Fórum témák
» Több friss téma |
Azért bátor gyerek vagy te, hogy közvetlen a hálózatot egyenrángatod bármilyen céllal is!
A 340V csak 320, az is csak a puffer kondin, de ilyenről nem írtál! Csak óvatosan a villannyal!
Mi bajod van vele?
Még a magyarázat is sokat selytető!
s ziasztok én vetetem fel ezt a tanya kérdést a vilanyt most kötöték be 1 honapja uj oszlop uj vezeték digitális vilanyorák a sima meg az éjszakai4eres föld kábel ezt ez eon rendezte a dobozt és a szondát kelet nekem álni 70e be kerult az oszlop 4 vezetékéböl 2szálat kötötek be mert nincs 380an2száll csak ugy uresen fére rakva , a kettö bemegy a vilany orában a 3. a szondárol földelésröl jön alul 3db leálásbol viném én tovább de nem 3leálásban 3 vezeték csak kettöben mert a fázis kulön de a o meg a földelés egybe van kőtve és innen hogyan tovább ha két vezetékel megyek tovább akkor hol a földelés pl egy dugajnál
Szerintem itt az ideje villanyszerelőt hívni.
Szia!
Kétszer futottam neki nagy lélegzetvétellel a hozzászólásodnak, kérdésednek. Bevallom nehezen ment megérteni, de ha jó értem akkor a következő a helyzet nálad. Az EON elvitte a trafótól a fázist, és a nullát. Földelő szonda leverve, és erről a szekrénybe közösítve a nullával. Kérdésed, innen hogyan tovább pl egy dugaljig? A Nullát azért kötötték össze a földeléssel, hogy egyenpotenciálra hozzák a trafótól jövő vezetéket, mert a trafód is le van földelve. Fogjál egy 3 eres vezetéket, fekete/ barna fázis, kék nulla, zöld/sárga föld. Ezt a vezetéket nyugodtan elviheted a dugaljodig, a szekrénynél pedig kösd össze a színt a színnel. Tegyél fel egy kiselosztó szekrényt. Abban van 2 sín. Egyik lesz a földelésed, másik a nullád. Értelem szerűen bekötni, földelések a földhöz, nullák a nullákhoz. Ezt a két sorkapocs sínt kösd össze egy min 6mm2-es zöld/sárgaréz vezetékkel. A nullához (kiselosztóról beszélek még mindig ) bekötöd a mérőből jövő, közösített nullát. Más esetben- pl panel lakás, ott is csak 2 ér megy be, nulla és fázis. Raknak fel egy elosztó táblát a kismegszakítóknak ( albiztosítékoknak), és ebben a szekrényben kötik össze a szobába elmenő nullát a földeléssel. Tehát valójában a földelés is "csak"nulla, de nem élő vezeték, áramot NEM szállíthat!
Igaz,rosszul emlékeztem,köszi.
Van pufferkondi,400V/180uF. MIndez csak kisérletképpen lett összerakva,amiért ittvan ,annak oka,hogy a moderátor tette ide. Fojtó? Szerintem meg korlátoz,anélkül mint írtam,csak durrog,azon keresztül meg "sziszeg",és simán gyújtja az ívet. Természetesen nem fogok hegeszteni 800mA-al,azt tudom,ezzel eggyütt nincs több kérdésem,mert érdembeli választ nem kaptam igazából. Azért köszönöm mindenkitől az idejét.
Szia!
Légyszíves néha levegőt venni, mert nem venném a lelkemre, ha megfulladnál.
Sziasztok!
Vettem egy új villanytűzhelyet. A füzete szerint: Csatlakozási teljesítmény (elektromos, kW): 2 Miért mondja a villanyszerelő az új gáztűzhelyemre, hogy kevés neki a 16A-es kismegszakító? Köszönöm!
Hát elvileg elégnek kell lennie. Nekünk az egész lakás egyetlen 16A-s kismegszakítón van és sose volt semmi, pedig van egy-két nagy fogyasztó.
Akkor most villanytűzhely, vagy gáztűzhely, vagy villany sütős gáztűzhely?
Mert nem írtad le egyértelműen! Az elsőhöz kevés a 2kW, a másodikhoz nem kell villany, a harmadiknak elég lehet a 2kW és a 16A is, hacsak nem akarsz közben mosni is meg egyéb dolgokat használni!
Kombinált tűzhely lehet, gáz főzőlappal, villany sütővel. 1 KW durván 5 amper, így bőven elég, ha nincs erről az automatáról másik nagy fogyasztó használva ( mikro, automata mosógép, átfolyós bojler, stb ) EGYIDEJŰLEG!
Kicsit tényleg megkavartam a dolgokat. Tehát ez egy kombinált tűzhely, a sütője villanyos és a főzés gázzal megy.
Elvileg akkor jónak kell lennie. A többi fogyasztók másik kismegszakítók után vannak. Ezért nem értem a dolgot... Köszönöm mindenkinek!
használd nyugodtan, még egy sima 2+F-es dugvilla is elviszi- konnektorba való- nem feltétlenül kell sorkapocsba kötni.
Mindenképpen villanyszerelő fogja megcsinálni, mert az egész lakásban csak egy helyen van földelés. Ez a mosógép konnektora. Azért az új tűzhelyhez nem árt ha meg vany csinálva rendesen minden. Tehát szakember fogja megcsinálni az új konnektort. Én csak nem nagyon akartam elfogadni amit a 16A-os kismegszakítóról mondott... Szerintem is el kell bírja.
Sőt a legjobb, ha meg lehet oldani, hogy kapjon egy saját kismegszakítót a többi mellett és onnan lehozni külön neki az, L N PE vezetékeket
Ha csak a sütő része elektromos (azaz gázzal főzöl) akkor az valóban 2 kW teljesítményű kell hogy legyen. Ennélfogva simán megy 16A-ról. De a könyvbe le van írva hogy mekkora kismegszakítót kell neki beszerelni. Ha nincs akkor meg kell nézni a csatlakozóját: ha villásdugó van rajta akkor max 16A.
ha villásdugós, akkor még a villásdugó aljára is rá szokták írni
Sziasztok! Ti hogyan szoktátok megoldani ha két vezeték jön ki a falbol (lámpa) de maga a lámpa nem kettösszigetelésü hanem totál fém? Két esettel találkoztam: 1- nem köt be semmit a védönek 2-a nullát köti be a védönek.
A nullát SEMMI ESTRE nem használhatod földelésnek! Simán kösd be a nullát a nullához, fázist a fázishoz. Arra ügyelj, hogy ne törjön a vezeték ( szigetelés sérülés esetén ne érjen a lámpa fém testéhez ). Arra van hozzá a lámpában szilikon szigetelő cső. Egyébként én sem nagyon foglalkozom vele, ha nincs földelés- főleg, ha magasban a lámpa- kézzel nem érinthető, csak ha létrára állunk.
Ez fix lámpa vagy hordozható?
elvileg kell hozzá, akkor külön földelést kiépíteni, de ha ki van zárva, hogy felülvizsgálják a munkád (pl. otthoni lámpát szeretnél felszerelni), akkor tényleg csak arra vigyázz, hogy ne kerüljön ki se a fázis, se a nulla a lámpatestre és kész. Plusz persze, hogy a kapcsoló a fázist kapcsolja. Amikor fel van kapcsolva a lámpa meg amúgy sem kell nyúlkálni benne
Én a helyedben lecserélném kettős szigetelésű lámpatestre, és akkor nyugoftan aludnék.
Szoval a kérdés lényege sztek melyik a jobb ha azt kockáztatom hogy teljes fázis kerül a testre vagy hogy a fogyasztón keresztüli....?
Ötfelezös a te válaszod tetszik a legjobban...!!!!
Ha normálisan van szerelve, akkor egyik sem kerülhet ki!
Csak akkor kerül ki, ha a szigetelés elkopik, elég. De ez, ha nem 1000W-os körte van benne, akkor szinte esélytelen. Kötés nem szigszalagozva hanem normális módon és kész.
Fázist a fázishoz, nullát a nullához és ennyi. Nem lesz vele semmi baj. Már vagy 100 ilyet felraktam, és semmi baj vele, csak körültekintően kell szerelni.
Mit gondolsz, a panel lakásokban, és a régi tégla épületekben hogy van megoldva? Ott sem problémáznak vele.
A legtöbb panelban már van földelés a lépcsőházi lámpákhoz is és a lakásokban is. Én láttam olyan tégla társasházat, ahol a lakásban nem volt földelés, viszont minden egyes lépcsőházi lámpához, szabványosan, bekötődobozokban oda volt vezetve a földelés külön, minden egyes szinten.
Hát igen, mivel 1986 óta kötelező a lámpákhoz is a elvinni a védővezetőt, a közösben nyilván végeztettek érintésvédelmi vagy tűzvédelmi felülvizsgálatot, vagy pedig villamos felújítást.
A többieken nagyon csodálkozom, akik a szabványtalan megoldás biztonságosságát hirdetik...
Igen, aki hajlandó áldozni rá, de azért nem gondolod, hogy egy lámpa miatt valaki kiépít egy földelő rendszert?
Én panel proli vagyok, és nekem sincs földelés.
Nem hirdetem, de a kényszer nagy úr! Ismerem a szabványossági felülvizsgálatot, volt rá módom látni. Szabálytalan főzőlap, kérem távolítsák el, mert nem tudom így aláírni a jegyzőkönyvet. Utána ha akarják dugják vissza!
Mi van akkor, ha a 220V-os dugalj 2+F-es, és nincs földelés bekötve, viszont vasalód van? Nem vasalsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |