Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Az oldaladon hogyan jönnek ki a frissítések, milyen időközönként, mennyit csúszva az Atmel-tól? Mármint egy gyári támogatású programozó mindig hamarabb megkapja. Ezután LUFA-áék is közreadják az övéket? Vagy valaki a gyári ISPMKII-ről letölti és mehet a netre?
Biztosan megoldható, de a hardveres JTAG-et nem fogja überelni. Egy UART-os cucchoz azért kéne valami kezelőprogram is, meg nem ártana ha tudná hogy hol is tart éppen a program.
Most nem PC(program counter)-ről beszélek, hanem mondjuk egy C nyelvű kódról... Ja és a "break" asm utasítást is be kellene szúrnia a megfelelő helyre. Interrupttal megoldható az is hogy megállítsa az egész programfutást, de akkor a kezelőprogramnak a "cli"-ket automatikusan "nop"-ra kellene cserélnie mert fabatkát nem ér így az egész... Majd valamelyik tanult kolléga elmagyarázza hogy az UART-os JTAG jó/nem jó. Szerintem nem jó... Idézet: „Fusebits: Internal 8MHz clock, and enabled EESAVE bit.” Csatolva a teljes pakk. READ!.txt - a 29. és 31. sorban előírja az 1MHz-et... Ettől függetlenül a 2.03-ban még lehet hogy ez 8MHz... Idézet: „ 2006-02-19 - AVR069: AVRISP mkII Communication Protocol This document describes the AVRISP mkII protocol. The firmware is distributed with the Free AVR Studio 4.12 or later.” A cucc a 2011. novemberi AVR Techlib DVD-ről származik, talán ez megmagyaráz pár dolgot... Idézet: „Majd valamelyik tanult kolléga elmagyarázza hogy az UART-os JTAG jó/nem jó. Szerintem nem jó...” Igazad lehet, ezt csak egy ötletnek dobtam fel azokhoz a procikhoz amiben nincs JTAG mag. Amelyikben van persze illik/tessék (kötelező) a JTAG-et használni. Idézet: „Ettől függetlenül a 2.03-ban még lehet hogy ez 8MHz...” Így van. Te már a 2.04-et használod, én meg a 2.01-ről beszéltem. Én is kipróbálom a 2.04et ha már itt van.
Az AVR studio 5 mikor keresi a programozókat? Mikor rányomsz a kis ic-s villám jelre?
Tudod ezt a progizót építettem meg: Bővebben: Link és ebben a neve a programozónak amit visszaküld az alapjáraton AVRISP_2 volt. Ez nem támogatta a GET_VTARGET parancsot a studio 4 szerint ezért módosítottam STK500_2-re. Így jó Studio 4 ben. Szerinted működne Studio 5-ben ha visszaírnám? A Studio 4es felismerte AVRISP MKII-nek. Akkor az 5-nek is fel kellene... Addig is lenne egy ISP programozóm amit támogatna a Studio 5. Amúgy az STK500v2 és az AVRISPMKII kommunikációs protokollja szinte ugyan az.
Hááát nem egészen ugyanaz, az egyik közvetlen USB-t használ a másik COM-portot...
Hali!
Letöltöttem onnan a hexet. Most működik ami érdekes 1-2 mhz belsőről még azt is hibásan írta ki hogy "test". 4mhz töl volt olvasható a felirat. De normális hogy atmega 168-ra ezt írja:
Köszi a felvilágosítást, akkor tehát a JTAG felület programletöltésre nem használható csak az ISP ami külön van rajta a programozóként is funkcionáló debuggeren mint amilyen pl. az AVR Dragon?
Most én a parancsokra gondoltam, nem a csatlakozási felületre.
Atmega168 pont nincs benne egyik támogatási listába sem. Akkor még várnod kell, hátha a 2.05ben már benne lesz. Vagy írni a fejlesztőnek hogy szükséged van rá és tegye bele. Hátha. Egy próbát megér.
Esetleg próbáld ki zombee által feltöltött hex-et (2.04) így: - belső óra 1Mhz RC - mikor terminált nyitsz akkor 2400bps-el csatlakozz a com portra, különben hülyeségeket fog írni a nem megfelelő UART sebesség miatt.
Nézd csak! A 2.11-be már benne van! (M168)
#11 UPDATE 30.04.2011 Firmware 2.11: -fixed bug when not writing the HIGH fusebyte (concerns all chips!) "Just" a typo which i made during optimalisations for 2.10 firmware FUSEBITS: internal 1MHz clock, EESAVE enabled: M8 L:0xE1 H:0xD1 M88,M168 L:0x62 H:0xD7 E:0xF9 M328 L:0x62 H:0xD1 E:0xFF Bővebben: Link
Bocs félre néztem. Doctornak lehet használni.
De attól ki lehet próbálni! A mega8-as verzióban nincsennek benne az IC-k nevei az aláírásuk szerint. Nem fért 8KB-be. Nekem valahogy nem sikerült beadni neki terminálon az új fuse biteket manuálisan.
Na várjatok itt:
Azt írja hogy ezekkel tesztelte, nem? Itt benne van.
uhh tényleg.... bocs én a 8kb-seket néztem :hide:
A LUFA alapján fut a dolog.
Viszont -> Lsd LUFA licence!
Ahogy megjelnik a LUFA-nál úgy te is frissíted gondolom az oldalon.
Miért ne lenne használható? Programletöltésre is jó, ráadásul nagyon gyors!
hali
LCD-re szeretnék ékezetes karaktereket kiírni és az lenne a kérdés hogy van valami program ami lefordítja a bináris számokat hexadecimálisra? Vagy van külön táblázat? mert neten nemtaláltam. 44780 kompatibilis kijelző.
Windows számológép, nézet, programozó. Ez átváltja.
Most minden(M8,M168,Tiny2313) IC-re ezt írja:
Errol a pokoli operator jutott az eszembe
Megőrülök...
Egyszerűen nem tudom levenni a PWM jelet egy Atmega 48/168-asról. 20MHz-es kvarcot használok, ezzel a beállítással:
Adatlapot mellékeltem.adatlap
Sziasztok!
Egy kis kitérő: van egy lézernyomtató típus, Konica Minolta C1600 ez a toner "csippje" hogyan kommunikál a nyomtató ezzel a csippel, amiről képet is illesztek be? A 1-wire hoz sok az érintkezők száma, az I2Chez meg kevés. Köszi a segítségeteket
Már megvan, a Data Direction registert nem állítottam be.
Tudod hogy egyáltalán mit beszélsz? Olyan IC-t még sose láttam aminek "valamennyi+fél lába" van...
1: Az 1-wire 1, az I2C 2 lábat használ(+cím ha van). 2: Az Atmel sehol nem használ 1-wire-t 3: A lábszám nem támpont, 8 lábú IC akár SPI-n is kommunikál ami 4 lábat is lefoglalhat...
Átszámítani sem nehéz. Csoportosítsd őket négyesével!
1111 0011 = F3 1010 0101 = A5
Ez a tablazat is hasznos lehet, ASCII tablazat is meg hex konverter is, igaz csak 127-ig. Pl 'A' betu: Oszlopban 4, sorban 1, azaz hex 41. Oszlopban latod, hogy '100', sorban, hogy '0001', tehat binarisan 0100 0001...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |