Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   180 / 965
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Egy átlag családi fogyasztásnak bőven elég az a 3 * 2,5 alu szerintem. Talán érdemesebb a lakás újrahúzásával kezdeni (régi kötések miatt pl.), mint kint babrálni. Lépcsőházba nem lehet nagy gond, nincs semmi kötés szinte, viszont ha a lakásba ég le egy kötés abból nagyobb gond lehet. Szvsz.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Nem tudom ,ez már igencsak határeset.A nullával mi van ,az csak 2,5mm2 és szerintem ez már kevés. 16A ra is határeset többre meg végkép kevés .A viszonylag nagyobb távolság is a cserét indokolja.
(#) zolika60 válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Több olyan javítást csináltam, ahol belefúrtak polcnak egy lyukat. Aztán sötét lett.
(#) tomikapc válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Az kellemes lehet. Egyébként hogy javítod azt, ha be van betonozva a falva? Gondolom az a vezeték, akkor már használhatatlan nem? Vagy meg lehet valahogy menteni?
(#) pucuka válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Tudod van kalapács, véső, meg gipsz. Meg sok türelem.
(#) tomikapc válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Háát a kalapácsot és a vésőt panelban sajnos el lehet felejteni. Esély sincs rá. Plusz a panelt amúgy sem szabad vésni (a főfalakat) és elég komoly szerszámok is kellenének hozzá.
(#) pucuka válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
[OFF]Nem azt mondtam, hogy 3 métert kivésni, de egy hibahelyet ki lehet piszkálni. Azt sem állítottam, hogy könnyű. Egyébként a panelban nincs főfal, mert doboz szerkezet, és a szerkezet lényege a panelt összefogó acélkeret.
(#) zolika60 válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
A vezeték természetesen nem használható. Az egyszerűbb javítás egy kábelcsatorna felcsavarozása. A nehezebb és több macerával járó a véső.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Egyszer külső falon javítottam úgy is, hogy alul felül kifúrtam a panelt és kívülről becsöveztem. Szerencsés helyen volt, csak kevés akrobatika kellett hozzá.
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Sok panelban gyárilag kiöntött ( szabadon hagyott ) nút van, amibe a vezetéket beleteszik, majd kiglettelik. Javítása így csak kivésni a horonynál a sérült vezetéket, toldani, stb.
(#) witi hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Olyan gondom van hogy két fázis közé (400v) szeretnék egy glimmet( a tipusa: NG4-220, beépített előtét elenállással E14-es foglalatba való, lásd kép) berakni kontroll lámpa gyanánt.A kérdésem az hogy az előtétellenállást meg kell növelni, ha igen mennyivel?Egyátalán járható ez a megoldás? Azért tennék be ilyent mert ehhez van előlapi foglalatom...

NG 4-220.JPG
    
(#) Dudus válasza witi hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Mérd meg az áramát a névleges feszültségén ( 230V ) és számold, ki, hogy a 400V-230V= 170V feszültséget a mért áram mekkora ellenálláson ejti. És készen is vagy, elég az Ohm törvénye.

( Óvatosan mérj ! )
(#) witi válasza Dudus hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszi a gyors választ, mire elolvastam beugrott! Ááááááááhhhhh nem látom a fától az erdőt.....
(#) witi válasza witi hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
De PONT jó lett!!
(#) zenetom hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Milyen átmérőjű MM fali kábel javasolt kb. 4-5kW-os terhelésre (mikró+hajszárító+párszáz wattot bírjon el), olyan 2méteres darabra?
(#) joseyy válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Üdv!
5kW-ra, 2,5mm2-es réz vezetéket tennék, az MM falnál olyan 27 ampert bír. ( I=P/U)
(#) zenetom válasza joseyy hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Rendben, köszi! Ki is számolhattam volna, csak gondoltam inkább megkérdezem azoktól, akik jártasak ebben.
(#) koky1234 hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok szeretnem segítségeteket kerni nekem nagy dilemmát okoz az a kérdés hogy melyik fényforással járok jobban az energiatakarékos vagy a ledes izzóval?
Még egy kérdés lenne melyik hány wattot vesz fel a felkapcsolás pillanatában mindkettőnél az E27 es legkisebb teljesítményűre lennék kiváncsi előre is köszönöm szépen!!!!!!
(#) karaszbandi válasza koky1234 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Ezeknek nincs indítási áramuk mint a motoroknak.

A ledes azonnal a teljes fénnyel világít a fénycső bemelegedés után.
Ha hideg helyre kell, akkor a fénycső soká fog megfelelő fénnyel világítani. Ha sokat kapcsolgatod akkor led.
Ha mozgásérzékelős, akkor is.
A fénycső nem szereti a kapcsolgatást.

Takarékosság szempontból mind annyit eszik mint ami rá van írva. A fénye meg szokás kérdése.

Össze kell hasonlítani őket és eldönteni a látottak alapján.

Ebben jó tanácsot adni nem igen lehet.
(#) zoli_varga válasza koky1234 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Üdv!

A kérdésedre ilyen kevés információ alapján nehéz válaszolni.
A kompakt fénycső (jó nevű, elektromos gyújtású, megfelelő színhőmérsékletű és teljesítményű) inkább ajánlott olyan helyekre ahol többet van bekapcsolva mint kikapcsolva. A körteformájúra hajlított fénycsövek már egész megközelítik a normál izzók sugárzási szögét.
Gyakorlatilag kiválthatók vele a normál izzók.

A ledek nagy előnye a magas energiasűrűség, hátrányuk a korlátozott sugárzási szög és hogy elektronika kell a működtetéséhez. A power ledeket hűteni is tanácsos.
Az E27 led "izzók" normál megvilágításra szerintem nem használhatóak. Spottlámpák ill ledes felületmegvilágítók viszont már felveszik a versenyt a kompaktfénycsövekkel BIZONYOS ESETEKBEN!
(#) proba válasza koky1234 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Én eléggé led ellenes lettem az utóbbi időkben.Ha csak hangulatfény kell,vagy sűrűn kapcsolgatod max akkor választanám a ledeset (esetleg ha harmadáron hozzájutsz). A lumen/watt hányadosuk közel azonos (legalábbis a jobb kompakt csövek esetén) , az áruk viszont ugyanakkora fényerőhöz lényegesen több.A színük sem elsöprően jobb (sőt..) Élettartamról sem igazán vagyok meggyőzve, a ledeset sem tartanám örök életűnek ,főleg mert a maximális fényerő miatt kipréselnek belőlük mindent (és minél egyszerűbben) ,ez az élettartamnak nem használ.
Összefoglalva szerintem még mindig aránytalanul drágábbak.
(#) zoli_varga hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem hitvita, csak tapasztalat, így a tényekre szorítkozok. Az elmúlt 1 évben jelentek meg olyan LED-es fényforrások amik már valóban használhatóak. Én 50W-os GU10-es lámpákkal raktam tele a házat. Ezek kiváltására vettem az incompnál 6W-os LED-es típusokat, amik a leírás alapján 45W-os halogén fény egyenértékűek. A valóságban egymás mellé van téve a halogén és a LED, külön kapcsolóról, 2,6m magasságban. Szemmel láthatóan is alig van különbség fényerőben. Melegfehér LED, a gyakorlatban egy icipicit zöldesebb talán a halogénné, de nagyon minimális az eltérés. Nekem teljesen megfelel. 1/2 éve már mennek gond nélkül. 86 izzónál lehet számolgatni mit jelent a teljesítménykülönbség. Sajnos nem dimmelhetőek. Az egyik helyen 3db-ot mozgásérzékelő kapcsol - naponta akár több 10-szer és semmi problémám nem akadt eddig. A többit az idő meg fogja mondani. Kültérre vettem 25W-os izzó helyett 2,5W-os (15W fényegyenértékű) Landlite fényforrásokat (gagyi kategória). Most 300 W helyett összesen 10W a fogyasztás és bámulatosan jól lehet látni. Az, hogy mennyit csökken a fénye és mennyit fog bírni - szintén kiderül. Az tény, hogy van egy LED párosom 25 éve a Weller pákatrafómban és ugyanúgy világít mint új korában.
(#) enigbt hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
sziasztok valaki megtudná mondani 380 motort hogy lehet 220ra bekötni hat darab kimenet van ösze kötve függölegesen lemezel de semilyen jelölés nincs rajta köszönetel
(#) joseyy válasza enigbt hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Üdv!
Van már egy ilyen témakör itt az oldalon. Ott láttam megoldást rá, ha jól emlékszem.Bővebben: Link
(#) Mályi László válasza danka- hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Úgy tűnik kísérletnek szánod ezt a dolgot. Hogy ne távozz üres kézzel, javaslatom 230/230 250W os védő elválasztó transzformátor használatát. A fojtót bármelyik ágba be kötheted, A lényeg így áram ütés a földhöz képest nem ér, nem zavar bele a kísérletedbe. Szemre vigyázz !!! jó kísérletezést.
(#) briki hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Fagor 6H-175 elektromos sütőhöz van valakinek kapcsolási rajza?
(#) elhungaro hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok én is polaritást váltok éppen egy 400 W-os egyenáramu motornál öntartással ,az alábbi kapcsolással! Kérdésem lenne még, a motor miatt fellépő fesz. változás miatt nekem mindenképpen kondit , vagy trafót (ami épp van szétválasztva fö és vezérláramkört) használjak? Vagy fesz stabilizátor? Vagy van már olyan 24 V-os relé ami nem érzékeny rá ha egy motor párhuzamosan van vele kapcsolva?
köszi
(#) mugab válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ha 18volt alá nem esik a táp akkor nincs szükség leválasztásra. Ha igen akkor viszont dióda és kondi kell a leválasztáshoz...
Következő: »»   180 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem