Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   34 / 119
(#) laszlokunstar válasza szabónagymester hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

A japán félvezetőknél gyakori, hogy az első két karaktert lehagyják. A tipped szerintem helyes. A képeket megvárjuk.
(#) kisbatyu75 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 2, 2011 / 1

Sikerült csinálni pár képet, ha valamelyik részlet kell még készítek arról is. Sajnos sok időm időm nem volt, hogy a megadott linkeken lévő kapcsolásokat teljesen összehasonlítsam az én tápommal, majd talán hétvégén.
(#) laszlokunstar válasza kisbatyu75 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Idézet:
„Szerintetek érdemes Javítással próbálkozni?”

Szép kihívás lesz. Az eddigiek alapján úgy ítélem meg, hogy anyagilag nem éri meg az időráfordítás, ha sikerül akkor a tudás és tapasztalatszerzés miatt igen.
Ami gond lehet kapcsolási rajz és másik hasonló táp hiánya miatt a szétégett alkatrészek pontos értékének, félvezetőnél típusának meghatározása, és esetlegesen a tönkrement egzotikus félvezetők pótlása.
Csak halkan megkérdezem, komolyabb PC bontó felé jártál-e már ez ügyben?
(#) kisbatyu75 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Én is úgy érzem, hogy anyagilag nem éri meg, hiszem maga a gép sem egy mai darab. Sajnos ezen táp nélkül ez a gép nem tud működni, más tápegységet ebbe a házba beépíteni nem lehet. Megoldás lehet, hogy új házba, másik tápegységgel átépítem a gépet.
Az idő tényező, az ami számomra rossz, mert én akár saját részről tapasztalatszerzés céljából is szívesen feltérképezném a tápegységet, kutatnám a netet, írnék a fórumba (mindezt általában az esti órákban), de közben meg a családom nem hiszem, hogy jó szemmel nézné a számukra majdhogynem értéktelen elfoglaltságot.
Milyen PC bontót tudnál javasolni ahol érdemes lehet körülnézni? Egy kis időt azzal is eltöltöttem már, hogy a neten kerestem ilyen tápegységet. Találtam az e-bay-en, de majdhogynem drágább a postaköltséggel, mintha vennék egy hasonló kaliberű használt gépet.
(#) Inhouse válasza kisbatyu75 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Ezek alapján én azt mondanám, hogy a DAP07 lesz a PWM vezérlő és a DWA valóban műveleti erősítő inkább...

Üdv
Inhouse
(#) laszlokunstar válasza kisbatyu75 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Igazad van, hogy a leggyorsabb megoldás használt ház+táp+átépítés a sarki bontóból.
Pesten van egy használtgép kereskedő cég Marseus Kft, rákérdeznék náluk. 1000 db-os nagyságrendben érkeznek hozzájuk a használt, működő gépek.
(#) 1984white hozzászólása Dec 7, 2011 /

Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek. Van két rossz tápom. Mindkettő 5vvsb része szált el. Megnéztem mindent ami rossz volt (2tranya 1 dióda, 2 kondi + nagyfesz rész Tranzisztora primer oldalon).

Ezeket cseréltem és sajnos rosszak a 2db ic is. Az egyik tl494 ez sima ügy.

A másik IC a Ps-on részen van, TPS3510 8lábú ic.
Ez is elszállt. Tud helyette valaki ajánlani valamit ami a hestore on van és lábkompatibilis??

tps3510.pdf

(#) Aegis hozzászólása Dec 17, 2011 /

Sziasztok!
Nemrég került hozzám egy FSP BlueStorm II 400 tápegység, amit azzal a hibajelenséggel kaptam, hogy a számítógép bekapcsol vele, egy darabig üzemel, majd egy idő után kikapcsol. Kiszerelve a számítógépből teszteltem terhelés nélkül és terhelve, és a következőket tapasztaltam: terhelés nélkül a táp elindul, a feszültségek rendben vannak. Terhelve az összes ág bírja a strapát (12V 60W fényszóróizzóval minimális feszültségesés) kivéve a 3,3V-os ágat, aminél azonnal leoldott a tápegység. (Egy másik tápegységem simán bírja a 3,3 voltos ágon ugyanezt az izzót, minimálisan világít is.) Kipróbáltam egy 20 ohmos ellenállással, azt még fűtötte rendesen, de 10 ohmos terhelésnél már ismét a védelem győzött. Üresjáratban egy alig hallható sziszegés hallatszik, ami az 5v-os vagy a 12v-os ág terhelésére megszűnik. Nincsenek púpos elkók, de egyet azért kicseréltem (6,3V 2200uF) ami a 3,3 voltos ágat szűrte, de a hiba továbbra is fennáll. Valaki találkozott már ilyen hibával? Hol lenne érdemes elkezdenem a hibakeresést? Nekem, mint lelkes kezdőnek a témában első ránézésre (és másodikra is) viszonylag bonyolultnak tűnt a "mezei" tápokhoz képest, bár egy pár tápegységet sikerült már újraélesztenem, ezek a sikerélmények tartják bennem a lelket szóval bármilyen segítő jellegű tanácsot szívesen fogadok hogy honnan érdemes elindulni, hol lehet zárlat, melyik alkatrész lehet a hunyó és hogyan lehetne helyrehozni azt a 3,3 voltos ágat
Csatoltam 3 képet is, hátha segít valamit.
üdv: aegis
(#) 1984white válasza Aegis hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Szia!

Nekem is volt egy Mercury ATX 300w tápom, ami ezt csinálta pontosan . Én végül úgy oldottam meg, hogy az összes kondit kicseréltem a kimeneti oldalon (+3,3 +5v és +12v) aztán még a segédtáp részén lévő elkót is kicseréltem, és ezután jó lett a táp. A kondikat esr mérővel átmértem és bizony pukli nem volt, de mind rosszak voltak a + ágon.

A negatív ágat nem bántottam visszatettem az eredetiket mert ott jók voltak. Remélem segítettem. Üdv!
(#) laszlokunstar válasza Aegis hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

-FSP táp kapcsolást nem találtam, de itt 55 féle PC táp kapcsolási rajtát megtalálod: 55 féle PC táp rajza
-Gondolom a tesztelésnél az 5V-os ágat is terhelted!
-Nem derült ki számomra a leírásodból, de másik táppal használva a gépet nem jelentkezik a hiba? Processzor tűlmelegedés miatt is kikapcsolhat.
(#) laszlokunstar válasza laszlokunstar hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

A link nem jött össze az előbb: 55 féle PC táp
(#) Aegis válasza laszlokunstar hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Terheltem az 5 Voltos ágat is egy 35 wattos lámpaizzóval, de ugyanúgy kikapcsolt ha a 3,3V-os részt is terheltem. :no:
A számítógép másik táppal hibátlanul működött.
(#) shield válasza Aegis hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Ez a táp már megérett rá, hogy a műhelyembe kerüljön. Félóra múlva már darabokban lenne.
(#) Aegis válasza 1984white hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Ezen sincs egyik se felpúposodva, de akkor megpróbálkozok azzal, hogy kicserélem az elkókat a többi ágon is, hátha csak ennyi lesz a probléma köszi!
Még egy kérdés: a segédtáp az, amelyik az 5Vsb-t állítja elő, ugye?
(#) kamaro hozzászólása Dec 27, 2011 /

Sziasztok!
A gépembe tegnap elszállt a táp. Mikor megnyomom a gombot nem kapcsol be a gép, a ventik megmozdulnak egy kicsit majd kattan valami a tápba (gondolom védelem), úgyhogy én valamiféle rövidzárra gyanakszom. A 12V és a GND között 150 Ohm körüli ellenállás, ugyanez a helyzet a 3 V nál is de az 5V és a GND között csak 1,5 Ohm ezért én ezt tartom a hibásnak. Jól diagnosztizáltam a hibát? Hanem akkor milehet a baja? Ha igen akkor hogy keressem meg a zárlatos pontot ?
(#) erbe válasza kamaro hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

A mérés szerint az 5 voltos ágban ment ki dióda. A dupla diódának általában csak egyik fele szokott kimenni. Kidobott PC tápból menthetsz használhatót. Ha már diódát cserélsz, nézd meg a kondikat is! Púpos kondi miatt mehet tönkre dióda.
(#) kamaro válasza erbe hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Ha nncs itthon másik pc tápom akkor mivel helyettesíthetem? TV-ben esetleg lehet találni valami nagyobb típust ? És honnan tudom meg hogy a két dióda közül melyiket kell kicserélni ? Gondolom kell oda legalább 30 Amperes...

Dupla dióda 1 tokban. Csak egyszerre tudod cserélni. Egy-egy oldala 15-20 A-es. TV-ben ilyent nem találsz.
Hogy hol keress, tudni kellene, merre laksz. Rendelhetsz a netről is, de többe kerül a leves, mint a hús.

Ebből a szempotból hátrányos helyen lakom mert 30km-es körzetben egy elektro bolt sincs de megtudom oldani hogy elmennyek érte hogyha tudom hogy mi kell. Az a helyzet hogy még nem láttam ilyen dupla diódát sehol, a másik nagy problémám az hogy nem látok olyat a panelon amit még nem láttam sehol Csatoltam pár képet megutnád rajtuk jelölni hogy mire is gondolsz ?

30D40
A képeken kettőt is bejelöltem, az lesz, amin a linken találhatóhoz hasonló jelölést találsz. Ha nem egyértelmű, a panel aljáról is tegyél fel képet!

Köszi megtaláltam őket, nem is tudom hogy lehettem ilyen bamba. Na most van itt három: F16C20C; S20C45C--> ebből kettő van az előbbiből egy. Gondolom van külön a 12, 5 és 3 voltnak de honnan tudom meg hogy melyik az 5 volté ?
(#) kamaro hozzászólása Dec 27, 2011 /

Esetleg ha kiforrasztom a hibás diódát akkor a táp azon feszültség kivételével beindul ?
(#) Aegis válasza kamaro hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Kövesd végig a NYÁK-ot, indulj el a narancssárga, a piros vagy a citromsárga vezetéktől. Ami a narancssárga vezetéktől elvezet az egyik dupla diódáig az a 3,3 voltos, ami a pirostól vezet az az 5V-os, a harmadik pedig kizárásos alapon a 12 voltos de fordítva is csinálhatod, tehát a diódáktól indulsz a kábelek felé.
Ha marhaság, akkor szóljatok, de én így csinálnám
(#) Unfi válasza kamaro hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia
A táp nem fog beindulni,mert a kimenő 12 V-ot figyeli az IC, és ugye az nem lesz meg. A diódákat csak kiforrasztott állapotban lehet kimérni, mert olyankor a tekercset méred. Ha nem tudod a diodát kivenni, mert nem férsz a csavarhoz, legegyszerűbb kimérni, ha ónszippantóval a lábak körül az ónt kiszippantod, elég a két szélső láb körül, elég nagy furat van a lábaknál, hogy ne érjen a NYÁK-hoz. A két szélső láb a katód,és kb 140-170 ohm ellenállást kell mérni, de egyforma legyen.Ezek Shottky diódák.
Ha kell még segítség írjál.
Üdv Zoli
(#) Edek válasza kamaro hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Üdv ha a diódák jók akkor érdemes megnézni a tekercseket is mivel én már jártam hasonlóképp, bár igaz azt a tápot kaptam mivel rossz volt, végig mértem mindent ki is cseréltem egy pár dolgot benne aztán véletlenül vettem észre hogy le van égve a tekercshuzalról a lakk, kiszedtem áttekertem egy bontott tápból származó tekercsről a huzalt és mit ad isten beindult azóta is tökéletesen működik, úgyhogy ha nem jutnál előre semmivel nézd át a tekercset amit a képen be is jelöltem. Sok sikert.

tekercs.jpg

(#) AM2k hozzászólása Dec 30, 2011 /

Sziasztok,

Nem egészen PC táp, de talán tudtok segíteni a javításban.
Egy Thosiba 260-E dvd lejátszó megadta magát. Szétszedtem és a kapcsolóüzemű táp primer körében lévő 2 db 4,7u 400V-os elkóból az egyik ki volt nyiffanva. Kicseréltem mind a kettőt, de még mindig semmi.
tny267pn IC van benne. A szekunder körben egy két kondi még gyanús, de attól vmit még tudnom kellene mérni vagy nem?

Üdv: M
(#) Unfi válasza AM2k hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Sziasztok.
Hát igen. A kapcsolóüzemű tápokat célszerű úgy javítani, hogy az elkókat kapásból kicserélni, főleg a primer körben. Aztán sokat segít egy átforrasztás, még ha nem is gyanús a forrasztás. Pc tápnál ha nincs meg a standby 5V, a táp el sem indul, akkor a FET a gyanús.
Üdv: Zoli
(#) ekkold válasza AM2k hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Bizony, minden elkó csere, és nézd meg a primer oldalon a diódákat is, illetve lehet (akár ellenállás formájú) bizti is valahol, ami esetleg kioldott.
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 25, 2012 /

Sziasztok,

Volna egy koolink tápegység amik azonnal leveri a kismegszakítót ha bedugom a 230V-ba. Szétszerelés után látható volt, hogy pár Elko kicsit púpos (nagy és kisfeszültségű kondik is voltak közöttük) valamint az hogy a sck 0510 típusú Termisztort szétégett. Biztosíték nem sérült. Az elkókat kicseréltem, de a sck 0510 alkatrészt még nem, a kérdés az az lenne, hogy működőképes lehet a táp a hibás alkatrészek kicsrélésvel valamit az, hogy mit érdemes még ellenőrizni mielőtt a hálózathoz csatlakoztatom? Csatoltam pár képet azokon látszik mit csreréltem ki.

Segítségeteket előre is köszönöm
(#) kadarist válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia!
A termisztor a zárlattól égett szét. Keresd meg a zárlatos alkatrészt (dióda-fóliakondenzátor-tranzisztor).
Következő: »»   34 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem