Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   85 / 194
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
A 220 ohm legyen legalább 5W-os, mert különben füstölni fog!
(#) messire válasza Melphi hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
forrasztottam a másik szekunder kivezetésre és hirtelen elkezdett működni...nemértem.
(#) proli007 válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Hello!
Nem azt az áramot kel figyelembe venni, amit tud kapcsolni a relé, hanem a tekercs meghajtó áramát. Egy ilyen kis relének ez általában 25..50mA között van. De meg kell mérni az áramot, vagy a tekercs ellenállását, ahogy Reloop írja. Hiszen a tekercsről szól az egész történet nem?
De amikor képletet írsz, zárójeleket is illik kitenni. Különben honnan lehet tudni, hogy a kivont értéket kell osztani?
üdv! proli007
(#) proli007 válasza tanci hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Hello!
Igen alapból ez azt jelenti. Kivétel, ha a védelem galvanikusan elválasztott tápról jár, és a védelmet a két kimenet közé kötöd. De ekkor nem lehet a két hidalt végfoknak közös a védelmi köre, vagy is kettőt kel építeni galvanikusa független tápfeszültséggel. De az sem túl szép megoldás, mert az egyik kimenet (ami a védelem GND-pontjára lesz kötve) és a hálózat között, a trafó szórt kapacitásán keresztül kapacitív csatlásban lesz a hálózattal. (Na, ezt nem biztos, hogy érteni fogod..)
üdv! proli007
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Naszóval, a reggeli tiszta fej megoldotta a problémát, tegnap a BD-t vezérlő BC-nek NPN-t tettem be, ezért volt a baj, reggel kivettem, betettem egy PNP-t (BC327) de még nem volt tökéletes, az 5k6-ot csökkentettem, a zenerfeszt belőttem 76v-ra , így most bekapcsolom, és 3mp után huz be a relé és stabilan ugy is marad.
Na ez rendben lenne, de itt a következő probléma, ráakasztom akármelyik oldali egyenfesz figyelőt és azonnal bont a relé. Az egyenfesz figyelő kimenetén, tehát a 47k egyik oldalán 0,6v-ot a másik oldalán féltápot mérek. Lenne ötleted mi okozhatja a hibát? Nem sok alkatrész van benne, de a három-három tranyót kimértem, és ellenőriztem jók vannak e benn. Itt megakadtam.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
A DC figyelőben nincs felcserélve valamelyik tranyó kollektor-emitter kivezetése? Először csak az egyik DC figyelőt kösd be, és akár egyesével kivheted a bentlevő 3 tranyót is, hogy kiderüljön melyik okozza a bajt.
Gondolom az alap, hogy nincs DC a bemeneten (tehát pl. vagy rövidre zártad a bemenetet, vagy rajta van az erősítő)
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Próbálkoztam mindkét egyenfigyelővel egyenként, mind a kettőnél ugyanaz a tünet. A "bemenet" üresen lóg, nincs rajta az erősítő, de ha rövidrezárom akkor sem húz be a relé. Átnézem mégegyszer a tranzisztorokat és a lábakat is. Mit kellene mérnem egyébként normális esetben a 47k egyenfigyelő oldalán?
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Mint írtam, köss 100k-t a BC212 BE közé. Ha az erősítő kimenet helyét testre zárod a 47k-n nem folyhat áram. Mindhárom tranzisztor bázis-emitter feszültsége 0V. Ha ettől eltérőt tapasztalsz ott rossz, vagy rosszul beültetett tranzisztor van.
(#) Doncso hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
ekkold és reloop, köszi a segítséget nektek, megint a figyelmetlenségem okozta a bajt, az történt, hogy skori oldalán van egy nyák terv, amiről hiányzik a DC figyelő 212-es C-lába és a Föld közötti kapcsolat, én ezt észre is vettem, jeleztem skori felé, aki megerősített ebben, én pedig már eleve így építettem a kezdetektől, hogy egy egy vezetékkel áthidaltam a hiányzó nyák fóliát, igen ám, csakhogy nem a C-lábakat kötöttem a testre, hanem a bázist ezt javítva hibátlanul működik mostmár mindkét oldal, legalábbis alap állapotban 3mp után behúz a relé, úgy is marad, majd ha tápfeszt kapcsolok rá, akár pozitiv, akár negativ azonnal oldja a relét. Végre. Köszönöm a segítséget nektek.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Idézet:
„Először csak az egyik DC figyelőt kösd be, és akár egyesével kivheted a bentlevő 3 tranyót is, hogy kiderüljön melyik okozza a bajt.”
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Írtam egyel fentebb, hogy megoldódott, köszönöm.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Időcsúszás volt , amikor írtam még nem látszott.
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Néha olyan alapvető dolgok felett elsuhanok, hát mondom ilyen nincs, egy pár alkatrészes áramkör kibabrál velem? Akkor mit akarok én, de szerencsére megoldódott. A kapkodás megint ugye...
(#) Melphi válasza messire hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Ennek az oka nagyon egyszerű, ha lerajzolnád egy papírra a tápod kapcsolási rajzát akkor rájönnél hogy, miért lett jó a másik.
(#) tanci válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Mindegy. A lényeget értem, hogy nem megfelelő. Köszönöm a válaszod. Esetleg tudnál valami kapcsolást ami megfelelne?
(#) Doncso hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Sziasztok, végre összeraktam a quadot, de megint nem működik rendesen a védelem, a tünet a következő. Bekapcsolás után teljesen jó, 3mp után behuz ahogy kell, és ugy is marad. Szinusszal próbáltam az erősítőt, torzításig, minden ok, (épp a kimenő teljesítményt mértem, mindkét oldalnál) Viszont ha zenével hallgatom, akkor kb 30w-nál a nagyobb basszusoknál kiold, majd 3mp mulva vissza, kisebb hangerőnél jól működik, csak ha feltekerem, akkor van probléma. Mi okozhatja ezt?
Pár kép a sasról : Bővebben: Link

védő.JPG
    
(#) jakusv válasza Doncso hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Szervusz! Itt van egy táblázat, nyálazd át: Bővebben: Link. Lehet, hogy túl mély frekik vannak, és a 2,2 µF kicsi. Azonkívül megnézném, hogy azon a terhelésen nem megy-e el valamelyik oldalra a táp, vagy más oldalról nézve, egyforma-e a két oldal erősítése.
(#) Doncso válasza jakusv hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Köszi a választ, ennek kiküszöbölésére, egyszerűen levágtam a hangszóróról a védelem felé menő vezetéket, tehát a védelemnek most semmi kapcsolata sincs az erősítővel, mindössze a táp, így is valamiért lekapcsol kb fél hangerő felett. Most már mégjobban nem értem.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Szia! A terheléstől leesik a tápod, nem vetted figyelembe amit a zener értékéről írtam, így elmegy a BD242 bázisárama.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Lehet, hogy nagy hülyeséget írok, de szerintem arra gondolsz, hogy 25v-os zener kellene a 242-es bázisáram biztosítására, ez viszont nem értem, hogy függ össze azzal, amit skori oldalán olvastam, hogy a 75v-os zenet azt állítja be, hogyha a táp leesik 75v alá, akkor old a relé, vagy arra gondolsz hogy ekkorát esne a táp? most 87v összesen, terheléskor leesne 75 alá és ezért bonthatna? Jól értelek?
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Zener csökkentve 60v-ra és erősítő szól mint a barom. Köszönöm.
(#) dani9228 hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Üdv! Én megépítettem a mellékelt kapcsolást és amikor feszültség alá helyeztem be is kapcsolt, amikor elvileg csak a meglévő váltófeszültség mellett kellet volna. Egy ceruza elemet kötöttem a bemenetre, hogy kipróbáljam amikor egyenfeszültség kerül rá a relének oldania kell, de nem oldott le, csak akkor amikor az R1 után csatlakoztattam rá.
Vajon mi lehet a baj? Tudnátok segíteni? Köszi!!

1.JPG
    
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Szia! Az R1/R2 feszültségosztó miatt 9V kell a teszteléshez. Ha váltó feszültség nélkül is behúz a relé, akkor a T1 helyére NPN, vagy a tervtől eltérő lábkiosztású tranzisztort ültettél. T1 kollektorán 15V-nak kell lenni váltófesz nélkül.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
hümm hümm. De egy dolgot nem értek, ezek szerint ennyire hitvány lenne a tápom, hogy ilyen kis hangerőnél 87v-ról leesik 76v azaz az akkori zener fesz alá?
Ez öszesen 11v, bár ha azt nézem, hogy osztom kettővel, akkor meg tápáganként 5,5v de ez is sok. Kezdek gyanakodni, hogy ez a trafó nem valami frankó ide.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Lehet, hogy a BD bázisárama kevés, csökkentsd a zenerrel soros ellenállást.
Amúgy meg a táp esetleges változását szkóppal egyszerüen ki tudnád mérni!
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Ennek utánajárok még ma. Köszönöm.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Vedd figyelembe, hogy a BD242 a 20k/6,8k feszültség osztón keresztül kap bázisáramot. Ez 87V táppal és 75V zenerrel 0,5mA. Skori 100V-os tápjánál ez az érték több mint a duplája. A 60V-os zener jó választás volt.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
No, kihajtottam a lelkét szegénynek, 8 ohmos műterheléssel, a táp a kezdeti 2*46v-ról esett 2*44,5v ra, tehát a táp nem rossz, a zener fesz maradt 60v, és csökkentettem a zener előtti 20k-t is 10k -ra, most elég stabilnak tűnik, és zenénél is elég jól viselkedik, tettem még egy 1nF-ot a 242-est meghajtó bc212-es B-E lábára zavarszűrés céljából, úgy tünik most jól viselkedik.
Köszönöm a tanácsokat, sokat segített.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Az ellenállás változtatás is üdvözlendő, mert a tervezetthez képest biztos nagyobb reléáramod van.
Következő: »»   85 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem