Fórum témák
» Több friss téma |
Először is el kell dönteni, hogy mire szeretnéd használni és utána lehet kalkulálni.
Sok sok ötletet kell megnézni és utána hozzákezdeni. Az elsőt megcsinálod és tapasztalatot szerzel belőle a következőhöz, ami már jobb lesz.
Fát, illetve bútorlapot szeretnék vele megmunkálni!
Először egy primitív gépet szeretnék és utána ha már átlátom a dolgokat, akkor tudom módosítani, csak az a baj hogy az elektronikához nem nagyon értek! jó lenne 3d-s változat! mennyibe kerül egy ilyen szerkezet ha saját kezüleg csinálom? kb?
30.000 alatt. A nagyon primitív, amit ki fogsz dobni amint ráérzel.
Na jó jó, de mekkora méretben?
60*50 cm körülivel már megelégednék!
De miért fontos a méret?
Mert nyilván való, minél nagyobb a munkaterület, annál drágább a gép!
De azért 30ezerből nincs meg!
hogyan kezdjek hozzá, mi legyen az első lépés?
milyen cuccokat kell hozzá venni?
Ezt a topikot olvasd el az elejétől...
Egy rahedli kérdésedre benne lesz a válasz.
Szia! Méret? Ez a legfontosabb! Minden alkatrészt ehhez kell először méretezni. A második legfontosabb, hogy milyen anyagot akarsz megmunkálni. Lehet kis géped is, de ha pl. fémet akarsz marni, akkor erős és stabil gép kell, ez már jóval drágább. A harmadik pedig a gép pontossága.Ez a legtöbbe kerülő, erős és stabil gép kell, golyósorsó, lineáris sín, stb., árhatár a csillagos ég. Kis méretű gépet lehet építeni pozdorjából, fióksínnel, kisebb fa munkákhoz, nyákmaráshoz, fúráshoz, makettezéshez. Ez a legolcsóbb. A fióksínek eleve behatárolják a méretet, mármint az asztal mozgásterét. Ennél egy nagyságrenddel jobb, ha fémből építed a vázat, csövön vagy rúdon futó golyóscsapágyakkal. Ez már többe kerül, de ha nem akarsz pár tized mm-nél nagyobb pontosságot, elég hozzá a menetes szár is, nem kell golyós orsó. Ez már elég jól használható hobbiszinten, még alu marásához is megfelelő, árban pedig elég elfogadható.
Szerintem úgy tudod a legkönnyebben elkezdeni hogy szétnézel az inteneten, sok képet leírást olvasol arról hogy ki milyen gépet épített, informálódsz mik az előnyei- mik a hátrányai a dizájnnak, ami szimpatikus.
Ezek után meghatározod azt hogy mire is fog kelleni a gép, mit szeretnél vele csinálni. Ha ez megvan választasz hozzá alapanyagot fa/fém/műanyag, és elkezded a tervezést. Aztán a terveidet összhangba hozod a lehetőségeiddel, és ha minden tökéletes el tudod kezdeni az építést. Érdemes egy problémának többször nekifutni, mert több úton lehet a megoldásig eljutni, és nem biztos hogy az első megoldás lesz a legjobb. Törekedni kell az egyszerűségre Én lassan 9 hónapja tervezem a gépem, folyamatosan igazítva a lehetőségekhez/ alkatrészekhez. Ja és döntsd el az elején hogy Servo vagy léptetős meghajtást szeretnél! Remélem segít az irományom.
A 3. gépemnek lesz 50*50-es munkaterülete, pedig az full fém!
Podorjából fióksinekből egy 20*30-as is határszám lehet. Csak a vezérlésre számolj 12-öt, a tápra 8-9-et, az már 20.000. A maradék a legolcsóbb szemétből kukázott motorok, danamid anyák, orsók, csapágyak. Fióksínből tengelyenként 2 pár. A 30 tényleg az alja. Ja és ebben nincs még benne a marómotor. Csak egy példát mondok. Az én új fémgépemhez a 70*25*1-es alulemez 4db 70-es lineáris tengely 8 kocsival meg a lezáró 20*10*1-es 2db lemezzel 70.000Ft volt. És ez csak az X és Y lineáris tengelye. Az y-ont két tengellyel hajtanám, ott a 2 golyós orsó és 2 anya cirka 50.000 forint lesznek. Az x-be is kell egy ekkora, az már 75.000 és nincs még z, meg marómotor, meg Z tengely, és Z meghajtás. Ehhez már komoly motor kell, darabja 15.000 körül, ebből 4+a vezérlések, maga váz. Számolj. Szóval kezdj a fióksines, pozdorjával, és utána gondolkodj nagyobba.
ok kezdem érteni!
Akkor a következő kérdéseim lennének: A vezérlést nekem kell elkészíteni vagy lehet kapni készen? Melyik az olcsóbb melyik a drágább? Egyedül az elektronikától félek,szerintem az állvánnyal nem lesz problémám! Honnan tudok szerezni vezérlő programot, ami irányítja ezt az egészet?Ez a program windows alapú vagy kell hozzá esetleg valami más? mi a különbség a szervó és a léptető motor között? Hol lehet venni ilyen motorokat?
A vezérlést vedd meg készen és lesz egy biztos pontod.Ha magad épited el veszel a részletekben és csak az 5-ik darab lesz jó. Ezzel már el is ment a 30 rúgó. A jó és megbizható vezérlőt tovább is viheted nem kell cserélgetni mint a "próbagép" egyes elemeit. Mielött hozzákezdenél olvass nagyon sokat és tájékozodj, ez késöbb megtérülő foglalatosság.
Vezérlőt építeni felesleges, mert drágább az alkatrész meg a nyák mint a kész vezérlő.
Ebay-en keress rá a tb6560-ra, és a piros színű 3 tengelyes vezérlőt vedd meg. Sajnos ahol olcsó azok nem szállítanak Magyarországra, úgyhogy már 12-13000Ft körül jár az ára, régen még csak 8000 körül volt. Ez a vezérlő 3A-es motorokhoz is jó, és mind a 3 motort egy kártyával hajtja. A másik lehetőség a minibee ez kis 1-2A-es motorkokhoz jó, minden motorhoz kell egy+kell egy port leválasztó a párhuzamos porthoz, a 3 vezérlő meg a portleválasztó szerintem drágább mint a tb6560-as kínai, de pontos árakat keress a neten. Kell egy pc lehetőleg minél erősebb 2-4 GHz-es, legtöbben MACH3-at használnak, ez egy windows-os cnc kezelő program, de van linuxos is, a lényeg, hogy legyen egy párhuzamos portja. Motort sok helyen vehetsz. A léptető sokkal olcsóbb, és olcsóbb vezérlője is, a szervó sokkal erősebb és gyorsabb, drágább is, és a meghajtója is drágább. Klaviónál vannak léptetők, de érdemes lehet bontottat venni első körben.
Köszönöm a hozzászólásokat!
A vezérlő programot hol lehet beszerezni, illetve kb mennyibe kerül?
Hehe. Ezt most ugye nem komolyan kérdezted?
Szeret viccelődni
Itt az oldal alján találsz katalógus számot. Kikeresed, megrendeled, tiéd. De azért mielőtt belecsapsz a lecsóba, tölts el egy-két hetet-hónapot itt (is) Okosabb leszel. Úgy meg olcsóbb.
Valamelyik kollégának volt egy összehasonlítása a most forgalomban lévő kék és piros nyákos cnc vezérlőkről valaki be tudná nekem ez linkelni? Köszönöm!
Üdv mindenkinek
Keresek megvételre 20 vagy25mm köszörültt tengelyt 1m hosut csuszó csapágygyal tarobakkal 06705234706
Annyiban kijavítanám Gulasoft kolléga hozzászólását hogy léptetőmotorhoz nem éri meg vezérlőt építeni.
Viszont szervóhoz már nagyon is érdemes, vegyük például az Arisov féle szervó vezérlő megoldást, ami azért hobbi kategóriában igen csak jól teljesít , és ingyenes.
Léptetőmotort leg egyszerűbben nyomtatókból lehet szerezni, nagy böszme mátrix nyomtatókból. Mátrixnyomtató meg van a neten rengeteg az "ingyen elvihető" kategóriában
Meg sem lehet már rendelni? Mi van ingyenes lett? Tényleg 40.000Ft volt az ára?
Én is most látom, hogy át van húzva. Harminc-valahány ezerre emlékeztem, de ezt a részt viszonylag ritkán látogatom az adott szájton
Rendben, köszönöm a választ, körülnézek a neten!
Hátha valaki tud segíteni:
Gondoltam a mét motoros Y úgy oldom meg, hogy a 3,5 portos kártyáról a negyedik meghajtó nélküli fokozatot rákötöm egy másik kártya printerport valamelyik bemenetekre. Meg is csináltam, beállítottam slave-nek az Y-hoz az A portot, leellenőriztem (átcseréltem az a és Y portbekötéseket, és ha az y-t nyomtam, az akkor már elméletileg a porton lévő motor forgott.) Összedugtam a két kártyát, a földeket összekötöttem, a tápot elosztottam két felé. A második kártyán az enabledet lekötöttem földre, így mindíg aktív volt, bekötöttem még a step és irány jeleket is. Azt hittem most már minden kafa. Hát nem, tartani tartotta a második kártya a motort, de léptetni nem léptette, és a ledek úgy mutatták mintha nem is lenne rádugva printer port. Leszedtem a másikról a printer kábelt, rádugtam erre, pöpecül ment, működött mindent tudott. Visszaraktam a forrás kártyára, visszadugtam madzagot, ha nyomom a steppet, akkor tudok mérni a föld és a step között 2V körüli értéket (ugye pwm jel), de a másik kártya csak tartja a motort, és úgy tesz mintha a printerporton nem lenne semmi. (mint 3 bemeneti port led világít, ha rá van dugva, és engedélyezés után az összes elalszik, és többet nem gyullad ki amíg a gép rá van dugva.) De ezen folyamatoan világított és gondolom ettől nem forgatta a motort sem. Ötlet?
Szia !
pl.: Metalloglóbus, Bp. Jászberényi út |
Bejelentkezés
Hirdetés |