Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Biztos, hogy változik a frekvencia a diódás megoldással?
A fúrógépedben meg soros motor van. Annak a fordulatszámát lehet kapocsfeszültség változtatásával kényelmesen változtatni, frekvenciával viszont nem.
Szia! Nem sok esély van más megoldásra csak a rajzon látható megoldás. Persze lehet próbálkozni de annak a motor látja a kárát.
Szia!
Mivel keringtetőszivattyúról van szó (fázishasítás és hasonló ötletekkel fordulatszámszabályzás nincs) slip büvészkedés viszont használható. Ha kisebb fordulatot akarsz köss sorba 1,5µF-os kondenzátort a 90W-os motorral. A motor nyomatékigénye (szivattyú!!) szerencsére fordolatszám függő. Indítani rövidrezárt kondival lehet, majd a rövidzár megszüntetésével csökkentett fordulaton fog forogni a motor. Fontos: a kondi csak hálózati feszültségre alkalmas lehet!
Megjegyzem, ez a kondi előtét ugyanaz a szabályzás mint az előtét ellenállásos, és a fázishasításos. Nem is tűnik jónak, mert ha már rövidrezárással kell indítani, akkor ha üzem közben valamiért leáll, nem fog elindulni. Ez az amiről beszéltem. Bármilyen villanymotor ha megkapja a tápfeszültséget és nem forog, bizony leég.
Szia! Ezzel az a tapasztalatom, hogy le levegősiti a rendszert, a szivattyú lapátja buborékokat képez ilyenkor.Viszont az tény , hogy müködik.
Köszi, ilyen kört raktunk be direkt azért hogy fix 60 fok legyen a kazán hőmérséklet, de egy 300 literes pufferre is rá van kötve és akkora a vízszállítás hogy a tartályból is szívja a hideg vizet nagyon. Nem marad más mint zárni a golyós csapon, így a víz áramlását tudom csökkenteni, csak az energiafogyasztását nem... Az volt a terv, hogy alapból egy lassított fordulaton menne, majd ha a csőtermosztát érzékeli hogy 95 fokra melegedett a víz normál 90w-al gyorsan áttekeri nehogy elpukkanjon a kazán...
Látom ez az egy "olcsó" megoldás marad, vagy ha nagyon zavar akkor egy olyan szivattyú aminek lehet szabályozni a sebességét. Köszönöm MINDENKINEK a konstruktív hozzászólást. Ne pazaroljátok tovább erre a drága időtöket. Pitta
Egy picit vitatkoznék veled.
- fázishasításosnál megvan a veszély, hogy leég a motor, mert ha rövidebb inpulzusokban kapja a delejt és nem forog a motor az áram valóban felmegy. - előtétellenállás esetén elfűtjük a teljesítmény nagy részét, ha a motor áll akkor meg csak fűtünk. - kondi esetén is lehetne probléma, de itt keringtető szivattyúról volt szó!. Ezek a szivattyúk a keringtetett vízzel vannak hűtve és kenve. A bevitt teljesítmény így kb 40W azzal pedig nem lehet leégetni a motort. A kondi nélküli indítást azért javasoltam, mert akkor biztosan indul, és ha már forog nem fog leállni. Egyébként ezt a módszert alkalmazták a FÉG cirkókban az utókeringtetésre! (ott 3,5µF-ot alkalmaztak, de 1,5-2µF-al is működik - tapasztalatból tudom )
[quote]. Az volt a terv, hogy alapból egy lassított fordulaton menne,...
pontosan ezt lehet elérni a nagyobb slippel.
A fordulatszám szabályozásra van három lehetőséged. A kondenzátorost hova sorolnád be? A kondenzátor is előtét "ellenállás", csak éppen nem ohmos.
Tehát ez is szlip szabályozás. A gyári megoldások nyilván ki vannak kísérletezve egy adott motorkonstrukcióhoz, de ha csak úgy próbálkozol, igen nagy az esélyed a tönkretételre. Helyi melegedés mindíg lehetséges, elég hozzá a tekercselő dróton egy pici szigeteléshiba, máris menetzárlatos lesz a motor, hiába van vízben.
A kondenzátoros és az előtétellenállásos között van némi különbség, a motor egy ohmos induktivitás ugye? Igen ez is slip szabályozás, de az áram "lefutása" nem ugyanaz, ha ellenállást használsz terhelésfüggőbb lesz a motor, nagyobb esélyed van rá, hogy "véletlenszerüen" leáll. A melegedés a bevitt teljesítmény ill. motor mérete, hűtése miatt nem lesz jelentős. (tapintással szinte nem érzékelhető)
Az EVIG fúrógépem így használom 30éve, ~fele a fordulata (túl gyors volt, nagyon hirtelen indult). Igazad van soros motor.
Csak gyakorlatilag(1/2 ford.), valójában persze nem.
Ne keverd a tranziens folyamatokat az állandósult állapottal. A motor sem tisztán ohmos, hanem induktív terhelés, amit impedanciának hívnak, és ugyanúgy ohm -al jelölik. A kondenzátornak is impedanciája van, és azt is ohm -al jelölik. A kondenzátornak a hálózati frekvencián ellenállása van, ami csökkenti a motorra jutó feszültséget.
Hatása a motorra nézve 1:1 -ben ugyanaz, mintha ellenállást használnál
Igen, pont erre akartam felhívni a figyelmedet. (fázishasításos teljesítményszabályzás aszinkron motornál akár leégéshez is vezethet. Ha egy motorral (ami induktív és ohmos) ellenállást kötsz sorba az nem ugyanaz mintha kondenzátort kötsz vele sorba! Mégegyszer: ez egy szivattyúmotor aminek a nyomatékigénye a fordulatszám csökkenésekor jelentősen kisebb!
Üdv mindenkinek!
olyan kérdésem lenne, hogy először is nem igazán tudom, hogy a villanymotoroknak milyen fajtái vannak, csak annyit tudok, hogy szénkefés és nem szénkefés ami elég kevés, és szeretném megtudni, hogy milyen motorok vannak még, és hogyan hívják őket szaknyelven (pl: egyfázisú)! Ezután még egy olyan kérdésem lenne, hogy kivettem egy 1800W-os ugyebár szénkefés motornak a fordulatszabályozó panelét ami egy porszívóba volt, ami egy villanykörte és egyéb trafóknak is tudom állítani a bemeneti feszültségét, amivel a kimeneti is változik, na most ez a fordulatszabályozó ne tudja működtetni az olyan motort amilyen a mikróban van a hűtőmotor, és ez érdekelne, hogy miért csak búg!
Igen, sok fajta motor van. A mikróban levő motor egyfázisú szinkronmotor. Ennek a fordulatszabályozása csak frekvencia változtatásával lehetséges. Ezt nem lehet szabályozni fázishasításos teljesítmény szabályzóval, ami egy porszívó egyfázisú univerzális motor teljesítményét szabályozta.
Lehet valamivel frekvenciaváltós fordulatszabályzót építeni pl FET vagy valami?
Helló.
Tudtommal a fázishasításos vezérlésnél a gyújtáskésleltetési szöget állítjuk, ezzel a vezérléssel működnie kellene a motornak, legalább is ha jól tudom. Viszont a porszívókba inkább impulzusszélesség modulációs vezérlés van ami az egyenirányított feszültséget szaggatja. Az aszinkron motor ettől nem fog menni, csak akkor lehetne forgásra bírni ha ez a vezérlő az impulzus szélesség modulációval szinusz jelet állítana elő aminek a frekvenciáját állítani lehetne. Építeni ugyan lehetne de elég sok időben és pénzbe kerül kifejleszteni egy jól működő egységet. Nekem is lenne egy kérdésem a szakértőkhöz: Egy áttételes aszinkron motorhoz kellene egy olyan féket tenni, ami alap helyzetbe van van húzva indításnál felold a fék és a motor szabadon foroghat. Az áttétel nem csigaműves, csörlőként lenne használva, de a teher visszahúzza. Esetleg nem e lehet kapni boltba külön fékegységet mondjuk valami elektromágnesest amit a ventilátor helyére fel lehetne tenni? A hűtés nem gond egy külső ventilátor pótolná a hűtést. A tengely és a fék kapcsolata se baj ha eltérő csak egy biztonságos fék kellene hozzá. (A motor vagy áttétel cseréje nem megoldható a teher sem túl jelentős 60-90kg, de a motor tengelyén az áttétel miatt nem kell nagyon erős fék.)
Szia!
Milyen porszívóban van PWM-szabályzó? Váltóáramú táplálású, kefés, univerzális motornál kézenfekvő, hogy fázist hasogassunk és ne egyenirányítsunk, puffereljünk, majd impulzusszélességet változtassunk.
Jó nem tudom lehet neked van igazad. Féket nem tudsz valahol?
Eleve fékkel szerelt motorokat lehet kapni, de hogy utólag lehet-e féket rászerelni, azt nem tudom. Sok frekvenciaváltónak van féküzeme, amikor egyenáramot injekcióznak a tekercsbe. De persze ez nem helyettesíti a biztonsági féket.
Huhuhúúúú, ezeket mi gyártjuk .
Igen ezzel van a probléma, mert öntartás ugyan tudok, de ha elmegy az áram akkor életveszélyes.
Ha kicsit pontosítok akkor maga a motor ugyan fékes, de olyan, hogy a forgórész mágneses tere húzza magához a féket azaz kiold, csak alacsony frekvenciánál nem húz be a fék vagy ki-be rángatja, ezért lett volna jobb külső fék. Ha nagyon nincs más kívülre lehetne tenni, csak könnyebb lett volna kész féket.
Köszi a választ!
Egy ilyen szinkronmotornak (a kép csak minta nincs ilyen sok lába az enyémnek) én úgy tudtam megoldani most, hogy tökéletesen tudjam változtatni a fordulatát, hogy párhuzamba kötöttem vele egy égőt, egy 25W-osat, és így a fázishasításos teljesítményszabályzóval tökéletesen működött csak ennek nem értem a logikáját, megköszönöm, ha valaki elmagyarázza, hogy miért megy égővel, és miért nem megy égő nélkül, mert csak búg!
A porszívókban hétköznapi fázishasításos szabályzó van.
Szia! Azért, mert nem tudott a triak tartó árama kialakulni. A gyújtójel viszonylag rövid ideig tarthat, ami alatt a motor induktív jellege miatt nem tud az áram olyan nagy értékűre nőni, hogy a triak vezzetésben maradjon. Az izzólámpa ohmos jellegű terhelésén viszonylag rövid idő alatt is kialakul olyan nagyságú áram, hogy a triak vezetésben tud maradni. Az induktív terhelések esetén (gerjesztés, trafó, motor stb.) ezért általában viszonylag széles gyújtóimpulzusokat kell használni, vagy azt tenni amit te is tettél, egy ellenállást párhuzamosan kötni a terheléssel.
Csak annyi baj van, hogy ez nem szinkron, hanem asszinkron motor. Mégpedig mezőtorzításos, amit a pólustörzsbe épített rövidrezárt gyűrűvel érnek el.
A szinkron motornak a fordulatszámát fázishasításos módszerrel nem lehet szabályozni, csak a hálózati frekvencia (és a pólusszám) számít. Az asszinkron motornál is csak szűk tartományban lehetséges a szlip szabályozása (és ezzel a fordulatszám szabályzása) teljesítmény szabályzással, a sikertelenség oka lehet, hogy a kis fázisszög esetén már nincs elég indító nyomaték. |
Bejelentkezés
Hirdetés |