Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Oké! Köszi! De valamilyen filctollat nem ismersz. A körömlakk használata a házban nem célszerű, máshol meg igen nem tudom.
Lehet venni Lakk filc -et különböző vastagságban írószer -művészellátó üzletekben .
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy nyákot fotózásos technikával. Először pauszpapírt próbáltam levilágítani számítógépbe való UV fénycsővel és asztali halogén lámpával is, majd vettem direkt tintasugarashoz faló fóliát, de a panelen semmi nyom több órás levilágítás után se. Természetesen a nyákról leszedtem a védőfóliát, viszont két dologban szeretnék megerősítést kérni: 1./ A beültetési rajz tükörképét nyomtattam ki, ebből adódik, hogy a papír/fólia nem nyomtatott fele érintkezik a nyákkal. Gondolom ez nem jelent gondot, hiszen a lényeg, hogy ott ne érje a fény. 2./ Ha jól értelmeztem a neten fellelhető leírásokat, akkor a levilágítás után, de még az előhívás előtt látszódnia kéne a rajzolatnak. Mit ronthatok el? A nyák egyébként gyári fotónyák.
Nekem sem látszik feltétlenül a rajzolat. Sőőőőőt. Először megijedtem mindig, de ha előhívtam, minden megoldódott...
Igen, csak én próbáltam előhívni is az itt leírt mosószódás módszerrel, de nem történik semmi, olyan mintha vízbe tenném, pedig pakoltam hozzá még a szódából rendesen.
Szerintem mosószóda nem viszi le. Próbáld a NaOH-t, vagy a lefolyótisztítót. A mosószódát a dryhoz szokták alkalmazni...
Nem tudom, de tök jó, hogy ahány cikk, annyiféle módszer. Direkt emiatt szaladgáltam végig a várost, hogy a sokadik üzletben kapjak végre. Most meg azt mondod, hogy azzal nem fog menni Akkor holnap futkosás kezdődik elölről, ezúttal lefolyótisztítóért
Az apróba láttam múltkor tömény NaOH-t szerintem azzal jobban járnál
Pedig egész egyszerűen csak meg kell venni a megfelelő anyagokat és ennyi!
A gyárilag lakkozotthoz is meg lehet venni az előhívót is ott ahol a panelt adják!
Így van. Jól mondod
Vodka: Lásd be, most az egyszer te tévedtél, és nincs baj ! Máskor jobban figyelsz ! Mással is megeshet ! Üdv !
Belátnám, de tényleg nem értem hol tévedtem? Amit linkeltem cikket abban azt írja a szerző, hogy ő mosószódát használ. Az, hogy házilag készíti el a fotó nyákot szerintem e szempontból nem számít. Mit nem veszek észre, vagy olvasok/értek félre?
A gyári lakkos panel előhívója híg Naoh (lúg)
A DRY fólia (amit házilag laminál fel a" szerző") mosószóda (nátrium karbonát) előhívót igényel csak ezt nézted el , de tévedni emberi dolog .
Ok, akkor most már hivatalosan is belátom, hogy én voltam (vagyok ) a hülye
Egyébként az is előfordulhat (sőt szerintem nagyon valószínű) hogy a fényforrásod sem az "igazi" a pc fénycső valószínűleg nem csinál elég uv-t a levilágításhoz ,ha 1 óra alatt sem láttál rajzolatot a panelon. Vegyél 8w os BLB , vagy 10W os bl uv fénycsövet ,azok valók a levilágításhoz
Hülye egyáltalán nem vagy, csak nem olvastad át a témát !
Átolvastam, nem is egyszer, csak nem gondoltam, hogy ahhoz más vegyszer kell.
A számítógépes UV szerintem sem az igazi, de asztali lámpa se világítja le. Persze tudom, UV lenne a tuti, de többen írták, hogy sima asztali lámpával is működött, csak több idő kell neki. Nekem már több mint 24 órája itt van a lámpa alatt, bár abból kb. 5-6 órát világított, de semmi látszatja. UV-t meg nem nagyon látok olcsón, túl sokat meg most nem szánnék rá.
Én 2,5 euroért vettem a 8W-os csövet. 10 perc , vagy attól kevesebb idő kellett hozzá...
Egy "rendes" uv cső 1500-2000 ft
De ha más nincs a napfény is tökéletes 3-5 perc
Igen. Ez az a rendes cső 2,5euroért, amit Szegeden ajánlottál kb 5ért . A faluban olcsóbb volt, és jó!
2,5 euro gondolom Pesten. Az vidéken x2 Mondjuk ez még a kisebbik baj, mostanában sokat járok Pesten, viszont nekem inkább kompakt fénycső lenne jó, mivel fojtóm sincs itthon hozzá. Esetleg egy pénzvizsgáló.
Igen, felvetődött ez a lehetőség is. Élettartam szempontjából is szimpatikusabb, évekkel ezelőtt Conradból vettem egy E27-es UV izzót, bírta talán két percig, persze nyilván nem ez a jellemző. Ledből viszont mennyi kéne kb.?
Hello! LED-eket szeretnék kiváltani LED csoportokra, tranzisztorral. 5V-os PIC vezérli a LED-eket. A kérdés: 5V-ra hány ohm -os ellenállások kellenek bázis ellenállásnak? Illetve 15LED-es csoportot elbír egy BC337?
Bocsi, megint rossz helyre írtam. Lehet aludnom kéne
Jaj istenkém segíts rajtunk. A p20, vagy gyári lakkoshoz nátrium hidroxid az előhívó. A mosószóda a dry fóliához való.
UV levilágítós topic,ebben találsz ötleteket,példákat.
Üdv!
A maratószerekkel kapcsolatban lenne pár kérdésem: Nátrium-perszulfátos maratás: mind műanyag, fém és üvegedényben lehet használni? Kimerülése után "kidobható"vagy sem? Mennyiben jobb illetve rosszabb a vaskloridos maratástól? Hidrogén-peroxid + sósavas maratás:mind műanyag, fém és üvegedényben lehet használni? Kimerülése után "kidobható"vagy sem? Mikor éri meg a veszélyesebb hidrogén-peroxidos maratást alkalmazni? Mindhárom keveréke semlegesíthető tömény szappanos vízben illetve híg NaOh-ban?
A kérdésed egy részére tudok válaszolni:
A H2O2+HCL műanyag edényben ajánlott csak. Mivel a H2O2 hajlamos megmarni az üveget és bizonyos fémeket (lásd: a rezet oxidálja). A sósav az üveget nem bántja viszont a fémek nagy részét igen. Így a legjobb megoldás a műanyag neki. Ha csak nem telik arany edényre . Maga a vegyület vízzel korlátlanul oldódik, tehát ha felhígítod akkor gyakorlatilag hatástalan lesz (a szememet azért nem mosnám meg vele, de a lefolyóba már mehet). A vas-klorid pedig "felújítható" így azt nem kell kidobni (elméletileg ha raksz bele egy darab vasat, akkor azon kiválik a réz és újra használható)
Hát aranyedényre nem telik. Köszönöm válaszod.
Hi!
Fémedényben egyik maratót sem! Üvegedény bírja mindet, a műanyagok közül PE, PP, PTFE bírja az oldatokat. Hát, szigorúan véve ezek a kimerült oldatok veszélyes hulladéknak minősülnek, így egyik sem önthető ki. A semlegesítés házilag nagyon macerás, a NaOH vagy a szappan csak a savat köti meg, a nehézfémes csapadék továbbra is probléma marad, bár az oldat tisztája ezután már elvileg kiönthető. Környezetvédelmi szempontból az egyetlen járható út a réz-kloridos - sósavas maratás, ez ugyanis nem merül ki, nem kell semlegesíteni, de ha mégis kell, akkor a keletkező fémcsapadék tiszta réz-hidroxid, amit később akár réz galvanizálására fel lehet használni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |