Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Sziasztok
Olyan kérdésem van a RIAA korrektorral kapcsolatban hogy akkor is érdemes egy ilyet beszereznem ha az erősítőn van kifejezetten lemezjátszó bemenet? Ráadásul elég komoly erősítő a 80-as éves elejéről JVC AX-9 frekvenciaátvitele 0-200 Khz viszont a leírásában szereplő dolgokat nem igazán értem ami a lemezjátszóra vonatkozik. Mivel már elég komoly lemezjátszóra is beruháztam meg kábelek stb... a minőségen inkább javítani mintsem rontani szeretnék.. SZóval lehet jobb a hangminőségem egy külső előerősítőtől vagy az erősítőbe épített gyári az jobb? köszi
Ajajaj. Azt hiszem, hiba volt szegény beiglire fognom az értetlenségem... Kérlek vedd úgy, hogy az előző leveleimben nem is írtam semmit. Szívem szerint kitöröltetném a moderátorokkal. Bár... másokban ébresztett valami gondolatot (talán), csak azért nem reagáltak, mert ugye a beigli...
A javaslatom röviden: ne vegyél!
Ebben a hobbiban, az ilyen fogalmak, hogy: "komoly erősítő", "komoly lemezjátszó" meglehetősen semmitmondóak... A mellékelt paraméterek alapján, feltehetőleg nem ez lesz a "gyenge láncszem" a rendszeredben. Viszont azt feltétlen tudakold meg valakitől, hogy a lemezjátszódban lévő hangszedő MM vagy MC??? ... és ennek alapján válaszd ki (vagy kapcsold át) az erősítőd bemenetét!
Tudtam én,hogy nem a beigli a ludas. Véletlenül nem a gyerekpezsgős poharat vetted el,mi?
Az erősítődben lévő korrektornál lehet rosszabb,de lehet jobb is. Én már 4 éve keresem az "igazit",most tartok ott,hogy valószínűleg megtaláltam.
Idézet: „Hiába volt előtte az az áteresztő tranzisztoros tápegység,az 50Hz-es brumm akkor is kint volt a kimeneten” Ugye csak viccelsz ?
Nem,nem viccelek! Az az 50Hz tényleg ott volt a táp kimenetén is és a riaa kimenetén is! Mondjuk nekem 12V-os zéner volt benne,de ez semmin sem változtat. A tápon 2x2200µF puffer volt. Persze ez az 50Hz-es brumm nem akkora volt,mintha stabilizálás nélkül kötöttem volna rá a tápot!
Helló! Ha bele szabad szólni... Én is raktam már össze HFM1-korrektort és nem volt brummos, igaz, én nem tartottam szükségesnek stabilizált tápot neki, mert amúgy is az ilyen fokozatok A-osztályban működnek. Brummot be tud venni nemcsak a táp felől, hanem pl. akkor is, ha rosszul van elhelyezve, pl. trafóhoz közel.. Jól meg kell szűrni a tápot, az biztos. Ha jól emlékszem, szimpla 32 V kell neki, ezt összeraktam 2 db ZY16-os zenerből és egy 330 ohmos ellenállásból (mert az eredeti tápfesz, amelyről leosztottam, 37 V = volt) és ajánlott CRC-szűrést csinálni, pl. 2200 µF - 100 ohm - 2200 µF és egy jó földpont... - Ekkor az égvilágon semmi brumm nem volt, ha a hangszedővel a bemenetet lezártam.
Valamit nem jól csináltál! Szakvizsgám éppen a tápegységekből volt. Gyakorlatilag meg kellett építeni egy stab.tápot meghatározni annak a belső ellenállását és a karakterisztikáját, valamint az egyenfeszen megjelenő brumm feszt. 1A-es stab/rövidzárvédett tápon 2200u kondi szűrés mellett 1mV körüli brumm volt 900mA terhelésen 20V-on. Általában ez alatt volt. De ez nem a hálózati brumm hanem az egyenirányítás utáni! Ha 50hz-et mérsz akkor ott más a baj! Sok hülyeség adódik mérési hibából vagy akár egy rossz minőségű mérőkábelből is!
Megjegyzem, hogy abban az időben a legkorszerűbb német berendezéseket használtuk a mérésekhez!
A legtöbb nagy erősítésű fokozatokban a munkapontbeállítás (egyenáramú) mindig "hidegített" váltóáramú szempontból. Teszem azt ha egy tranyó egyenáramú munkaárama néhány mA, akkor ha ott hidegítve van 100u-ós kondival az tökéletes szűrés és ott nem tudja a táp brummját átvinni a többi fokozatra.
Mi meg manapság a legkorszerűbb digitális szkópoket /márkát típust nem tudok/ vadi új labortápok,vadi új mérő zsinórok,az egész terem vadi új,szóval ilyen jellegű hiba nem lehetett. Esetleg még az lehetett a probléma okozója,hogy a trafó közvetlen a nyákra volt ráültetve és hozzá csavarozva (a trafó galvanikusan érintkezett a GND-vel).
Ha a kapcsoló üzemű táp nem jó a korrektorhoz, akkor 2db 9V-os elemmel meg lehet-e oldani a dupla tápegységet?
Szerintem azért próbáld ki a kapcsüzemű tápoddal, de ha valami furát tapasztalsz, legfeljebb ki lehet még egészíteni Shottky-diódás CLC-szűréssel, de szerintem, ha jól gondolom, van eredendően a kapcsüzemű tápban, de ha mégsem lenne elég, ki lehet egészíteni...
Természetesen jó hozzá a két 9V-os elem,sőt mi több,így lesz a legzajmentesebb.
Ha nem is visz bele zajt,az egyszer biztos,hogy teljesen másképp fog szólni! Én végfokkal szórakoztam így,teljesen másképp szól trafóval,mint egy kapcs. táppal. Kicsit mintha a magasai jobban előjöttek volna,illetve a tere is lehet,hogy megnőtt. Riaa korrektor félő,hogy begerjed tőle és tönkre teszi az IC-t,erre nem tudok biztos választ adni. De mit is magyarázok,elvégre Én is kipróbálhatnám,tartalék IC-m van,úgyhogy nem fog túl nagy veszteség érni.
Nos kipróbáltam. Első meghallgatásra: Mintha a tere tényleg nőtt volna, ÉS! A dobok,ütős hangszerek hangja is élesebb,fülhallgatóval olyan,mintha koncerten ülnék,és hangfalból hallanám vissza a zenét. Viszont zajt is visz valami a korrekcióba. Nem 100Khz,mert azt nem hallanám. Ez inkább olyan 50-100Hz körüli valami. De jó,nekem bejön nagyon! Még talán a Hiragánál is szebben szól!!! Csak ezt a brummot kéne alóla leszedegetni,és egészen jó lenne!
Ami érdekes,hogy ha a kart a lemezre helyezem,akkor nem hallható olyan zavaróan ez a brumm!
Helló!
Kicsit lemaradtam.... Melyik korrektort hallgattad és milyen tápról? (Én még kérdező kolléga valamelyik egyszerűbb IC-s RIAA-jánál tartok és valami számítógép-tápnál..) Azt hiszem, ha jól emlékszem, neki nem is lennének nagy minőségi igényei. Ha a kart a lemezre helyezed, ha jól sejtem, inkább relatíve kevesebb a brumm, ugyanis a tűzörej elnyomja azt és ez természetes. Egyébként brummot még a bemenet felől is be tud szedni, még akkor is, ha a hangszedővel le van zárva: ha a karkábelnek és/vagy a lemezjátszó átjátszókábelének az árnyékolása nem a legjobb.....
Nos nem rég összeraktam EZT a KIT-et,nem rossz a hangja,szimpla tápról is működik,ezért is tudtam szimpla kapcs. tápról is üzemeltetni. Csináltam egy olyan dolgot,amit igazából nem igazán szabadna: összekötöttem a GND-t és a védőföldet és így eltűnt a brumm! A GND-t és a védőföldet igazából egy párhuzamos (4,7Ohm-100nF) RC tagon keresztül szabadna összekötni. Még egyszer hangsúlyozom,így nem brummos. Most,hogy nincs alatta ez a zavaró zaj,olyan,mintha a mélyei csökkentek volna,nem tudom,majd megnézem még egyszer trafóról.
Én-ha tápról járatjuk a korrektort-30V egyenfeszültséget javaslok,ez felel meg +-15V-nak. Szebben is szól. Szerk: Egyébként egy 18V-os kövület Compaq laptopnak a tápjáról járatom. Nagyobb feszültségű kapcs. tápom jelenleg nincs.
Üdv!
Én is megépítettem ezt a korrektort és a következőket tapasztaltam a mélyhang hiánnyal kapcsolatban: 50-100Hz között -2dB-lel tér el az ideális görbétől, viszont 20Hz-nél már -8dB-lel tér el az ideális görbétől. Az alkatrészek 1%-ra voltak válogatva, a csatolókondik nagyobbra cserélése nem szüntette meg ezt a hibát. Üdv!
Persze,hogy eltér. Ezek a kis egyszerű kitek nem olyan jók ám!
Helló!
A földelés vagy inkább testelés sosem olyan egyszerű dolog... Én általában úgymond áramfelvételi sorrendben szoktam földelni, tehát a kimeneti földponttal azonos a tápfesz-föld és onnan a bemenet felé húzom a földvezetéket; a végén a bemeneti föld, amelyet semmivel nem kötök össze, oda a bemeneti föld, illetve jobban mondva a bemeneti hidegpont jön. A GND és a védőföld ugyanaz a potenciál és jó esetben a tápfesz-pufferkondik után kötik le a testre. Néha itt-ott, ha szükséges, kiegészítésképpen le lehet kötögetni a testre is, de a test és bizonyos földpontok közt az Ohm-törvényből kifolyólag minimális eltérések lehetnek. Az az RC-tag, amelyről írtál sok helyen megvan, gerjedésgátlási célból építik be a test és egy-egy adott földpont közé.. (A lényeg, hogy ne legyen földhurok, csak ezt néha nehéz kimérni, kimutatni; ha van, akkor brumm vagy gerjedés formájában érhető tetten....) Ha Te a GND-t és a védőföldet összekötötted és úgy szűnt meg a brumm, akkor tiszta sor, megszüntettél egy földhurkot. Az egyik legdurvább hiba, ami pl. a BEAG AET-250-es erősítőben is elkövettek: az egyenirányító és a pufferkondik testelése között vittek ki föld-potenciált az előerősítő és a RIAA-fokozat részére - nos, ez sosem lesz igazán brumm-mentes, mivel ezen a vezetéken baromi nagy töltési csúcsáramok folynak, azt kiszűrni szinte lehetetlen vagy legalábbis lényegesen nehezebb, mint a pufferek utáni test-pontból földelni..
Éppen gondolkodtam rajta,mert tudtam,hogy evvel megszüntettem egy földhurkot,gondolkodtam,hogy vajon hol lehet? Ma már nem jutok vele semmire,a ma estét sem fogom átaludni úgy érzem.
Megépítettem a PPR01 korrektort, kipróbáltam a kapcsoló üzemű táppal, normálisan szólt, de nagyon búgott, ezért a tápegységet két 9V-os elemre cseréltem. Az elemeket fordítva kötöttem be véletlenül de észrevettem a hibát és megcseréltem. Ezután nagyon rosszul szól max. hangerőn is csak gyenge magas hangokat hallani. Olyan, mint ha nem is lenne.
Lehet, hogy a fordított bekötés tönkretette a IC-t, vagy csak kontakthiba, esetleg mást is rosszul kötöttem be?
Nagy valószínűséggel elhajolt az IC, cseréld ki. HA foglalatban van, egyszerűbb, ha nem, akkor csipkedd ki a lábait, majd forraszd ki és tégy a NYÁK-ba foglalatot, hogyha máskor elhajolna, könnyedén ki tudd cserélni.
Köszönöm szépen a tippet, így fogom megcsinálni.
A táppal is működnik ám! Csak a GND-t kösd rá a konnektorod védőföldelésére,és megszűnik a búgás.
Esetleg a rajzát megtudnád osztani nekünk?
Beépítettem egy Orion SE 260-ba egy dupla LT1028-as IC-s Hiraga-féle korrektort és nagyon bejön a hangja! Külön kettős táp megy a két oldalnak és az egész, a tápszűrő-kondistól szépen, katonásan (nem összegányolva) ráfért egy 30 X 70-es próba-NYÁK-ra. (A kapcsolás mellékelve.) Viszont, mint korábban is írtam, a becsatoló-kondira és a DC-szervó-kondira szükség van, az előbbi 1 uF, utóbbi 22 µF és egyik sem elkó! - Tehát ezeket hozzá kell még képzelni a kapcsrajzhoz... A becsatolókondi azért jó, hogy nehogy valami káros egyenfesz kerüljön a pickupra (mint az egyik fórumtársunknál ez előfordult) és a DC-szervó kondira azért, mert nélküle a kimeneti nullszint kóvályogni képes. A vcs-hálózat kapacai stiroflexek, az ellenállások 1 %-osak. A tápfeszt felvittem +/- 14 V-ra, a kivezérlési tartalék miatt, ugyanis sokkal nagyobb kimenőjelet ad, mint egy átlagos korrektor. A szűrése kétfokozatú, kettős (+/-) CRC: 68 ohm + 2200 µF és 68 ohm + 470 uF, a földpontokat jól kellett megválasztani, így aztán semmi brumm... A szintén mellékelt anti-RIAA hálózattal is bemértem, kitűnően követi, kb. 20-25 Hz-től már indul és ha jól láttam, még 100 kHz felett is lineáris. Négyszögjelekkel is megmértem és úgy is kitűnő. A hangja nagyon élénk, telt, a régi, gyári uA739-es félénél összehasonlíthatatlanul jobb. Mivel nagyon nagy a kimenőszintje, a zaja is értelemszerűen nagyobb, mint az átlagnak, de talán meg lehetne próbálkozni kompenzálással (5-ös láb, ahogy az IC adatlapján láttam), csak akkor félő, hogy inkább rontunk a hangminőségén, valamint a DC-szervó-kondi is talán elhagyható, ha az 1-es és a 8-as közé az adatlap szerinti potit betennénk, de még ezt nem tudom, hogy melyik a korrektebb megoldás, a DC-szervó-kondi vagy az a poti.... (Esetleg, ha valakinek van erre tapasztalata....)
Az 1,5M-s ellenállás, eredetileg 3,3M volt. Azt nem tudom, mikor változott meg. Az is lehet, hogy így a jobb.
Tápfesz emeléssel is változik a hangja. Nekem 12voltnál tettszett legjobban. Készről, dobhatnál egy képet!
Igen, itt néhány érték változott, nem tudom, már ki MOD-olta, de szerintem jól tette (legalábbis gondolom....) A tápfesz-emelést inkább csak kényelmi szempontok miatt csináltam, mert az Orionban az előfok feszültsége 15 V és ezt szűrögettem egészen 14 V-ig és akkor már a negatív fesz is 14 V lett. Nemsokára mennek képek, de nem annyira szép, mert próba NYÁK-os...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |