Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtató probléma

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Ápr 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 117
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 8, 2012 / 1

Szervusz!
Azért , hogy ilyen minőségben nyomtat a nyomtatód a következők lehetnek az okok :
-nem megfelelő minőségű tonerrel volt utántöltve
-többszöri utántöltés után a fényheger elöregedése okazhat ilyen minőségi romlást
-a lézeregység bepiszkolódása okozhat ilyen jelenséget
Üdv!
(#) tranzisztor válasza iceman82 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szervusz!
Hasonló hibával volt nekem is gondom ! Szétszedtem a gépet apró darabokra! A régi vastag zsírt kitakaritottam a papirfelvevő részből (tengelykapcsoló, minden forgó alkatrész amelyik itt található)megtisztitottam a gumikat a papirfelvevőnél. Újrazsírozás összerakás és láss csodát működött! Figyelmes kell lenni azokra az alkatreszekre és a tengelykapcsolóra amelyek egy tengelyen találhatók! A tengely simán kell forogjon ha minden olyan alkatrészt leszereltél ami hozzá érhet. Nálam az egyik plasztik alkatrész(síkcsapágy) deformálódott és egy kissé szorosan forgott a tengely és vagy nem vette fel a papírt vagy ha felvette utána meg nem pattant vissza a rendes állásába utána meg kerregett ! Itt kell szétnézni ! Jó munkát !
Üdv!
(#) baloghvl válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Köszönöm a (sajnos) elkeserítő válaszokat. Szerettem volna megúszni a dolgot egy kis por betöltéssel de úgy látom komolyabb lesz a dolog. Gyanús volt, hogy hullott ki belőle a por mikor megbontottam, mégis halvány a nyomtatás.

Nehéz dolog megtisztítani a lézeregységet?

A nyomtató fűtött helységben van.
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 8, 2012 / 1

Ha még nem volt dolgod ilyesmivel akkor biztos nem könnyű !
Ajánlom ,hogy figyelmes legyél esetleg jó volna keresni a neten valami filmet . Vagy ezt a linket nézd meg Hp LSU tisztitas
Üdv !

Köszi! Találtam már hozzá szervizkönyvet, sajna csak angolt de több mint semmi. De gondolom nem sok esélye van annak hogy megúszom a festékkazetta cserét. Érdemes venni utángyártottat? Vagy inkább vegyek másik nyomtatót?
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Az a helyzet,hogy a modernebb nyomtatókat nem teszteltem vasalt áramkörök készítéséhez. Az viszont tény ,hogy a gyártók mindent elkövetnek azért ,hogy az utántöltés ne legyen sikeres. Nekem egy öreg hp 5N nyomtatóm van utángyártott kazettával nagyon jól működik ! Minél alacsonyabb a percenként nyomtatott példányok száma annál jobban megfelel egy gép a vasalt fóliák gyártásához.

Ma vasaltam abból amit nyomtattam, még nincs lemaratva de úgy tűnik jó lesz. Az alkatrészoldali teliföldet meg sem próbáltam az nagyon gyenge (ahogy látszik is a feltöltött képen). Tulajdonképpen én még mindig nem értem, hogy van az hogy a vékony vonalak jók a nagyon vastagok meg nem? Számomra nem magyarázza ezt meg a por kevés mennyisége és a fényérzékeny henger kopása sem. Ha a henger elhasználódott és már nem tapad hozzá annyi por, akkor a vékony vonalaknak is halványnak és csíkosnak kellene lenniük nem?
Én régi gépet a spórolás miatt vettem. Csak nyákhoz kellene, amúgy van tintás. HP-t szerettem volna de ez volt olcsóbb. Viszont az tetszik hogy a menüjében lehet állítani 1-15ig hogy mennyi port használjon. Fel is nyomtam 15-re mindjárt.
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Szervusz!
A lézeroptika pucolása biztos , hogy minőségi javulást fog eredményezni!
Üdv!
(#) zsoltee0001 válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Idézet:
„Tulajdonképpen én még mindig nem értem, hogy van az hogy a vékony vonalak jók a nagyon vastagok meg nem”

Erre egyszerű a magyarázat: a vékony vonalnál az előhívó ki tudja elégíteni a kép festékigényét, a vastagnál gyakorlatilag "elfogy" azon a részen a toner.
A gyártó ezeket az kis asztali nyomtatókat nem nyákgyártásra, hanem egy word dokumentum kinyomtatására tervezte.
Ha igény az atomvastag fekete, akkor használj 2 komponensű előhívójú nyomtatót.
Én ezt használom perpill. nyákgyártáshoz Bővebben: Link
Ezt még stevie wonder is kiolvassa.
A mellékelt képedet elnézve nincs értelme optikát tisztítani.
Üdv
(#) granpa hozzászólása Jan 17, 2012 /

Helló!
HP photosmart 7760 gép; úgy csinál mintha működne, de nem csinál semmit. Rég nem volt használva, lehet, hogy beszáradt. Itt olvastam a meleg vizes tisztítást, beválhat? Még nem kaptam szét.
Üdv:Kálmán
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Kinek a pap , kinek a papné !! Amikor összekukáztam a HP5N -es nyomtatómat az is hasonlóan nyomtatott mint a tied. Amúgy a lézeroptika nincs ermetikusan lezárva és idővel be szokott koszolódni ezért a lézersugár energiája lecsökken és a hengert nem megfelelően "semlegesití" okozván azt a jelenséget ami nálad is van.
Én neked csak adtam egy ötletet , hogy mit csinálj . Az viszont teljesen a te döntésed ,hogy megteszed vagy sem. Amúgy sokan tippelgetnek mint a lottón , még olyanok is akik azt sem tudják , hogy mi fán terem az egész dolog. Ha kell meg is leckéztetik az embert (lásd régebbi ''szóváltásaimat").
Üdv!
(#) zsiti4 válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Sziasztok

Csak megjegyezném hogy az utántöltése egyik kazettának (tonernek) sem ajánlott nem csak a fényérzékeny henger de az egész kazetta mechanikája kopik (pontatlanabb). Ráadásul van ugye a fel nem használt fölösleges por tároló amit üriteni kellene. Merthogy nem csak ott festékezödik a fényérzékeny henger ahol nyomtatsz hanem mindenhol. A "felújitott" kazetták fényérzékeny rétege szintén lehet barna végtermék minöségü. Tehát elöszöris egy vadi új kazettával kéne kiprobálni. Vagy legalább egy jó állapotú eredetivel. Utána lehet nekiállni lézer egységet takaritani stb. A dohányfüsttel megtelt helységek is nagy ellenségei minden optikát tartalmazó dolognak. Nikotinszinü lencsék. 2 évig HP lézernyomtatókat javitottam. A nagyfesz egység is elöregszik egy idö után, nem adja már le azt a feszt amit kéne a tökéletes nyomtatáshoz. Az egész nyomtatómechanika kopása rosszabb érintkezéseket okoz. A kazetta csatlakozásai stb.

Egyszóval olcsó nyomtatónak (régi) hig a nyomtatása.

Érdemesebb beruházni egy vadiúj legolcsóbba és kiméletesen használni. Pl. csak nyák-nyomtatásra.
(#) baloghvl válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Először is szeretném megköszönni a sok választ!

Hát ötlet akad bőven az biztos. Az itt leírtakon kívül még kaptam egy olyat is, hogy próbáljam megpucolni a azt a hengert ami feltölti a fényérzékeny hengert. Ez ugye nem a festékkazetta része, meg is próbáltam takarítgatni de nemigazán javult a helyzet.

A festékkifogyós magyarázatot továbbra sem értem meg, mivel a teljesen fekete alakzatokban csak csíkok vannak nem az egész halvány. Illetve a csíkok is baloldalról indulnak és egyre halványabbak. Ha a festékpor lenne kevés akkor szerintem a komplett sötét alakzat lenne halványabb, vagy pedig ismétlődő és végig egyforma csíkok keletkeznének.

Azt hogy ezek a gépek csak dokumentumok nyomtatására alkalmasak szintén nem tudom elhinni. Egy ilyesmi alkatrészoldali teliföldet is ki kéne hogy tudjon nyomtatni és amit nálam művel az valami hiba miatt van.

Az idővel elfogyó nagyfeszültségben látok valami rációt. Vannak kiszáradó elkók stb., de szerintem akkor is egységesen lenne halványabb a kép.

Egyenlőre úgy gondoltam hogy megpróbálom a javaslatok költséghatékonyabb részét megcsinálni. Magyarán szétszedem a gépet és takarítom amit lehet. Ha ez nem segít akkor pedig festékkazetta csere fog következni. Az eredményről majd beszámolok!
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

A hengert amit megpucoltál és a kazetta alatt található az transzfer henger a pcr vagyis ami feltölti a hengert az a kazettában található. Ha szétszeded a fényhenger fölött helyezkedik el . A csíkok amiről beszélsz a koszos optikától vagy a "fáradt hengertől" származhatnak. Az a dolog , hogy a lap egyik szélétől vékonyodnak a csíkok több mint valószínű,hogy a forgó tükör bepiszkolásától származik érdekes módon a tükörfelület csak egyik széle szokott jobban bepiszkolódni. Nem mélyülök részletekbe de erre is van magyarázat. Ez már fizika. Sok sikert a munkához.
Üdv !
(#) baloghvl válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Köszi! Ha lesz kis idő meg energia mindenképp megpróbálom szétszedni és megtenni amit meglehet. Szervizkönyv már van hozzá sajna eléggé gyatra képekkel meg angolul, de több mint semmi. Régebben javítottam tintasugaras nyomtatókat, offficejeteket is amelyekben szkenner is volt. Azok a szkennermodulok is valami hasonlóak lehettek mint a lézerben lévő lézeregység. Sokszor kellett azokban is tisztogatni a tükröket.
(#) zsiti4 válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 18, 2012 / 1

Amit meg tudsz tisztitani:

Lézeregység optikája.
Nézd végig a csatlakozásokat. Rugós izémizék amik a tonert látják el nagyfesszel stb.
Az a henger ami a fényérzékeny henger ellen dolgozik. Tehát a nyomtatóban van nem a tonerben. Fogkefével megkefélhetö.

De probálj meg találni egy másik festékkazettát hozzá és hasonlitsd össze a nyomtatási képét amit azzal csinál. Ha van különbség akkor tudod hogy a kazetta a hunyó.

Az eredményröl majd irhatnál. Ha jól nézem ez a nyomtató a HP laserjet 4-es sorozattal egy koru. Hát érdekes lenne ha még sikerülne tökéletes állapotúra hozni.
(#) vargafamily2008 hozzászólása Jan 22, 2012 /

Üdv! Egy problémám lenne!
oki színes lézer nyomató. van vagy 30 kg. A baj az, hogy rosszul bekötött usb-re lett rádugva és onnantól kezdve azt a hibaüzenetet kapom, hogy az usb eszközt nem lehet felismerni. Semmi füstöt nem éreztem, nem volt durranás se semmi. Megnéztem a nyákot amin az usb csati van de azon se láttam laikus számára egyértelmű hibát. A nyákon van helye lpt-portnak de csati nincs rá forrasztva. A gyári demo oldalakat hibátlanul nyomtatja. maximum 100 oldal volt vele nyomtatva. Valakinek van tippe, hogy hogy lehetne megszuperálni, hogy működjön? vagy valahogy át lehet verni, hogy jó legyen???? Előre s köszönöm!
Varga Norbert
(#) vargafamily2008 válasza vargafamily2008 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

OKI c3200 a pontos tipusa
(#) baloghvl válasza vargafamily2008 hozzászólására (») Jan 22, 2012 / 1

Üdv!

Én pont tegnap tettem tönkre egy pendrive-t ugyanígy. Valószínűleg kuka, gondolom a nyomtatódban is kell majd kicsit forrasztgatni meg ezt-azt kicserélni. De ezt majd megmondja más, aki jobban ért hozzá.
(#) baloghvl válasza zsiti4 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Szia!

Nos ma megtörtént a tisztogatás. Az egészet kifújtam kompresszorral és a lézeregységet is átpucoltam. Kicsit koszosak voltak a tükrök meg a lencsék de nem vészes. Most próbálgatom és úgy tűnik javult a helyzet. Továbbra sem 100% de már szerintem akár vasaláshoz is jó lehet.

Az iránt érdeklődnék még hogy, a transfer roller amiről írtál az mit is csinál tulajdonképp? Esetleg érdemes lenne-e kiszedni komolyabban megtisztítani? Akármennyire törölgetem ronggyal az mindig fekete lesz tőle. Gondolom tele van festékporral.
(#) zsoltee0001 válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

A transfer roller viszi át a képet a opc-ről a papírra.
Elvileg öntisztulós, ha olyat tapasztalsz, hogy az első nyomtatott lap hátulja (főleg a lap elején) szürke, akkor magas a tonerkoncentráció a developer egységbe / régi az opc és eleve hátteres a kép és ezért koszolja be a transfer rollert.
Mondjuk itt a kérdés az, hogy mennyire koszos az a transfer, a beszkennelt képen nem látszik, van hátterezés?
Üdv
(#) pika75 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Szia, biztos vagy abban, hogy a transzfer roller viszi at a kepet a papirra? En ugy tudom, hogy a papir az OPC es a transzfer roller kozott halad el, igy a kep direkt kerul az OPC -rol a papirra. A transzfer roller tobbek kozott biztositja a papir haladasat is a nyomtatoban. "ha olyat tapasztalsz, hogy az első nyomtatott lap hátulja (főleg a lap elején) szürke, akkor magas a tonerkoncentráció a developer egységbe" - ez a ketkomponensu rendszerekben ervenyes. Kis asztali nyomtatokban nincs developer por. Sot, nemely nagy fenymasoloban sincs. A szurke hatter, amirol irsz, nem a koszos transzfer roller miatt van, hanem az elhasznalodott developer por miatt, ugyanugy a lap hatan levo szurke sav is. Developer por cserevel megoldodik mindketto. De, ismetlem, ez ketkomponensu (toner + developer) rendszerekben ervenyes, nem a kollegank Canon nyomtatojaban. Udv
(#) baloghvl válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Elsősorban ajánlanám a következő kis videó megtekintését, már előkerült egyszer ebben a topik-ban. Megéri megnézni!
http://www.youtube.com/watch?v=PHxXmjxcAIo

Elvileg a transzfer roller a papírt tölti fel elektromosan hogy arra áttapadjon a festékpor, a papír a transfer roller és a fényérzékeny henger között halad el. Tehát elég sok köze van ahhoz hogy a kép átkerüljön a papírra.

A kérdés továbbra is az, hogy lehet-e köze a nálam tapasztalt minőségi romláshoz? Ha igen akkor hogy kellene megtisztítani azonkívül hogy már volt törölgetve?

A papír hátulján nincs semmiféle koszolódás, és az elején sincs semmi hátterezés. A vékony vonalak, karakterek teljesen jók csak a nagyobb felületű teljesen fekete alakzatokkal van probléma.
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Hogyan és mivel takaritottad meg a lézer optikát! Minden mütyürt amin áthalad és amihez '' ér '' a lézersugár megtisztitottál lélelki ismeretesen ? A transzfer rollert nagyon ne "bántsd" mert már öreg és ha kezded súrolni még tönkre is teheted!!
(#) tranzisztor válasza vargafamily2008 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Ha szerencséd van akkor megúszhatod az USB bemenetén lévő diódák cseréjéval ha netalán azok lettek zárlatosak és megvédték a ki-be menetet. Ha nem akkor egy kissé macera a javítás! Sok sikert !
(#) baloghvl válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Izopropanilba merített vattás pálcikát használtam illetve ugyanezt valamiféle szivacs bevonattal. Ezekkel tisztítottuk régen a szkenner modulok tükreit is. Van esetleg valami jobb megoldás? Őszintén szólva a forgótükör tisztításával nem voltam teljesen megelégedve de hiába szórakoztam vele, ezzel a technikával nem tudtam többet elérni. Kicsit csíkosnak találtam a végeredményt. A többi szerintem jó lett. Az volt a baj, hogy tulajdonképpen a forgótükör fémből van. Úgy néz ki mint egy nagy anyacsavar csak szép fényes a felülete.

Most olvastam a szervizkönyvben egy elég brutál vizsgálatot, ezt is kipróbálom majd. Eszerint nyomtatás közben nyomtató kinyit, toner kivesz és fémyérzékeny hengeren meglehet nézni mi tapadt rá. Ha ezen ok minden akkor a transfer rollernél van a baj. Persze a fényérzékeny hengerre nagyon vigyázni kell! Csak nagyon rövid időre szabad felnyitni a toner ajtaját, és ha lehet ne tűző napon!

Közben szétkaptam a pendive-ot. Mindjárt van is egy eléggé eldeformálódott 3 lábú smd alkatrész a csatlakozónál. Ez lenne a dióda? Csak annyi van ráírva hogy: 1650.
(#) vargafamily2008 válasza tranzisztor hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Köszönöm a választ bár sajna nem sokat mond.ezt laikusként meg tudom-e állapítani valamiből? multiméterem van. a diodákat aszt hiszem, hogy felismerem. de hogy tudom megnézni, hogy zárlatos-e???
köszönöm
V.N.
(#) tranzisztor válasza vargafamily2008 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Szerintem jobb lesz ha egy jó szakihoz fordulsz! Ebben a dologban csak tapasztalattal rendelkező tud határozott diagnózist megállapitani ! Üdv !
(#) tranzisztor válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 22, 2012 / 1

Az izopropil jó csak az a baj,hogy gyorsan párolog! Miután letörölted izopropil alkohollal utána lehet denaturált szesszel is próbálkozni . A forgótükör tisztasága nagyon fontos esetleg ha meg van oxidálódva akkor lehet a w40 típusu olaj spray-el letörölni ,egy percet várni majd azután egy száraz ronggyal fényesre súrolni!A pendrive alkatrész lehet dióda , zener dióda,dupla dióda vagy tranzisztor. Sajnos minden gyártó a termékeit sajátos számozásban részesiti a beazonositás nagyon nehéz sokszor lehetetlen!
Üdv!
(#) zsiti4 válasza vargafamily2008 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Szia

Bizony ez nem egy otthoni szabadkezes pákás javitás lesz. Még akkor se ha csak a diodákat kell cserélni. Gondolom minden SMD az egész interface panelen. Szóval elöször megprobálnék egy müködö panelhez jutni hogy biztos legyek a hibában. Aztán lehet szaki után nézni aki be meri vállalni az SMD javitást. De az is lehet hogy valami komolyabb vezérlö IC haldokolt el a diodák mögött és akkor nagy valószinüség szerint kuka a dolog. Nem ismerem a tipust, de nem lehet véletlen LAN kártyával böviteni? Az lehet hogy egyszerübben megoldható mint a javitás és akkor lenne egy hálózati nyomtató belöle USB nélkül.
Következő: »»   36 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem