Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam szélesség, nálad hossz az állórész tengely irányú mérete. Ezért jó, ha mások is átnézik. Most nem javítom még ki, megvárom, hogy van-e benne más hiba. Köszönöm, hogy szóltál.
De jó, én az állórész belső és külső átmérő közötti részét vastagságnak mondanám. Gondoltam én arra, hogy a megnevezéseket egy rajzban pontosítom, de valahogy elmaradt.
Akár jól használható is lehetne ez a motor-generátor excel. Kár, hogy a képletek elrejtése miatt (gondolom nem a fizika alapjait megrengető új összefüggésekről van szó) a végeredményt hiszem - nem hiszem. A sugár irányú armatúra vastagságot még bele kellene venni. Teljesen ez sem elhanyagolható, mivel része a mágneses körnek.
A villanymotor és autógenerátor állandó mágnesessé átalakításához készült táblázatot kijavítottam, és melléklem.
Ez az én generátorom méreteit tartalmazza, ahhoz készült. Természetesen számolható a menetszám, huzal átmérő adata stb.
Hello!
Arra gondoltam, hogy a szélgenerátornak lehetne e használni léptetőmotort? Az ötlet onnan jön, hogy a léptetőmotor tulajdonképpen egy sokpólusú motor. Kinek mi a véleménye róla? Nagy hülyeség?
Hali ! Az ötlet remek,tökéletes generátornak! Csak eléggé ragadnak.Sajnos nekem nagyon kis teljesítményűek vannak...De jó konstrukció,nincs szénkefe,több fázisú,és golyóscsapágyas.Már csak a megfelelő méret kellene...
Nézegettem komolyabb méretűeket, de lehetséges, hogy egy ilyen motor:
Típus: 42SM146-065-4W-SB18-20 Nyomaték: 20 Nm Névleges áram: 6.5 A Tekercs ellenállás: 3.2 Ohm Alap feszültség: 10.4 V Induktivitás: 30 mH Kivezetések száma: ipari csatlakozó (4 pólusú) Hossz: 146 mm Tengelyvégek: SB18 Súly: 8.5 kg De ez a motor akkor csak 10.4V-ot lenne képes termelni? Milyen fordulaton? Mekkora teljesítménnyel? (10.4x6.5=630W?) Köszi!
10,4V-ot kb a névleges fordulata másfélszeresén tud leadni generátor üzemmódban.Ezek kis fordulatú "motorok" Túlpörgetve sokkal több feszültséget is le tudnak adni.
10,4x6,5 az csak 67,6W
Kérdés, hogy mennyire kell túlpörgetni? Ezt lehet számolni vagy csak próbálgatással lehet megállapítani?
Attól függ mennyi feszre van szükséged.
Dupla fordulatot lazán elbírja. Abból a 10,4V ból 20 voltot lazán lehet nyerni nagyobb fordulatszámmal.
Akkumulátor töltése a szélgép generátoráról közvetlenül. Ehhez készítettem egy táblázatot, mert nem tudtam elképzelni, hogy ez hogyan megy. A táblázat adatainak beírása és az eredmények kiértékelése némi fizikai és szélgépes ismereteket igényel. Sajnos egyszerűbb formára nem tudtam hozni a táblázatot.
A teszteléshez a saját akkumulátor töltőm bemért adatait használtam, ezt is melléklem. Remélem goromba melléfogások elkerüléséhez jó lesz ez a táblázat. Na meg látható a töltés rossz hatásfoka.
Ezeknél a motoroknál nem a fordulattal vagy a feszültséggel van gond, hanem a szerkezeti felépítésből adódó tekercsellenállással.
Megadtál 3 adatot: 10,4 V, 6,5 A, 3,2 Ohm. Ebből kettő bármikor igaz lehet, csak a harmadik sántít. 3,2 Ohm-on 10,4 volton 3,25 A folyik át, 6,5 A-nél pedig éppen a duplája, azaz 20,8 V esik. Értelmes hatásfokhoz legfeljebb tizede árammal lehet terhelni, különben a megtermelt feszültség nagy része a saját tekercsén esik. Vagy éppen az összes.
Fűtés vagy vízmelegítés szélgéppel témában is használható a táblázatom. A szélkerék, generátor és fogyasztó összeillesztésének szükségessége (előzetes megtervezése) egyértelműen bizonyítható. A táblázattal játszadozva kiderül, hogy a számtalan rossz megoldás mellett csak kevés jó összeépítés van.
Észre kell venni azt is, hogy a generátor belső ellenállása milyen hatással van a hatásfokra (ez kiolvasható a számolt adatokból). Nekem egyértelmű, hogy a kevés rezet és mágnest tartalmazó, nagy fordulatú vasmagos generátorok fele kell haladni.
Nekem ez van fent. Vizet melegít, már amikor van szél. A generátor direktbe rá van kötve egy bojler betétre. Ennél jobban nem kell bonyolítani. Ha olyan helyen laknék ahol állandó 8-10m/sec szél volna, nem volna gondom a vízmelegítésre. Persze ettől még lehet keresni a jobb és olcsóbb megoldást.
Kedves joco21
A generátorodban, saccolásom szerint 120 db korong alakú neodímium mágnes van. Egyik oldalt három, a másik oldalt kettő egymáson. Az lenne a kérdésem, hogy ha mindegyik oldalra csak egy mágnest tettél volna, akkor 40 százalékkal kevesebb mágnesre lett volna szükséged. A teljesítménye a generátorodnak 40 százalék körülire süllyedt volna?
Egy kicsit elszámoltad magad a tükröződés miatt. Mindkét oldalon két-két mágnes van. Bár az sem kevés.
Ne haragudj, de én még mindig állítom, a kép alapján, hogy a szélkerék felőli oldalon három korong van egymáson. Hátha jocó21 igazságot tesz közöttünk.
Már miért is haragudnék? joco21 élőben láthatja, biztosan ő jobban tudja mindkettőnknél.
Sziasztok!
Ez bizony két-két mágnes, a tükröződés játszik a képen.
Érdekes ez a szélgenerátor építés. Olyan dolgokkal találkozik az ember, ami igazán meglepi. Lásd az én épülő szélgépemet. Tenni fogok rá egy 220 voltos egyenáramú dinamót. A neve: Stabil Kabé Elég érdekesen működik. 500 ford/perc-nél kigyújtja a 12 V, 5 W-os égőt és normálisan táplálja. 700 fordulatnál már elindítja a PC tápból készült akkutöltőt. 800 fordulatnál már teljes fényével világit egy 220 V, 100 W-os égő. Ezt produkálta a próbán. Kíváncsi leszek, mit fog termelni az oszlopon.
Szia István.
zolika60-nak és weend-nek van igaza, két-két mágnes van mindkét oldalon. A tükröződés miatt látszik 3-nak. 32-32db a van két oldalon. Átmérő40x5mm, N35 neodimium. Ezek + a rotor (na meg a szél) produkálja az excel-ben feltett értékeket. Amíg mindkét oldalon csak egy sor mágnes volt, addig a felénél egy picit több feszültség jött le a generátorról. A második sor nem duplázta meg a feszültséget, kb. 80%-al növelte meg.
Nem kis fordulatszám kell neki. mindenképp számolhatsz 15-20% áttételezési veszteséggel.
Köszönöm, hogy tisztáztad ezt a dolgot. A leírtak szerint megépítetted egy sor mágnessel is. Így már tudhatod a végeredményt. Szerintem soknak hasznos az általad közzétett információ. 80% feszültségnövekedés a mágnestérfogat megkétszerezésével, ez már konkrét eredmény. Szerintem erre már lehet alapozni.
Ebben teljesen igazad van. Nem kicsi a fordulat, amit igényel. Mihelyt megoldom a generátor esővédelmét, azonnal felszerelem az egészet a helyére. A jelenlegi áttétel 1:4,5 vagy 1:6, amit ha felmászok majd, tudom változtatni. A szélkerék, amit kap, 2 m átmérőjű és 6 lapátú. Az érdekesség kedvéért és a szélkerék fordulatának követése végett felszerelek egy kerékpár sebességmérő érzékelőjét, ami a szobámba küldi majd az információt.
Még az 1:6-nál is közel 100-at kéne fordulnia percenként. Ami a méréseid alapján 12V 5W. Nem tudom milyen teljesítményt szeretnél, de ez nem lesz egy nagy teljesítményű masina.
Sziasztok!
Kedvet kaptam én is építeni egy szélgenerátort!A mellékelt képen látható szivattyúim vannak.Ebből egyet feláldoznék ennek a megvalósítására. Kefés 12V-on 15A vesz fel. Kédésem a következő tudnám ezzel működtetni az akkum töltését?
Milyen teljesítményű lesz a masina? legalább tízszer gyengébb, mint szeretném. Mégis felteszem, mert betegje vagyok, hogy nincs semmi feltéve, bosszantani a szelet. Komolyabbra fordítva a szót, meglátom élesben mit bír el a gépem. Ha nagyobb szélkereket igényel, akkor az egészet át kell építeni, de ha nagyobb áttételt is elbírna (akkor is át kell építeni, de az lenne a jó), annak nagyon örülnék.
Lényeges kérdés az is ilyenkor mekkora a motor fordulata.
Szia nem tudom csak a liter/perces teljesítményét az tuti hogy 12liter.
De amúgy a feladatát ellátná? |
Bejelentkezés
Hirdetés |