Fórum témák
» Több friss téma |
Egy átlag családi fogyasztásnak bőven elég az a 3 * 2,5 alu szerintem. Talán érdemesebb a lakás újrahúzásával kezdeni (régi kötések miatt pl.), mint kint babrálni. Lépcsőházba nem lehet nagy gond, nincs semmi kötés szinte, viszont ha a lakásba ég le egy kötés abból nagyobb gond lehet. Szvsz.
Nem tudom ,ez már igencsak határeset.A nullával mi van ,az csak 2,5mm2 és szerintem ez már kevés. 16A ra is határeset többre meg végkép kevés .A viszonylag nagyobb távolság is a cserét indokolja.
Több olyan javítást csináltam, ahol belefúrtak polcnak egy lyukat. Aztán sötét lett.
Az kellemes lehet. Egyébként hogy javítod azt, ha be van betonozva a falva? Gondolom az a vezeték, akkor már használhatatlan nem? Vagy meg lehet valahogy menteni?
Tudod van kalapács, véső, meg gipsz. Meg sok türelem.
Háát a kalapácsot és a vésőt panelban sajnos el lehet felejteni. Esély sincs rá. Plusz a panelt amúgy sem szabad vésni (a főfalakat) és elég komoly szerszámok is kellenének hozzá.
[OFF]Nem azt mondtam, hogy 3 métert kivésni, de egy hibahelyet ki lehet piszkálni. Azt sem állítottam, hogy könnyű. Egyébként a panelban nincs főfal, mert doboz szerkezet, és a szerkezet lényege a panelt összefogó acélkeret.
A vezeték természetesen nem használható. Az egyszerűbb javítás egy kábelcsatorna felcsavarozása. A nehezebb és több macerával járó a véső.
Egyszer külső falon javítottam úgy is, hogy alul felül kifúrtam a panelt és kívülről becsöveztem. Szerencsés helyen volt, csak kevés akrobatika kellett hozzá.
Sok panelban gyárilag kiöntött ( szabadon hagyott ) nút van, amibe a vezetéket beleteszik, majd kiglettelik. Javítása így csak kivésni a horonynál a sérült vezetéket, toldani, stb.
Üdv mindenkinek!
Olyan gondom van hogy két fázis közé (400v) szeretnék egy glimmet( a tipusa: NG4-220, beépített előtét elenállással E14-es foglalatba való, lásd kép) berakni kontroll lámpa gyanánt.A kérdésem az hogy az előtétellenállást meg kell növelni, ha igen mennyivel?Egyátalán járható ez a megoldás? Azért tennék be ilyent mert ehhez van előlapi foglalatom...
Mérd meg az áramát a névleges feszültségén ( 230V ) és számold, ki, hogy a 400V-230V= 170V feszültséget a mért áram mekkora ellenálláson ejti. És készen is vagy, elég az Ohm törvénye.
( Óvatosan mérj ! )
Köszi a gyors választ, mire elolvastam beugrott! Ááááááááhhhhh nem látom a fától az erdőt.....
Sziasztok!
Milyen átmérőjű MM fali kábel javasolt kb. 4-5kW-os terhelésre (mikró+hajszárító+párszáz wattot bírjon el), olyan 2méteres darabra?
Üdv!
5kW-ra, 2,5mm2-es réz vezetéket tennék, az MM falnál olyan 27 ampert bír. ( I=P/U)
Rendben, köszi! Ki is számolhattam volna, csak gondoltam inkább megkérdezem azoktól, akik jártasak ebben.
Sziasztok szeretnem segítségeteket kerni nekem nagy dilemmát okoz az a kérdés hogy melyik fényforással járok jobban az energiatakarékos vagy a ledes izzóval?
Még egy kérdés lenne melyik hány wattot vesz fel a felkapcsolás pillanatában mindkettőnél az E27 es legkisebb teljesítményűre lennék kiváncsi előre is köszönöm szépen!!!!!!
Ezeknek nincs indítási áramuk mint a motoroknak.
A ledes azonnal a teljes fénnyel világít a fénycső bemelegedés után. Ha hideg helyre kell, akkor a fénycső soká fog megfelelő fénnyel világítani. Ha sokat kapcsolgatod akkor led. Ha mozgásérzékelős, akkor is. A fénycső nem szereti a kapcsolgatást. Takarékosság szempontból mind annyit eszik mint ami rá van írva. A fénye meg szokás kérdése. Össze kell hasonlítani őket és eldönteni a látottak alapján. Ebben jó tanácsot adni nem igen lehet.
Üdv!
A kérdésedre ilyen kevés információ alapján nehéz válaszolni. A kompakt fénycső (jó nevű, elektromos gyújtású, megfelelő színhőmérsékletű és teljesítményű) inkább ajánlott olyan helyekre ahol többet van bekapcsolva mint kikapcsolva. A körteformájúra hajlított fénycsövek már egész megközelítik a normál izzók sugárzási szögét. Gyakorlatilag kiválthatók vele a normál izzók. A ledek nagy előnye a magas energiasűrűség, hátrányuk a korlátozott sugárzási szög és hogy elektronika kell a működtetéséhez. A power ledeket hűteni is tanácsos. Az E27 led "izzók" normál megvilágításra szerintem nem használhatóak. Spottlámpák ill ledes felületmegvilágítók viszont már felveszik a versenyt a kompaktfénycsövekkel BIZONYOS ESETEKBEN!
Én eléggé led ellenes lettem az utóbbi időkben.Ha csak hangulatfény kell,vagy sűrűn kapcsolgatod max akkor választanám a ledeset (esetleg ha harmadáron hozzájutsz). A lumen/watt hányadosuk közel azonos (legalábbis a jobb kompakt csövek esetén) , az áruk viszont ugyanakkora fényerőhöz lényegesen több.A színük sem elsöprően jobb (sőt..) Élettartamról sem igazán vagyok meggyőzve, a ledeset sem tartanám örök életűnek ,főleg mert a maximális fényerő miatt kipréselnek belőlük mindent (és minél egyszerűbben) ,ez az élettartamnak nem használ.
Összefoglalva szerintem még mindig aránytalanul drágábbak.
Sziasztok!
Nem hitvita, csak tapasztalat, így a tényekre szorítkozok. Az elmúlt 1 évben jelentek meg olyan LED-es fényforrások amik már valóban használhatóak. Én 50W-os GU10-es lámpákkal raktam tele a házat. Ezek kiváltására vettem az incompnál 6W-os LED-es típusokat, amik a leírás alapján 45W-os halogén fény egyenértékűek. A valóságban egymás mellé van téve a halogén és a LED, külön kapcsolóról, 2,6m magasságban. Szemmel láthatóan is alig van különbség fényerőben. Melegfehér LED, a gyakorlatban egy icipicit zöldesebb talán a halogénné, de nagyon minimális az eltérés. Nekem teljesen megfelel. 1/2 éve már mennek gond nélkül. 86 izzónál lehet számolgatni mit jelent a teljesítménykülönbség. Sajnos nem dimmelhetőek. Az egyik helyen 3db-ot mozgásérzékelő kapcsol - naponta akár több 10-szer és semmi problémám nem akadt eddig. A többit az idő meg fogja mondani. Kültérre vettem 25W-os izzó helyett 2,5W-os (15W fényegyenértékű) Landlite fényforrásokat (gagyi kategória). Most 300 W helyett összesen 10W a fogyasztás és bámulatosan jól lehet látni. Az, hogy mennyit csökken a fénye és mennyit fog bírni - szintén kiderül. Az tény, hogy van egy LED párosom 25 éve a Weller pákatrafómban és ugyanúgy világít mint új korában.
sziasztok valaki megtudná mondani 380 motort hogy lehet 220ra bekötni hat darab kimenet van ösze kötve függölegesen lemezel de semilyen jelölés nincs rajta köszönetel
Üdv!
Van már egy ilyen témakör itt az oldalon. Ott láttam megoldást rá, ha jól emlékszem.Bővebben: Link
Úgy tűnik kísérletnek szánod ezt a dolgot. Hogy ne távozz üres kézzel, javaslatom 230/230 250W os védő elválasztó transzformátor használatát. A fojtót bármelyik ágba be kötheted, A lényeg így áram ütés a földhöz képest nem ér, nem zavar bele a kísérletedbe. Szemre vigyázz !!! jó kísérletezést.
Sziasztok!
Fagor 6H-175 elektromos sütőhöz van valakinek kapcsolási rajza?
Sziasztok én is polaritást váltok éppen egy 400 W-os egyenáramu motornál öntartással ,az alábbi kapcsolással! Kérdésem lenne még, a motor miatt fellépő fesz. változás miatt nekem mindenképpen kondit , vagy trafót (ami épp van szétválasztva fö és vezérláramkört) használjak? Vagy fesz stabilizátor? Vagy van már olyan 24 V-os relé ami nem érzékeny rá ha egy motor párhuzamosan van vele kapcsolva?
köszi
Ha 18volt alá nem esik a táp akkor nincs szükség leválasztásra. Ha igen akkor viszont dióda és kondi kell a leválasztáshoz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |