Fórum témák
» Több friss téma |
Hali.
QFN tokot paszta + szabályozható hőlégfúvóval, reflow-ra alakított szendvicssütővel , vagy egy tűhegyes pákával (sima Weller WSP80 páka + hegyes fej) is meg lehet forrasztani, ugyanis az első, WSP80-hoz készített állomásomban nem volt bonyolult szabályozás, de ezzel készült néhány ARM Cortex M3-as procis panel, amin QFN tok is volt... Annyira nem érzékenyek a hőmérsékletre, hogy azt csak PID-del lehessen megforrasztani. Ha viszont mindenképp PID-et akarsz: A lényeg: PIC PID Library Ebben az esetben: A PID bemenetét úgy kell megadni, hogy az elvárt érték (SetPoint) abba a tartományba essen mint a mért érték (ProcessValue), azaz: 8 bites A/D esetén a SetPoint és a ProcessValue 0..255 tartományba essen. A PID függvények kialakíthatóak úgy hogy a kimenet is megadott tartományok közé essen. PWM esetén 0..100 A kontroller reakció idejét erősen befolyásolja az a ciklusidő, amiben a PID meg tudja vizsgálni a feltételeket, azaz a PID időnkén ki kell hogy számolja az új értéket, illetve az alább felsorolt 3 erősítési érték. A mellékletben egy példakód AVR-re: Ja és a lényeg pseudo kódban (Forrás: Wikipedia):
Szia !
A PID szabályzót csak azért vettem meg a rezsóhoz mert 7000Ft volt újonnan hőérzékelővel és 25A-es SSR el. Ennyiért nem szabad hozzáfogjak, a feladat valóban nem igényelte ezt. Én a pákavezérlőmhöz sem terveztem PID szabályzót csak vzoole vetette fel. Szerintem előszőr megnézem mit érhetek el sima ON/OFF módszerrel. Ettől függetlenűl köszönöm a belinkelt dolgokat, át fogom nézni őket!
Üdv.
Az On/Off esetén is érdemes a felfutási időt vizsgálni, mert pl. első bekapcsoláskor 400 °C elérésekor történő kikapcsoláskor a hőtehetetlenség miatt felszaladt nálam a Weller 470-re! Az On állapotát is így kell megválasztani, mert szintén a feni miatt leszaladt 400-helyett 360-ra, amikor egy nagyobb pad-et forrasztottam. Az ingadozás legrosszabb esetben 110 °C ! Folyamatos használatnál persze egy idő után beállt, de akkor is volt 50°C inga, ami egy flexi fólia forrasztásakor az alsó határhőmérsékletre állított pákánál gyakorlatilag féleszű őrültté varázsolt (egyszer odaragadt a páka, majd miután feltéptem a vezetőréteget, addigra a maradék meg is olvadt...)
Na igen ettől tartok én is és ezt nem lesz egyszerű leprogramozni. Viszont akkor nem értem hogy mondjuk a PU-81 es táp esetén ez hogy van megoldva mert az áramkört hirtelen átfutva nem látok erre megoldást benne.
Üdv!
Valaki tudna segíteni??? Hőn szeretett Wellwer wepc-20 pákám egyik napról a másikra azt produkálja h bekapcsolásra elindul,fűt,majd kb 20mp múlva letilt-a led már nem ég-nem fűt.Ha feljebb tekerem a potit,megint megy egy ideig,majd tilt..néha bevillan a led,de nem fűt!Kábelt visszavágtam hátha,...de semmi. Aki tud segíteni,mi lehet a baja,írja meg mert nagyon szeretem ezt a pákát,nem akarnék megválni tőle!!! Zoli
Vissza is hűl teljesen a páka, vagy azért tartja a hőmérsékletét. - Ebben az esetben a hegy kis hőtehetetlenségű.
Ha visszahűl, akkor lehet, hogy fűtőszál, esetleg a termisztor, de lehet, hogy valamelyik kondi száradt ki. Ez még hagyományos furat szerelt nyákra készült, lehet csere-bere módszerrel próbálkozni. Próbálj meg szerezni egy másik pákát hozzá és ha azzal is ez a probléma, akkor az állomás maga a problémás.
Az a baj,h vissza is hűl a páka.A hegy idáig jó volt...Gondoltam rá én is h esetleg zárlatos lett a fűtőbetét,azért tilt? De azt h mérném ki,hiszen valamennyit fűt. Nem tudom mennyi lehet a hideg betét ell.értéke.(?)Vagy csak kapcsoljam rá simán a 24v-ra,oszt nézzem meg meddig melegszik? A termisztort mivel mérjem?
22 ohm körüli az érzékelő
12 ohm a fűtőbetét Bővebben: A WECP-20 doksija Ennek a végén van némi technikai info Ez egy rém egyszerű áramkör (mint a faék), nem hiszem, hogy le tud tiltani.
A fütőbetét ok:12ohm,de az érzékelön 17,2ohm-ot mértem. Az még jo,vagy az lehet a bibi...?
Talán segít egy kicsit:Bővebben: Link
@Jáger László: A baj az, hogy ez WSP-81-es páka.
A korábban általam belinkelt doksiban szépen benne van a kiosztás és a mérendő értékek a hibaelhárítás szekcióban. Ha tudsz egy picit angolul, akkor az itt leírt néhány mérés segíthet. A 17.2 ohm szerintem kicsit kevés, bár attól függ, milyen hőmérsékleten mérted. Ez az érték 25°C-ra van megadva.
Szia!
A RET-nél lehet kapni: http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=83-00-26&mfnb=1 - http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=83-00-05&mfnb=1 Üdv:
Sziasztok!
Segítséget kérnék, weller pákába lehet kapni termisztort? Vagy van rá ötlet, esetleg valaki alakított már át jlt-s állomás wellerhez? Köszi.
Például arra gondoltam, hogy a termisztorral egy fesz osztót szabályoznék, amelynek a kimenetén az adott hőfokhoz a jlt hőelem által adott feszek lennének, így a jlt-s állomás vezérelné a wellert, csakhogy pl. a pt100-as termisztor 50 fokonként kb 18 ohmot változik, míg a hőelem 2mvoltot, az erősítő után 0,3 voltot, ilyen osztót nem tudok tervezni, segítene valaki?
Köszi, de termisztor kellene először is.
Vagy hőelemet is lehet venni pákához?
Senki?
Én vettem egy wcp80-as pákát a vaterán csináltam egy
1v/100fok erősítő fogtam egy PSoC kontrollert, írtam egy PID szabályozót, és ez működik hálásan. Persze azóta a PSoC már a digit tápomat is működteti. Most építem az utódját egy Nuvoton NUC120-as ARM CM0 lélekkel.
Szia!
Érdekelne az a pid algoritmus! Zoli
Üdv!
Sajnos külön nem fogsz kapni hozzá termisztort, főleg azért nem, mert nem az ismert PT sorozathoz van igazítva az ellenállása. A Weller félének 0°C-on 20.9 Ohm az ellenállása.
Üdv!
Az én elmém is nagyon csorgatja a nyálát arra az algoritmusra...
Kösz a választ.
Már észre vettem! itt van kicsivel feljebb a PID
Nos, engedek....
Ez jelenleg egy ARM Cortex M0-ás Nuvoton NUC120-ban fut. Érdemes utánanézni a "kis okos"-nak, mert olcsó, és mégis ARM! ráadásnak USB támogatással, 8 csatornás ADC-vel, stb. Bővebben: Nuvoton honlap vagy a ChipCad Extra helyeken. Árak : komoly, 210-800 Ft + Áfa /darab! A fejlesztő és letöltő hozzá 4e! Szal akit kicsit jobban érdekel, annak merem ajánlani, nem rossz! A kódról még annyit, hogy kisebb teljesítményű 8bites AVR, PSoC, PIC esetén lehet, hogy érdemes kicsit átalakítani a double típus elhagyásával. Azt hiszem, itt a HE fórumon láttam valaki által portol AVR-es kódot 8bites kontrollerre írva. Az ígért kód (Eredetileg c#, de portoltam Delphi-be majd C-be):
Érdekességek: A rendszer a Scale és Clamp függvények segítségével a bemeneti és kimeneti értékeket úgy kondicionálja, hogy a bemenet lehet akár 0-10 közé eső érték, amíg a kimenet 0-100 közé fog esni (pl. ipari vezérlőjel -> PWM vezérlése) Paraméterei: double PValue - Mért érték (visszacsatolás) double SValue - Beállított érték double pvMin, double pvMax - A mért és beállított értékek tartománya (minimum/maximum) double outMin, double outMax - A kimenet lehetséges minimuma és maximuma double PGain, double IGain, double DGain - No ezek fifikásabbak, ezek komolyan befolyásolják a függvény működését! lásd lejebb int32_t fInterval - Az idő összetevő, amin a változást követjük (ms) A visszatérési értéke a vezérlőjel. Egy 100ms -os függvénynél kis zavar esetén jó kiindulás: PGain = 1.200 IGain = 0.003 DGain = 1.000 Ezek a függvények mindig az alkalmazási területnek megfelelő finomhangolásra szorulnak! Ezekről a NET tele van hasznos infókkal, tehát ha használatba veszi valaki, akkor mindenképpen sok teendője lesz még vele a P,I,D Gain értékek belövését illetően.
Sziasztok
Én megépítettem az alábbi kapcsolást annyi változtatással hogy 12 voltos tápról megy. http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b6870ea406dfb77785d0b...da.gif Valami miatt nem fűt fel a pákát pedig a fűtést jelző led ég pontosabban vibrál és ugyan így a bekapcsolást jelző led is viszont ha lehúzom róla a pákát a bekapcsolást jelző led szépen világít probléma nélkül. Mi lehet a probléma?
De gondolom nem wellerhez használod,meg szerintem kevés a 12 volt is.
Igen, nem wellerhez. Ezt elfelejtettem megemlíteni.
A 12 volt a vezérléshez szerintem elég mert 1 7808 van a vezérlés előtt, így maga a vezérlés csak 8 voltot kap. A páka amit meg rákötök, az 12 voltos.
Rendben az más,de szerintem nem jó topicban tedtedd fel a kérdésed.
Hát itt találtam a kapcsolást ezért gondoltam hogy itt kérdezek rá
|
Bejelentkezés
Hirdetés |