Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oktató rádiókészülék dokumentációjának tervezése
Lapozás: OK   4 / 13
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Gratulálok szendi001 és a többi rádió kedvelő hobbis társnak is! A fentebbi válaszom nem kötekedésnek szántam, hanem olvasva ezt a topikot az elején elég vegyes volt. Otthon nekem is meg van a Videoton építő készlet könyvecskéje. Ha tudok segítek. Hasonló kedvcsináló célból gyerekeknek én is építettem a múltkor egy kis VFO-s direkt keverésű vevőt sima faragott rézfóliás lemezre. Az egy FET-es VFO első "rúgásra" indult.Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nem veszek kötekedésnek semmit. Minden hozzászólás segít.
Ha megadod a teljes rajzát, begyártom nyákra és kipróbálom én is. Ezzel a szinrodin vevő projekt le lenne tudva és tesztelve is van már!
A Videoton gépkönyv jól fog jönni. Amin ma agyalok (vidéken vagyok nem tudok tesztelni) egy kimenő trafós hangvégfok. Ebből volt ellen ütemű is amit csináltam, de a tapasztalatom alapján kimenő trafó gyanánt lehet használni egy Nokia töltő táp trafóját is egy ütemben. Ezt könnyű lenne alkalmazni otthoni körülmények között.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Azt elfelejtettem írni, hogy a 9 voltos elemeket kiváltottam 4x1,5 voltos mini ceruzaelemekkel. Ez 6 voltos tápfesz. Az elemtartó kiválóan odafér az eredeti helyére. 15 Watt 2x15 Volt tápfeszről van, ez most fél watt körül lehet csúcsban, hűtőlemez használata nélkül.

Értelme a több azonos tudású modulnak csak az, hogy ad gyakorlatot szerelésben, illetve használható a fiók tartalma is. Egyébként tényleg nem ideális ez az IC a telepes feladatra, az LM386 jobb, de az már kész van.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Itt találtam kf trafó adatokat. 455-ös kf trafó jó lenne pár száz darab.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nem lesz egyszerű, meg olcsó se.Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
szia szendi001! OK skiccelek rajzocskákat az egyes modulokról. A képeken látható marék dióda mellett egy műszer az a keverő diódák össze válogatására van beállítva. Hol találtad a KF adatokat? Mondjuk a legtöbbet már mi is használtuk-
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nos ismét volt kis időm nézelődni, de (nem akarok ellen propaganda lenni) de a Conrad szerintem az egyik leg drágább cucc forrás. Ha arra fanyalodok, hogy pénzért vegyek ilyesmit akkor megnézem a Lomexnél mert akciósan vettem 10-20.-Ft-ért a hagyományos 10x10mm-es TOKO 10,7MHz-s és 455KHz-s vadi új trafókat 50.-Ft-ért vettem. Ezeknél megjegyzem, hogy a leg általánosabb jelölésük: Fekete; Fehér;Citrom a 455KHz-s a Rózsaszín ; a Vil. kék; Narancs ezek 10,7 MHz-sek a zöld bizonytalan a piros pedig ált. az oszcillátor tekercs. De ha ingyen akarunk ezekhez hozzá jutni egyszerűen szépen kérjük a legközelebbi szervizes emberkét, hogy az amúgy veszélyes hulladékból adjon egy reklám szatyorral. valamint a köz ismert HAM-bazárban Bővebben: Link
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
olcsó KF-hez még egy link Bővebben: Link Szóval van itt minden csak egy kis pénz meg egy kis idő kell és csinálni kell.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
A frekimérő elejébe lehetne rakni ilyen érzékenység növelőnek 1 ilyen IC-t

Tesztelni kéne meddig megy fel frekiben és mekkora az érzékenysége.

Sokkal egyszerűbb mint bármilyen egyébb duál Gate FETes előerősítő/ négyszögesítő.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Kerestem újra SM0VPO honlapján, de nem jött elő. Azt írja kb 200 menet 180 pF a jó KF érték.
Az RT nekem is eszembe jutott, csak a 7 mm es tekercset nagyítóval lehet összetenni. Nekik van 455 ös KF terkercsük készen is. Az is 7 mm.
A frekimérő nyákját rajzolgatom. Az az egy bánatom van hogy 4 CMOS ic már bonyolultabb mint az egy PIC es LCD-s csoda. Valószínű itt is opciók alapján lehet modult választani. A szuper rendszerű rádiónak ezt választottam: Előnye az összesen két tekercs, és a pár alkatrész. Biztosan nem szelektivitás bajnok.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Tranzisztoros erősítő felejtős ide. én még a 64 es osztón gondolkodtam, bár az alacsony frekire nem jó.

A GDO hoz első körben egy tekercset csinálok, ami átfedi a KF frekvenciát is. Frekimérő nélkül elég nehézkes egy hangolás lezavarása reflex szint felett.
(#) teodor válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Szia, ezt megepitettem kieligitoen mukodik.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
No tegnap előtt lerajzoltam a kis rádió hanfrekis erősítőjét, melyet én is alkalmazok a kis direkt keverésű vevőnél. Remélem jól olvasható!
(#) szendi001 válasza teodor hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Egy nagyon hasonlót én is csináltam a hamradioindia.org ról. Nagyon jól mér 50 Megáig, és az igazság az hogy ez lenne a legjobb megoldás.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Megnéztem a rajzot. Meghajtja a hangszórót a 741? Nem tudom hogy esetleg lenne e kedved rajzolni hozzá egy nyákot? Ez lehetne a 4. verziójú hangvégfok, elsősorban fülesre optimalizálva.

Arra gondoltam, hogy 2 felé kellene osztani az építőket. Egyik aki tud IC-t forrasztani, és a másik aki nem. Így teljesen kezdő scinálhatna egy reflex vevőt aki meg forrasztgatott az meg tud érdemben használható rádiókat és segédeszközöket csinálni.

Közben megtaláltam egy tda7000 rádiómat, felhasználom az FM modulnál a tapasztaltakat.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
OK szendi001!
Azt a freki mérőt én is meg építettem lazán ment még 66-és 80MHz-n is. Bővebben: Link De annak a panelja is csak foto eljárással készíthető el. Ezért készítettem egy UV levilágítót egy szkennerből
Jövő héten már otthon leszünk és szívesen készítek néhány megoldást a-nyákból.
A uA741 bőven meghajt annyira egy rádió hangszórót, hogy még halkítani is kellhet. Nálam mondjuk a magasan lévő 40m hosszú dipól antennáról igen nagy jel áll rendelkezésre. Mondjuk ott a lokál oszcillátor jele is dominál. LM 386-tal és TDA2003 IC- vel is elkészítettem de ez már túl nagyot szólt viszont a TDA2003 rendkívül csendes volt zaj szempontjából.
De, hogy az oktatás legyen a cél még érdemes lenne egy tranzisztoros megoldást is kipróbálni, ahol a jel útja alakulása jól követhető. Mondjuk oszcilloszkóp híján ez sem szempont. Milyen antennát feltételez az oktató dokumentáció?
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szia! A frekimérőnél van egy egyszerűbb nyákos verziBővebben: Linkó. amit lehet vasalni is.

Szerintem ennek a nyákját áthúzom a minta nyákra, hoyg a csatlakozó méretek megegyezzenek. Ez a "haladó" kategóriás modulok közé kerül.

Itt van egy alap nyák amin a csatlakozó méretek adottak. Értelem szerűen a poti, a csavarok, a bemenet. a hangszóró helye adott. / voltos Elemtaró és 9 voltos telep is rámegy. A pöttyök nálam 4 mm esek, a vonalak 2 mm esek. Kivéve az IC ppöttyeit. Sok sikert a tervezgetéshez
(#) szendi001 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Ha valaki akar modult tervezni: A csatlakozó méretek számítanak csak! SMD is lehet egy modul, csak akkor a haladó kategóriába kerül későbbi cikkben. Persze jobb lenne az egyel korábbi hozzászólás alapján.
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ez tuti jó lesz a hibás modulom kiváltására Köszi, megépítem és felteszem a doksit.
(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ez nem-e valamikori RT rádiótechnika üttőrőknek cikkek közt jelent meg ?
(#) Kera_Will hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Szendi ha már műszert szeretnél és egyszerűt akkor talán ez is használható lenne:

multifunkció mérőke
(#) szendi001 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Jelentem én meg most fejeztem be ez LM386 os hanggenerátort. Elsőre indult hiszti nélkül. Igaz tettem bele egy szereó potit így kiválónan sokféle jel áll rendelkezésre. Vakarok egy gépet és holnap lefényképezem az eddigi modulokat.

Ez wien híd vagy T tag?M
(#) teodor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szia, majdnem jo, ami nem tetszik az a demodulator kor. Jelen kapcsolasirajz szerint a dioda parhuzamosan helyezkedik el probald meg sorosan es a 10kOmh helyet 10nF-tos kondit tegyel. A jelenlegi rajz szerint kivonodik mindig a negativ felhullam a dem feszultsegbol. Ha megjobbat akarsz akkor ket diodat hasznalj feszultseg ketszerezot.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Elég sokat tud az ára ellenére. Igazából kihasználha a mikrobezérlőt.
Holnap a másik generátor jön, aztán én is megcsinálom az egyenes vevőt.
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Köszi! Azért mert a rajzon nem jó az egyik ellenállás értéke. Egyébként a szinusz állításához tettem rá egy szkópot.
(#) Antennaman válasza teodor hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szia teodor! Szerintem így is múködik a dolog mert a negatív félperiódusokban kinyit a dióda és szinte rövidzár a pozitívben zár és akkor mehet a jel az elkón keresztül majd ráér a vivőt levágni a T3 utáni 3,3nF-os kondi...
(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Emlékeim szerint ezt 1 ITV kores írógépszallagos dobozba épíették be RT leírása alapján. Ennek a kb 40mm*40mm dobozába volt a keretantenna is beletekerve.
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Igen, azon agyalok, hogy honnan lehetne egyforma ferritantennát szerezni. Mindjárt körbenézek conradnal. Úgy tűnik egy analóg vevőből a forgókondi is kompromisszummal hagyható ki.
(#) teodor válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szia, itt is kaphato.
(#) teodor válasza teodor hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Meg itt is.
Következő: »»   4 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem