Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   185 / 968
(#) Mályi László válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ha bal kézzel érsz hozzá veszélyesebb, szív oldal. Ha lehet a jobb kezet használd szerelés közbe. Komoly!!! A halál még 4óra eltelte után is beállhat. Tünet mentesség ellenére, ritka de meg esik. A szervezet mondja meg hogy mi a komoly áram ütés, és nem az agy.
(#) lui144 válasza jmartin hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Valóban nem rossz, de én valahogy kibírtam 400V és 9A-t. Kellemes volt, mert "csupán" újra kellett engem éleszteni. Egyenfeszültségből idáig "csak" 250V rázott meg.
(#) lui144 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Én ezért építettem a szobámba amit műhelynek is használok néhány kismegszakítót villanyórával. Mivel a 3 fázisú villanyórámon folyton világít a piros LED így mindig tudom, hogy mikor van áram alatt a kismegszakítóval és a villanyórával felszerelt konnektor.
(#) Gafly válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Már többször elmondtam már: Nekem személy szerint a FI relé már többször lekapcsolt. De olyan még nem volt hogy (legalább utólag végiggondolva) ne lett volna indokolt...
(#) gergelyaki99 válasza lui144 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Kinnt az e-on óra 3 fázisú ha igen akkor a műhelyben is 3-as van? Az e-onoson világít a led? Mert ha világít akkor telefonálj be mert az azt jelzi hogy nincs meg a 3 fázis.
(#) lui144 válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Azért világít a LED mert a szobám amit műhelyként is használok mivel városi lakásban van, ezért csak 1 fázisú hálózat van. Amúgy ÉMÁSZ-os vagyok. Bár nem tudom mennyire mér jól az a 3 fázisú villanyóra 1 fázisú hálózatról.
(#) gergelyaki99 válasza lui144 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ugyanolyan jól mér. Ha kevesebbet mérne mindenki lekapcsolgatná. Összeadja a 3 értéket és aszerint pörög. Szóval ha csak egyet használsz akkor csak egyszer 16 amperre tud forogni max
(#) janimester válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia , én villanyszerelő tanuló vagyok már kiskoromban is többször megfogdostam a konnektort meg beledugdostam a kis "játék" villanymotorokat.. nyugi nekem is volt kézbizsergés de komolyabb bajom sosem lett. Az áthaladó áram "neme", iránya, frekvenciája a mérvadó és az áramerősség .. ha a testen áthaladó áram iránya nem érinti a szívet akkor jó esetben semmi baja nem lessz az embernek mint ahogy most neked sem. Ha jól emlékszem 20-30mA már halált tud okozni ha épp a szíved ellenütemében ér az áramütés .. ilyenkor megvan az esélye hogy kizökkenik a szív a "ritmusból". Legközelebb vigyázz és használj fáziscerukát ha fesz. alatt dolgozol (ellenőrzés céljából).
(#) karaszbandi válasza lui144 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ha rajtad 400V és 9A átmegy, akkor te most nem olvasod azt, amit írok!
Sőt én se olvastam volna az írásodat!

A 400V nem érdekes, de a 9A az már igen!
10mA felett már veszélyes az életre. És ez feszültség független egy szinten. Az átfolyó áram erősen függ a szervezeted vezetőképességétől. Mennyire vagy kiszigetelve, esetleg két marokra fogod a drótokat és jól szorítod. Akkor biztos a hatás.
(#) lui144 válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Tényleg ilyen erős áram folyt rajtam keresztül, de biztos, hogy nem a szívemen keresztül folyt, mert akkor biztos, hogy nem élnék. Biztos, hogy felvett az a berendezés 9A-t nekem meg sikerült beletenyerelnem. De amikor beletenyereltem érdekes élményben volt részem.
[OFF]Benne voltam egy félköríves sötét alagútban és láttam a végén egy igen erős fehér fényt. Odamentem és ott azt mondták nekem, hogy nem jött még el a te időd. Majd utána visszamentem és a végén magamhoz tértem.

Nem tagadom én is elkövettem néhány baklövést akkor:
- Nem voltam jól leszigetelve.
- Nem gondoskodtam megfelelően az érintésvédelemről.
- Meg nem gondoskodtam még külön műanyag csövezésről amibe a vezetékeket bele lehetne tenni.[/OFF]
(#) kadarist válasza lui144 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia!
Ezt a 9 ampert felejtsd el, mert ettől az áramtól másospercek alatt főtt csülök lenne belőled.
(#) lui144 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Voltak rajtam égési sérülések.
(#) kadarist válasza lui144 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Még csak annyit a témához, hogy az emberi testnek sokkal nagyobb az ellenállása annál, minthogy ekkora áram átfolyhasson rajta. Erről ennyit.
(#) elhungaro hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
*
Nézzétek az uj Projektet: Senegal.

* Hagyd a moderátorokra, ami rájuk tartozik .
(#) M.Béla hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Érdekes jelenséggel állok szemben,ugyanis a helyi CBA áruházba hívtak nemrég hogy ráznak a pénztárgép körüli fém részek.

Kimentem mértem mindent,feszültség egyáltalán nem volt jelen semmi fém részen,viszont a pultok nem voltak EPH hálózatba kötve,nos ezt gyorsan meg is csináltam most tökéletesen földelve van minden érintett fém rész a pultokban,de ma felhívtak hogy ugyanúgy ráz sőt talán még jobban mint azelőtt.....
Mi a fene lehet?

Zárlati áramra ugye az első áramkorlátozó működésbe lépne,de ez nem történt meg 1x sem.

Mivel úgy említették hogy mindig csak amikor hozzáérnek akkor ráz,egyes alkalmazottak még szikrát is láttak,nem tudok másra gondolni mint statikus kisülésekre.....

Mit csináljak ez ellen???

Kössem be a pénztárosokat is az EPH-ba???
(#) gergelyaki99 válasza M.Béla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Vegyenek fel esd karkötőt és amikor kiszolgálnak patentolják oda magukat a földponthoz.
(#) M.Béla válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ez most ugye csak vicc???

Elég hülyén néznének rám szerintem.
(#) mugab válasza M.Béla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A padló és a műanyag papucs - cipő, vagy gurulós szék közötti statikus elektromosság az ok. A padlót kéne bekötni eph-ba
Vagy a cipő belsejét földelni mint az autóknál egy vezető csíkkal...
De leginkább valami antisztatikus szőnyeg kéne a pénztárba.
(#) M.Béla válasza mugab hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Igen ebben lehet valami ugyanis egy PVC padlólap van beszabva a pultokba,ráadásul olyan vastag fehér műanyag klumpában járkálnak és ha ez még nem lenne elég műanyag szék van a PVC padlón amin ülnek
(#) tomikapc válasza M.Béla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia. Csak kíváncsiságból, hogyan kötöd be a pultokat az EPH-ba? Csak egyszerűen az EPH sínről lehozol egy vezetéket, a pultokba meg fúrsz egy lyukat és hozzárögzíted a vezetéket?
(#) gergelyaki99 válasza M.Béla hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Csak vicc volt. De egy lehetséges megoldás.
(#) Mályi László válasza M.Béla hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A munka ruha okozza a statikus elektromosságot, műszálas az aranyom. Dörzsölésre töltődik. Ha fiatalok le a ruhával. Komolyan pamut ruha és próba.
(#) Mályi László válasza elhungaro hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Meg néztem tetszik de az ára még jobban, De gondolom nem a kunyhó lakói állták a számlát. Egész életükben se tudnák kifizetni.
(#) elhungaro válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Persze hogy nem és még nincs készen ez csak egy projekt! Áprilisban utazunk le....Europai unios támogatás
(#) tomikapc hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Üdv. Csak egy buta kérdés. Ha lekapcsolt kismegszakítóval rámérek a fázisra és a radiátorra egy multiméterrel, szakadásvizsgálattal, akkor a műszer azt jelzi, hogy van kapcsolat köztük. Ez azért van, mert pl. az izzó be van csavarva és így az izzószálon keresztül kapcsolat van a fázis és a nulla között? A nulla meg ugye egy potenciálon van a földdel. Tehát ha le van nyomva a kismegszakító, akkor a fázis és az EPH azonos potenciálon kell, hogy legyen? Ezek szerint ha lekapcsolok minden lámpát és kihúzok minden fogyasztót, majd lekapcsolom a kismegszakítót, akkor már nem szabadna jeleznie a műszernek?
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nanananan!
A fázis csak hiba esetén lehet kapcsolatban a EPH-val! De akkor már baj van.

Amit te mérsz, annak értelme sincs!

Ha a kismegszakítót lekapcsolod, akkor a terhelésen (fogyasztón) keresztül persze, hogy mérhetsz, de ennek semmi köze a kapcsolathoz!
(#) Mályi László válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Igen így van ahogy leírtad.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 5, 2012 1 /
 
Tudom, hogy baj van ha kiül a fázis az EPH-ra
De amikor le van kapcsolva a kismegszakító, akkor egy fogyasztón keresztül (pl. lámpa) "kapcsolatban" van az EPH és a fázis.
Tudom, hogy nincs értelme csak rámértem, hogy be van-e kötve a radiátor az EPH-ra (panelház) és meglepődtem, mikor a fázisnál is jelzett a készülék, kíváncsi voltam, hogy hiba-e vagy úgy van, ahogy leírtam.

De szerencsére akkor nincs komolyabb hiba itthon.

Köszi a válaszokat.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Az hogy baj van vagy nincs ez nem dönti el.
Kb olyan mint aki ,összeköt egy csomó alkatrészt össze vissza,ezután két tetszőleges pontjára hangszórót ,másik két pontra telepet köt.A hangszóró pattogott az érintéskor.Ebből arra következtet hogy az összes alkatrész jó.(megtörtént )
(#) Titus hozzászólása Feb 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Az elosztó szekrényben van egy 1 fázisú 20A-es kismegszakító, amit illik 4-es MCu-val szerelni (jelenleg alu vezeték van bekötve). Ez a kismegszakító 2 helyiséget táplál, ahová 2,5-es vezetéket húztak.
A kérdésem az volna, hogy nem lenne célszerűbb mind a két helyiségbe 4-es kábelt húzni, vagy az elágazás utáni keresztmetszet csökkentés is megengedett?
Következő: »»   185 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem