Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Én ajánlom, hogy valamelyik gyári kapcsolást építsd meg... Eddig még nem igazán láttam hozzá egyedi kapcsolást. Egyszer kaptam egyet ami állítólag működik, és már pár le lett belőle gyártva, de nálam az istennek sem akart működni.
Csak ws80-al vagy PU81-el tudok szolgálni.
A PU81 jó hozzá. De szerintem a ws80 is. Holnap reggel feltöltöm a kapcsolást. Sajnos most mennem kell dolgozni...
Üdv!
Itt van amit ígértem... csak kicsit már rossz a memóriám. Nem WS80-as rajz van hanem DS80-as. Meg persze a PU81. A PU81 rajzán a T2117 típusú IC-vel lehet, hogy gond lesz. Nem tudom, hogy mennyire beszerezhető...
Hi Mesterek
Összeraktam EZT a kapcsolást, megyen szépen szabályoz ahogy kell. Viszont a Tirisztor, a BC337, és a stab ic is melegedett. A lényeg hogy kapott 2 utas egyenirányítást egy pufferkondit és a Tirisztor helyett egy FET-et, szinte tökéletes lett, de a stab ic még mindig fűt (nem kicsit) Azt a DC:34V kellene levinni a stab icének olyan DC:14-15V körülre. Gondoltam ellenállásos fesz osztóra de akkor az ellenállások főnének. Lemértem páka fűtőbetét nélkül olyan 80-90mA kellene az elektronikának. Szerintem a megoldás a TL431 nevezetű referenciás zéner lehetne valamilyen tranyóval megfejelve. Na és itt kellene a segítség mert nem tudom hogy kell használni ezt a kütyüt. Szerintetek ez beválhat? Ha ez menne akkor csak már tényleg csak a páka fűtene Segítséget előre is köszönöm.
Ezt a kapcsolást már láttam, el is mondtam, mit kell vele csinálni - de már rég volt...
Gondold el: mi melegszik? Az áram azokon az alkatrészeken folyik - szinte feleslegesen. Az áramgenerátor árama 2mA, a 324-é kb fél, tehát az áram egyértelműen a triac vezérlőelektródon folyik. És miért ekkora? - mert nincs semmi soros ellenállás, mert azt kifelejtette a "tervező". A TICxxx sorozatú triacok 5mA(!) vezérlőáramot kérnek a gyújtáshoz itt pedig szinte csak a stab IC a korlát (1A) ! Nagy valószínűséggel a gate érzékenységét ezzel már leölte, de még működik. Erősen ajánlom a BC337 kollektorába egy soros 1,5k beiktatását. Ha ezután a triacon eső fesz 2V-nál sokkal több, akkor az van, amit írtam: csere. Utána megfelelően fog működni. Az általam szeretett megoldás egyébként egy optotriac beépítése (pl MOC3041) ami több előnnyel jár: a bementén lévő LED-et kell csak illeszteni a műveleti erősítő kimenetéhez, a triac gyújtás áramát a váltakozó áramú részből nyeri (nagyobb triacoknál ez 50mA is lehet!), ezenkívül az ajánlott típus nullaátmenetkor gyújt, ami a kisugárzott zavarokat nagymértékben csökkenti. (nem minden áramköröd mérésénél kell majd kikapcsolnod a pákádat) Még egy apróság: ha egy nagyobb feszültségből állítunk elő egy kisebbet analóg módon (pl 7812), akkor a megkívánt áram és a be-kimenet közti fesz. szorzata HŐVÉ alakul. Ez a veszteség bent marad a dobozban, függetlenül attól, hogy mi fogja termelni ((pl egy soros ellenállás a stab IC bemenetén...) vagy TL431 egy külső tranyóval.
Hi Mesterek!
Elkészült nyákon is a kapcsolás. Annyi változtattassál hogy kapott egy kondít a T2 bázisa így az simítja a "vezérlést" így nem melegszik a triac sem azaz nem kapcsol ki be egyfolytában. És kapott a T2 áramkorlátozó ellenállást is. A 7812 pedig lecseréltem egy 7818-asra. Így már nem kell akkor feszt eldisszipálnia így nem is melegszik annyira. Ja és a lm324 komporátor bemenetei kaptak még 100n kondikat hogy véletlenül se gerjedjen be. A nyákterv vasaláshoz van!
Ezt így megépítetted? És működik? Csak azért mert én három hibát is felfedezni véltem a terven!
1. az LM324 nem kap tápot 2. az egyenirányító híd nem kapja meg a 24V-ot 3. a power led is furcsán van bekötve, mindkét kivezetése a pluszra megy(az egyik közvetlenül a másik meg R13-on keresztül) Szerintem nézd még át párszor. Ha rosszul látom akkor bocs.
Hi, igazad van köszönöm az észrevételt.
Javítva!
Miért kell LM324 ha egy op van használva ?
Szóval akkor még nem tesztelted a nyák működőképességét! Szerintem olyan paneltervet ami nem 100%-os ne tegyél fel!
Ide mehet : Bővebben: Link
HI
Azért raktam fel mert, nekem ez működik csak FET-el . Avval meg az a baj hogy a diódahíd melegszik.Ezért csináltam triac-os változatot csak nem néztem át rendesen. És azért raktam fel mert szinte semmit nem lehet találni erről a típusú páka elektronikáról Tehát mondhatnánk hogy ez egy 2.0 V. niedziela: azért mert csak ezzel műverősítővel megyen. Próbáltam LM358, TL071, TL081 de semmi. Az LM324 megyen szépen. Mondhatnánk úgyis hogy pazarlás de megyen.
Sziasztok.
Egy kérdésre keresem a választ már napok óta: - A Weller WSP-80 pákában hőelem vagy termisztor van? Sajnos nincs a kezem ügyében egy sem, viszont a válasz némi előzetes tervezés szempontjából jól jönne.... Üdv.
Üdv!
Pontosabban egy PTC termisztor van benne. Ami 0°C-on 20.9Ohm. Egy kicsit, ha visszaolvasol (vagy keress rá a hozzászólásaimra ebben a témában), leírtam egy képletet, amivel ki tudod számolni a hőfokhoz tartozó ellenállást. Vagy épp fordítva...
Még egy kérdésem lenne:
A Weller előszeretettel alkalmazza a bajonett záras csatlakozókat, de ilyen 6 pólusú mamát hol lehet vajon beszerezni? Vagy ez csak weller és kész?
Hát erre semmi biztosat nem tudok mondani. Talán valami audió és fénytechnikával foglalkozó üzletben kellene érdeklődni, ilyen eszközökön láttam hasonló csatlakozókat. De nem kizárt, hogy normál elektronikai üzletben is hozzá lehet jutni, maximum rendelésre hoznak.
Sajnos a RET, Farnell teljes Kör alakú DIN csatlakozóit átnéztem, de nem találtam...
Azért köszi.
Üdv!
Megnéztem és a TME-nél vannak ilyen csatik. Bár, ha jól láttam akkor csak csavarmanetes van. maximum kicseréled mind a két csatit. Azt viszont nem tudom, hogy ki a magyarországi viszonteladójuk. Mondjuk közvetlenül tőlük is lehet rendelni egy egyszerű regisztráció után.
Valóban.
Gyanítottam, hogy amphenol gyártmány. Az érdekesség viszont az, hogy a korábbi WSP80-as bajonettzáras csatlakozója meg van a katalógusban, de az újabb gyártmányoké már nem ugyan az. A különbség csak annyi, hogy a 6. tüske a pozicionáló csap felett van, és szimmetrikus elosztású 6+1 pines, míg a régebbiek 5 pinesek oktaéder elrendezésben. Ez utóbbi található meg az amphenolnál. Köszönöm a választ.
hello!
Üdv, van egy WP80as pákám és szeretném NEM csak a Weller állomásomról használni, szóval nem akarom tönkre tenni, szeretnék hozzá találni megfelelő csatlakozót...
Csak egy nagyon hasonlót tudok ajánlani, de át kell alakítani, mert máshol van a pozíciócsap.
A farnellnél vettem, van belőle +2 darabom. Ha érdekel, írj pü ben.
Sziasztok!
Nem tudtok beszerzési forrást hasonló termisztorra mint amilyen a Weller elektronikus szabályzós pákákban van? Hogy bírhat egy félvezető termisztor 450°C hőmérsékletet? Lehet hogy nem is szilicium alapú alkatrész. Gyanús az hogy 0-450°C sávban csak 50ohmot változik az ellenállása. Szeretném átalakítani a TCP mágnenes kapcsolós pákámat elektronikusra, ezért utólag kellene beleszerelni valamilyen hőérzékelőt. Lenne valamilyen ötletetek? Tibor
Üdv!
Nem félvezetős hőérzékelő van benne, hanem platina. Sajnos egyedileg gyártják szerintem mert én sem találtam haszonlót. Viszont, ha egyedileg akarod átalakítani, akkor Én a PT100-as platina szenzort ajánlanám hozzá.
Sziasztok !
LR-21-es és WSP80-as pákához terveznék állomást amit el is kezdtem , érdekelne hogy láttok e valamilyen buktatót az elgondolásomban. Továbbá érdekelne a kapcsolgatás algoritmusa is. Itt arra gondolok hogy pl. ha a beállított hőfok 300C akkor mikor érdemes rákapcsolni a fűtést (295C ?? ) és mikor ki? Árral kapcsolatos felvetés nem érdekel, tehát hogy mondjuk miért ilyen OPA amikor ez olcsóbb stb. .
300 fokon is fűteni kell a pákát, csak kisebb kitöltéssel, így tartja a hőfokot.
Valami normális PID algoritmus kéne (nekem is, mert már kész kéne lennem az új pákavezérlővel).
Na az az amit egészen biztosan nem fogok tudni megírni.
Most volt szükségem rezsós QFN tok forrasztáshoz PID szabályzóra és inkább megvettem. Szerintem egy Solomon pákába sincs PID szabályzó. Azt elfogadom hogy azzal lenne tökéletes, de nekem erről le kell mondanom az biztos mert többszöri nekifutásra sem sikerült megértenem, akkor meg nem is tudnám leprogramozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |