Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Üdv! A 0,47µF kondival kissé módosul a mélyszabályzás, helyettesítőnek köthetsz párhuzamosan 2x220nF, vagy 4x100nF kondenzátort.
Szia! Lineáris helyett logaritmikus potit tettél a hangerőbe. Itt más a szabály!
Nem értem tisztán mit-mivel kötöttél össze. A hangszín GND-t kösd össze az erősítő GND-vel.
Mindegyik poti lineáris, az erősítőben 2db trafó van és egy segéd táp 12v-al. A hangszínt a segédtáp 12v-jára és az erősítő közös földjére kötöm,akkor csak zúg,Ha a segédtáp + és - át kötöm a hangszínre akkor szól csak teljesen össze vissza.
Hali! A poti akkor jó, ha középállásban a rákötött feszültség felét méred. Ellenőrizd le. Tovább javítható a helyzet ha két diódát iktatsz a poti testre menő lába elé: Bővebben: Link
A 12V segédtáp bekötéséről van egy korábbi rajzom: Bővebben: Link A segédtápod olyan felépítésű mint ami az első linken szerepel?
Szia.
Nálam úgy néz ki a helyzet mint a mellékelt képen. Az első kép bekötésénél nincs hang csak búg. A 2. kép bekötésénél van hang,de nem működik rendesen és kilöki a hangszórót kikapcsolásnál.
Az első képeden a 12V-os tápból csak egy vezeték jön ki, így az nem tud táplálni.
Ami a második képen van az a helyes. A hibás működés a 12V szűréséből is eredhet. Van benne stabilizátor IC? A hangszóró kilökődése sajnos velejárója az aszimmetrikus tápos hangszínszabályzónak. Némító áramkörrel, vagy az erősítő kimenetén koppanásgátlóval védekezhetsz ellene.
A 12V úgy néz ki hogy egy egyenirányító-egy 4700µF/35V kondi és a 12V. A koppanásgátló készülőben van.
Nekem is így volt kezdetben, de beláttam jobb a stab.IC-vel.
A poti félállásnál mértél már feszültséget?
Még nem mértem mert,mert nem volt időm vele foglalkozni. Gondolom az erősíő egyik trafójáról kéne leszedni feszt. és arra kötni a stab. ic-t.?
Szia!
Kösd be ahogy az alábbi képen van, mert a te bekötésedben földhurok van, a földhurok pedig gerjedéseket, zavarokat okoz. Elvileg így jobb lesz.
Kipróbálom a te módszeredet is,holnap. A jelenlegi bekötésem csillagpontos bekötés,egy nagy közös gnd van,itt találkozik az összes gnd jel,eddíg rendesen működött így hangszín nélkül,nem gerjedt.
Olyan gondom lenne,hogy megépítettem a hangszínszabályzót,de nem csinál semmit...:S
Csak zúgást lehet hallani...mi lehet a probléma?
Ezt így nehéz lesz kideríteni.Jólenne látni mit építettél.és hogy kötötted be.
A vezetékezés kicsit csúnya,de nem az a fontos szerintem.
Lehet h az a probléma h az ic lábait kicsit elhajlítgattam,mert a lyukak nem pont a lábaihoz estek?
Miért a fólia felöli oldalrol ültetted be az alkatrészeket? Lehet valamit fordítva forrasztottál be. Jel vezetéknek pedig használj árnyékolt vezetéket,ne azt ami a képen is látszik.Ellenőrizd le azt is,hogy a táp ellátás rendben van-e.
nem a fólia felőli oldalról ültettem be,csak átrajzoltam a vonalakat,hogy könnyebb legyen a beültetés.
Nem érzékeny a kapcsolás de azért itt már a kábeli zürzavaron akármit összeszedhet. Szerintem erről a képről nem lehet meg állapítani a hiba okát. A legnagyobb probléma a sok vezetéket nem lehet a kép alapján nyomon követni.
Mutass képet a forrasztási oldalról is, szerintem ott lesz a kutya elásva.
remélem nem kell újracsinálnom az egészet...
a segítséget pedig előre is köszönöm
Szerintem rövidzár van valahol az IC lábai közt. Világítsd meg alulról valami erős fénnyel,ésakkor kiderül.
Melegítsd át a forrasztásokat, szerintem némelyik nem jól érintkezik a rézzel.
Üdv! Épp egy hangszínszabályzót építek, Kész van a nyák, be van ültetve. És én is nagyon kész vagyok ugyanis nem szól. Meg sem mukkan. Ha van köztetek ráérős akkor fussa már át a nyáktervet, mert én nem találom a hibát benne. Előre is köszönöm! Zsolt
Megnéztem erős fénynél és tökéletesen rendben van,aminek nem kell érintkezni nem érintkezik.A forrasztásos módszert is meg csinálom,de addig is még 1 kérdés.
Nincs belerakva még a kapcsoló/tüskesor... Lehet ez a probléma forrása?
Az nem probléma. Attol még kell szóljon.
Én sem találok hibát. Tápellátás rendben van? Képet rakhatnál fel róla.
Milyen folyasztószert használsz?
Engem már szivatott meg az, hogy nem tisztítottam le forrasztás után a folyasztószert, ami egyébként NO CLEAN típusú volt, de hülyeségeket csinált az IC, amíg nem mostam le alkohollal, ecsettel a forrasztási oldalt. Ezt tudnám javasolni neked is, eléggé látszanak a folyasztószer pacnik a forrasztások körül. Nem biztos, hogy megoldja, de ártani nem fog.
Szia! Táp rendben. Fix 4mA-t vesz fel, akármit kötök rá. Forrasztás is oké. Az eredeti kapacitás értékektől néhány esetben eltértem, de nem hinném hogy ez ilyen jellegű problémát okozna. Képek:
4 mA az kevés szerintem. De lehet azért annyi csak,mert megsem mukkan .
Igen! Olvastam kommentben, hogy akinél szól, 48 mA-t eszik. Karácsonyra készült egy ismerősömnek, és blamázs volt amikor nem szólt De legalább már tudom h nem én hibáztam. Talán túlmelegítette az IC-t... Köszi hogy átfutottad!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |