Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   8 / 87
(#) NHGY válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Magyar nyelven ennél összeszedettebbet sajnos nem találtam. (Ennél sem volt egyszerű a fájlmelléklet kritériumainak eleget tenni...)
Hi-fi Magazin 1983/3 Darvas László: Utazás a lemezjátszó körül.
(#) velegiistvan válasza NHGY hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Sziasztok!

Nhgy, nagyon köszönöm a leírásokat.

Csak egy a gondom. Mivel mindössze 0.05% látásmaradvánnyal rendelkezem,apukámra bíztam volna a hangszedő felszerelését. Mivel üzemorvosként dolgozik, mostanában nagyon elfoglalt, nem tudja bevállalni.

Elvállalná közületek valaki a pickup beszerelését? Vagy tudtok ajánlani valakit?

Üdv: István
(#) NHGY válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Amennyiben ismernénk a település nevét, ahol laksz, talán lenne egy helyi vállalkozó szellemű fórumtárs, esetleg szakember...
(#) velegiistvan válasza NHGY hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Pesti vagyok.
(#) Tamisu hozzászólása Jan 14, 2012 /

Kedves Mindenki!

A korábbi probléma miatt folytattam a kísérletezést a javaslatok alapján. A hangszedő szétszedése után megtörtént a csatlakozók alkoholos kezelése, saruk összenyomása, itt-ott egy kis csiszolás nagyon finom szemcséjű smirglivel. Kiderült az is, hogy a hiperszuper "dual egy mozdulattal cserélhető hangszedő" konstrukcióról bizony letört valami műanyag izé, aminek eredményeként a hangszedő a karon csak imádság által maradt ott. Ezt orvoslandó az előző tulaj szilóval próbálta ragasztani. körbenéztem boltokban, neten, hátha tudnám cserélni a törött részt, de nem jártam sikerrel. Elborult aggyal a problémás részt pillanatragasztóval rögzítettem. Tűt is cseréltem. Azóta se rádiózás, se gerjedés, se zúgás, se pattogás, ami nem a lemez hibája. A hangja szebb, mint eddig bármikor, amióta nálam van.

Köszönöm a tippeket, javaslatokat, én úgy érzem, hogy a probléma meg lett oldva. Persze a pillanatragasztós dolog igencsak összetöri az érzékenyebb lelkű fórumtársak érzéseit, de arra gondosan vigyáztam, hogy csak ott ragasszak, ahol nagyon muszáj. Így amikor majd rábukkanok (akár vaterán) a hibás részt helyettesítő alkatrészre, a csere kivitelezhető maradjon.

Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) scooby_ hozzászólása Jan 14, 2012 /

Sziasztok!
Nem rég észrevettem egy zenehallgatás során,hogy a lemezjátszóm 33-as fordulaton és feltételezhetően 45-ös fordulaton is gyorsabban forog a kelleténél. A készülék Direct Drive meghajtású,ahogy elnéztem a quartz kristályt PWM jelekkel vezérlik. Található benne két trimmer 33 és 45-ös felirattal,de mikor beállítottam vele a kellő fordulatra,elkezdett nyávogni de veszettül. Feltételezem a készülék kissé érzékeny volt a hálózati feszültség megváltozására annak idején (220->230V). Mit csináljak vele? Nagyon zavaró,hogy gyorsabb,a mélyek is elvesznek miatta valamilyen szinten. A Pioneer PL-750-es gépről van szó,még nem találtam hozzá sehol rajzot.
(#) zolika60 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Vizsgáld meg a hálózati trafóját, nincs-e véletlenül 230V-os tekercse is, mer annak idején is voltak országok ahol az volt a szabvány. Ezeket a lemezjátszókat meg vitték minden felé a világon.
(#) scooby_ válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Sajnos nincs,csak egy Primer tekercs van rajta.
(#) scooby_ válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Nos,a hálózatot ki is zárhatjuk! A hátulján az van feltüntetve,hogy 220-240V 5,60Hz. Akkor itt valami más lesz a gond. Majd mérek feszültséget,ahogy elnéztem stabilizált feszültsége van.
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Próbáld meg a trimmereket befújni egy kevés kontakt spay-val. 40 év, nagy idő...
A 230V meglétének köze nincs hozzá.
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Már megtettem,de nem használt. WD-40-et használtam.
(#) Pityu9 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Üdv!
Érdemes az ELKO-kat kicserélni a tápban és a motorban, de érdemes megnézni a sebességváltó kapcsolót is, hogy nem kontaktos-e. A potmétereket érdemes megmérni, hátha már a szegecselése kezd elengedni. Ha nem itt van a hiba akkor nagy valószínüséggel az IC-k haldoklanak, vagy a tányér csapágya kezd elkopni/ütni.
Üdv!
(#) scooby_ válasza Pityu9 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Igen,az átkondizásra Én is gondoltam. Azt még megcsinálom. Ha nem segít rajta,eladom és veszek újat.
(#) velegiistvan válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Esetleg próbáld még meg izopropil alkohollal vagy sima kontakt spray-vel megtisztítani a potikat. Tapasztalatból mondom, hogy az alkohol vagy a kontakt spray hatásosabb, mint a vd-40.

Ha mégis úgy döntenél, hogy használt készüléket veszel, ajánlom az Akai apq-310-est. Az enyém nemrég lett megmérve frekimérővel, teljesen olyan, mint újkorában. Bár ez lehet annak tudható be, hogy ez még Japánban lett összerakva.
(#) scooby_ válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Ismerem azt a készüléket. Alapvetően Én is olyat akartam,már azért is mert a nagy Videoton hifi lemezjátszója volt,túl azon,hogy automata is.
(#) remington hozzászólása Jan 18, 2012 /

Hello!

Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy nemrégiben kaptam egy Akai AP-D210 lemezjátszót. A probléma az volt hogy nem szólt az egyik oldal, kicseréltem a DIN kábelt, RCA-ra, megmértem a tű és a panel közti kábeleket, nincs bennük szakadás. Most meg nagyon halkan szól, épphogy, az egyik oldala, a másik oldal az ok. Ez szerintetek is a tű elkopása? Sajnos nincs másik tű amivel kipróbálhatom, így érthetően ha veszek bele s mégse, akkor nagyot bukok.
(#) Pityu9 válasza remington hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Üdv!
Ha a kábelek rendben vannak, akkor nagy valószínüséggel a pick up-pal lesz a probléma, ha kopott a tű akkor inkább csak torzít vagy csak egy kicsit féloldalasan szól, akkor inkább törött lehet a tű,akkor szokott csak féloldalra szólni, vagy a hangszedő tekercse szakadt el (habár akkor az az oldal zúgna). Ajánlom, hogy valakitől kérj kölcsön egy jó hangszedőt és azzal próbáld ki.
Üdv!
(#) remington válasza Pityu9 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Hello!

Amit írtál az teli találat szerintem, mert az oldal ami halk még zúg is eléggé!! Ezek szerint hangszedő hiba lehet? Ahogy nézegettem az nem olcsó mulatság lenne :O
(#) remington válasza remington hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Mennyire zúgna? Ahogy most hallgattam épp hogy alapzajba van zúgás a csöndes csatornán, nem durván "brummog". Inkább azt írnám arra a csatornára, hogy nagyon nagyon halk. A másik meg jó hangos csatorna.
(#) remington válasza remington hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Közbe bekötöttem a plussz földelését a hifi házára így nem búg, csak halk nagyon az egyik oldala.
(#) Pityu9 válasza remington hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Üdv!
Akkor a tű lesz a ludas, de mielött új tűt vásárolsz vagy hangszedőt, próbáld meg megcserélni az erősítő bemeneténél a lemezjátszo rca csatlakozóit, hogy kiderüljön, hogy nem az erősítővel van-e probléma és próbálj érdeklődni ismerősöknél, nincs-e valakinek ilyen hangszedőhöz tűje kölcsönbe, mert csak így lehet a végére járni.
Üdv!
(#) remington válasza Pityu9 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Köszi a tanácsot, rca megcserélés megvolt, s megcserélődött vele a halk oldal is.

Most már csak azon gondolkozom, hogy tűt vagy egybe pick up-ot vegyek hozzá..... hmmm....
(#) velegiistvan válasza remington hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Milyen hangszedő van a készülékben? Ha esetleg a tű jó, tudok olcsón adni egy rs-85-ös pickupot tű nélkül.
(#) remington válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

No elmentem egy audio technika boltba, s hoztam egy új tűt, mert ez ami volt el volt törve.
Szerencsére a pick up működik, így új tűvel tökéletes a hangja. Maradt a gyári audio technika pick up. Hazahoztam a lemezgyűjteményt kb 50 lemezt, így van mit hallgatni.
(#) remington válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Köszi hogy felajánlottad, de szerencsémre nem kell cserélni.
(#) remington hozzászólása Feb 2, 2012 /

Hello!

Most hogy megjött a lemezhallgatási kedv, elővettem a régi tesla lemezjátszómat. Amit szeretnék kérdeni, hogy mitől ugrál a lemezen a tű?
Elég egyszerű egy fajta a lemezjátszó, tűnyomást állítva semmi sem változik, másik lemezzel próbálva SEM történik semmi javulás. Nekem logikusan a tű hibája jut eszembe..
(#) Pityu9 válasza remington hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Üdv!
És pontosan milyen tesla lemezjátszó, a pontos típusa sokat segítene és milyen hangszedő van benne? Ha a VK-4302 (piros vagy fekete műanyag) akkor azért ugrálhat vagy mászhat befele a lemezen a tű, mert a tű felfogatása elgyengült és a piezo lapok elporladtak, nem támasztja alá megfelelően a tűt, és a hangszedő test felfekszik a lemezre. Érdemes leelneőrizni, hogy a kar akadálytalanul mozog-e, és nem üt-e a tányér, nem csapágyhibás-e és lehet, hogy emiatt imbolyoghat a tányér. Ha van a gépen antiscating, akkor annak az állítgatása is segíthet.
Üdv!
(#) velegiistvan hozzászólása Feb 4, 2012 /

Sziasztok!

Rendeltem egy Ortofon super om-10-es hangszedőt Akai apq-310-es lejátszómhoz. A kérdésem az lenne, hogy biztosan bele lehet rakni ezt a pickupot ebbe a készülékbe? Mert az Ortofon a tömzsi rs-85-höz képest szélesebbnek, laposabbnak tűnik. Még rá is kérdeztem a boltban, mikor rendeltem, meg mondták többen is, hogy ha két csavaros felfogatású, bele fog menni a lemezjátszómba, de nekem úgy tűnik, hogy mégsem.

István
(#) elektrorudi válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia!
Majd meglátod...
A viccet félretéve: kétféle felfogatás létezik a világon.
Az egyik a 1/2" (collos). a másik a P-mount. Ha nem tiszta, hogy néz ki a P-mount keress rá a neten! Ha van rajta felül két lyuk, vagy két nút, akkor az csakis 1/2"-os lehet, tehát fel lehet fogatni, ne aggódj!
A beállítás viszont valóban egy tudomány (lehet). Van olyan levelező fórum, ahol ezt nagyon részletesen kitárgyalják. Itt nem akarom reklámozni, de magánban szívesen leírom, hová kellene (még) feliratkoznod.
(#) velegiistvan válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Az biztos, hogy nem t4p, mert van rajta két csavarnak lyuk.

Erről van szó:
http://www.hifi-phono-house.com/product_info.php?products_id=1567&l...age=en

Csak azt nem tudom, miért van rajta az a fehér nagy műanyag lap. Mert így aligha fér fel a shell-re. Lehet, hogy ebből ki kell venni a pickupot?

István
Következő: »»   8 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem