Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 148
(#) rojsz13 hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Sziasztok
Olyan kérdésem van a RIAA korrektorral kapcsolatban hogy akkor is érdemes egy ilyet beszereznem ha az erősítőn van kifejezetten lemezjátszó bemenet? Ráadásul elég komoly erősítő a 80-as éves elejéről JVC AX-9 frekvenciaátvitele 0-200 Khz viszont a leírásában szereplő dolgokat nem igazán értem ami a lemezjátszóra vonatkozik. Mivel már elég komoly lemezjátszóra is beruháztam meg kábelek stb... a minőségen inkább javítani mintsem rontani szeretnék.. SZóval lehet jobb a hangminőségem egy külső előerősítőtől vagy az erősítőbe épített gyári az jobb?

köszi

JVC ax-9.jpg
    
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Ajajaj. Azt hiszem, hiba volt szegény beiglire fognom az értetlenségem... Kérlek vedd úgy, hogy az előző leveleimben nem is írtam semmit. Szívem szerint kitöröltetném a moderátorokkal. Bár... másokban ébresztett valami gondolatot (talán), csak azért nem reagáltak, mert ugye a beigli...
(#) elektrorudi válasza rojsz13 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A javaslatom röviden: ne vegyél!
Ebben a hobbiban, az ilyen fogalmak, hogy: "komoly erősítő", "komoly lemezjátszó" meglehetősen semmitmondóak... A mellékelt paraméterek alapján, feltehetőleg nem ez lesz a "gyenge láncszem" a rendszeredben. Viszont azt feltétlen tudakold meg valakitől, hogy a lemezjátszódban lévő hangszedő MM vagy MC??? ... és ennek alapján válaszd ki (vagy kapcsold át) az erősítőd bemenetét!
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Tudtam én,hogy nem a beigli a ludas. Véletlenül nem a gyerekpezsgős poharat vetted el,mi?
(#) scooby_ válasza rojsz13 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Az erősítődben lévő korrektornál lehet rosszabb,de lehet jobb is. Én már 4 éve keresem az "igazit",most tartok ott,hogy valószínűleg megtaláltam.
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Idézet:
„Hiába volt előtte az az áteresztő tranzisztoros tápegység,az 50Hz-es brumm akkor is kint volt a kimeneten”

Ugye csak viccelsz ?
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Nem,nem viccelek! Az az 50Hz tényleg ott volt a táp kimenetén is és a riaa kimenetén is! Mondjuk nekem 12V-os zéner volt benne,de ez semmin sem változtat. A tápon 2x2200µF puffer volt. Persze ez az 50Hz-es brumm nem akkora volt,mintha stabilizálás nélkül kötöttem volna rá a tápot!
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Helló! Ha bele szabad szólni... Én is raktam már össze HFM1-korrektort és nem volt brummos, igaz, én nem tartottam szükségesnek stabilizált tápot neki, mert amúgy is az ilyen fokozatok A-osztályban működnek. Brummot be tud venni nemcsak a táp felől, hanem pl. akkor is, ha rosszul van elhelyezve, pl. trafóhoz közel.. Jól meg kell szűrni a tápot, az biztos. Ha jól emlékszem, szimpla 32 V kell neki, ezt összeraktam 2 db ZY16-os zenerből és egy 330 ohmos ellenállásból (mert az eredeti tápfesz, amelyről leosztottam, 37 V = volt) és ajánlott CRC-szűrést csinálni, pl. 2200 µF - 100 ohm - 2200 µF és egy jó földpont... - Ekkor az égvilágon semmi brumm nem volt, ha a hangszedővel a bemenetet lezártam.
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Valamit nem jól csináltál! Szakvizsgám éppen a tápegységekből volt. Gyakorlatilag meg kellett építeni egy stab.tápot meghatározni annak a belső ellenállását és a karakterisztikáját, valamint az egyenfeszen megjelenő brumm feszt. 1A-es stab/rövidzárvédett tápon 2200u kondi szűrés mellett 1mV körüli brumm volt 900mA terhelésen 20V-on. Általában ez alatt volt. De ez nem a hálózati brumm hanem az egyenirányítás utáni! Ha 50hz-et mérsz akkor ott más a baj! Sok hülyeség adódik mérési hibából vagy akár egy rossz minőségű mérőkábelből is!
Megjegyzem, hogy abban az időben a legkorszerűbb német berendezéseket használtuk a mérésekhez!
(#) bgsf válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A legtöbb nagy erősítésű fokozatokban a munkapontbeállítás (egyenáramú) mindig "hidegített" váltóáramú szempontból. Teszem azt ha egy tranyó egyenáramú munkaárama néhány mA, akkor ha ott hidegítve van 100u-ós kondival az tökéletes szűrés és ott nem tudja a táp brummját átvinni a többi fokozatra.
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Mi meg manapság a legkorszerűbb digitális szkópoket /márkát típust nem tudok/ vadi új labortápok,vadi új mérő zsinórok,az egész terem vadi új,szóval ilyen jellegű hiba nem lehetett. Esetleg még az lehetett a probléma okozója,hogy a trafó közvetlen a nyákra volt ráültetve és hozzá csavarozva (a trafó galvanikusan érintkezett a GND-vel).
(#) kérdező hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Ha a kapcsoló üzemű táp nem jó a korrektorhoz, akkor 2db 9V-os elemmel meg lehet-e oldani a dupla tápegységet?
(#) dollerakos válasza kérdező hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szerintem azért próbáld ki a kapcsüzemű tápoddal, de ha valami furát tapasztalsz, legfeljebb ki lehet még egészíteni Shottky-diódás CLC-szűréssel, de szerintem, ha jól gondolom, van eredendően a kapcsüzemű tápban, de ha mégsem lenne elég, ki lehet egészíteni...
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Természetesen jó hozzá a két 9V-os elem,sőt mi több,így lesz a legzajmentesebb.
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ha nem is visz bele zajt,az egyszer biztos,hogy teljesen másképp fog szólni! Én végfokkal szórakoztam így,teljesen másképp szól trafóval,mint egy kapcs. táppal. Kicsit mintha a magasai jobban előjöttek volna,illetve a tere is lehet,hogy megnőtt. Riaa korrektor félő,hogy begerjed tőle és tönkre teszi az IC-t,erre nem tudok biztos választ adni. De mit is magyarázok,elvégre Én is kipróbálhatnám,tartalék IC-m van,úgyhogy nem fog túl nagy veszteség érni.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Nos kipróbáltam. Első meghallgatásra: Mintha a tere tényleg nőtt volna, ÉS! A dobok,ütős hangszerek hangja is élesebb,fülhallgatóval olyan,mintha koncerten ülnék,és hangfalból hallanám vissza a zenét. Viszont zajt is visz valami a korrekcióba. Nem 100Khz,mert azt nem hallanám. Ez inkább olyan 50-100Hz körüli valami. De jó,nekem bejön nagyon! Még talán a Hiragánál is szebben szól!!! Csak ezt a brummot kéne alóla leszedegetni,és egészen jó lenne!
Ami érdekes,hogy ha a kart a lemezre helyezem,akkor nem hallható olyan zavaróan ez a brumm!
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Helló!

Kicsit lemaradtam.... Melyik korrektort hallgattad és milyen tápról? (Én még kérdező kolléga valamelyik egyszerűbb IC-s RIAA-jánál tartok és valami számítógép-tápnál..) Azt hiszem, ha jól emlékszem, neki nem is lennének nagy minőségi igényei.

Ha a kart a lemezre helyezed, ha jól sejtem, inkább relatíve kevesebb a brumm, ugyanis a tűzörej elnyomja azt és ez természetes. Egyébként brummot még a bemenet felől is be tud szedni, még akkor is, ha a hangszedővel le van zárva: ha a karkábelnek és/vagy a lemezjátszó átjátszókábelének az árnyékolása nem a legjobb.....
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nos nem rég összeraktam EZT a KIT-et,nem rossz a hangja,szimpla tápról is működik,ezért is tudtam szimpla kapcs. tápról is üzemeltetni. Csináltam egy olyan dolgot,amit igazából nem igazán szabadna: összekötöttem a GND-t és a védőföldet és így eltűnt a brumm! A GND-t és a védőföldet igazából egy párhuzamos (4,7Ohm-100nF) RC tagon keresztül szabadna összekötni. Még egyszer hangsúlyozom,így nem brummos. Most,hogy nincs alatta ez a zavaró zaj,olyan,mintha a mélyei csökkentek volna,nem tudom,majd megnézem még egyszer trafóról.
Én-ha tápról járatjuk a korrektort-30V egyenfeszültséget javaslok,ez felel meg +-15V-nak. Szebben is szól.
Szerk: Egyébként egy 18V-os kövület Compaq laptopnak a tápjáról járatom. Nagyobb feszültségű kapcs. tápom jelenleg nincs.
(#) Pityu9 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Üdv!
Én is megépítettem ezt a korrektort és a következőket tapasztaltam a mélyhang hiánnyal kapcsolatban: 50-100Hz között -2dB-lel tér el az ideális görbétől, viszont 20Hz-nél már -8dB-lel tér el az ideális görbétől. Az alkatrészek 1%-ra voltak válogatva, a csatolókondik nagyobbra cserélése nem szüntette meg ezt a hibát.
Üdv!
(#) scooby_ válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Persze,hogy eltér. Ezek a kis egyszerű kitek nem olyan jók ám!
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Helló!

A földelés vagy inkább testelés sosem olyan egyszerű dolog... Én általában úgymond áramfelvételi sorrendben szoktam földelni, tehát a kimeneti földponttal azonos a tápfesz-föld és onnan a bemenet felé húzom a földvezetéket; a végén a bemeneti föld, amelyet semmivel nem kötök össze, oda a bemeneti föld, illetve jobban mondva a bemeneti hidegpont jön. A GND és a védőföld ugyanaz a potenciál és jó esetben a tápfesz-pufferkondik után kötik le a testre. Néha itt-ott, ha szükséges, kiegészítésképpen le lehet kötögetni a testre is, de a test és bizonyos földpontok közt az Ohm-törvényből kifolyólag minimális eltérések lehetnek. Az az RC-tag, amelyről írtál sok helyen megvan, gerjedésgátlási célból építik be a test és egy-egy adott földpont közé.. (A lényeg, hogy ne legyen földhurok, csak ezt néha nehéz kimérni, kimutatni; ha van, akkor brumm vagy gerjedés formájában érhető tetten....) Ha Te a GND-t és a védőföldet összekötötted és úgy szűnt meg a brumm, akkor tiszta sor, megszüntettél egy földhurkot.

Az egyik legdurvább hiba, ami pl. a BEAG AET-250-es erősítőben is elkövettek: az egyenirányító és a pufferkondik testelése között vittek ki föld-potenciált az előerősítő és a RIAA-fokozat részére - nos, ez sosem lesz igazán brumm-mentes, mivel ezen a vezetéken baromi nagy töltési csúcsáramok folynak, azt kiszűrni szinte lehetetlen vagy legalábbis lényegesen nehezebb, mint a pufferek utáni test-pontból földelni..
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Éppen gondolkodtam rajta,mert tudtam,hogy evvel megszüntettem egy földhurkot,gondolkodtam,hogy vajon hol lehet? Ma már nem jutok vele semmire,a ma estét sem fogom átaludni úgy érzem.
(#) kérdező hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Megépítettem a PPR01 korrektort, kipróbáltam a kapcsoló üzemű táppal, normálisan szólt, de nagyon búgott, ezért a tápegységet két 9V-os elemre cseréltem. Az elemeket fordítva kötöttem be véletlenül de észrevettem a hibát és megcseréltem. Ezután nagyon rosszul szól max. hangerőn is csak gyenge magas hangokat hallani. Olyan, mint ha nem is lenne.
Lehet, hogy a fordított bekötés tönkretette a IC-t, vagy csak kontakthiba, esetleg mást is rosszul kötöttem be?
(#) dollerakos válasza kérdező hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Nagy valószínűséggel elhajolt az IC, cseréld ki. HA foglalatban van, egyszerűbb, ha nem, akkor csipkedd ki a lábait, majd forraszd ki és tégy a NYÁK-ba foglalatot, hogyha máskor elhajolna, könnyedén ki tudd cserélni.
(#) kérdező válasza dollerakos hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Köszönöm szépen a tippet, így fogom megcsinálni.
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
A táppal is működnik ám! Csak a GND-t kösd rá a konnektorod védőföldelésére,és megszűnik a búgás.
Esetleg a rajzát megtudnád osztani nekünk?
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Itt van a készülék rajza.

KAPCS.jpg
    
(#) dollerakos hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Beépítettem egy Orion SE 260-ba egy dupla LT1028-as IC-s Hiraga-féle korrektort és nagyon bejön a hangja! Külön kettős táp megy a két oldalnak és az egész, a tápszűrő-kondistól szépen, katonásan (nem összegányolva) ráfért egy 30 X 70-es próba-NYÁK-ra. (A kapcsolás mellékelve.) Viszont, mint korábban is írtam, a becsatoló-kondira és a DC-szervó-kondira szükség van, az előbbi 1 uF, utóbbi 22 µF és egyik sem elkó! - Tehát ezeket hozzá kell még képzelni a kapcsrajzhoz... A becsatolókondi azért jó, hogy nehogy valami káros egyenfesz kerüljön a pickupra (mint az egyik fórumtársunknál ez előfordult) és a DC-szervó kondira azért, mert nélküle a kimeneti nullszint kóvályogni képes. A vcs-hálózat kapacai stiroflexek, az ellenállások 1 %-osak. A tápfeszt felvittem +/- 14 V-ra, a kivezérlési tartalék miatt, ugyanis sokkal nagyobb kimenőjelet ad, mint egy átlagos korrektor. A szűrése kétfokozatú, kettős (+/-) CRC: 68 ohm + 2200 µF és 68 ohm + 470 uF, a földpontokat jól kellett megválasztani, így aztán semmi brumm... A szintén mellékelt anti-RIAA hálózattal is bemértem, kitűnően követi, kb. 20-25 Hz-től már indul és ha jól láttam, még 100 kHz felett is lineáris. Négyszögjelekkel is megmértem és úgy is kitűnő. A hangja nagyon élénk, telt, a régi, gyári uA739-es félénél összehasonlíthatatlanul jobb. Mivel nagyon nagy a kimenőszintje, a zaja is értelemszerűen nagyobb, mint az átlagnak, de talán meg lehetne próbálkozni kompenzálással (5-ös láb, ahogy az IC adatlapján láttam), csak akkor félő, hogy inkább rontunk a hangminőségén, valamint a DC-szervó-kondi is talán elhagyható, ha az 1-es és a 8-as közé az adatlap szerinti potit betennénk, de még ezt nem tudom, hogy melyik a korrektebb megoldás, a DC-szervó-kondi vagy az a poti.... (Esetleg, ha valakinek van erre tapasztalata....)
(#) Moszkvai válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Az 1,5M-s ellenállás, eredetileg 3,3M volt. Azt nem tudom, mikor változott meg. Az is lehet, hogy így a jobb.
Tápfesz emeléssel is változik a hangja. Nekem 12voltnál tettszett legjobban. Készről, dobhatnál egy képet!
(#) dollerakos válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Igen, itt néhány érték változott, nem tudom, már ki MOD-olta, de szerintem jól tette (legalábbis gondolom....) A tápfesz-emelést inkább csak kényelmi szempontok miatt csináltam, mert az Orionban az előfok feszültsége 15 V és ezt szűrögettem egészen 14 V-ig és akkor már a negatív fesz is 14 V lett. Nemsokára mennek képek, de nem annyira szép, mert próba NYÁK-os...
Következő: »»   70 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem