Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   204 / 581
(#) remington válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Köszi, a doboz már okés.... de a belső része ... nagyon gáz. A hullámcsapda bakelit kocka helyén egy beépített sávváltó van... így kell majd faragni rajta hogy az eredeti állapotba legyen. De most visszaszereltem a belsejét nehogy sérüljön, vagy elkallódjon.
(#) teknikus válasza Gbudai hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia!
A mutatóról van fotóm, én ha pótolni kell valamiben, a falinaptár akasztójából szoktam meghajlítgatni, aztán temperával befesteni, majd lakkozni!

P6134483.JPG

(#) Gbudai válasza teknikus hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Köszi!!
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 10, 2012 /

Sziasztok. Egy VTGY Badacsonyon dolgozom elég rossz állapotú.Ezért kérdezném nincs-e valakinek fölösleges gomb,skálaüveg,badacsony felirat,fehér első műanyag panel?
(#) Janó bácsi válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szerintem ez a legolcsóbb megoldás: Bővebben: Link
(#) maci80 hozzászólása Feb 11, 2012 /

Sziasztok! Sikerült egy ritkaságot megszereznem. Ha minden igaz, Standard Elit szuper a tipusa! Sajnos a teteje fel van hólyagosodva hiányos a furnér. Hogyan lehetne kijavítani? Arra gondoltam hogy az egész felső részt leszedném és új lapot ragasztanék rá. Ez mind szép és jó, csak felénk nem tud senki ilyen vékony falapot adni.
(#) Gafly hozzászólása Feb 11, 2012 /

Na szerintem nekem egy ilyenem van, Bővebben: Link
Imivel, Szamócával és Béla bácsival megszakértettük ma a börzén de sokkal okosabbak nem lettünk.
Ohm mérővel szakadtnak látszik, de ugyanakkor halkan perceg
Felmerült varációk:
- Szénmikrofon (na az nem "perceg")
- Dinamikus mikrofon (ez a legvalószínűbb, de az meg majdnem rövidzár és hangosabban "perceg". Na persze ha van vele belül egy kondi sorbakötve akkor esetleg, de az meg minek?)
- Kondenzátor (az sem igazán "perceg")
- Elektret (na az meg nem volt még akkor...)
- Én most a kristályra szavaznék....
Ötlet/okosság?
Szétszedni viszont nem akarom, pedig mindenki ezt javasolta
(#) hatvanasjocó válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ez valóban kristálymikrofon és sajnos az eltelt idő tönkretehette az akkori kristálylapot. Ha halkan perceg akkor még van élet benne. Nem ajánlom a egyenfeszültséggel való mérést mert az is elronthatja! Kondenzátorral csatold egy nagy bemenő impedanciájú erősítőre!
"Kristálymikrofon
A piezoelektromos hatás elvén alapul. Alapja egy speciális kristály, amelyen két fegyverzetet alakítanak ki. A kristályt mechanikusan terhelve a fegyverzeten feszültségváltozás keletkezik. A keletkezett jel nem terhelhető, impedanciája több megohm is lehet. Ma már alig használják ezeket, stúdiótechnikában pedig egyáltalán nem."
(#) hatvanasjocó válasza maci80 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Egyrétegű intarzia furnír lapot tudnék adni csak méret és színminta kéne és persze személyes átvétel valamelyik Puskás börzén.
(#) Gafly válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Hatvanasjocó: Köszönöm.
Közben ráeresztettem a szkópomat is, lehet hogy végül mégis ki kell bontanom, mert nagyon logikátlan módon látok brummokat rajta...
Erősítőnek ebben az esetben egy FET-et gondolnék, némi ellenállással (1...4.7 MOhm) a gate és source közé.
Talán kis mennyiségben (Ohm mérő) nem rontja el egyenfeszültségileg.
Közben eszembe jutott, hogy csöves rádió PU bemenet jó ötlet, kár hogy eddig nem jutott eszembe. Majd holnap kipróbálom...
(#) zolika60 válasza maci80 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Nem lehetetlen beszerezni. Gugli barátunk első találata:Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Bár ez például közelebb lehet:Bővebben: Link
(#) hatvanasjocó válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Alumínium fólia membránja van és egy lemezjátszó betétnyi kristálylap. Egy ilyen mikrofont javítottam úgy,hogy egy lemezjátszó betétből szedtem ki a kristálylapot, azt használtam fel. Az alu. membránt is pótolnom kellett beázás okozta korrodálás miatt. Előbb próbáld ki aztán szedd szét,ha túl kicsi jelet adna le! Lemezjátszó bemeneten(csöves rádió) begerjeszthető kell legyen a rádió hangszórójával a jelszintje.
(#) maci80 hozzászólása Feb 11, 2012 /

Köszönöm a segítséget urak!
Először keresek a közelben gyári állapotút, hogy megnézzem az illesztéseket, és utána döntök a sorsáról. Az alját is jobban szemügyre vettem,és nem csak elhajolva,de el is van repedve. Ha vissza tudom egyenesíteni marad, ha nem, akkor csere.
Nem tudom mikor tudom elkezdeni a doboz felújítást, majd jelentkezem. Van még olyan rádió amit idő és tudás hiányában nem fejeztem be.
(#) remington hozzászólása Feb 13, 2012 /

Hello!

Előszedtem a szekrény mélyéről egy aranyos kis rádiót, IGAZ nem elektroncsöves, de régi.

http://www.radiomuseum.org/r/national_panapet_70_r_70.html

Elemet raktam bele, bekapcsoltam de mondhatni alig fog bármilyen adót is. Kossuth-ot meg főleg nem.

Szerintetek merre keressem a hibáját? Tranzisztorossal nem sokat foglalkoztam még, így nem tudom mért nem jön be rajta semmi adás... a ferrit antenna nincs széttépve, kókányolva benne.
(#) (Felhasználó 20218) válasza remington hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Biztos egy vagy több elko kiszáradása elállított ezt-azt.
Érdekes darab egyébként!
(#) teknikus válasza teknikus hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Képek a sorkimenőről:
(#) remington hozzászólása Feb 14, 2012 /

Hazahoztam ezt a rádiót (Eprom Budapest) , úgy kaptam falun ajándékba az egyik szomszédtól.

Szemügyre vettem, aztán "röhögve" vettem észre hogy a hálózati trafó plussz ez81 nincs benne..... elég erős hiánynak érzem....
Amúgy kívülről egybe van, belülről egy cső törött... más vandálságot nem láttam benne.

Szerintetek van esély rá hogy szerezzek bele trafót? (vaterán jelenleg ilyen rádió nincs sajna).

Vagy inkább hanyagoljam? Valakinek ezzel a rádióval van valami tapasztalata?
(#) (Felhasználó 20218) válasza remington hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Nem néz ki túl öregnek, lehet vaterán sikerrel járnál!?
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Ha jól meggondolom a szociban nem volt jellemző mindenhez új alkatrészeket fejleszteni, lehet, hogy több rádióban is ugyanez a transzformátor van. Kapcsolási rajzod ha van, azon látható, hogy mennyi és milyen secunder tekercsei vannak.
(#) Janó bácsi válasza remington hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Ha nem kapsz eredeti hál. trafót, meg is lehet tekercselni, 14.2 cm2-es vas kell hozzá, (legalább) és a trafó egyéb adatai benne vannak a sárga Kádár könyvben. Idegen trafóval vigyázni, a rádió két végcsövet tartalmaz! nagyteljesítményű trafó kell hozzá! A Vaterán jelenleg 2 Budapestet árulnak, üsd be a kezdőlap keresőjébe, hogy Budapest rádió, és kiadja. Üdv
(#) oregtamas0202 válasza remington hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Üdv!
Ha jól emlékszem , akkor a Budapest , Miskolc , Pécs ,Szeged , Szófia ,mintha egy család lett volna és csak a kinézet és a felszereltség volt az eltérés.
A rádió test az azonos.
Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Józsikám most sajnos nem jól emlékszel. A Szófia, Miskolc, Pécs, azonos belsővel készült sima végfokkal, a Budapest, Szeged, pedig Puss-Pull -al vagyis 2 db EL 84-el és plusz 2 ECC 83-al, "lepke" hangszinszabályzó, és fázisfordító fokozattal. Vagyis egy EL84-el és 2 ECC-vel több csöve van, mint az előbbieknek. Ezért kell a nagyobb trafó. Üdv
(#) kisgeri válasza remington hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Ha fontos, kérésre lefényképezem valamikor a héten, hogy milyen trafó van benne, csak elég rendesen pakolni kéne érte. Van nekem egy, szinte gyári állapotban. A légy is elcsúszik rajta, csak a réz van kicsit bemattulva, ill. 1 gombja sajnos hajszálrepedéses. Az elkót kéne benne kicserélni csak, a brumm elnyomja a vételt... Utána nem semmi hangja lehet.
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Mind így igaz, sőt a kimenőtrafó is osztott,a végfok ultralineár, bizony szép hangja van(volt). Kissé furcsa, hogy a "Szeged"-nek a hál.trafó sec.tekercsei magasabb menetszámúak(legalább is a Kádár-könyv szerint)
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

A Szeged-nek még nagyobb a vasmagja, ezért mások a menetszámok, ott ugyanis a lemezjátszó motorját is a hál trafó látja el autótrafóként. Üdv.
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Üdv , szervusz Janó bácsi !
Utána néztem és tévedtem .
Igazad van .
Rég volt.
Öreg T.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 16, 2012 /

Ezt nézzétek milyen csövet találtam egy tv-ben.A képcsőnél lévő panelon volt,a száma:GL 201 azt hiszem.Milyen szerepet töltött be ez a tv-ben?Csak ugy kíváncsiságból.
(#) zolika60 válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 16, 2012 / 1

Az nem egy glim lámpa? Nem nagyon látom eléggé elhomályosult a szemem.
(#) zapkorte hozzászólása Feb 16, 2012 /

Raduga 703 anno dacumal 1975

SANY0012.JPG

Következő: »»   204 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem