Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy régi negatív film nagyítóban egy hagyományos 160w fehér fényt adó izzószálas villanykörte van. Nos ez már eléggé elavult és energia zabáló. A negatív nagyítót átalakítottam kicsikét. Vettem egy 60e ért egy 35mm film szkennert, majd kikaptam belőle a kamerát. Szóval minőségi képet csinál. Befókuszáltam fixre és stabil! (Roll filmet fogok digitalizálni majd vele. Hát pár helyen megkérdeztem, hogy digitalizálnak e labor géppel, sok választ kaptam, hogy nem mert nincsen 120mm filmhez adapterül. Meg nincsen pénzem rá, hogy képkockánként 70ft, de a legdrágább 250ft/képkocka volt. (300 tekercs filmem van) Apa régen csak roll filmre fotózott ezért van itthon ilyen nagyító is amivel elkészítette a papír képet.) Nos a kis kitérő után a kérdés. Energia takarékos izzót akarok belerakni olyan 23w körülit. Mekkora kelvinű a javasolt? 2700k -t vettem. A másik, hogy a hálózati zavarokat hogyan tudom kiküszöbölni, mert a kamerán keresztül enyhén 10%-ban hullámzik a kép. Valami stabil fényre van szükségem! Köszi szépen előre is a segítséget!
Szerintem energiatakarékos izzóval, ami tulajdonképpen fénycső, nem lesz jó a fényed. Ha kicsit kisebb fény is elég mint ami az eredeti volt, javaslom vegyél bele 100W-os halogént.
Szerintem az energiatakarékos izzó elég szűk fény spektrumú dolog, el fognak veszni a színek a képről. Szerintem maradj a 160W-os hagyományos izzónál, abba elég széles spektrum benne van. A hullámzást (50Hz) meg a kamera beállításánál lehet kiküszöbölni. A képfrissítés és a hálózati frekvencia interferál.
És a halogén izzó nem fog hullámozni?
Halogénban létezik e27 -s foglalatú? A nagyítóban van 2 homorú üveg, és egy egyenes lapos üveg. Az egy átalakított fény, egységes lesz mindenhol.
A hullámzás nem függ az izzó típusától. A hullámzás a kamerában van, illetve a képfrissítés miatt látod. Gondolom a kijelzőn nézed a képet, és az azon látott kép hullámzik. Ezt a kamera beállításával lehet kiküszöbölni.
Természetesen van. Bármelyik barkácsáruházban találsz. De kereshetsz is:Bővebben: Link
Igen, a 100Hz-es LCD frissítés miatt. Az nem interferál a kamerával.
És a zavar szűrő nem segít?
Vagy izzó ami nem interferál?
Az izzóval készített képekkel összehasonlítva lehetne látni a különbséget. Így nincs mihez viszonyítani. Ha neked megfelel akkor jó ez is.
Hi!
A korrelált színhőmérsékletnek csak színes képek esetén van nagyobb jelentősége, fekete-fehér képeknél csak minimális mértékben szólhat bele a kontraszthelyességbe. Színes képek esetén pedig szűrőkkel lehet korrigálni az esetleges eltérést. A fénycsövek vonalas spektruma ebben az esetben nem okoz nagy bajt, hiszen az eredeti tárgy-fény kölcsönhatás már eleve le van képezve a negatívon, jó esetben pedig a negatív és a pozitív alapanyag (illetve a kamera) spektrális tulajdonságai hasonlók, így legrosszabb esetben nagyításnál pár egyszerű színszűrővel lehet korrigálni az esetleges eltolódásokat, kamerával pedig elég szoftverből digitálisan állítani a színeket. Az izzólámpának legjobban a 2500-3000 K közötti színhőmérséklet felel meg. A vibrálás elkerüléséhez a legjobb, ha olyan fényforrást választasz, ami egyenfeszültségről megy, vagy esetleg a kompakt fénycső szűrőkondiját nagyobbra lehet cserélni. LCD-vel azért nem vibrál, mert a háttérvilágítás gyakorlatilag folyamatosan világít teljes fényerőn (PWM D=100%). A nagyobb teljesítményű izzólámpák váltóáramról üzemelve sem villognak nagy mértékben.
Üdv!
Az LCD 100Hz-es frissítése nem a háttérvilágításra vonatkozik. Ezt most felejtsük el... A kamera képe azért nem vibrál normál izzónál, mert a hálózati 50Hz-el van összeszinkronizálva, tehát halogén izzóval sem lesz ilyen gond. Energiatakarékos izzóval azért problémás, mert az abban lévő kis kapcsoló üzemű fénycsőelőtét párszor 10kHz frekvencián üzemel. Ebből adódóan a fénycsöve is ezen a frekvencián villog, csak ugye azt mi már nem érzékeljük. Az LCD-vel meg azért jó, mert abban valószínűleg nagyobb frekin üzemel az inverter a háttér világításhoz, vagy pedig LED-es háttér világítású. Meg lehet próbálni nagy teljesítményű LED-el helyettesíteni. Elég sok színhőmérsékletű közül lehet választani és elég nagy fényerővel is bírnak már.
Íme a Tungsram Largiphot.
De ezzel is az a gond, hogy a kép hullámzik.
A kamera sokkal érzékenyebb mint a film, igy felesleges ilyen nagy izzot használnod.
A hullámzást a hálozati váltoáram okozza, ami a papirképnek nem számit, de a kamera szkenneli a képet (tapogatja) igy az könnyen konfliktusba kerül az 50 Hzel. Nézd meg milyen világitás volt az eredeti scannerben, és vedd azt ki - lehet, hogy elég lesz a roll filmre is, ha nem ugyanolyan alapon csinálj jobbat, erösebbet (kisfeszültségü halogén izzó). Lehet, hogy elégséges lesz egy fehér LED array is 10x10 LED szürt egyenárrammal hajtva.
Ha energia takarékos izzót szednék szét és a kondikat kicserélném?
Mert amivel teszteltem az nagyon klassz kép lett, erősek a kontrasztok (számomra). Mert a gyenge fénynél nem lesz szép. Könyv lesz a képekből.
Hiába cserélsz kondikat, a hullámzás megmarad. Próbáld ki a halogént szerintem.
Halogénból azt a minit? Mekkora teljesítményűt javasoltok? Olyan 3000k -s lenne jó belőle.
van egy szelén egyenirányítóm, mennyire jó az? Meg gondolom szűrni kell még kondikkal az egyenáramot pluszba még.
Tegnap már betettem, a 100W-osakat Bővebben: Link
De lehet, hogy kisebb is elég ki kell próbálni. Erős természeteshez hasonló fénye van. Ez így egyértelműbb lehet:Bővebben: Link
Egyszerűen annyira értelmetlen ilyennel bohóckodni, hogy a jót elrontani, mert sokat fogyaszt. Amennyit használod az életbe nem hozza be az energiatakarékos * az árát.
Ha nem írod le, nem kell kicsillagozni !
Nekem a lényeg csak annyi, hogy ne hullámozzon! Vettem halogént ilyet.
Philips 2800k 70w-t felvette teljesítmény 92w-s fényt ad le.
Hát a halogén is interferál. ...de gondoltam mert 230 ról működik.
Nos a legjobb megoldás az egyen árammal lehetne szerintem. Mit javasoltok? kb 100w-s fény elkéne érnem vele.
És akkor milyen izzót kapcsoljak hozzá?
Ami fehér fényt ad. És egyenletesen.
Volt itt - (#1144995) Massawa válasza - egy ötlet. Kisfeszültségű halogén (12 V) táplálása - ez meg az enyém - 12 V egyenfeszültségről... (Csak drága lesz, ha tényleg kell a 100 W teljesítményhez tartozó fényerő...)
Hát 100w kell, mert a kevés és gyenge fény nem világítja meg szépen és jól.
A kis lcd képernyő hány lux -s fényt ad le fehér képernyővel?
Az autóizzók nem annyira drágák. Aksitöltő+kondik mehet a próba.
Mennyire forrósodik fel?
Mekkora áramfelvétele van egy ilyen izzónak? Mekkora a színhőmérséklete?
Mi van akkor ha a 230v-t egyenirányítom és azzal van megtáplálva az energia takarékos izzó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |