Fórum témák
» Több friss téma |
szóval megcsinálom az alap villogó szerkezetet, ezt rácsatlakoztatom, és villog a lámpa?...(persze elé áram, meg végére a lámpa, stb stb...)Mert olyan "reflektorszerűnek" kéne lennie. Buliba lenne. A test neki egy henger, ami 10-12 cm átmérőjű...olyan kapcsolás kell, ami bírja a "buliszabványú" lámpákat.
Ez az IC max egy LED-et bír el. Ha nagyobb teljesítményű izzót akarsz rákötni, akkor ahhoz kell tranzisztor, vagy relé. Stroboszkópot akarsz? Azokhoz speciális villanócső kell, mert egy izzó nem tud olyan gyorsan villogni. Bővebben: Link
Üdv! Balázs
tudsz kapcsolást linkelni?...attól függően, hogy melyik az olcsóbb és melyiknek kell kisebb hely...smd tranzisztorral megoldható? azok laposak...helytakarékosak...mert mondom...egy kisebb reflektort kéne vinnie
LED-del akarod megcsinálni, vagy villanócsővel? Ebben a témában is van jó sok kapcsolás. Ahogy köbzoli is mondta. Kattints az oldal tetején a fényképezőgép ikonra!
Üdv! Balázs
hát villanócsővel...Úgyhallottam kisreflektorral, vagy régi nagyot villanó, nagy külön testű vaku a jó...A leddel nem érek semmit egy 25*10 m-es tornateremnél..."Sulibuliba" megy...
Szia! Ezt a fórumon találtam:
Bővebben: Link
Kétségtelen egy nagyobb teljesítményű villanócsővel olcsóbban és egyszerűbben megoldható a dolog.
Azért nem teljesen osztom a véleményedet. A 25 méter elég nagy távolság, a fényerő pedig a távolság növekedésével négyzetesen csökken. A stroboszkóp közelében levők szinte "megvakulnak", a terem végén viszont lényegesen kisebb a hatása. Hosszú teremnél egy vezérlővel több villanófejet tennék fel, ezek emiatt lehetnek kisebb teljesítményűek is, ebből következően akár power ledek is lehetnek bennük. Itthon, mivel ez volt, 10W-ossal próbáltam ki a villogást, a hatás ezzel is elérhető. Véleményem szerint az adott helyre 20-50W-os ledekkel megoldható, azt hogy hány villanófejjel, a próba dönti el. Szerintem legalább 3 db mindenképp kell az egyenletes fényerő miatt, mivel az egyik irányban közel háromszorosa a megvilágítandó terület hossza.
Sziasztok! Szeretnék olyan LED-es villogót építeni - csak sárgában - mint ami mostanában a mentőautók szélvédője mögött van. Túlméretes kamionokhoz kellene.
Más. Mechanikus sárga forgólámpát szeretnék átépíteni villanósra.
Mikrokontrollerrel kellene megoldanod. Megírod a villogtató programot, aztán tranzisztorok segítségével kapcsolod a LED-eket.
Sziasztok!
Megszeretném építeni az oldalon kitett Ledes stroboszkóp hangvezérlés részét, de módosításokkal! 12v-ról táplálnám 5v helyett (12v-ról működik a 40 ledes strobim, ezt szeretném hangvezéreltre is átalakítani), továbbá csak az LM358-nak csak az egyik csatornáját használnám. Csatolom az átalakított rajzot. Milyen értékeket kell választanom 12v-ra? És egyáltalán jó így ha csak 1 csatornát használok, vagy kössem le a másik csatorna lábait földre?
Szia!
Ez így tökéletes, csak az érzékenységet beállító feszültségosztó 330k-os ellenállását cseréld ki 1M-ra. A nem használt kapu semmi bajt nem okoz, nyugodtan hagyd lógva, és a 12V sem gond, az LM358 simán elviseli. A komparátor kimenetén az 1N4001 ebben a kapcsolásban okafogyott, nyugodtan elhagyhatod.
Akkor 1M-ra cseréljem az ellenállást, meglesz. Amúgy régóta keresek valami megbízható egyszerű kapcsolást ami tudja vezérelni a strobit (a mikrofonos verziók nemigazán megbízhatók, úgy vettem észre). Köszönöm a segítséget, egyszerű de nagyszerű kapcsolás .
Én is keresgéltem sokáig, de semmi olyan épkézláb megoldást sem találtam ami viszonylag kevés alkatrészből áll, agyonbonyolítani meg nem akartam. Így nem marad már, mint gondolkodni és fejleszteni sajátot.
Hali
Megépítettem a hangvezérlőt, jól működik csak nincs az a jellegzetes szakaszos, darabos fény, elég sokáig kitart. Nemlehetne esetleg kombinálni 555-ös vezérlővel, annak a bemenetére menne a jel ami a hangvezérlőből jön, és a kimeneten meg megjelenik az impulzus?
Monostabil multivibrátor üzemmódban működhet az ötlet. Ki kell próbálni protoboardon.
Kell ennél a stroboscop-nál az ic-ket programozni?
Nem bántásból, de ha vennéd a fáradságot és rágugliznál az IC-k adatlapjára akkor tudnád, hogy nem programozhatóak. Valamint a programozás ténye azért nagyobb horderejű annál, hogy csak úgy simán elhallgattam volna annak tényét, és a letöltések közt is ott lenne a program.
Udv mindenkinek.Egy pc tap dobozaba epitenek egy ledes stroboszkopot,ugy hogy az egyik oldala a nyak lenne amin a ledek vannak ,adnatok par tippet ledek elrendezesere? 108 leddel lenne megoldva.. de 100 lednel nem sokkal kellene tobb,sima csak ne555 el csinalni.
Hali!
Az elrendezéshez: én közelebb tenném egymáshoz a ledeket, így kevésbé messzebbről sem látszódnának különállóknak. Csatoltam két képet (bocsi a minőségért, csak gyorsan telóval csináltam, de lényeg látszik), igaz ez 10mm-es LED-ekből van, de szerintem az ilyen elrendezés ízlésesebb. (Ha mégis ugyanakkora területen szeretnél világítani ilyen elrendezésben, akkor több led kellene hozzá, de a végső eredmény hatásosabb. (Persze, ha van megfelelő táp hozzá (de gondolom ha PC táp lesz, akkor ez bőven megfelelő). Zsolti
HEllo! ép egy stroboszkópot építenék de nem sima ledekkel hanem ilyen ledes 23v-os "izzót" villogtatnék ne555-ös ic-vel + relé-vel. 2 Kapcsolást rajzoltam ami szerintem működök. Légyszíves nézzétek meg és ha van hiba akkor szóljatok. A másik kérdésem pedig hogy az ilyen ledes lámpa nem ég ki gyorsan ha villogtatom? És a harmadik: tegyek biztosítékot a lámpa elé??
Bocsánat!! nem 23v-os hanem 230v-os ledes izzó
A led fogja legtovabb birni
Az elso kapcsolas nem igazan stroboszkopos felhasznalasra valo, mivel a relek nem egy szelsebes kapcsoloeszkozok. Amugy nem olyan egyszeru ledeket impuzusuzemben "csak ugy" kapcsolgatni. Az egyre rovidulo impulzusok eseten az athajtott aram merteket novelni kell (adatlapnak megfeleloen), ha azonos fenyerot szeretnel. Honnan veszem ezeket? Nezd meg az adatlapom
de a második kapcsolás nem relés tehát az sem jó??amúgy akkor ilyen 230-as égőhöz sztem nem kell semi előtét vesz az magának annyi áramot amennyit akar... vagy nem tom h mire gondoltál. És egy ilyen égőhöz tudnál kapcsolást javasolni örülnék ha 55-el és minél egyszerűbb
Miert 220-as LED izzot akarsz strobolni?
EL is tevesztettem, mert a masodik kapcsolassal se igazan menne . Meg nem szedtem ledes halozati izzot szet, de gondolom egy kapcsolouzemu tap szolgaltatja a konstans aramot a ledek szamara, bar ki tudja a kinaiak milyen csodat alkottak, csak hogy mukodjon. Mivel nem direktbe mukodnek a ledek, hanem a kapcsolouzemu tapon keresztul ezert gyors ki-be kapcsolasokat elfelejtheted, talan a par Hz-es, vagyis masodpercenkent par felvillanas kivitelezheto, de ez se biztos, lehet a beepitett tapegyseg athidalna ezt az idotartamot is.
Ha megirnad mi volt az alapotlet, vagyis mire szeretned hasznalni a stroboszkopot, akkor konnyebb lenne megtalalni a megfelelo megoldast.
igazából csak azért akarok építeni egyet mert 1: unatkozom 2:megakarok ismerkedni mégjobban az elektronikával+ gyakorlati tapasztaalat szerzés 3: kisebb házibuliba esetleg
jó lenn!
azért gondoltam 230-as égőre mert annak jó fényereje van a ledes-nek + mert így nem kell azt a sok ledet külön beforrasztani... vagy szerinted jobb lenne hogyha abból az 1500ft-ből amibe belekerülne a 230-as abból a pénzből vennék mondjuk sima ledeket és azokat hajtanám sima előtétellenállásról + ez a szaggatás???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |