Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Ez lemaradt:
Csak egyenes és azonos vastagságú vezetősávra (wire) alkalmazható. Nálam a 6-osban a töredezett vezetősávot automatikusan egy szegmensbe kapcsolja.
Az optimize parancs a jó ég tudja mire jó, de a töredékek megszüntetésére biztosan nem! Hiába kattintgatok vadul mint a hülyegyerek az egész vezetékre a töredéknél és körülötte, csak felvillan az egész egy pillanatra világosan, más nem történik! Egyébként mire jó a "Finomság"?
Valahogy azt szeretném elérni hogy NE tördelődjék a vezeték, ne legyenek +/- 0.002 meg 0.004 mil-es eltérések, olyan nagy kérés ez?
Szia!
Én is most kezdtem el foglalkozni a dologgal és a következő leírás alapján indultam el:Bővebben: Link
Pedig a Help-ben is ezt írják róla.
Előbb egyenesítsd ki az összekapcsolandó szegmenseket (legyenek egy vonalba), úgy alkalmazd az OPTIMIZE-t.
A Pov-ray helyett itt van egy alternatíva. A Cadsoft is ezt ajánlja.
Eagle up
Pontszerű töredékek keletkeznek amiket törölni is nehéz, nézd már meg kérlek az 1-es képet!
Kiegyenesíteni sem engedi, természetesen. Az alkalmazott méret: 6.25 mil Kérlek próbáld ki hogy érthető legyen: rajzolj 6.25 mil-es méretbeállítással egy 40 mil vastag vonalat(Line), de inkább többet és nézd meg a koordinátáit, és ismételd meg 12.5 mil méretbeáállítással. A koordinátákról ordítani fog hogy nem oszthatók 6.25-el, emiatt két ilyen vonal összekötésekor tördelődik. Gyorsan összedobtam egy BRD fájlt(csatolom), nézd meg az alsó vezetéket, a felsőket próbáld összekötni! Én azt akarom elérni hogy 6.25mil-es méret-beállításnál rajzolt vonalak végpont-koordinátái valóban a 6.25mil egész többszörösei legyenek! Az Optimize inkább arra lehet(ne) jó hogy a tördelt, de EGY VONALBAN lévő töredékeket kapcsolja össze, de ez már akkor is megtörténik ha egy ilyen töréspontra MOVE-t kap és nem mozdítjuk el!
Egyébként ez lesz a hiba csak nem tudom hogy hogyan oldjam meg:
Az Eagle metrikus rendszerben számol, ahol a legkisebb egység 0.0001 mm. (átvált mm-re és "Finest") A 6.25mil = 0.15875 mm, ami már nem egész többszöröse a 0.0001 mm-nek(a 12.5mil=0.3175mm már igen). A kisebb egység miatt néhol "kerekít" az Eagle, ebből fakadnak a koordinátahibák és a pontszerű töredékek. Az egymillió forintos kérdés így szól: Hol állíthatom be hogy 0.0001 mm helyett 0.00005 mm legyen a legkisebb egység?
Na ne szórakozzál!
Így mindig töredezni fog. Ha menet közben gridet váltasz mindig gondod lesz vele. A két szegmens függőleges koordinátája nem azonos, tehát nincsenek egy vonalban. A két végpontot húzd össze egyetlen SIGNAL vonallal, majd úgy routold.
Na nem szórakozom!
Menet közben nem váltok GRID-et, végig 6.25mil - en dolgozom! A két vonalat mégis ilyen bénán rajzolja meg, eltérő Y-koordinátákkal! Két, eltérő Y-koordinátás vezeték összekötésekor pontszerű töredék keletkezik, középen a kis kiálló valami.
Akkor miért nem azonos a két szegmens függőleges koordinátája? Lásd a képeket az előző hsz-ben?
Kattints rájuk a jobb egérgombbal, majd a Properties-re.
A vonalakat külön-külön rajzoltam meg egymás alatt 6.25mil-es grid beállítás mellett,
majd az egyiket odahúztam a másik mellé. Megnéztem a koordinátákat, nem passzol! Videót is küldjek? Miért nézel engem ekkora baromnak amikor ezt már régen, hónapokkal ezelőtt megtettem! Már akkor amikor a hibát először észleltem, de még volt türelmem a pontszerű töredékeket kitörölgetni.
Srácok!
A személyeskedést legyetek szívesek távol tartani a fórumtól! Szakmai kérdések megbeszélésének semmi akadálya, de ne menjünk bele az anyázásba fulladó vitába, ha kérhetem. Köszönöm. ![]()
Idézet: „Ha pedig a "856.252"-t akarom átírni "856.250"-re akkor AUTOMATIKUSAN visszaáll a "856.252" érték!” Nem áll vissza automatikusan, elfogadja a beírt értéket. De kell egy OK-t is nyomni neki. Nem tudom neked milyen eredetű programod van, de az általad küldött "töredékes.brd"-ben átírtam a Properties ablakban az Y koordinátákat (csak kitöröltem a tizedes részt) és lám megszűnt a töredezés. Sőt nem kellett még az OPTIMIZE-t sem alkalmazni, automatikusan egyetlen szegmensbe tette. Ez ugyanúgy működik az 5.11 és a 6.1-el is.
Üdv Frankye!
Nem volt sem személyeskedés sem anyázás. ![]() Csak segíteni próbálok, de azt végképp nem értem, hogy 6,25 miles raszternél hogyan lehet 56,24803 vagy 56,25197 koordinátákat kapni. Egyik sem maradék nélküli hányadosa a 6,25-nek. Aztán csak a programot bénázzák.
Tudom, hogy nem volt, csak nem szeretném, ha lenne.
![]()
Nekem(5.10.0) ha kitörlöm az utolsó tizedesjegyet nem engedi. Azaz engedi, de abban a pillanatban amikor
az OK-ra kattintok, azonnal visszaírja(egy pillanatra látszik is), majd úgy tűnik el az ablak. Elnézést az indulatos hozzászólásaimért, de se otthon, se a munkahelyemen nem úgy működik ahogy leírtátok.
Most telepítettem a 6.1.0 verziót, és ott nemcsak a jelenség szűnt meg, hanem még részletesebben írja ki.
A legkisebb egységet mm-ben le se tudta rendesen írni, ez 0.003125 mikrométer(5.9.0-ban 0.1 mikrométer).
Hogy a te példáddal éljek, a "856.252" értéket azért nem engedi átírni "856.250"-ra, mert az angolszász és metrikus mértékegység átszámítása miatt a helyes érték a 856.252. Ezzel lesz raszteren, a 856.250-el nem.
Próbáld átírni egy másik értékre, automatikusan a legközelebbi (vagy le vagy fel), az átszámításnak megfelelő értékre vált.
Azért, mert megnőtt a felbontása:
Megtalálod az update_en.txt-ben: Idézet: „The internal resolution of EAGLE has been increased by a factor of 32. It used to be 0.1 micron and is now 0.003125 micron. This allows drawings in imperial units to use exact values for multiples of 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 and 1/64 mil.”
Értem. És ezt valahogy egy 5.10.0-ban nem lehetne valami konfig fájl átírásával elérni?
Ha a felbontásra gondolsz, nem hiszem. Néhány új belső változót hoztak létre a 6-osban, amelyek használják a gridet.
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy hol találom a programban az ilyen nyákba forrasztható 6,3 mm-es csúszósarukat? Eagle 6.0 verzióm van. Köszi
Ha már itt vagyok, egy régebbi talányt is szeretnék megoldani: egy saját könyvtárból(lbr) hogyan tudok törölni elemeket? Elemeken Device, Symbol és Package rajzokat értek.
Azért annyira nem bonyolult, bár mindent elkövettek, hogy csak meggondoltan tudj törölni. Tehát fájl-megnyit-könyvtár. Itt kiválasztod azt, amit törölni szeretnél de csak azért, hogy lásd mi a pontos neve. Ugyanis név alapján megy a törlés és az azért segít, ha látod, hogy mit kell beírnod. A könyvtár menüpont alatt kiválasztod az Eltávolítás ...-t. Itt fel jön az ablak és kéri a törlendő objektum nevét. Beadod akármi.pac vagy akármi.dev vagy akármi.sym. És ennyi volt
5.1-et használok és egyszerűen nem tudom a gyári lib-ből bekötni az alps rotary encodernek a gomb részét. Nem akar a vezeték pont oda menni, ahova kellene. Másnál is van ilyen bug? Esetleg ismertek olyan lib-et ahol sok rotary encoder van?
Tegnap 6.1.0-ra tértem át(egyelőre csak otthon), és mindjárt akadt egy apró de bosszantó dolog a frissen telepített programmal. Képet is csatolok, az egérkurzort fehérrel utólag rajzoltam bele.
Az 1-es pontból kiindulva a 2-esbe szeretném húzni a vezetéket, és a rajzolás előtt a 2-est a 3-as ponttal kötötte össze a sárga vonal(Unrouted). Az lenne a kívánatos(és az 5.9.0/5.10.0 így is tesz), hogy amint a kurzorral közelebb kerülök az 1-es ponthoz vagy igazából bárhol az adott vezetékhez(ami világoskéken ki is van emelve), a sárga Unrouted csík is a legközelebbi pontba visz. Ez helyett a másik vége mindig a 3-ason marad, mintha odaragasztották volna. És most jön a csalás: nyomok egy ESC-et vagy CTRL+Z-t, vagy egy Ratsnest-et, és a rajzolási(Route) műveletet megismételve most már jól viselkedik. De amint egy másik(nevű) vezetékkel kezdek bíbelődni, kezdhetem elölről mert ugyanazt csinálja amit a legelején. Lényeg, hogy a Route műveletet minden alkalommal meg kell szakítanom(igen, a Ratsnest is megszakítja) ahhoz, hogy normálisan tudjak vezetéket rajzolni. Van-e erre valami megoldás?
És ha ráerőlteted sa kötést?
Mármint fogod, húzod és nem foglalkozol a sárgával, hanem egyszerűen odahúzod ahova kell?
Próbáld meg a 6.1.1-el - a betatest alatt találod. Van benne néhány hibajavítás. Itt csatolom a listát. Talán ez is benne van. Most nincs időm megnézni.
Én azért a kapcs. rajzban szoktam módosítani - nem volt ilyen gond. |
Bejelentkezés
Hirdetés |