Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 185
(#) arus12 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Szia! Kösz a segítséget!
Igen, nagyon rondán gyűri a szallagot, gyakorlatilag trancsírozza, hangos zaj kíséretében. Tehát nem csak a széle lesz kicsit hullámos. Viszont azt nem értem akkor, hogy ez hogy függ össze a szalag vastagságával. Miért csak a vékonyat gyűrte eddig? Évekig használtam 60 perces kazettákkal hibátlanul, mert csak a 90-est gyűrte (most már gyűri a 60-asat is, így gyakorlatilag használhatatlanná vált a deck). Ha szíj nyúlási/csúszási probléma van, akkor mindig minden szalagot gyűrnie kellene nem?

Ezek szerint a javaslatod a szíjcsere lenne? Van egy ilyen hely: kb 10e Ft egy garnítúra: Marrs Communications Ezt ismeri valaki? Vagy van más hely is?
(#) Tomi94 válasza arus12 hozzászólására (») Jan 4, 2012 / 1

Igen, számít a szalag. A 90-es kazettában mindig vékonyabb a szalag, ezért érzékenyebb a túlfeszítésre (meg a kopott gumigörgőre is, de itt nem hiszem, hogy ez a baj). Vastagabb szalag jobban tapad a görgőre, így a 60-as egy ideig még jól működik benne. Szerintem érdemes szíjat cserélni, de nem itt! Igaz, hogy eredeti japán gyártmány, de szerintem bármelyik szervizben, vagy pl. a HQVideo-nál is tudnak adni néhány száz forintért, ennyit semmiképpen nem ér meg. Elviszed a régi szíjat, lemérik és adnak egy másikat. Legalább is nekem nagyon régi (30 év fölötti) lemezjátszó szíjak kivételével még mindent sikerült így pótolni.
(#) arus12 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Köszönöm a tippet! A HQVideo tényleg olcsóbb mint az a külföldi bolt! Amint időm lesz szétkapom a cuccot és kicserélem.
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 6, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Közben én is újra tudtam foglalkozni egy még tavalyi projekttel, Technics RS-B18 deck, lejátszási korrekció hibával. Szereztem egy Rs-B10-et, ami kb. ugyanez, csak dbx nélkül, persze tökéletes állapotú, nem is szedem szét. És ehhez van fent szervizkönyv is. Ez teljesen tisztán szól, nincs semmi bajom vele, szerintem ugyanolyan a felépítése, mint a másik magnónak. Megkerestem a rajzon a korrekciós részt (ezt vágtam ki belőle), ellenállás megváltozása lehet oka a tompa lejátszásnak, még jó fejrésállással is?
(#) VIM válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Szia! Ha a korrekciót kiiktatod lejátszáskor a felvétel akkor is tompa? A kazettán, felül középen van a korrekciós perforáció a króm és metál lejátszáshoz, ezt kell letakarni és úgy visszahallgatni a felvételt, talán jobban fog szólni.
(#) Tomi94 válasza VIM hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Szia! Kézi szalagválasztós a magnó, ha csinálok vele felvételt, akkor tompán játssza vissza, ahogy minden mást is, de az ezzel készült felvétel a gyűjteményem többi - már rendbe tett - darabjában teljesen normálisan szól! A hiba lehetséges okáig már régebben eljutottam, csak eddig nem tudtam rajzot mutatni, magamtól meg inkább a mechanikai részekkel sikerült előrébb jutnom. Most, hogy hallottam egy ugyanilyen felépítésű, tökéletesen működő decket szólni, szinte biztos vagyok benne, hogy a korrekció résszel van gond. A kondikat ellenőriztem, lehet, hogy ellenállás-gondja van a gépnek?
(#) VIM válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Arra gondoltam, hogy ha nem voltak eddig ilyen problémák ezzel a géppel és nem alakítottál át rajta semmit, akkor az előmágnesezéssel vagy a kombinált fejjel lesznek a gondok. A kopott ill. "X" üzemórát működött fejegységet nem ártana demagnetizálni, mert nem lesznek maximálisak a jelszintek felvételkor.
(#) Tomi94 válasza VIM hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Nem arról van szó, hogy eddig jó volt, most előszedtem, és nem jó, már akkor is ilyen volt, amikor hozzám került. Ami a fejet illeti, próbáltam már másik fejet is bekötni, azzal ugyanilyen volt. Szerintem ki fogom cserélni a korrekció kondijait, esetleg az ellenállásokat is.
(#) arus12 hozzászólása Jan 8, 2012 /

Sziasztok!
Nos, szétkaptam a decket (sony tc-k815s) és elkezdtem a felújítását. A HQvideo-ban úgy néz ki lesz hasonló szíj, ami talán jó lesz bele (egyikből majd le kell vágnom, mert túl széles). Akadt sok minden amikor belenéztem: oxidálódott érintkezők, elöregedett szíjank, ramaty görgők, stb. A gumi görgők is rossz állapotban vannak: kemény, fényes és repedezett.

Tud valaki olyan helyet, ahol lehet kazettás magnókhoz szalagvezető gumi görgőket kapni?
(#) Atyka válasza arus12 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Nézzél be az index.hu fórumába ott tudnak tippet adni.
(#) pelirobi hozzászólása Jan 11, 2012 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Van egy Pioneer Equalizerem amit nem tudom hogy melyikbe kell bedugni(magnó, erősítő, visszhangosító), hogy tudjam használni. A válaszokat előre is köszönöm! Szép napot! Üdv.: Robi
(#) zolika60 válasza pelirobi hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

A végfok bemenete és a jelforrás közé.
(#) pelirobi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Szia! Köszi, de a gyengébbek (Én) kedvemért leírnád, hogy melyik cuccra?? Ne haragudj, de nem tagadom, kezdő vagyok!
(#) zolika60 válasza pelirobi hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

A bemenetét mondjuk a magnó kimenetére, (jelforrás) a kimenetét pedig az erősítő bemenetére (végfok). Természetesen más jelforrást is használhatsz.
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 11, 2012 /

Sziasztok!
Valószínűleg sikerült megtalálni a Technics deck korrekció hibáját. Körülnéztem már a korrekció-átkapcsoló környékén is, de ott se volt gond, a VR1 potméter bemenetén már ugyanolyan tompa volt a hang, így maradt az IC1 körüli rész. Átnéztem a kondikat, és a C9-cel jelölt, ha jól olvasom 18 nF-os kondi helyén 10 nF-os volt beépítve! Nem tudom, miért, mert a forrasztás gyárinak tűnt, és tudtommal egyszer volt szervizben újkora óta, motorhibával. Próbaképp, hiszen pontosan ekkora kondim nem volt itthon, párhuzamosan bekötöttem még egyet az egyik csatornára, és a javulás nagyon jól hallható. Persze még újra be kell hangolni az erősítőt (jelszintek, műszeren a 0db szintje), de innen szerintem már nem lesz nehéz befejezni.
(#) pakard hozzászólása Jan 14, 2012 /

sos Help!
Sziasztok!

Nekem egy olyan gondom lennr h Aiwa Exceli magnomat szétkaptam és kicseréltem rajta a számlálo sziját kicsit megkentem a zsanérokat az ajtonál vissza minden viszont nem megy! Olyan mintha a bal kereket forgatna nem a jobb orsot igy leál! A tekerés viszont megy jol! Csináltam már magnot de olyet még nem láttam!Mi lehet a hiba? Kuplung v mi? Csak egyszeruen megpucoltam a mechanikat most meg nem megy! Köszi a válaszokat!
(#) zolika60 válasza pakard hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Nem lehet, hogy a számláló fogja le?
(#) pakard válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

A számláló fogná le? Nem tudom, az igazság az,hogy amire kicseréltem az se jobb szíj kb olyan laza mint a másik bár azzal azért ment. Ez ugye 3 motoros gép egy a csévélés, egy a lejátszás, egy meg a hangtengelyt hajtja aszt hiszem. Van másik Aiwa-m ott a számlálót elektorosan csinálja gondolom mert ott nem láttam ilyen megoldást. Viszont! Ezek szerint nem a hangtengely hajtja a lejátszást? Vagy inkább a jobb orsón levő szíj (számláló szíj)össze van kötve a lejátszással? Nem vágom. A jobb hangtengelynek kell húznia a szalagot nem? A tekerés az megy mind kér irányba, a stabilizátor iss működik, ha berakom a kazit a szalagot is megfeszíti ide oda mozog egyet. Gondolod,hogy a számláló szíja hajtaná a jobb orsót? Rakok fel képet a mechanikáról! Ez nem az enyém a netröl van de ugyan így néz ki a story.

mecha2.jpg

(#) zolika60 válasza pakard hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

A szalagot a hangtengely visz, de a csévélő orsó tartja feszesen. Azt nem látom a képen, hogy a két tengely meghajtása egy-e. De ha igen, a csévélő kuplung is lehet gyenge.

A két hangtengely két szíj hajtja rakok fel képet arról is. Lehet igazad van,és nem kell a kardomba dőlnöm még
Nézek képet

A tengelyek,és szíjak! Nem tudom elhinni,hogy komolyabb gond lehet mivel semmit nem csináltam ami rossz. A fő szíjak ki vannak cserélve csak a számlálóé kimaradt azt ma vettem észre pucoláskor,hogy tök laza,na azóta nem megy. Egyébként ha nyomok egy play-t beindul a fej de csak a bal orso mozog teker egy párat,és leáll(ekkor a jobb nem mozog) Gondolom a magnó kikapcsol nehogy begyűrje a szalagot,nem?

Kb az enyém is ilyen laza.

szíj3.jpg

(#) lac08 válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Szerintem az ékszíj (vagy lapszíj) már erősen meg van nyúlva. Talán először mindenképpen azt cseréld ki, aztán esetleg jöhet a többi.
Ha már be se tolja teljesen a fejegységet a helyére - szerintem egyértelmű a szíjhiba (megnyúlás).

Ilyen szíjakat általában a magnó tipusa (a hátulján mindenképpen rajta szokott lenni) alapján vagy a régi szíj minta-kénti elvitelével bármikor vehetsz a HQ-Elektronika szaküzletében [Bp. 13. Kerekes u. 15.]
(#) lac08 válasza arus12 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

sztem a gumigörgőket is cseréld ki újakra ha megteheted.
A gumirozott felület egy idő után megkeményedik és akkor .... pfff.
(#) pakard válasza lac08 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Van 6 db magnom úgyhogy a Hqvideoba lassan tötrzsvevö vagyok már
a rörgök rendbe vannak egy forum társ korábbi javaslatára 2000-es finom csiszolopapirral csodákat lehet tenni! Marad a szij holnap veszek is max még az idler gumit kéne cserélni ebbe rögtón 2 is van de találtam vkit aki gyárt is ilyet maszekba!
(#) mapi65 válasza pakard hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

A szijak2 kép mikor készült, a csere előtt vagy után?
(#) pakard válasza mapi65 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Ez nem az enyémről készült mivel nem vagyok a gép közelébe csak a netről felraktam képet. A fő szíjak ki vannak cserélve csak a számláló (amit közbe megnéztem a "service manualba" az a play motor szíj) holnap azt is kicserélem az teljesen laza volt! A többi ok!
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Ha ez ilyen könnyen ment volna... Előbb a mechanikával küzdöttem meg, de ez már megoldódott. Most már normálisan vesz fel, cserébe a bal oldal minden ok nélkül bezajosodott. A mellékletben hallható recsegést produkálja, de csak időnként. A forrasztásokat átnéztem, nem látok repedtet, ugye nem lehet, hogy megégettem a bemeneti IC-t?

recsegés.mp3

(#) pakard válasza mapi65 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Na megoldva! Egész nap délután ezzel szaroztam kicseréltem a play szíjat de úgy se volt jó! Aztán kikaptam a mechanikát áramra kötöttem néztem mi a gond és végül a play motor idle gumi nem adta át a nyomatékot teljesen így csúszott. Klasszikus eset kuplung csúszik. Még jó, hogy volt egy másik Aiwa-ból idler ami még kicsit szélesebb/vastagabb is volt mint az eredeti -bár lehet az már nagyon elvékonyodott-na ezt beraktam kicsit állítottam a motor poziján eleinte így se akarta a titkot de aztán szép lassan elkapta kis rásegítéssel (eleinte még nem ment) de aztán jó lett. Többször ki-be kapcs teker ide-oda és ok! Úgy hogy téma megoldva.Még annyi, hogy a hangtengelyt hajtó szíj meg vékony volt na azt is kicseréltem szélesebbre. Most 100%-os! Hang visszatért és gyönyörű!
(#) mapi65 hozzászólása Jan 16, 2012 /

Üdv mindenkinek! Vettem 1 Sony TC-K570 roncs magnót. Igazság szerint cpu baja lehet mert ki vették belőle és külön zacsiba tették. Szeretném megcsinálni a gépet de kellene hozzá M50941-483SP proci. Természetesen lehet bontott is csak jó legyen. A HQ-nál nem kapható sajna, esetleg hol lehetne beszerzni. A TC-K620é is jó! Ha valaki tud segíteni előre is köszönöm! Üdv
Következő: »»   42 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem