Fórum témák
» Több friss téma |
URH adót tettem ide a fórumba. Mindjárt megkeresem neked.
Itt a rajza, van hozzá nyákterv is.Bővebben: Link
Bővebben: Link Tegyél fel egy Sprint LAyoutot és meg tudod csinálni a nyákot.
Szia!
Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz. Majd az eredményről kérnénk szépen beszámolót! Egész egyszerűnek és olcsónak tűnik a megépítése.
Sziasztok!
Ami engem érdekelne a kapcsolásból: Ha ráteszek antennaként egy 70cm-es vezetéket, a vezeték mozgatása mennyire hangolja el a az adó oszciját? Tudom ott van a leválasztó erősítő, de én már több ilyen egyszerű áramkört raktam össze és mindig gond volt a frekvencia stabilitással. Ha valaki megépíti kérem írja meg a tapasztalatait. Esetleg annak is örülnék ha valaki tudna küldeni egy kipróbált rajzot/linket, ami mentes a fent említett hibától. Magas minőségi követelmények nincsenek, csupán beszéd átvitel a cél stabil, elfogadható minőségben.
500 Ft-ért meglehetősen stabil jelet ad, gitárra is használtam anno. a merev felépítéstől függ a frekvencia. Jól kell dobozolni is.
Szia!
Köszi a leírtakat. Akkor összedobok egyet. Nekem idegenvezető mikrofonjához kellene. A turisták pedig kis kínai FM rádión hallgatják fejhallgatóval. Bécsben már kötelező.
Ahhoz nem lesz jó. Inkább egy Pll vezérelt adó kellene ami a főoldalon van a cikkben. Túlmutat a feladat az amatőr jellegen.
Kipróbálom. Ha nem lesz jó jön a PLL. Ezt nem munka összerakni. Ráadásul az lényegesen drágább Annyit még módosítani akarok rajta, hogy a rezgőkörrel lesz párhuzamosan egy varicap, hogyha pont állomást talál valahol, akkor kis mértékbe el tudja mozdítani onnan a frekit.
Ez tuti zavarvédett?
Hová tegyek be Forgókondit hogy tudjak frekit állítani?
A rádiót a tekercs széthúzásával 10 Megát lehet hangolni. Nem kell mellé varikap. Érdemes a sáv tetejére beállítani ott kevés az adó.
Ilyen fogalom nincs... Ez annyit tud hogy 2 mW nagyságrendben csinál egy fm jelet. Lakáson belül nem mozgatva stabil. Ár érték tekintetében kiváló, ha komolyabb kell nem kerülhető meg egy kocsi FM adó átalakítása a célra, vagy egy PLL modul az említett cikk szerint.
Az említett célra az valóban nem lesz jó. Ha csak pár fokot is változik az adó hőmérséklete, máris el fog menni vele a frekvencia is. Ha merül az elem, szintén...
PLL vagy kvarc nélkül csak a szenvedés lesz vele.
Haverom azt kifogásolta hogy nem stabilizált a rezgőkör és hogy nem lehet változtatni a frekit, én meg azt hogy kis teljesítményű. Egyébként azt nem értem ha ez a haverom ért a rádiózáshoz, (98ban ő sugározott Pest megyében pár haverjával) hogy mérnem segít...
Azt hogy ért a rádiózáshoz, azt nem mondanám, de hogy tanult valamit (amit nem szívesen árul el) az biztos.
Nem viccből mondogatom, hogy óvatosan a sugározgatással.
Lehet ő is azért nem mondja el mert "félt", egyébként tudod már kiről van szó? Pestmegyét fedték le még a Kosshut rádióba is meghívtak beszélgetésre őket.
Üdv! A főoldalon talált fm adós cikk adott ötletet ahhoz, hogy a laptopom hangját vezeték nélkül továbbítsam. Van egy viszonylag jó hangminőségű rádióm, és arra gondoltam hogy esti filmnézéshez nagyszerű lenne a készülék mert nem dübörög és mikor más pihen akkor ez jól jön, viszont a készüléket nem akarom megbontani. Ehhez keresnék egy egyszerű kis fm adó kapcsolást, a hatótáv elég ha 15 méter. Ha valaki tud ilyet kérem ossza meg velem, főleg ha már van ebben némi tapasztalata, mivel nem akarok csak úgy belevágni. Köszönöm!
Szia! Nem biztos, hogy megéri barkácsolni, már feltalált eszközök - némelyik egész olcsó megoldás lehet - : vezeték nélküli fülhallgatók (rádiós, infrás), autós transzmitterek. Ezek mind működnek egy szobán belül.
Lenne egy olyan kérdésem hogy a rendes frekvencia alatt vagy felett lehet legálissan sugározni viszonylag nagy teljesítménnyel?
Nem. Sehol nem lehet semmilyennel, csak adóengedély birtokában.
Nem tudom, mit értesz rendes frekvencián. Sugározni bármit, bárhol, csak engedély alapján lehet. Engedélyt pedig úgy szerezhetsz, ha teljesíted az adott sávban érvényes feltételeket.
Néhány esetben vannak könnyítések sávhasználat tekintetében, (de csak abban), hogy a sok kisteljesítményű, kishatósugarú berendezést (amik azért rendelkeznek hiteles bizonyítvánnyal, hogy ők bizony azok), ne kelljen nyilvántartani, adminisztrálni. olyan nagy körzetben úgysem tudnak zavart okozni más, vagy azonos célú felhasználásnak.
Elnézést, tévedtem. A sugárzáshoz engedély, csak 9 kHz, és 400 GHz között kell, ezen a sávon kívül csak bejelentési kötelezettséged van, és nem okozhatsz zavart az említett sávot használó, bármilyen rádiószolgálatnak.
Ez érdekes mert tudtommal a wifi is 2.4ghz mégsem kell bejelenteni
Egyébként én mondjuk a 80.0MHz-s FM-re gondoltam mivel a rendes rádiók csak 88 felett mennek
Nem ezt írtam, a bejelentési kötelezettségről, olvasd el mégegyszer.
A 2.4 GHz ITO (ISM) frekvencia sáv, ahogy a 27.120 MHz is. Ebben a sávban működhetnek kisteljesítményű, kishatósugarú, CE minősítésű rádióberendezések engedély, és bejelentés nélkül. Ezeknek a berendezéseknek rendelkezniük kell minősítéssel, amivel bizonyítva van, hogy ezek megfelelnek a vonatkozó szabványoknak, és előírásoknak. Ha ebben a sávban nagyobb teljesítményre van szükséged, (mert például internet hozzáférést kívánsz biztosítani), már igaz könnyített módon, de engedélyeztetni kell(ene). Ezzel együtt sincs biztosítva megfelelő zavarvédelem. Ettől függetlenül rurál (vidéki) környezetben használható hálózatot lehet kiépíteni. A 80 Mhz -es sávban (76 - 87.5 MHz) állandóhelyű, és mozgó szolgálatok működnek, a felső felében nem polgári felhasználással.
Inkább használj szabad frekvenciákat!
Pl.: 433Mhz, 868Mhz, 2.4Ghz, 5Ghz, 24Ghz .... Természetesen digitális kódolással.
Nincsenek "szabad" frekvenciák! Mindegyikre vonatkoznak előírások, szabványok. Az általad felsorolt egyik frekvenciát sem lehet frekvencia modulált műsor sugárzásra használni.
És urh tvre?
Végülis használható, csak semmi értelme. Úgy értem, ezekre a sávokra nem feltétlenül kell engedély, ha pl. betartod az eirp-et! (De az FM sáv is ilyen. De ezt tuti tudod.) Ezeken a sávokon csak digitálisan folyik a kommunikáció, ezért urh TV adót sem tudsz zavarás nélkül működtetni. Sőt, ezekre a gigahertzes sávokra te nem is tudnál adót építeni, mert nagyon nagy precizitás kell hozzá.
A TV-adós kérdéseknek nem itt a helye.
Mint már leírtam számtalanszor. Engedély az kell, csak nem mindegy, hogy mire. Megfelelőségi bizonyítvánnyal rendelkező berendezés használatához nem kell további engedély. De csak és kizárólag ebben az esetben. Ha építesz egy berendezést, annak nyilvánvalóan nem lesz megfelelőségi bizonyítványa, mert nem fogod kifizetni a vizsgálat költségeit. Addíg nincs is különösebb gond, amíg ki nem lógsz a sorból, de ha bármely okból megtörténik, és felfedezik, indul a szabálysértési eljárás, a berendezésed nagyságától függetlenül.
Az, pedig hogy melyik sávon mit engednek, vagy tiltanak, az a műszaki lehetőségek, és a zavartatások függvénye. A 433 MHz pl. alig 1 MHz széles sáv, az amatőrök által használt sáv közepébe ékelve. Nyilvánvaló. hogy ebben a sávban nem lehet átvinni egy 5 MHz -es TV jelet, mert jobbra, balra kilógsz, és a szigorú rend szerint dolgozó amatőrök egyből sikoltoznak, védve jogos "tulajdonukat". Pl. ebben a sávban ezért van engedve csak kifejezetten lassú adatátvitelre, ami egy távirányító távjelző alkalmazásokra megfelelő. A másik, hogy egy sávon bellül nem lehet analóg, és digitális átvitelt alkalmazni, az eltérő zavartűrések miatt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |