Fórum témák
» Több friss téma |
Vettem hozzá bordát, de kisebbet mint a leírásban, szándékozom nagyobbat venni, mert meglepően felforrósodik... Nem hittem volna, hogy 1 db ventilátorral is ez lesz.
Hétfőn veszek hozzá ellenállást, majd írok mi történt ![]()
Itt egy másik verzió, akármilyen nagyobb teljesítményű (pl. BD241, BD243, de akár bd135 is megy csak nem szabad sok ventit rákötni mert elpukkan) tanyóval működik, én ezt használom. A tranyó (BD243) 1 ventilátornál szinte semmit nem melegszik azért raktam rá egy 2x3cm-es bordát a biztonság kedvéért.
Helló!
A számítógépemben az alaplap normál esetben 8,4 V-ot ad a ventilátornak, viszont ha a proci hőmérséklete 55 fok fölé emelkedik, 12 V-ra vált. Azonban a fordulatszám ezeken a feszültségeken 7000 és 9000 körül van, és igen-igen hangos. Bár alkalmas programmal lehalkítom (3000 és 5000-es rpm-re), az igazi egy szabályozó áramkör lenne, ami az alaplap feszültsége alapján állít be új értékeket. Az áramkör terve itt van csatolva. R3=R4, így 4,2 vagy 6 V-ot hasonlít össze 5V-tal a két komparátor, és a komparátorok kimenetével szeretném vezérelni a két tranzisztort, hogy éppen a 3,7 vagy a 6 V-os forrásból kapja a ventilátor az áramot. Kell még bele egyéb alkatrész? A bekarikázott MOS tranzisztorok helyére milyen típust válasszak, vagy jobb lenne-e bipolárissal megoldani? Esetleg van egyszerűbb módja ennek a szabályozásnak? Sajnos a hűtőbordáknak meglehetősen nagy a hőkapacitása, így lassan jelzik, ha melegszik a CPU, másrészt nem is tudok termisztort tenni a lamellák közé, olyan sűrűn vannak. Üdv: Dani
Sziasztok!
Megépítettem én is ezt. 420 Ft-omba került és frankón működik (nálam 2 db 120 mm-es ventilátort vezérel). Viszont szeretném az alaplapon kiolvastatni legalább az egyik ventilátor fordulatszámát és nem igazán tudom, hogy hogyan kellene. Valaki azt ajánlotta, hogy simán kössem be a 3pines ventilátor sárga (hall elemhez tartozó) kábelét az alaplap adott pinjére és kész is. Tényleg? Én a vezérlőt közvetlenül a tápról egy molexből etetem. Nem kéne az alaplapi 3pines csatira a GND-t is kivezetni? A táp felől sztem nem jut el a molex GND-je az alaplapi 3pin-hez, hogy meglegyen az áramkör. Vagy igen? (Zsír új a gép, nem akarok kísérletezni vele. A táp elmenőivel, meg egy párezer forintos ventilátorral még csak csak, de az alaplappal nem) Kíváncsian várom a hozzászólásokat! Üdv: wallair
Tényleg elég csak a hall elem vezetékét bekötni az alaplap megfelelő pinjére. hmmm
Ezek szerint egységes a GND a gépben?
Sziasztok,
Hogyan lehet a számítógép tápjáról jövő fix 12 voltból csinálni 11-10-9-8-7-6-5-4 voltot? Van erre ésszerű lehetőség? A tervem az, hogy ha megvannak ezek az értékek, akkor egy több állású forgókapcsoló beiktatásával szabályozom a fordulatszámokat. A potméteres és a hőmérséklet vezérelt megoldás nem jön be. Köszi
Szia!
Fogsz egy LM317-et és egyedi ellenállásokból megcsinálod a feszültségosztókat, amiket aztán külön-külön rákapcsolsz az IC-re.
Szia,
Köszi az infót, addig eljutottam, hogy itt kiszámoltam a feszültségosztókat.Bővebben: Link De az IC és a kapcsoló bekötésével már nem vagyok tisztában. Bocs ha hülyeségeket kérdezek, de nem értek sokat az elektronikához (ezen próbálok most változtatni).
Na most ebben az esetben mégiscsak a potenciométeres megoldásnál kellene maradni, de nem csak úgy simán bekötve, hanem az előbb említett LM317-el kivitelezve. Bővebben: Link
Bővebben: Link
Köszi szépen. Megpróbálkozok vele.
Szia!
Közben változott a helyzet, kaptam egy ilyet: Aerogate 2 Ezzel csak az a bajom, hogy 7 voltra tud leszabályozni. Ha bekötök a ventilátor és a szabályzó közé 3db ilyet dioda akkor elvileg 2,1 volttal kevesebbet kapna. Itt olvastam a fórumban erről (diódánkén -0,7v) . Az nem baj ha a maximális fordulat is csökken, úgy sem használnám a ventiket full fordulaton. Járható ez az út? Előre is köszi. Gábor
Segítséget kérnék,hátha valakinek megvan.Pc ventillátor motor vezérlő kapcsolási rajzát keresem de 12 v,80 A-es
tehát 960 Wattos motort vezérelne.Előre is köszi. ![]()
Sziasztok!
Csináltam egy ventilátor szabályozót LM317-es IC-vel, az ellenállásokat úgy számoltam ki, hogy a maximum kimenő feszültség 12V legyen. A problémám az lenne, hogy ha rákapcsolok 12V-ot, akkor a kimeneten maximum csak olyan 5V körüli értéket mérek, illetve ha a bemenő feszültséget növelem (kb. 18V-ig), akkor sem változik a kimenő feszültség számottevően. Mi lehet a hiba? Esetleg az IC rossz?
Rossz az osztó értéke, a felső tagra kb. 240 ohm-ra emlékszem. Változtass az alsó tagon, a feszültségnek is változni kell.
Sziasztok
Találtam a kacatjaim között egy pc ventilátor szabályozót ami valamiért nem tökéletes.Két ventilátor hőmérsékletét tudja mérni celsiusban és fahrenheitben valamitn a ké ventilátor fordulatszámát is mutatnia kellene.Na itt a hiba hogy a kijelzőn nem jelenik meg az rpm értéke.Mellékeltem pár képet hátha valaki ránézésből tudja hogy ,mit érdemes nézni/mérni rajta.Az összes funkciója hibátlanul működik kivéve a fordulatszám kijelzést.
Sziasztok ! Egy 12V-os venti mekkora áramot vesz fel 12 V-on?
Szia!
Szépen egy 12 voltos feszültségforrást (autóakksit, PC tápot, stb.) egy áramerősségmérőn keresztül(gondolom van multimétered) ráteszel és megméred. ![]()
Sziasztok
Tudna e valaki segíteni abban hogy, egy fordulatszám szabályzós számítógép ventilátort (PVM) 12v-ról üzemeltetni anélkül hogy bekötném a szabályzót. Vagy hogy lehet megoldani hogy a fordulatszámát szabályozzam erről a pontról.
Sziasztok!
Olvasgattam ezt a kapcsolást, két kérdésem lenne amit nem írnak a cikkben. Az első, hogy milyen tartományban állítható ezzel a ventillátorok sebessége? Megoldható a fordulatszám szinte nullára csökkentése egészen a maximumig? A másik pedig, hogy az alkatrészlistában említett 0,1µF-os kerámia kondit nem találom a HeStore-ban, nem lehetne mással helyettesíteni?
Köszönöm a gyors választ! Ahogy nézem jobban, van itt más eltérés is, a kondenzátorra pl azt írja, hogy 1 µF-os legyen, a képeken viszont ha jól látom 2,2µF-os van beépítve, egyikből sem találok 35V-osat, mindegyikből 50V-os a legkisebb ami rendelhető. Akkor ezek szerint a kettő közül mindegy melyiket építjük be?
Sziasztok ismét! A kérdésem az lenne, hogy ha a fentebb említett kapcsolást inkább kiváltanám egy teljesítmény (huzalos?) potméterrel akkor annak milyen értékűnek kellene lennie? Gondolom a 10K nem változik, de mekkora teljesítménye legyen? Elegem van, a lehető legegyszerűbb megoldást választom, még ha drágább is. Köszönöm!
Visszarajzoltam egy gyárit, egy PC tápból...hátha kell valakinek...
Üdv Inhouse
Üdv! Adott egy Intel CPU hűtő 4 kivezetéses kiadás, a kérdésem az, hogy hogy lehet kicsikarni belőle a maximális fordulatszámot? Ugyanis ha csak simán rákötöm a 12V-ot, akkor forog a ventillátor de ha meleg közegbe kerül akkor magától megemelkedik a fordulata. Nekem csak a maximális fordulat kéne.
(És nem lenne rossz ha a ventillátor szétszedése nélkül megoldható lenne)
Sziasztok
A PC ventilátorok belül hogyan épülnek fel? (tudom hogy nem ide vonatkozó kérdés de bárhogyan kerestem nem találtam ilyen topikot ami ezzel foglalkozna) Illetve a kérdésem annyi lenne még, hogy van egy CPU ventim, ez már eléggé hangos, ugyan is 10 éves. ![]() szerk: a második venti ami szét lett kapva és lassú, csak két vezetékes. Hogyan köthető át 3 vezetékesre? Üdv McDeath
A harmadik vezeték nem kell a motor üzemeléséhez, csak egy kimenet az alaplap számára, ahonnan a fordulatszámot lehet tudni.
A motorban több tekercs van, ezeket kapcsolgatja az elektronika sorban egymás után, így forog a forgórész. Ezek a cserék nem sokat érnek, amiket csináltál, elektronkusan nem igazán szokott bajuk lenni, inkább a csúszócsapágyazás kopik ki bennük. A portól megeszi egymást a két fém. Különböző típusok forgórésze és állótésze nem biztos, hogy kompatibilis egymással... Üdv Inhouse
Válaszod köszönöm.
A 3. vezetéket is be szeretném kötni, mert CPU venti lesz, ezért tudni szeretném, hogy mennyit forog aktuálisan a venti, mert nem szeretném hogy túlmelegedjen a szíve a masinának. A 3. vezeték impulzusjelet szállít az alaplap számára és az alaplap számolja ki az aktuális fordulatszámot. Gyári hűtő 4000rmp-vel forgott kb., ami most benne van 2000rmp-t produkál és langyosodik a proci, ráadás lassúbb lett a gép kicsit. A csere elektronika forgatja a másik venti lapátjait és ráillik a másik házra is, viszont nem annyit forog mint amit én szeretnék. Elképzelhető, hogy ha az ic-t átpakolom, akkor nagyobb sebességet és a 3. vezetéket is megkapom?
Pár száz Ft egy új ventilátor, az biztos, hogy jó lesz egy darabig.
Üdv Inhouse
Hát lehet jobban járok, mint itt szenvedni és sehová se jutni.
![]() A válaszokat köszönöm ![]() Üdv McDeath |
Bejelentkezés
Hirdetés |