Fórum témák
» Több friss téma |
Kipróbáltam, elvileg csak a bank0 ban vannak regisztereim definiálva program egy része viszont a lap2 ön van. Ennek ellenére működik a dolog.
Az adatmemóriabeli bank váltás és a program memória lapváltása egymástól független.
CBLOCK címének megadásában hiba van, 0x000 ... 0x1FF között lehet az érték egy hagyományos 16F -en. Adatmemória: - banksel makro: Előnye, hogy a regiszter címéból automatikusan beállítja a bankot, a forrás hordozható (nem számít, ha egy másik típuson más lapra tették, vagy nem is a STATUS regiszterben kell állítani a bank kiválasztást). Hátránya, hogy időnként több utasítást fordít, mint az optimális... - STATUS regiszter bitjeinek állítása,: Hatékony, pontosan annyi utasítást írsz le, amennyi kell. Hátránya, hogy a forrás nem lesz hordozható (ld fenn.). Program memória: Az itteni lapváltást célszerű a pagesel makro-val végezni, persze lehet a PCLATH regiszter bitjeit is állítgatni... Megint azt tudom mondani, hogy előnyösebb a PAGESEL, mert követni tudja a kód más lapra történő áthelyezését, de több utasítást fordít...
Így már teljesen világos minden. Köszönöm az infot.
Még az a kérdésem lenne, hogy a PIC24HJ64GP502_Data Sheet.pdf-ben az összes i/o lábra 4mA terhelhetőséget ír, viszont a Microstick rb15-ös lába egy ledre és egy 330 ohm-os ellenállásra megy. Az említett proci van benne. Ha jól tudom a led áramfelvétele 20mA. Ráadásul rá van dugva egy Microstick-Plus, aminek az egyik ledje szintén az rb15-ön van. A példaprogramokkal rendben működik, rb15-nél mindkét led világít. Attól félek hogy nem terhelem-e túl vele a procit? 4mA-nek egy led is sok lenne.
A fő kérdés az, hogy milyen színű a LED? Zöld LEDen körülbelül 2V feszültség esik. A tápfeszültség 3.3V, tehát az ellenállásra 1.3V jut. A 330Ohm ellenálláson tehát 4 mA folyik.
Féligazság az, hogy a LED-en 20 mA áram folyik. A maximálisan megengedett folyamatos áram lehet 20mA, ha kevesebb, az nem baj, attól még világít. A Microstick Plus-ról nem tudok semmit.
Egy átlagos LED terhelhetősége, tehát a maximális árama a 20 mA. Ez nem azt jelenti, hogy 20 mA- t vesz fel minden esetben. Az előtét ellenállás határozza meg, hogy mekkora áramot engedünk átfolyni a LED-en keresztül feszültséggenerátoros táplálás esetén.
Közben megnéztem a Microstick kapcsolását. A LED egy 330 Ohm ellenálláson a földre van kötve, tehát az ellenálláson csak 0.4V feszültség esik, ez 1.2 mA áramot jelent. Felételezhető, ogy a Plus bőítmény is így működik, tehát a port árama kb 2.5 mA.
A Microstick Plus dokumentációja itt található. Nem kell aggódni, bírja a PIC...
Sziasztok! A csatolt kapcsolásban, PK2 MCLR lábát az R4 után kell bekötnöm? (ICSP MCLR kivezetésére gondolok)
A VDD jelzésű körök, meg mennek a VDD lábra igaz? KÉP
Ha felprogramozni akarod akkor az adatlap szerint : 1 láb mclr
40 pgd 39 pgc 38 pgm Ebben a kapcsolásban usb csatlakozó van azon keresztül már a pickit nélkül közvetlenül tudod programozni a PC ről de először bootloader programot kell beégetni .
Akkor simán rákötöm mclr lábra, mclr meg úgyis össze van kötve vdd-vel ellenálláson keresztül, mintha csak magát a pic-et programoznám, annyi különbséggel, hogy a pic magában való programozása esetén vss-hez kötném?
Én programozáskor semmi külső alkatrészt nem használok
tehát ha egy mód van rá az ellenállást is kösd le a programozás idejére .
De már a fórum tetején is ez áll:
Idézet: „- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni. - Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.”
Igen a kész áramkörben ! Program beégetésnél ha van valami külső alkatrész az icsp lábakon még a pic felismerését is megakadályozhatja , de hibás égetést , vagy akár az égetés meghiúsulását is okozhatja . Én mindíg az égetőn (fejlesztőpanelon) lévő csatlakozóban égetek ilyenkor semmi külső alkatrész nincs az égető lábain . A kész áramkörben
szinte mindig kötelező az mclr láb "felhúzása" (kivéve ha az mclr láb másként van a programban konfigurálva .
Értem, tehát ha csak magát a PIC-et programozom, akkor egyenesen mehetnek a lábakra a megfelelő kimenetek. Köszi
És ha egy ledet szeretnék villogtatni a PIC-el, és PK2-ről szeretném táplálni az áramkört, akkor már kellenek a kiegészítő alkatrészek?
Ugyanígy hibás égetést vagy az égetés meghiúsítását az is okozhatja, ha nincs a pic táplábain kerámiakondenzátor. A kondenzátor egyszerűen kell a digitális áramkörök működéséhez, és az égetés is áramköri szempontból működés.
Az MCLR lábon levő ellenállás úgyszintén szükséges, nemrég kiderült, hogy több PIC meghibásodásának is az volt az oka, hogy ez a láb szabadon maradt bizonyos esetekben. Nem vagy már kezdő a pices témákban, de ez a hozzászólásod most elég amatőr volt...
A kiegészítő alkatrészek mindig kellenek.
Ledvillogtatáshoz táplálhatod a Pickit2-ről az áramkört.
Lehet hogy amatőr volt a hozzászólás de nálam még soha nem okozott hibát hogy az égetéskor az mclr lábra semmit nem kötöttem (mint írtam saját fejlesztőpanelon ráépített égetőt használok ) szilva féle pickit . Lehet hogy csak szerencsém van ?? De elfogadom a tapasztaltabbak véleményét ,és beleépítem a 10k -s felhúzó ellenállást a és a kondikat a karos foglalat alá .
Idézet: A PICkit2 mindig közvetlenül csatlakozzon a PIC MCLR lábára! Az R4 azért van ott, hogy a RESET nyomógombbal ne tudd kinyírni programozás közben a PICkit2 készüléket.„A csatolt kapcsolásban, PK2 MCLR lábát az R4 után kell bekötnöm?” Idézet: Igen. „A VDD jelzésű körök, meg mennek a VDD lábra igaz?”
A PICKit2 topikban hosszasan kitárgyaltuk...:
- Ha csak programozol az adapterben, akkor MCLR -t a földre kell húzni, ekkor még a Vpp First Programming entry mód is működni fog. - Ha a panelen debuggolsz is, akkor kell a Vdd -re húzni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy villogó ledet csináltam, és amikor ezt a kódot:
MPLAB-ban megírva és fordítva ccs c compilerrel, indításkor csak felvillan a led és úgy is marad, viszont ha a PIC C Compiler-be (ez a CCS külön felülete ha jól tudom) írom ugyanezt, akkor meg működik rendesen. Mi lehet az oka?
Hianyzik a "Config". Meg kell magyarazni a forditonak milyen oszcit, kodvedelmet, Brown-out-tot, LVP-t es egyebeket kivansz. Jo lenne latni mi kerult a "Project"-be a MPLAB-nal. De esetleg a MPLAB szimulatort is ki lehetne probalni. Ott tudod kovetni a mukodest barmi HW nelkul.
Valamint Release verziót kell fordítani... Fenn, középen a gombsor alatt a Debug feliratot Release -re kell állítani.
Szép napot! és BUÉK minden szenvedélyes elektronika szerető társaimnak.
434Mhz-en próbálkozok a karácsonykor vett rc modell-nek csúfolt alacsony költségvetésű modellem kitejesztésére. Ami alapból 27Mhz-en megy de egy közepes szobában is a standard adó/vevő, már fonalat veszt. Eddig egy 10f 200-al építettem hozzá ASR-t mert a full gáz a 4E forintos 'járműnek' egy jókora kormányozhatatlanságot biztosít ![]()
Sziasztok
A PIC-ek láb terheléséről lenne egy kérdésem: Én eddig úgy tudtam, hogy a kimeneteket 1 db led-el azaz 20 mA-ig lehet terhelni. Egy ds18s20-ast akarok adatvonalról táplálni (ne kelljen 3 zsinór) de a leírásba azt látom, hogy tranyóval/fet-en keresztül van megoldva. A kérdésem, hogy ez most túlzott óvatosság, vagy tényleg kell? Úgy tudom egy ds 1820 jóval kisebb árammal dolgozik mint egy led. Üdv
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a legérzékenyebb PIC milyen pontossággal tudja megmérni, az erre alkalmas, lábán a feszültséget.
A PIC elbírja, inkább az adatáramlásra kell figyelned ( az adatok oda-vissza áramlanak !), az okozhat problémát! A tranzisztor csak hosszú kábelnél kellhet ( n * 10 m ! ) !
Steve
hello
PICek 10-Bites A/D Convertereket tartalmaznak. Másképp: 5 Voltot oszd el 1024-el. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |