Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Én anno diszkóztam egy GX 4000-essel és Dual CD-vel. Ami egyértelműen a vastag szalag mellett szólt, az a CD-hez nagyon közeli, magas dinamika + az analóg hangzás. Én külön nem kezelném a kettőt. Ugyanaz volt az előnye a régi optikailag rögzített filmhangoknak is. Nagyon jó volt a dinamikája. A CD-nek nagyon jó a dinamika tartománya, de szőrös és limitált. Nem véletlenül kezdtek el 24 bites SACD-ket is gyártani. Magukon a CD-ken pedig régen még divat volt jelölni, milyen volt a felvétel, a keverés és a rögzítés. pl. AAD, DDD. Ma minden digitális, de ez jelentheti azt is, hogy kommersz, silány, hiszen PC-vel is lehet rögzíteni, ami magában is perverzió. A CD-k nagy előnye a dinamika mellett a jel/zaj viszony ami nagyon jó egy szalaghoz képest. Ugyanúgy egy csöves erősítőnek is lehet magas a harmonikus zaja, de emellett "emberközelibb", teltebb és kevésbé limitált a hangzása. Nincs ebben semmi különleges. Ha valaki egymás után hallott egy LP-t, egy kazettát, egy szalagot és egy CD-t ugyanazon az erősítőn, már érti miről beszélek. És még nem mentünk bele a Shakti és egyéb varázsszavak mormolásába
Az áttétel nem változott. Az viszont valószínűleg elkerülte a figyelmed, hogy sorban volt vele egy izzó, és azt már nem mérte hogy ebben az esetben hány volt került a 12 V -os tekercsre, mert a műszert a 220 V -os tekercsen történő feszültség méréskor tönkre tette.
Tisztelt Fórumozók!
Adott egy: -DSN - ISIS szimuláció -LAY - SPRINT LAYOUT nyákterv -HEX - a PIC -be égetendő program -PDF - Kapcsolási rajz Ezek alapján esetleg legyártaná valaki nekem ezt a kapcsolást? (természetesen kifizetném)!
Miről lenne szó? Kicsit tedd konkrétabbá, hogy aki foglalkozik ezzel, az lássa technikailag meg tudja-e csinálni.
djlaliboy mattolt, csak egy hozzászólásom lenne: azonnal keressen meg egy szakmabelit és tüstént tegye le a billentyűzetet a további hozzászólás miatt, és ne itt kérdezgessen, mert komolyabb baj lehet Neki és az erősítőjének is.
Helló! Nem kerülte el a figyelmem, csak "nedudgi" 12V-jára utaltam!
Elnézést, igazad van. Ez konkrétan egy záró-nyomógomb által vezérelt lineáris villanymotor ami két végálláskapcsoló közt mozog gombnyomásra.
Ezúton szeretném megköszönni a terveket Brato fórumtársunknak, ezek az Ő tervei!!!, én csak a feladatot vázoltam neki. Az elkészítés meghaladja a képességeimet, mivel sosem csináltam még ilyet. Nem ez a szakmám, nem is szándékozom megtanulni, ezért fordultam hozzátok.
Sziasztok!
Nemrég vettem egy VDO tipusú bontott tempomatot az autómhoz. A beszereléskor derült ki, hogy nincs sebességjeladó az autóban. Ezt - gondoltam én - egyszerűen orvoslom, azzal, hogy veszek egy sebességjeladót. A probléma itt kezdődött. A beszereléssel még nem is lenne gond. Csak a bekötéssel. Az már kideritettem, hogy a tempomatnak egy bizonyos VSS-jelre van szüksége, de ezt ugye 1 vezetéken tudja fogadni. A vásárolt jeladó viszont 2 vezetékes... Ehhez kéne ötlet, hogy mit hova kössek, mit mérjek meg. Esetleg kell-e még hozzá valami? Előre is köszönök minden segitséget. Üdv Viktor
Sziasztok!
Létezik olyan Fet, vagy bármi ami képes 5000VDC-t és pár miliampert kilohertzes frekvenciatartományban megszaggatni? Üdv.:Gergő
Jól értem, hogy ezt próbálta ki az ember
Ha igen akkor mi vezérelhette erre??
5000V dc? és te még a közelébe is mersz menni? Ez mi lenne? nem lenne egyszerűbb megszaggatni még mielőtt 5kV lesz belőle?
Sziasztok!
2N3819-es fetet több gyártó is gyártja. A Vishay-nak DGS a bekötése, a Fairchild-nak SGD. HOnnan lehet tudni, hogy ki gyártotta, esetleg hogy mi a lábkiosztása, ha nem tudom azonosítani a tokról a gyártót? Megpukkan, ha beteszem fordítva? Kösz.:jakusv
Mekkora teljesítményű ellenállás kell?
A gate és a source között kell mérni ellenállást. Az egyik polaritással nagy ellenállást kell mérned (szakadás), fordítva pedig egy kis ellenállást. Így lehet meghatározni a gate elektróda helyét. De ez csak jfet-re igaz.
http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_25634.html
Ő hogy hirdethet??? Hirdetési szabályzat szerint 0 pontal nem lehet hirdetni!! És jogszabály szerint kivételt sem tehet egy moderátor!!!! Nincs olyan hogy a sógorja megkerülheti szabályokat!!! És ráadásul úgy hogy elöl is marad???
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy a hangsugárzóknál a x dB/1m/1W hogyan értelmezhető? Sajnos az ezirányú ismereteim elég hiányosak, így fogalmam nincs hogy ezt hogy értelmezzem... Kicsit pontosítva a kérdést, mire elég pl a 100dB/1m/1W már ha így van értelme a kérdésnek.... Egész konkrétan egy 107 dB/1W/1m paraméterel bíró hangsugárzó pl 10W-al meghajtva mit produkál? kb mi az a távolság ahol még jól érthető (beszédről van szó) és mi az a távolság ahol már túl hangos? W.
Ez az adat a hangsugárzó érzékenységére jellemző adat, megmondja hogy 1W meghajtó teljesítményre mekkora hangnyomást hoz létre 1 m távolságban mérve. A dB meg egy viszonyszám, egész pontosan dBA egy megadott alapnyomáshoz viszonyított érték. Hogy ez milyen hangos, ahhoz ismerni kell a füled érzékenységét is.
Egy nagyfesz generátor állítja elő ezt amibe nem tudok belenyúlni. Elektromos tér előállításához kell, és a tápegység is meg tudja szaggatni de maximum 300Hz-el ami kevés. Szóval szerintetek megoldható lenne így?
Láma kérdés tudom, de biztosra akarok menni.
Mp4 lejátszóban kellene beépített aksit cserélni, de már nem gyártanak hozzá valót. Ami jó lenne az meg 3 kábeles (+,test,-). A kérdésem, hogy a test kábelt figyelmen kívül hagyva hozzáforraszthatom-e az új aksit a régi helyére?(csak + és - )
Szia!
A VSS az általában a tápfeszültség negatív pontját jelöli. Nem néztél el véletlenül valamit? Jól jönne a tempomat és jeladó pontos típusa, vagy egyéb dokumentáció, látatlanban nehéz beazonosítani a csatlakozókat.
Hmmm....
Akkor jól értemeztem, de nekem ez kicsit gyanús..... Találtam egy kültéri tölcsér sugárzót, 107dB/1W/1m paraméterekkel, 15W teljesítménnyel.... Ha igaz amit írtál, akkor 15W-al megküldve olyan hang jön ki belőle hogy aki 5m-en belül van garantáltan megsüketül???
Sziasztok!
Nagy segítségre lenne szükségem. Már nincs sok időm hátra. Ezen a feladaton megakadtam: AC generátor időfüggvénye: A 90° eltolást azt értem. Viszont nem értem, hogy ebből hogyan kapom meg a frekvenciát. Tudnátok ebben segíteni? A freki ugye kell a kondik és tekercsek impedanciájának meghatározásához na meg a kimeneti időfüggvényhez is.
Szia!
Előszöris köszönöm, hogy foglalkozol az üggyel. Sajnos a jeladóhoz semmi leirást vagy doksit nem adtak. A tempomathoz meg nem találtam leirást. Még maga a VDO magyarországi képviselete sem tud!!!(már hivtam Őket ... :S ) Annyit tudok, hogy egy VW golfban működött. A jeladóhoz adtak pár gumiba öntött mágnest, kötegelőt meg egy darab vasat. Erre lehet rárögziteni a jeladót. Mindez egy leforrasztott nylonban. A kereskedőt már hivtam. Azt mondta Ők sem a gyártótól veszik. Egyik alkatrészen sincs semmilyen szám vagy jelölés ami mentén elindulhatnék. Ma megint kinlódtam vele picit. Annyit sikerült kideritenem, hogy valami ellenállás vagy tekercs lehet a jeladó maga mert ellenállást mértem rajta. Majd ha közelitettem egy mágnessel akkor egy pillanatra megváltozott az ellenállása. Próbáltam azt is, hogy a köszörűre rárögzitettem a mágnest és a közelébe tartottam a jeladót. Igy mértem a jeladó kapcsain 0,4 Voltot (a műszert AC-be kapcsolva). A VSS-jel meg 5Voltos négyszögjel kellene legyen fordulatonként 4 jellel. Ma végigjártam a bontókat, hátha találok valami kész megoldást, de semmi használhatót nem találtam. Ha van esetleg más, egyszerűbb megoldás is a dologra. Kérlek ne tartsátok magatokban. Üdv Viktor
Miért szeretnéd szétszedni azt a szerencsétlen transzformátort? Az erősítődet vidd már el egy szakemberhez!
Azért mert kiment a hőbiztosíték!És saját magam szeretném meg javitani!Te meg menny innen a kellemetlen hozzá szólásaiddal!
A G-S átmenetnél valóban jónak tűnik, de a D-S átmenet minden irányban 200 ohm körüli. Érdekes, hogy ha a lábak között méricskélek, akkor olyan kondenzátor ellenállás mérési jelenség tapasztalható. Egy másodpercig valami 8xx ohm látszik, aztán szakadást mutat. Gondolom, a D-S közötti 200 ohm miatt irány a kuka.
Közben találtam Fairchild originál példányt: D-G és G-S-nél is az egyik irányban 840 ohm , másik irányban szakadás. D-S között pedig 300 ohm, majd elkezd felfelé kúszni, mintha nőne az ellenállása, nyilván töltődik kapacitíven, és ugyanez van akkor is, ha megfordítom a poloraitást. Műszer 2000 ohm-os állásban volt. Köszönöm: jakusv
Hello. Valami olyan dolgot kersek ami 12-14VDC-ből csinál nekem mobiltelefon számára töltő feszültséget. A mobil gyári töltője 5V500mA.
A 12V-ot akkumulátorrról kapná de a töltés miatt ez változik nomeg ha fogyasztó van rákötve akkor eg csökken. Esetleg ha egy sima 5V-os stab kockát bekötök csinálok valami maradandü károsodást? Vagy valami áram körlátozó cucc is kellene?
Értem köszönöm a gyors választ. És akkor így ezzel nem nyírhatom ki a mobilt...?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |