Fórum témák
» Több friss téma |
Hali.
QFN tokot paszta + szabályozható hőlégfúvóval, reflow-ra alakított szendvicssütővel ![]() ![]() ugyanis az első, WSP80-hoz készített állomásomban nem volt bonyolult szabályozás, de ezzel készült néhány ARM Cortex M3-as procis panel, amin QFN tok is volt... Annyira nem érzékenyek a hőmérsékletre, hogy azt csak PID-del lehessen megforrasztani. Ha viszont mindenképp PID-et akarsz: A lényeg: PIC PID Library Ebben az esetben: A PID bemenetét úgy kell megadni, hogy az elvárt érték (SetPoint) abba a tartományba essen mint a mért érték (ProcessValue), azaz: 8 bites A/D esetén a SetPoint és a ProcessValue 0..255 tartományba essen. A PID függvények kialakíthatóak úgy hogy a kimenet is megadott tartományok közé essen. PWM esetén 0..100 A kontroller reakció idejét erősen befolyásolja az a ciklusidő, amiben a PID meg tudja vizsgálni a feltételeket, azaz a PID időnkén ki kell hogy számolja az új értéket, illetve az alább felsorolt 3 erősítési érték. A mellékletben egy példakód AVR-re: Ja és a lényeg pseudo kódban (Forrás: Wikipedia):
Szia !
A PID szabályzót csak azért vettem meg a rezsóhoz mert 7000Ft volt újonnan hőérzékelővel és 25A-es SSR el. Ennyiért nem szabad hozzáfogjak, a feladat valóban nem igényelte ezt. Én a pákavezérlőmhöz sem terveztem PID szabályzót csak vzoole vetette fel. Szerintem előszőr megnézem mit érhetek el sima ON/OFF módszerrel. Ettől függetlenűl köszönöm a belinkelt dolgokat, át fogom nézni őket!
Üdv.
Az On/Off esetén is érdemes a felfutási időt vizsgálni, mert pl. első bekapcsoláskor 400 °C elérésekor történő kikapcsoláskor a hőtehetetlenség miatt felszaladt nálam a Weller 470-re! Az On állapotát is így kell megválasztani, mert szintén a feni miatt leszaladt 400-helyett 360-ra, amikor egy nagyobb pad-et forrasztottam. Az ingadozás legrosszabb esetben 110 °C ! Folyamatos használatnál persze egy idő után beállt, de akkor is volt 50°C inga, ami egy flexi fólia forrasztásakor az alsó határhőmérsékletre állított pákánál gyakorlatilag féleszű őrültté varázsolt (egyszer odaragadt a páka, majd miután feltéptem a vezetőréteget, addigra a maradék meg is olvadt...)
Na igen ettől tartok én is és ezt nem lesz egyszerű leprogramozni. Viszont akkor nem értem hogy mondjuk a PU-81 es táp esetén ez hogy van megoldva mert az áramkört hirtelen átfutva nem látok erre megoldást benne.
Üdv!
Valaki tudna segíteni??? Hőn szeretett Wellwer wepc-20 pákám egyik napról a másikra azt produkálja h bekapcsolásra elindul,fűt,majd kb 20mp múlva letilt-a led már nem ég-nem fűt.Ha feljebb tekerem a potit,megint megy egy ideig,majd tilt..néha bevillan a led,de nem fűt!Kábelt visszavágtam hátha,...de semmi. Aki tud segíteni,mi lehet a baja,írja meg mert nagyon szeretem ezt a pákát,nem akarnék megválni tőle!!! Zoli
Vissza is hűl teljesen a páka, vagy azért tartja a hőmérsékletét. - Ebben az esetben a hegy kis hőtehetetlenségű.
Ha visszahűl, akkor lehet, hogy fűtőszál, esetleg a termisztor, de lehet, hogy valamelyik kondi száradt ki. Ez még hagyományos furat szerelt nyákra készült, lehet csere-bere módszerrel próbálkozni. Próbálj meg szerezni egy másik pákát hozzá és ha azzal is ez a probléma, akkor az állomás maga a problémás.
Az a baj,h vissza is hűl a páka.A hegy idáig jó volt...Gondoltam rá én is h esetleg zárlatos lett a fűtőbetét,azért tilt? De azt h mérném ki,hiszen valamennyit fűt. Nem tudom mennyi lehet a hideg betét ell.értéke.(?)Vagy csak kapcsoljam rá simán a 24v-ra,oszt nézzem meg meddig melegszik? A termisztort mivel mérjem?
22 ohm körüli az érzékelő
12 ohm a fűtőbetét Bővebben: A WECP-20 doksija Ennek a végén van némi technikai info Ez egy rém egyszerű áramkör (mint a faék), nem hiszem, hogy le tud tiltani.
A fütőbetét ok:12ohm,de az érzékelön 17,2ohm-ot mértem. Az még jo,vagy az lehet a bibi...?
![]()
Talán segít egy kicsit:Bővebben: Link
@Jáger László: A baj az, hogy ez WSP-81-es páka.
A korábban általam belinkelt doksiban szépen benne van a kiosztás és a mérendő értékek a hibaelhárítás szekcióban. Ha tudsz egy picit angolul, akkor az itt leírt néhány mérés segíthet. A 17.2 ohm szerintem kicsit kevés, bár attól függ, milyen hőmérsékleten mérted. Ez az érték 25°C-ra van megadva.
Szia!
A RET-nél lehet kapni: http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=83-00-26&mfnb=1 - http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=83-00-05&mfnb=1 Üdv:
Sziasztok!
Segítséget kérnék, weller pákába lehet kapni termisztort? Vagy van rá ötlet, esetleg valaki alakított már át jlt-s állomás wellerhez? Köszi.
Például arra gondoltam, hogy a termisztorral egy fesz osztót szabályoznék, amelynek a kimenetén az adott hőfokhoz a jlt hőelem által adott feszek lennének, így a jlt-s állomás vezérelné a wellert, csakhogy pl. a pt100-as termisztor 50 fokonként kb 18 ohmot változik, míg a hőelem 2mvoltot, az erősítő után 0,3 voltot, ilyen osztót nem tudok tervezni, segítene valaki?
Köszi, de termisztor kellene először is.
Vagy hőelemet is lehet venni pákához?
Senki?
![]()
Én vettem egy wcp80-as pákát a vaterán csináltam egy
1v/100fok erősítő fogtam egy PSoC kontrollert, írtam egy PID szabályozót, és ez működik hálásan. Persze azóta a PSoC már a digit tápomat is működteti. Most építem az utódját egy Nuvoton NUC120-as ARM CM0 lélekkel.
Szia!
Érdekelne az a pid algoritmus! Zoli
Üdv!
Sajnos külön nem fogsz kapni hozzá termisztort, főleg azért nem, mert nem az ismert PT sorozathoz van igazítva az ellenállása. A Weller félének 0°C-on 20.9 Ohm az ellenállása.
Üdv!
Az én elmém is nagyon csorgatja a nyálát arra az algoritmusra...
Kösz a választ.
Már észre vettem! itt van kicsivel feljebb a PID
Nos, engedek....
Ez jelenleg egy ARM Cortex M0-ás Nuvoton NUC120-ban fut. Érdemes utánanézni a "kis okos"-nak, mert olcsó, és mégis ARM! ráadásnak USB támogatással, 8 csatornás ADC-vel, stb. Bővebben: Nuvoton honlap vagy a ChipCad Extra helyeken. Árak : komoly, 210-800 Ft + Áfa /darab! A fejlesztő és letöltő hozzá 4e! Szal akit kicsit jobban érdekel, annak merem ajánlani, nem rossz! A kódról még annyit, hogy kisebb teljesítményű 8bites AVR, PSoC, PIC esetén lehet, hogy érdemes kicsit átalakítani a double típus elhagyásával. Azt hiszem, itt a HE fórumon láttam valaki által portol AVR-es kódot 8bites kontrollerre írva. Az ígért kód (Eredetileg c#, de portoltam Delphi-be majd C-be):
Érdekességek: A rendszer a Scale és Clamp függvények segítségével a bemeneti és kimeneti értékeket úgy kondicionálja, hogy a bemenet lehet akár 0-10 közé eső érték, amíg a kimenet 0-100 közé fog esni (pl. ipari vezérlőjel -> PWM vezérlése) Paraméterei: double PValue - Mért érték (visszacsatolás) double SValue - Beállított érték double pvMin, double pvMax - A mért és beállított értékek tartománya (minimum/maximum) double outMin, double outMax - A kimenet lehetséges minimuma és maximuma double PGain, double IGain, double DGain - No ezek fifikásabbak, ezek komolyan befolyásolják a függvény működését! lásd lejebb int32_t fInterval - Az idő összetevő, amin a változást követjük (ms) A visszatérési értéke a vezérlőjel. Egy 100ms -os függvénynél kis zavar esetén jó kiindulás: PGain = 1.200 IGain = 0.003 DGain = 1.000 Ezek a függvények mindig az alkalmazási területnek megfelelő finomhangolásra szorulnak! Ezekről a NET tele van hasznos infókkal, tehát ha használatba veszi valaki, akkor mindenképpen sok teendője lesz még vele a P,I,D Gain értékek belövését illetően.
Sziasztok
Én megépítettem az alábbi kapcsolást annyi változtatással hogy 12 voltos tápról megy. http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b6870ea406dfb77785d0b...da.gif Valami miatt nem fűt fel a pákát pedig a fűtést jelző led ég pontosabban vibrál és ugyan így a bekapcsolást jelző led is viszont ha lehúzom róla a pákát a bekapcsolást jelző led szépen világít probléma nélkül. Mi lehet a probléma?
De gondolom nem wellerhez használod,meg szerintem kevés a 12 volt is.
Igen, nem wellerhez. Ezt elfelejtettem megemlíteni.
A 12 volt a vezérléshez szerintem elég mert 1 7808 van a vezérlés előtt, így maga a vezérlés csak 8 voltot kap. A páka amit meg rákötök, az 12 voltos.
Rendben az más,de szerintem nem jó topicban tedtedd fel a kérdésed.
Hát itt találtam a kapcsolást ezért gondoltam hogy itt kérdezek rá
|
Bejelentkezés
Hirdetés |