Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   164 / 227
(#) lajos1969 hozzászólása Jan 8, 2012 /

A nagyobb toroiddal egy kicsivel jobban néz ki!

SDC16582.JPG

(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Köszönöm! Igen, valóban az arány, amiről beszélünk. Ez a módszer egyébként nem túl elterjedt, legalábbis így vettem észre. Ennek mi az oka? Az összetettebb kivitelezhetőség? Vannak hátrányai? Azon kívül, hogy több munka, anyag (réz kivételével), idő szükséges.

Volt már szó IT-n a charging choke-ról, hogy miként lehetne megoldani. Skory bedobott egy fénycsőfojtós kialakítást, rengeteg fojtó, sorba kapcsolva, ez nem tűnik ideálisnak, túl sok a tényező, meg ennyi fojtót se könnyű beszerezni. Volna egy kétoszlopos böhöm nagy hegesztő trafó vasmagom. Légrés hiányában, hogy lehet ilyen nagy értékű induktivitást elérni? Mindenképpen E-I vasmagra lenne szükség?
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

A légrésnek teljesen más szerepe van. A vasmag kialakítása itt mindegy, de ide nagy menetszámú, jól szigetelt trafó kell, mint pl a mikrosütőtrafó. De egyébként a DC rezonáns gerjesztés nem jelent előnyt, sokkal komplexebb a tervezés, és körülményes is, max tapasztalatszerzéshez jó, de egy jól megépített sima forgó szikraközös tekercs is bőven van olyan jó, pláne, ha a szekunder jól van szigetelve.
Az, hogy a szekundert miért nem készíti mindenki ilyen megerősített szigeteléssel, az az oka, hogy sokan nem foglalkoznak ezzel, illetve lehet olyan csatolási tényezőt kijátszani, ami még nem okoz felületi szikrákat. De a megerősített szigetelés mindenképpen előnyt jelent, nem kell hozzá több anyag, hiszen a szekundert alapból is le kéne kenni valamivel, itt csak annyi történik, hogy a menetek közé is kerül+ szigetelőanyag. Nagyobb teslákat egyébként pvc szigetelt kábellel tekerik, persze biztosan jól fel is melegszik menet közben.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Eleinte én is 4 db mikró trafóban gondolkodtam, csak rá kellett jönnöm, hogy az itthoni hálózat nem képes meghajtani (16A), így jött az ötlet a 3~ trafó és magnetron egyenirányító, ez 80% ban kész is, még olaj kell a trafóknak. Törpefeszültségen már kipróbáltam, így mérhetőek voltak az adatok, szigetelés is épp maradt.
Ellenálláson keresztül töltés csak rontaná a hatásfokot, tehát a tekercs mindenképpen szükséges lenne. Arra is gondoltam, ha kellően elszigetelem a töltő tekercset a vasmagtól és egyidejűleg a másik oszlopra egy primer tekercset készítenék, hálózati feszültségre méretezve, nagyfesz trafónak is lehetne használni, ha lehetne... Szóval egyenlőre így terveztem.
(#) ekkold válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Idézet:
„...Skory bedobott egy fénycsőfojtós kialakítást, rengeteg fojtó, sorba kapcsolva, ez nem tűnik ideálisnak, túl sok a tényező,...”

Ha külön vasmagon vannak a tekercsek, és a vasmagok sincsenek egymással összekötve, akkor a feszültség megoszlik, a szigetelések kisebb terhelésnek vannak kitévve, az induktivitások pedig összeadódnak. Persze 1db nagyobb vasmagra elkészítve a tekercset talán kisebb lesz súlyra, és térfogatra is.

A rezonáns kialakítás önmagában valószinüleg tényleg nehézkes lenne, de ha van a fojtóval sorbakötve dióda is, akkor a kondiból nem tud tötés visszamenni a táp felé. Tehát szerintem egy viszonylag széles BPS tartományban megmaradhat a rezonáns töltés.
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

3 trafó ugyan úgy le fogja verni a 16-os megszakítókat. Áramkorlátozásra meg nem lenne jobb a 30x kisebb feszültségű oldalra tenni tekercseket? Mindjárt jó lesz oda kevésbé szigetelt trafó is.
Szerintem 2 trafót használj lágyindítással, ha jól összerakod, abból is ki lehet hozni 1,5 métert. Nagyobb trafókkal.
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Idézet:
„...nem lenne jobb a 30x kisebb feszültségű oldalra tenni tekercseket?....”

Van benne valami.
Amúgy próbáltál már olyan DC teslát ami fojtó előtétes? Mik a tapasztalatok?
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Nem próbáltam, mert ahogy számoltam, 1kW bemenő teljesítmény felett irtózatos nagy charging choke kell, és nagyon nagy BPS. Persze ez függ a feszültségtől is, de ez az egész csak akkor működik, ha minden paraméter stimmel, és ezt nagyon nehéz összehozni. Ellenben egy jó, sima AC-s forgó szikraközös tekercs is megy olyan jól legalább. Akkor meg ugye minek a dc rezonáns.
(#) sanykaraj hozzászólása Jan 14, 2012 /

Üdv az a kérdésem hogy a tesla tekercs bocsájt e ki valamilyen sugárzást röntgen rádió vagy egyéb mérgező vagy káros sugarakat ? Vagy bármi egyéb hasonló élet károsító hatása van e ? (az áram ütést nem számolva ) kösz
(#) _BiG_ válasza sanykaraj hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Kibocsát széles spektrumban rádiózavart.
Közeli térben, nagyfrekvenciás áramokat indukál, az elektromos ketyeréket kinyírhatja.

UV fényt bocsát ki, ami a szemet bántja. UV szűrős munkavédelmi szemüveg kell.

Azonfelül a szikra kelt ózont és nitrogéndioxidot, amik mérgezőek, ha zárt térben felhalmozódnak és belélegezzük. Jó szellőzéssel elkerülhető.
(#) sanykaraj válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Kösz ezekre akkor majd fokozottan figyelek
(#) sastas01 hozzászólása Jan 18, 2012 /

A héten ha minden igaz sikerül beszereznem drótot. A mérete 0.08mm+zománc(pontosabban nem zománc, hanem egyfajta szövet). Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem.
1: A huzalkeresztmetszet megfelel-e egy (skori-féle) miniteslához.
2: A szövetes szigeteléssel lehet-e probléma?

Illetve még az, hogy ha kb. 0,15 kg-os tekercset veszek, Az elég-e(én ugy számoltam, hogyha 200-220m-t szánok egy teslára akkor kb. 8-10 tekercsre elég lenne)
(#) Collector válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Szövet szinte biztosan nem jó. Kettős zománc szigetelésű kell, de minihez elég lehet az egyszeres is.
(#) sastas01 válasza Collector hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ez akkor is fennáll, hogyha lekenem lakkal (itt kérdezném, ha igen akkor jó a sima lakk is (pl. van itthon többek közt fára különböző kivitel, fémre is van valami(ezt pontosan nem tudom milyen) illetve van hajlakk is-ezt biztosra veszem, hogy nemjó de azért felsorolom) magát a csévetestet, majd elkészülés után a komplett tekercset is? Hirtelen ez a mentőötlet jutott eszembe.
(#) MateKrisz hozzászólása Jan 18, 2012 /

Sziasztok,
Olvasgattam eme fórumtémát, és rászántam magam egy Tesla tekercs építésére. Mivel szeretem az elektroncsöves témát, arra gondoltam, hogy nem a Mini Teslával kezdeném, hanem valami elektroncsöves kapcsolással. Mondjuk PL509-el vagy hasonlóval. Melyik kapcsolást ajánljátok?
Előre is köszi
(#) alfa007 válasza MateKrisz hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Halli.
A google-ban keres rá a következőre: Tube Tesla coil with PL509 valószínű hogy kifog dobni valamilyen oldalt, amin megfelelő kapcsolás.
Annyi tudok a csöves tesláktól, hogy legalább 300-400W/300-500V-s egyedi táp, a primer tekercsen kívül egy Feedback(visszacsatoló tekercs), nagyobb teljesítményű passzív alkatrészek (ellenállások, kondik).
Ráadásul, ezek még csak a kisebb csöves teslák.
Vannak több kW-s csövek Pl, GU8x széria, de erről Collector többet tud mondani.
(#) Collector válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Ne bonyolítsd a helyzetet, vegyél zománcszigetelésű huzalt, de lehet bontani is, én pl. analóg műszerből bontottam 0,09mm-est.
(#) Fritzi91 válasza Collector hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Lada gyújtás trafóban is van 0.09 mm-es drót pl.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Én legtöbbször 5W alatti trafókba találok 0.15-0,09 tekercset.

Érdekesség: egyik héten, a Discovery Sciense-s láttam a "A kolónia" című műsort, és abban láttam egy illetőt, aki épített egy tesla tekercsel.
Igen, a következőkből állt:
Szekunder=Egy farönkre tekert több huzalból, és méretből álló tekercs. Lakk nélkül.
Primer= több menet telefon vezeték, jó szorosan, és menetenként kivetetés.
Kondi=Síkkondi néhány pF-s lehet.
Táp= egy neon trafó.
Az ipse csodálkozott hogy nem működik.
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Ilyen építgetés itt a fórumon is előfordul, csak farönk nélkül. A csodálkozás dettó.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Hát pedig ez egyértelmű, hibás volt a neontrafó
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Akkor gondolom te is láttad azt a műsort. Arról nem beszélne, hogy valami energetikai mérnök volt.
Ráadásul ha utána szolt volna, akkor még működit volna.
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Azt tudtam, amikor régebben végi olvastam a topic-ot.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Nem láttam, nem szoktam tv-t nézni.
(#) MateKrisz válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Szia,
Persze, keresgéltem már neten kisebb csöves Teslákról kapcsolásokat, csak gondoltam olyannak ugrok neki ami tuti működik, talán valaki épített itt hasonlót Némely netes források elég megbízhatatlanok sajna
A táp nem gond, csöves tápokhoz van szokva a szemem
(#) alfa007 válasza MateKrisz hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Itt a képek között találtam egy PL504-s kapcsolást, de a primer, és a feedback menet számot nem látok. Valamint én inkább egy 220/220V-s leválasztó trafót készítenék.
Itt a kapcsolás:Bővebben: Link.
(#) MateKrisz válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Szia,
Köszi, a PL504 is jó mert van belőle jó sok a pincében
(#) MateKrisz válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Valami hasonlóra gondoltam én is.
Nekem ekkora bőven elég kísérletezgetni.
(#) alfa007 válasza MateKrisz hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Ha jól láttam, van benne 555-s szaggatás is. Amúgy pofás kis darab.
(#) velkey hozzászólása Jan 23, 2012 /

Sziasztok!
Szerintetek GU81-es teslába szerintetek milyen FET lenne a legjobb? (A staccato meghajtással már kész vagyok ez az egy alkatrész kellene már csak.)
Következő: »»   164 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem