Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   80 / 164
(#) Medve válasza Istuuu hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Nem, akkor lesz egész lépésben és igen, a Step, a 18-asra kell.
(#) Istuuu válasza Medve hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Köszönöm a segítséget.Most már világos. Akkor állhatok neki tervezgetni
(#) poda hozzászólása Nov 19, 2011 /

Hali!
Bipoláris léptetőmotort szeretnék vezérelni pic16f84a-val ( 4 kimenettel).
Ugye itt a tekercseken áramirány-t kell változtatni. Sokat olvasgattam már a témát de konkrét választ még nem láttam a kérdésre.
Tehát a kérdés: Mit használjak pic után? L293B vagy SN754410NE?
Két ic-t ezen az oldalon láttam: http://arduino.cc/en/Reference/StepperBipolarCircuit
Valami gyors "paint" -es kapcsolási rajz jól jönne.
Előre is köszi
(#) Medve válasza poda hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Hello, én az L293-at használnám az adatlapján található 10. ábra szerinti kapcsolásban.
(#) poda válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Köszönöm szépen
(#) ciw hozzászólása Nov 29, 2011 /

Üdv !

Szeretnék építeni egy léptetőmotor meghajtó áramkört és találtam egy ic-t TB6560 viszont úgy látom, hogy ez csak bipoláris motorokhoz jó.
A kérdésem az lenne, hogy nincs -e ennek olyan verziója ami ugyanezeket a funkciókat tudja, csak unipoláris motorhoz való?
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 2, 2011 /

Üdvözlet!

Keresem a világ legegyszerűbb kapcsolását léptetőmotor (lehetőleg bipoláris) vezérlésére. A tápfeszültség 2 db. góliát elem. A legjobb lenne MCS51 alapú mikrokontrollerrel (+ szoftver), így lenne talán legalacsonyabb az alkatrész szám: 1 db kvarc, 2 kvarckondi, 4 meghajtó tranzisztor, 4 védődióda. Van valakinek ilyen megvalósítása? Esetleg PIC-cel... Egy mechanikus órához kellene, 18 másodpercenként egy léptető impulzus, (mivel 200 lépésesek a motorok) természetesen csak egy irányba.
Kösz a segítséget és üdv!
(#) edward123456789 válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

hello ez a második shema kiprobált ?mert én ezt a kapcsolást összeraktam és nem nagyon akar forogni a motor,(már mint egyáltalán nem forog ) !esetleg valamilyen segitség jó lennen.6 kivezetéses a motor,szinek: fekete,barna,narancs,sárga,piros és fehér.
(#) chipi hozzászólása Dec 9, 2011 /

Sziasztok!

Egy kamera sint akarok tervezni, és a kezdő kérdésként felmerül, hogy milyen motor jó hozzá?
Elvárások:
- Sebesség állítása
- teher elbírása (ez max 1kg)
Van pár nyomtatóm itthon, és van ahogy néztem van egy ami elég szép példány.

Kiinduló ami az ötletet adta:Videó
(#) pucuka válasza chipi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Ha nem fontos, hogy pontosan 325,468 mm -t mozduljon a kamera, akkor nem kell léptető motor, megfelel bármely más megfelelő teljesítményű motor, pl egyenáramú soros, vagy külső gerjesztésű motor, ezek könnyebben kezelhetők. (sebesség, irányváltás) Léptető motor csak akkor kell, ha pontos pozícionálás szükséges.
(#) Medve válasza chipi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Érdemben semmi újat nem tudok hozzászólni, csak azt, hogy ez egy nagyon szép projekt. Én azért addig nem nyugodnék, amíg több dimenzióban nem tudnám mozgatni, vagy forgatni a kamerát...
(#) edward123456789 hozzászólása Dec 9, 2011 /

hello valaki tudna segiteni ? van egy léptetőmotrom és azt szeretném valahogy meghajtani(programozás nélkül!!!)jó lenne ha valaki tudna segiteni ebben!33 ohm-os a motor
6kivezetéses és 12v-on dolgozik ,szinek:fekete,barna,narancs.....piros,sarga,fehér. Találtam egy shémát ezen a fórumon, ebben az a gond ,hogy a shémán levő szinek nem egyeznek meg az én szineimmel,de ha esetleg tud valaki jobb rajzot akkor azt is kiprobálom, és persze minel egyszerűbb legyen a rajz.Előre is köszönöm!!!!!!!
(#) chipi válasza Medve hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Ezt hogy érted, hogy "több dimenzióban mozgatni, forgatni" ?
Egy fix állványtartót tennék rá, és a kívánt pozícióba tenném, állítanám.
(#) Medve válasza chipi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Mint pl a Technocrane nevű berendezés esetében. Keress rá, oké, ez hobbi, egyszerűsítsük le, pl ha a kameránk az egyenes vonalú mozgáson kívül el is tudna fordulni, akkor talán több szabadságot adna a művésznek. Én amúgy megfontolnám a léptetőmotor alkalmazását, igen kis fordulatszámot lehet elérni áttétel nélkül.
(#) poda válasza Medve hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Üdv!
Megépítettem a kapcsolást, nem nagyon akar működni...
Igazából nem értem, hogy mér kell a 8 db dióda...
Ezt ha valaki megtudja nekem mondani nagyon megköszönném.
előre is köszi
(#) hotib hozzászólása Dec 20, 2011 /

Sziasztok,

A mellékelt képen látható kapcsolás megfogott, leginkább azért, mert elég sok mindenem van hozzá. A rajz több helyen is fellelhető a neten, de csak a rajz.

Találkozott már vele valaki? Ha esetleg igen, és lenne nyák terv is hozzá, szívesen venném, ha megosztaná.

Köszönöm.
(#) Medve válasza poda hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Hello, a diódák a tekercsen keletkező nagyfeszültséget vezetik el. Ne hagyd ki őket!
(#) Medve válasza hotib hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Hello,
Idézet:
„fellelhető a neten, de csak a rajz.”
. A szoftver nélkül nem tudod ezt használni(!)
(#) hotib válasza Medve hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ma kicsit tüzetesebben végig bogarásztam a CNC Zone illeszkedő topicját, úgy tűnik félbe maradt ez a dolog...
(#) hotib hozzászólása Dec 21, 2011 /

Rasiel által felvetett "AVR alapú egy MCU-s vezérlő" megoldáshoz (átterelve a "CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól" topicból)

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ha nincs szükséged fél lépésnél többre, és modul szerű felépítést képzelsz el, ahogy írtad: "ami köré tetszőlegesen gányolhat bárki bármit" miért van szükség olyan részlet - mondjuk így - kitalálására, amit már kitaláltak.
Tényleg kíváncsi vagyok rá, mert érdekel a kérdés, ez nem kötözködés. Szeretném megérteni.

Mellékelek egy vezérlő részletet, ami pl. illeszthető lenne egy ilyen modul szinten összebarkácsolható dologhoz (forrás: CNC Zone)
(#) hotib válasza hotib hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ötletadónak egy hasonló (20A / 100V) működőképes, megvalósított megoldás.
(#) Rasiel válasza hotib hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

régi vágású jenki mentalitásom van, nem bízok semmiben amit nem én csinálok. Ebben a megvalósításban pedig sok az alkatrész én arra gondoltam hogy egy AVR, 8 végfet, 8 optó, 1 áramszenzor, és talán egy not gate, és kész a kütyü )

lehetne benne fél lépésnél nagyobb felbontás is, de azt leprogramozni már bonyolult, főleg úgy hogy nem teljesen látom át a dolgot. Esetleg egy féle megoldást látok a nagy felbontásos vezérlésre, ez saját fejből kipattant dolog, lehet megint spanyolviasz Ugyebár kell a bipoláris vezérléshez H híd. és ha a tekercseket külön külön vezérlem PWM jellel akkor megoldható lenne a mikrolépés...
(#) hotib válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Értem én, hogy gőzgép...
Meg nem is azt írtam, hogy ezt tessék megcsinálni, csak ötletadónak. Arra gondoltam, hogy az L297-ben szépen ki van dolgozva a logika a fél lépésre is, ezért nem biztos, hogy érdemes azt még egyszer kitalálni. A meghajtás meg úgyis ugyanaz lenne.
Abban viszont látnék rációt, hogy valami okossággal megfejelni a logikát, amivel az éppen használt környezethez lehetne optimalizálni, mint ezen a rajzon pl. Gondolok itt áram beállításokra, stb.
Sajnos, úgy tűnik, hogy a hivatkozott kapcsolást vagy nem vitték végig, vagy nem publikálták a megvalósítást, így ez is csak ötlet.

nem tudom igazából, léptetőmotornál nem lenne sokkal egyszerűbb ha nem kellene felbontásról beszélni (elméletben) hanem az MCU adta lehetőségekhez képest maximálisan felbontani a vezérlőjelet, és azt küldeni a feteknek?
(#) hotib válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Én ehhez nem tudok érdemben hozzá szólni, csak gyanítom, hogy nem véletlenül alkalmazzák a felbontást (ugye itt a mikrolépesekre, 1/2, 1/8, 1/16 stb. gondolsz)
És ne gondold, hogy esetleg le akarlak beszélni, más is megcsinálta a mikrovezérlős megoldást a cél ic helyett.

De engem pl. ez a megoldás is megfogott.

És persze megoldás alatt az "elejét" értem; hogy mi lesz a "vége", akár 30A 100V, az most lényegtelen.

nem rossz, na majd fakítok valamit. bár szerintem akkor is oltás lenne például egy sima kétszáz lépéses léptetőt mondjuk 10.000 mikrolépéssel vezérelni
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

1/16 stb. Azért megnézném az 1/32-es lépést mi tudja. (akár mérni is max egy méteres pálcával a végén lehetne )
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Az már igaz, hogy egy alapból 1,8°-os motornál 1/32 lépésenként ~0,98 millimétert mozdulna az a méteres pálca. Mármint a pálca vége, a méteres sugarú kör kerületén

De ez nem jelenti, hogy ne lehetne megvalósítani a 10.000 mikrolépéses vezérlést, ami gyakorlatilag analóg vezérlésként lenne érzékelhető.
Erről meg az jutott eszembe, hogy ez már egy frekiváltó alapja is lehetne, de akkor meg már nem léptecsről beszélünk

Visszakanyarodva az egészet kiváltó gondolathoz: legyen elég az egész és fél lépés, de hangolható legyen az adott rendszerhez.

annó gondolkodtam rajta hogy sima kefés motorral építek CNC-t de lebeszéltek róla... mert hogy az mennyire rossz
(#) AzIgaziCsaby válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Ha egyszer eljössz hozzám, mutatok igazi ipari léptetővezérlőt. 1/256 lépés. A 200 lépéses motornál 51200 lépés egy fordulat. Jól megválasztott áttételnél nem zavarja az a tény, hogy a motornak 600 rpm a max. fordulata.
Következő: »»   80 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem