Fórum témák
» Több friss téma |
Magyar nyelven ennél összeszedettebbet sajnos nem találtam. (Ennél sem volt egyszerű a fájlmelléklet kritériumainak eleget tenni...)
Hi-fi Magazin 1983/3 Darvas László: Utazás a lemezjátszó körül.
Sziasztok!
Nhgy, nagyon köszönöm a leírásokat. Csak egy a gondom. Mivel mindössze 0.05% látásmaradvánnyal rendelkezem,apukámra bíztam volna a hangszedő felszerelését. Mivel üzemorvosként dolgozik, mostanában nagyon elfoglalt, nem tudja bevállalni. Elvállalná közületek valaki a pickup beszerelését? Vagy tudtok ajánlani valakit? Üdv: István
Amennyiben ismernénk a település nevét, ahol laksz, talán lenne egy helyi vállalkozó szellemű fórumtárs, esetleg szakember...
Pesti vagyok.
Kedves Mindenki!
A korábbi probléma miatt folytattam a kísérletezést a javaslatok alapján. A hangszedő szétszedése után megtörtént a csatlakozók alkoholos kezelése, saruk összenyomása, itt-ott egy kis csiszolás nagyon finom szemcséjű smirglivel. Kiderült az is, hogy a hiperszuper "dual egy mozdulattal cserélhető hangszedő" konstrukcióról bizony letört valami műanyag izé, aminek eredményeként a hangszedő a karon csak imádság által maradt ott. Ezt orvoslandó az előző tulaj szilóval próbálta ragasztani. körbenéztem boltokban, neten, hátha tudnám cserélni a törött részt, de nem jártam sikerrel. Elborult aggyal a problémás részt pillanatragasztóval rögzítettem. Tűt is cseréltem. Azóta se rádiózás, se gerjedés, se zúgás, se pattogás, ami nem a lemez hibája. A hangja szebb, mint eddig bármikor, amióta nálam van. Köszönöm a tippeket, javaslatokat, én úgy érzem, hogy a probléma meg lett oldva. Persze a pillanatragasztós dolog igencsak összetöri az érzékenyebb lelkű fórumtársak érzéseit, de arra gondosan vigyáztam, hogy csak ott ragasszak, ahol nagyon muszáj. Így amikor majd rábukkanok (akár vaterán) a hibás részt helyettesítő alkatrészre, a csere kivitelezhető maradjon. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Nem rég észrevettem egy zenehallgatás során,hogy a lemezjátszóm 33-as fordulaton és feltételezhetően 45-ös fordulaton is gyorsabban forog a kelleténél. A készülék Direct Drive meghajtású,ahogy elnéztem a quartz kristályt PWM jelekkel vezérlik. Található benne két trimmer 33 és 45-ös felirattal,de mikor beállítottam vele a kellő fordulatra,elkezdett nyávogni de veszettül. Feltételezem a készülék kissé érzékeny volt a hálózati feszültség megváltozására annak idején (220->230V). Mit csináljak vele? Nagyon zavaró,hogy gyorsabb,a mélyek is elvesznek miatta valamilyen szinten. A Pioneer PL-750-es gépről van szó,még nem találtam hozzá sehol rajzot.
Vizsgáld meg a hálózati trafóját, nincs-e véletlenül 230V-os tekercse is, mer annak idején is voltak országok ahol az volt a szabvány. Ezeket a lemezjátszókat meg vitték minden felé a világon.
Sajnos nincs,csak egy Primer tekercs van rajta.
Nos,a hálózatot ki is zárhatjuk! A hátulján az van feltüntetve,hogy 220-240V 5,60Hz. Akkor itt valami más lesz a gond. Majd mérek feszültséget,ahogy elnéztem stabilizált feszültsége van.
Próbáld meg a trimmereket befújni egy kevés kontakt spay-val. 40 év, nagy idő...
A 230V meglétének köze nincs hozzá.
Már megtettem,de nem használt. WD-40-et használtam.
Üdv!
Érdemes az ELKO-kat kicserélni a tápban és a motorban, de érdemes megnézni a sebességváltó kapcsolót is, hogy nem kontaktos-e. A potmétereket érdemes megmérni, hátha már a szegecselése kezd elengedni. Ha nem itt van a hiba akkor nagy valószínüséggel az IC-k haldoklanak, vagy a tányér csapágya kezd elkopni/ütni. Üdv!
Igen,az átkondizásra Én is gondoltam. Azt még megcsinálom. Ha nem segít rajta,eladom és veszek újat.
Esetleg próbáld még meg izopropil alkohollal vagy sima kontakt spray-vel megtisztítani a potikat. Tapasztalatból mondom, hogy az alkohol vagy a kontakt spray hatásosabb, mint a vd-40.
Ha mégis úgy döntenél, hogy használt készüléket veszel, ajánlom az Akai apq-310-est. Az enyém nemrég lett megmérve frekimérővel, teljesen olyan, mint újkorában. Bár ez lehet annak tudható be, hogy ez még Japánban lett összerakva.
Ismerem azt a készüléket. Alapvetően Én is olyat akartam,már azért is mert a nagy Videoton hifi lemezjátszója volt,túl azon,hogy automata is.
Hello!
Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy nemrégiben kaptam egy Akai AP-D210 lemezjátszót. A probléma az volt hogy nem szólt az egyik oldal, kicseréltem a DIN kábelt, RCA-ra, megmértem a tű és a panel közti kábeleket, nincs bennük szakadás. Most meg nagyon halkan szól, épphogy, az egyik oldala, a másik oldal az ok. Ez szerintetek is a tű elkopása? Sajnos nincs másik tű amivel kipróbálhatom, így érthetően ha veszek bele s mégse, akkor nagyot bukok.
Üdv!
Ha a kábelek rendben vannak, akkor nagy valószínüséggel a pick up-pal lesz a probléma, ha kopott a tű akkor inkább csak torzít vagy csak egy kicsit féloldalasan szól, akkor inkább törött lehet a tű,akkor szokott csak féloldalra szólni, vagy a hangszedő tekercse szakadt el (habár akkor az az oldal zúgna). Ajánlom, hogy valakitől kérj kölcsön egy jó hangszedőt és azzal próbáld ki. Üdv!
Hello!
Amit írtál az teli találat szerintem, mert az oldal ami halk még zúg is eléggé!! Ezek szerint hangszedő hiba lehet? Ahogy nézegettem az nem olcsó mulatság lenne :O
Mennyire zúgna? Ahogy most hallgattam épp hogy alapzajba van zúgás a csöndes csatornán, nem durván "brummog". Inkább azt írnám arra a csatornára, hogy nagyon nagyon halk. A másik meg jó hangos csatorna.
Közbe bekötöttem a plussz földelését a hifi házára így nem búg, csak halk nagyon az egyik oldala.
Üdv!
Akkor a tű lesz a ludas, de mielött új tűt vásárolsz vagy hangszedőt, próbáld meg megcserélni az erősítő bemeneténél a lemezjátszo rca csatlakozóit, hogy kiderüljön, hogy nem az erősítővel van-e probléma és próbálj érdeklődni ismerősöknél, nincs-e valakinek ilyen hangszedőhöz tűje kölcsönbe, mert csak így lehet a végére járni. Üdv!
Köszi a tanácsot, rca megcserélés megvolt, s megcserélődött vele a halk oldal is.
Most már csak azon gondolkozom, hogy tűt vagy egybe pick up-ot vegyek hozzá..... hmmm....
Milyen hangszedő van a készülékben? Ha esetleg a tű jó, tudok olcsón adni egy rs-85-ös pickupot tű nélkül.
No elmentem egy audio technika boltba, s hoztam egy új tűt, mert ez ami volt el volt törve.
Szerencsére a pick up működik, így új tűvel tökéletes a hangja. Maradt a gyári audio technika pick up. ![]() ![]()
Köszi hogy felajánlottad, de szerencsémre nem kell cserélni.
![]()
Hello!
Most hogy megjött a lemezhallgatási kedv, elővettem a régi tesla lemezjátszómat. Amit szeretnék kérdeni, hogy mitől ugrál a lemezen a tű? Elég egyszerű egy fajta a lemezjátszó, tűnyomást állítva semmi sem változik, másik lemezzel próbálva SEM történik semmi javulás. Nekem logikusan a tű hibája jut eszembe..
Üdv!
És pontosan milyen tesla lemezjátszó, a pontos típusa sokat segítene és milyen hangszedő van benne? Ha a VK-4302 (piros vagy fekete műanyag) akkor azért ugrálhat vagy mászhat befele a lemezen a tű, mert a tű felfogatása elgyengült és a piezo lapok elporladtak, nem támasztja alá megfelelően a tűt, és a hangszedő test felfekszik a lemezre. Érdemes leelneőrizni, hogy a kar akadálytalanul mozog-e, és nem üt-e a tányér, nem csapágyhibás-e és lehet, hogy emiatt imbolyoghat a tányér. Ha van a gépen antiscating, akkor annak az állítgatása is segíthet. Üdv!
Sziasztok!
Rendeltem egy Ortofon super om-10-es hangszedőt Akai apq-310-es lejátszómhoz. A kérdésem az lenne, hogy biztosan bele lehet rakni ezt a pickupot ebbe a készülékbe? Mert az Ortofon a tömzsi rs-85-höz képest szélesebbnek, laposabbnak tűnik. Még rá is kérdeztem a boltban, mikor rendeltem, meg mondták többen is, hogy ha két csavaros felfogatású, bele fog menni a lemezjátszómba, de nekem úgy tűnik, hogy mégsem. István
Szia!
Majd meglátod... ![]() A viccet félretéve: kétféle felfogatás létezik a világon. Az egyik a 1/2" (collos). a másik a P-mount. Ha nem tiszta, hogy néz ki a P-mount keress rá a neten! Ha van rajta felül két lyuk, vagy két nút, akkor az csakis 1/2"-os lehet, tehát fel lehet fogatni, ne aggódj! ![]() A beállítás viszont valóban egy tudomány (lehet). Van olyan levelező fórum, ahol ezt nagyon részletesen kitárgyalják. Itt nem akarom reklámozni, de magánban szívesen leírom, hová kellene (még) feliratkoznod.
Az biztos, hogy nem t4p, mert van rajta két csavarnak lyuk.
Erről van szó: http://www.hifi-phono-house.com/product_info.php?products_id=1567&l...age=en Csak azt nem tudom, miért van rajta az a fehér nagy műanyag lap. Mert így aligha fér fel a shell-re. Lehet, hogy ebből ki kell venni a pickupot? István |
Bejelentkezés
Hirdetés |