Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Kezdem azt hinni hogy vagyok olyan szerencsétlen h mind a 3 IC-t megöltem (vagy gyárilag rossz) de hogy hogyan azt én se tudom, az egyiknek betudom a pákát, de ki és beforrasztáskor se volt soha forró kb 30-40°C lehetett maximum, ugyanis mikor éreztem h melegebb mint a kezem megvártam míg lehűl, így soha nem melegedhetett túl szerintem, meg weller-el forrasztottam ki és minden forpontot csak addig melegítettem míg meg nem olvadt az ón.
Az egyik IC más csinál mint a többi, az vesz fel áramot is igaz szerintem sokat 0,14A (140mA) 1-es lábon 800mV körüli értéket mértem csak, illetve a 17-esen meg 654mV-ot ami megint csak fals adat, illetve rohadtul felmelegszik ez az IC észrevettem. Jah és PC tápnál észrevettem hogy mikor lelövöm a tápot egy pillanatra hangerő is megnő. Rövidzárlat nincs legalábbis én nem találtam, pedig minden 10x átnéztem már. A hangszínszabályzó kiiktatásával az erősítő gyönyörűen muzsikál.
Sajnálom hogy nem működik de azt kétlem,hogy mindegyik gyárilag rossz lett volna.
Hát azt én is, az első IC először csak 8 V-ot kapott mert akkor még nem volt meg a Stab IC és ki akartam próbálni, de attól hogy a gyári ajánlás szerint a minimum 9V-ot nem kata meg attól nem lenne szabad elromlania, maximum nem úgy működik ahogy kell, majd mikor meglett a stab IC utána már a rendes 12V-al ment a próba, polaritás probléma nem lehetett, az ki van zárva mert mindig ellenőriztem mielőtt beüzemeltem.
Most kicserélem a kondikat hátha..
Az erősítő is ugyan arról a kapcsoló üzemű tápról megy?
Nem az erősítő egy különálló tápról megy, az egy 85 Wattos Sony erősítő tápja, (2x35V DC) de próbáltam már úgy hogy arra a tápra kötöttem a stab IC-t a puffer után és úgy se ment.
Na kipróbáltam a tápot csak úgy hogy a kivezérlésjelző van rajta tökéletesen megy és áramot is úgy veszi fel ahogy kell, semmi baja nincs, szóval avalami vagy a kapcsolásba vagy az IC-vel lesz a bibi :S
Az előttem mérgelődőknek egy kis tapasztalatot adnék át.. kétutas egyenirányításnál 7812vel nekem 10.000µF-alatt meg se mukkant az ic.. ha olyan 7-8ezer mikrónyi kondit raktam rá simításnak akkor csak pár másodpercig szólt azt elhalgatott. Most van rajt egy 16000µF-os kondi azzal tökéletesen működik. Ez az ic nem szereti a brummot ezt jó ha tudjátok Az elején én is szívtam ezmiatt. Mondom hogy lehet az hogy csak elemről megy másról nem.. pedig énis adtam neki 2200µF-ot is mondom ennyinek bőven elégnek kell lennie alapon de nemvolt elég.Amúgy a basszus kiemelése az mindent visz még számítógéppel sem tudtam olyan "dübörgő"mélyet előállítani.
Nekem nem volt ilyen tapasztalatom de jó ha tud róla más is. Eszerint az is előfordulhat ,hogy Ameron24 csak bekötötte a stabilizátort kondenzátorok nélkül. Erre nem gondoltam mikor tanácsokat próbáltam adni.
Pedig itt a képen nagyon úgylátszik.Bővebben: Link Vagyis csak a 2 puffer van rajt.
Igen ez így elgondolkoztató. Jöhettél volna már tegnap.
Már írtam tegnap,hogy ez a táp így nemigazán jó
Valóban azt hiszem nagyon a nyákra koncentráltunk.
Mentségemre szolgáljon nálam már rutinná vált a kondenzátorok használata stabilizátor felhasználásakor. Így a tápra nem is figyeltem eléggé. Reméljük Ameron24 olvassa ezeket a gondolatokat és néhány kondenzátorral megoldódik a problémája.
Szerintem az sem túl jó megoldás,hogy a szimmetrikus táp - feszültségét használja GND-nek,és a + tápot stabilizálja. De nemtudom,hogy ez okozhat-e problémát.
....Ezt írja? Az úgy nem jó!!! A + ág stabilizálva az rendben ,de a GND az nem a kettős táp negatívja.
Igen,ezt írta. (#1152875) Valószínünek tartom,hogy tönkrementek az IC-k,azért nemszól egyik sem. Ennek a kapcsolásnak működnie kell,több darabot is csináltam belőle,és soha semmi gond nemvolt velük.Elsőre működtek.
Ezt a kérdést csak Ő tudja megválaszolni. Ha így történt akkor valóban tönkre mentek szép sorban úgy ahogyan cserélgette őket. Az általam építetek is mindig elsőre működtek. Várjuk meg mást nem igen tehetünk.
Így van.Én a helyében csinálnék egy normális stabilizált tápot,IC csere,és szerintem rögtön megoldódna a probléma.
Sziasztok!
Azt mondjátok a tápom nem jó ? Most nekem úgy van hogy diódahíd>Puffer, itt az egyik elcó +vége, a + pólus, és a másik negítívja a föld, a 2 táp feszültségét így egyesítem és megy a 16-17Volt a stab IC-ve úgy hogy a +pólus az IC INPUT lábára megy, a GND lábra meg a -pólus, majd az IC-ből jön ki a stabil 11,88V, amiről megy a kivezérlésjelző, a hőkapcsoló, ami az erősítő hűtőbordájára van szerelveez és egye menne az hangerő-hangszínszabályzó is. A hőkapcsoló, és a kivezérlésjelző tökéletesen megy vele.
Ilyennek látom a tápodat. Ez 2x6VAC-ról megfelelő kéne legyen.
A fölülről második dióda anódja nem a másik váltófeszre van kötve?
de igen észrevttem én is rosszul rajzoltam be
Ok. A puffer kondenzátorok újak? Nem lehetnek kiszáradva?
Használt kondik, úgyhogy ez előfordulhat, bár szerintem elég jól tartja az áramot, mert mikor raktam össze a tápot, elfelejtettem kisütni őket és váratlan meglepetés fogadott mikor az erősítő házhoz hozzáérintettem véletlenül, persze már kikapcsolt állapotban.
De van 2db 10000µF-os kondi majd azzal is kipróbálhatom, csak azt máshová szántam.
Akkor lehet gond, ha a stab IC-re menő feszültség a kondi töltések között beesik 15V alá. Ilyenkor a kimeneten is lesz egy kis visszaesés - ami az LM1036-ot megzavarhatja.
Amikor az LM1036 rá van kötve, mérd a 12V tápot a multiméter váltófesz állásában. Jó szűrés esetén pár mV lehet csak a váltóáramú összetevő.
Rendben van megnézem ezt, holnap, meg kicserélem a kondikat is előtte biztos ami ziher, azt úgy meglátjuk mi lesz belőle. Remélem nem lesz kuka mind a 3 IC-ből, egy már igazán megszólalhatna.
A tápegyenetlenséget ezen hozzászólás miatt firtatom
Helló, na Bitos ami biztos alapon megnéztem a 2x10000µF-s pufferrel is, de ugyanúgy semmi.
Végső elkeseredésembe a 12Voltos aksis fúró akkujáról próbáltam meghajtani, gondolván ha ez nem egyenáram akkor mi? de semmi azzal is, pedig 11,5Volt van az akkuban. na mindegy most félreteszem egy időre ezt a dolgot az biztos, és ha lesz rá lelki erőm akkor újra nekilátok.
Helló! Alapból onnan indultunk, hogy minden IC-d rossz. Ha nem is jó hír, de ez legalább bejött. A közeledben nincs valakinek ilyen panelja amiben ki lehetne őket próbálni?
Sajnos nincs, és IC-t se egysuózerű beszereznem, mert ahhoz rendelnem kell a hqvideó-tól vagy a hestore-tól.
Majd lesz valahogy, de maga a kapcsolás az jó tutira mert rengetegszer ellenőriztem, na meg a D-audiós panelt bárki összetudja rakni Majd még valamikor adok még egy esélyt egy új IC-vel is. Ha nincs áramkorlátos tápom, abban az estben egy pár100 ohm-os ellenállás megteszi ? Gondolom ha igen nem muszáj teljesítmény ellenállásnak lennie, mivel elviekbe max 60mA-ről lenne szó nemde ?. |
Bejelentkezés
Hirdetés |