Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   181 / 965
(#) elhungaro válasza mugab hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
hogyan kössem a diódát meg a kondit? és mekkora kell? trafóm az lenne 2db 24 V-os?!
köszi
(#) mugab válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 16, 2012 / 2
 
Kb. a melléklet szerint. A kondi meghatározásánál kéne tudni a relék tartóáramát, de kb. 1-2 ezer µF elég lehet, és legalább 30 voltos. A dióda 1n4007, vagy bármi ami elbírja a relék áramát.
(Elnézést a móricka ábráért, de nincs rajzszerkesztőm...)

minta.JPG
    
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Okosodni szeretnék, erre szeretnék valami letölthető könyvet(tehát digitális formátumban legyen). Általános villanyszerelés. Csatlakozók bekötése, 3 fázisú rendszerekről, fénycső világításokról, alternáló kapcsolásokról, biztosítékokról, Fi relékről, mágneskapcsolók használata a világításnál.

Köszönöm!
(#) elhungaro válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Szia ajánlom az sdt.sulinet.hu-t nemcsak villanyszerelés hanem szinte minden szakirányban!
(#) kameleon2 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
SZia !
Javaslom a "Villamosipari kézikönyv"-et. A Magyar Mediprint adja ki minden évben. Nagyon sok hasznos dolog megtalálható benne. Nyilván nem az a célja, hogy egy teljes szakmát megtanulj belőle, de jó néha belenézni. nem hiszem, hogy le lehetne tölteni, de sok helyen ingyen is osztogatják - pl kiállításokon, illetve van a Mediprintnek is mutatványpéldánya szerintem. Nézz körül esetleg itt is:
(#) tibistor hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Bontásból kaptam a mellékelt képen látható kapcsolót.
Meg tudnátok mondani milyen célra használható?

Kapcsoló.JPG
    
(#) briki válasza tibistor hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szerintem házilag készített 3 fázisú 6a-es automata segédérintkezővel.
(#) kameleon2 válasza tibistor hozzászólására (») Jan 20, 2012 / 1
 
Az első fél KE széles - valóban segédérintkező 1z-1ny kivitelben. Nekem a második 1KE széles elem 12-60V DC működtető feszültségű távműködtetésnek tűnik, ilyet szoktunk használni például gázveszélyes helyeken egy elosztó távoli lekapcsolására. A harmadik 1KE széles egy 6A-es 1 pólusú kismegszakító 6kA-es kivitel (olcsóbb), a negyedik 1KE széles 4pólusú DC megszakító. Igaz én az ABB-t kevésbé ismerem inkább Schrackban vagyok otthon. 1KE= Készülék Egység 17,6mm azaz egy kismegszakító szélesség. Ez az egész nekem valami akkuszekrény lekapcsoló csoportnak tűnik.
(#) tibistor válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Ha jól értelmezem a válaszodat, akkor ez a szerelvénycsoport egy DC áramkört szakít meg, vagy távműködtetéssel, vagy a kismegszakító túláramvédelme által.
De miért kell a segédérintkező?
(A DC megszakítónak csak egy ki- és bemenete van)
Tudom ezt a kapcsolócsoportot garázs-, vagy műhelyviszonylatban használni?
Kösz a válaszodat!
Üdv!
(#) kameleon2 válasza tibistor hozzászólására (») Jan 20, 2012 / 1
 
A segédérintkező állapota igazolja vissza, hogy ténylegesen megtörtént a távműködtetés és/vagy hibajelzésként is funkcionálhat.
(#) kameleon2 válasza tibistor hozzászólására (») Jan 20, 2012 / 1
 
Arra használod amire akarod. Mi jellemzően olyan helyeken használtuk, ahol felmerülhetett, hogy olyan magas lehet a gázkoncentráció, ami berobbanhat. Így előbb egy gázérzékelő a kritikus koncentrációnál alacsonyabb - riasztási állapotot adott, amire lelőttük a villamos szekrényeket. Ezt minden esetben a koncentráció csökkenése után, kézzel kellett visszakapcsolni. Nem tudom innen megítélni, hogy a távműködtető képes-e a visszakapcsolásra is, vagy sem.
(#) tibistor válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Köszönöm a válaszaidat.
Sokat segített.
Üdvözöllek!
(#) ötfelezős válasza tibistor hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
A harmadik és a negyedik együtt a kétpólusú kismegszakító. váltóáramra is jó.
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
E katalógos szerint csak munkaáramó kioldó:
Bővebben: Link
Visszakapcsolni nem tud.
Tehát kioldásjelző segédérintkező - munkaáramú kioldó - 2p 220VDC kismegszakító
(#) ötfelezős válasza hegman hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Khmmm... Nem DC, hanem univerzális.
(#) tibistor válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Most én is azt mondom, hogy: khmmm....
Vagyis úgy érzem, már abban sem vagyok biztos, amiben eddig azt hittem, igen.
Szeretnék kérni valamit, össze tudnátok foglalni, hogy ez az összeszerelt egység mikor mit kapcsol, nem kapcsol, jelez? (áram, feszültség, AC-DC)
Kösz!
(#) ötfelezős válasza tibistor hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Le lett már írva.
A bal oldali egy állásjelző, 2 db érintkező-párral. Igénytől függően nyitó- és záró érintkezőpár is használható.
A következő az egy törpefeszültségű kioldó, ami 12 és 60 V közötti egyen- és váltóval is működik, bekapcsolni a kioldás után csak kézzel lehet.
Jobbra a 2 db az egy kétpólusú kismegszakító, mindkét pólusban van túláram érzékelés, és ha az egyik indul, viszi a másikat is. Jó egyenre és váltóra is, mindkettőnél a 6 kA megszakító képesség a mérvadó. A 440V csak úgy érvényes, ha mindkét pólust megszakítja, tehát egy megszakító kamrára nagyjából csak a fele jut. Erre vannak a rajzok, hogy egyenfeszkónál hogyan lehet 400 V-os áramkörben alkalmazni. Egyenfeszültségnél még a polaritás is számít, mert állandó mágnes is van az ívoltó kamrában. Szokásos váltakozóáramú rendszerben így, ahogy van, alkalmazható egyfázisú készüléknél a fázis- és a nullavezető megszakítására, vagy kétfázisú készüléknél a fázisvezetők megszakítására. Valamint, ha volna vonali feszültségről járó kütyü, akkor arra is, mindkét pólus igénybevételével, mint egyenfeszültségnél.
(#) tibistor válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Nagyon köszönöm!
Üdv!
(#) kredenc hozzászólása Jan 23, 2012 /
 
Ödv. Mindenkinek!
S.O.S. kérek. 2A, 220 V, 1 fázisu halozat régi háznál, hirtelen elaludtak neoncsőves lampák (6x40W). Ellenöriztem biztosítékokat a villányóránal, mind O.K. .
A többi, sima izzok vilagitanak, konnektorokban van áram, de a neonok nem égnek,és most kiderült hogy a furogép is alig forog. (korabban jól ment vele). Olyán érzésem- nincs elig A-r. Halozatban 2236V van-megmértem.
Mi lehet a hiba? Hogyan elharitando?
(#) zolika60 válasza kredenc hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Azt az ágat vizsgáld meg, amin a neonok vannak meg a fúrógép. Valószínűleg egy kötés éghetett szét valamelyik dobozban. Nem igen lehet ezt a hibát távjavítani. Neked kell megkeresned.
(#) Edek válasza kredenc hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz, a hiba biztos hogy a neonokhoz legközelebbi dobozban lessz amit írtad is régi lakás valószínű hogy még alumínium vezetékkel van szerelve, szerencsésebb esetben csak fellazultak a kötések, rosszabb esetben pedig szétégtek a terhelés miatt, mivel a 6 db fénycső eléggé nagyot ránt a hálózaton induláskor, keresd meg a legközelebbi kötődobozt és valszin ott lesz a hiba, ha megvan lekapcsolod a fő biztit, és kötésenként újra tekered egy kombifogóval, szigszallagozod és kész, ha elégett kötést találsz akkor próbáld újra csupaszolni a kanócokat, és összesodorni őket jó erősen.
(#) Inhouse válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Idézet:
„De ha mondjuk a fogyasztó előtt fogom meg a vezetéket (fázis), akkor megráz az áram. Ha meg a nullát, akkor nem. Nem így van ?”


Nem. Legalábbis nem egészen. Mivel a rendszer földelt és a szekrényben a nulla és a földelés össze van kötve, ezért a földön levő vezető dolgokhoz érve rázhat a fázis. Ha egy jól szigetelő gumiszőnyegen, vagy papucsban állsz (ami nem vizes), akkor elképzelhető, hogy nem fog megrázni a fázis sem.
Viszont, ha egy fogyasztónál pl. nulla van megszakítva, a fázis a fogyasztón keresztül megjelenik annak nulla ki(vagyis inkább be)vezetésén és ha ezt megfogod szintén rázhat.
Azt látni kell, hogy megrázni akkor fog egy vezeték, ha kellő feszültség különbség alakul ki a testeden. Földelt rendszernél ez a földhöz (padló, vagy fal is pl.) képest is létre jöhet, tehát elég egy vezeték érintése, földeletlennél mindkét vezetőt érintened kell...kellően nagy feszültség esetén (több kV) már a közelítéssel is nagy veszélybe sodorhatod magad, érinteni sem kell.
Egyébként nem annyira a feszültség, hanem az átfolyó áram erőssége és annak útja dönti el, hogy mekkora bajt okoz egy áramütés.

Üdv
Inhouse
(#) marone válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Kösz ! Ezeket tudtam amúgy.
Egy kérdésre kérnék választ:
Váltakozó fesz., a 0 és a fogyasztó közt megfogom a csupasz vezetéket az egyik kezemmel, a másikkal egy földelt valamit.
Megráz-e az áram ?
Ill. egyenáramnál ?
(#) Inhouse válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Idézet:
„Kösz ! Ezeket tudtam amúgy.”


Szívesen. Akkor miért kérdezted?

Idézet:
„Váltakozó fesz., a 0 és a fogyasztó közt megfogom a csupasz vezetéket az egyik kezemmel, a másikkal egy földelt valamit. Megráz-e az áram ?”


Amennyiben jól értem a kérdést (mit és hol fogsz meg), valamint a fogyasztó megkapja a fázist és szakadt a nulla, akkor igen, valószínűleg meg fog rázni. Függ a fogyasztótól, a bőröd ellenállásától...

Idézet:
„Ill. egyenáramnál ?”

A fázis és nulla rész miatt az előző kérdés valamivel tisztább volt. Milyen egyenáram? Mekkora feszültség? A váltó és az egyenfesz által okozott áramütésnél élettani hatásban van a legnagyobb különbség.

Idézet:
„a tanult szakmám (kvantumfizikus ) csak érintőlegesen foglalkozott az elektronikával”

Ez biztos?

Üdv
Inhouse
(#) marone válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Kösz !
Nem szakad itt semmi...
Csak simán megfogtam volna (elméletben)...
Na mindegy.
Azért kösz !
(#) Inhouse válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Arra tettem kísérletet, hogy vázoljam, milyen egybeesések kellenek, hogy ilyen helyzetben megrázzon az áram.
Tulajdonképpen mire vagy kíváncsi? Milyen válasz lett volna jó? Mire jó ez az egész?

Üdv
Inhouse
(#) gabusman válasza marone hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Hát tényleg csak elméletben!
Mert ha a valóságban a nulla és a fogyasztó között csupasz vezetéket látsz, ott valami baj van!
Egyébként ha a "0" és a védőföld közé kötsz egy feszmérőt, megláthatod, hogy mai "nagyonnagyfrekvenciás" világunkban milyen érdekes jelenségek fordulhatnak elő...
(#) marone válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Már leírtam soxor hogy mire lettem volna kíváncsi, ha ennyiből nem tudtam megértetni magam, akkor már úgysem fog sikerülni.
Azért mindenkinek köszönöm hogy foglalkozott a kérdéssel ! :worship:
(#) marone válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Tudom hogy baj van, de azért írtam hogy csupasz, mert ha csak simán azt írtam volna hogy "megfogom a vezetéket", akkor azt írták volna hogy nem ráz meg mert a vezetékek szigetelve vannak, hacsak a szigetelése nem a használt fesz.-re van méretezve, miközben zárlatos a fogyasztó stb stb.stb.stb.stb.stb.

Épp ezért írtam hogy csupasz. De úgy látszik ez sem jó.
:peace:
(#) gabusman válasza marone hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Tényleg, többen is próbáltak válaszolni, és úgy látom mindenkinek az volt a fő gondja, hogy a kérdés nem világos.
Egyébként megrázhat, valaki már részletesen kifejtette, milyen sokismeretlenes egyenlettel lehetne leírni a problémát, ha abszolut igen-t, vagy nemet kell mondani.
Mindenesetre mielőtt hozzányúlsz, kapcsold le a villanyórát, akkor biztosan nem ráz meg!

VAGY MAJDNEM BIZTOS! (ezt soha se feledd!)
Következő: »»   181 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem