megvan a program linkeld be mert nem találom.
(#) kaqkk válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Jó majd ha ráérek megkeresem .
Következő: »»   56 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem