Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   737 / 1385
(#) BarnaPili válasza Daveeboy hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szerintem ennek a teljesítménye is kicsi,és ha a kibocsátott fény hullámhosszát és teljesítményét megnézed,látni,hogy gyenge,és nem ott sugároz,amire a lakk ill.Dry fólia érzékeny.
Ez 257,3 nm-en világít,nekünk meg 385-400 nm kell.
István
(#) Daveeboy válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Rájöttem hogy nagyon amatőr vagyok ehhez jelenleg.
Szerintem rossz filmel is dolgoztam. Azt kell letekarni amit le szeretnék marni? vagyis a vezetősávokat kell megvilágítanom UV-val?
(#) Daveeboy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Akkor nem kell negatívba nyomtatnom, viszont mivel nincsen kvarc üvegem ezért mással kell levilágítani. 40W-os izzó? Napfény? ...
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Nos, készítettem egy egyszerű UV optocsatolót két UV LED-ből (kb. 400 nm). A vevőnek 4,5 Voltal záróirányban előfeszítve kötöttem be a ledet. Elég jelentős a sötétárama, amit kompenzáltam a méréshez.
- A 220 k Ohm-os munkaellenálláson, 145 mV esik ha nincs a fény útjában semmi.
- A méréseket üres és fekete területekkel fedett részeken végeztem.
- Fólia: 125 és 4 mV
- Pausz no nitro 36 és 4 mV
- Pausz nitrozva 36 és 1 mV ? (nem mérhető egzaktan)

Továbbá megnéztem pár anyag csillapítását is:
- Sima írógéppapír: 1 mV (nem mérhető egzaktan)
- Sima írógéppapír étolajjal 3 mV
- Üveg (2,8 mm) 131 mV
- Plexi? (3,2 mm) 92 mV
- Pausz: 1 réteg 36 mV; 2 réteg 16 mV; 4 réteg 7 mV ebből látható, hogy nem teljesen lineáris és kis értékeknél valószínűleg kevesebbet is mér a ténylegesnél (5 mV alatt már nagy a hiba) de azért a szükséges tanulságok levonhatóak a mérésekből!

A méréseim alapján a pausz kb. háromszoros csillapítással bír a fóliához képest, egy kicsit pontosabb lenne a mérés ha az optocsatoló vevő ledjének érzékenysége nem lenne erősen fókuszált, mert a pausz szórja a fényt, és a nem +- 10 szögben kilépő fényt nem méri. Így valószínűleg a tapasztalati 2 - 2,5 szeres világítási idő közelebb áll a valósághoz.

A nitro párával kezelt pausz nyomat viszont várakozáson felül jól szerepelt, a kezdetleges eszközzel nem volt mérhető a fekete részen átszűrődő UV fény. A mellékelt képeken (12 mil vonal)) látható is az eredmény:
- A mikroszkóppal nagyított képen látható hogy a kezeletlen nyomaton lévő egyenetlenségek (és egy jól látható lyuk) elsimulnak. (A nitros felület kicsit csillog a megvilágítás miatt)
- A másik képpáron pedig ellenfényben látható a nagyobb felületű fekete felület fedettségének javulása (a kép kicsit életlen mert a papír és a gép is kézben volt tartva)

Összefoglalva: a pausz nyomat nitróval való kezelése javítja a fedettséget, a kontrasztot és bizonyos határig a mikrólyukakat is megszünteti.
(#) waterbear hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Írnátok egy kicsit részletesebben a nitro párás kezelésről, mi is ez igazándiból, mert úgy tűnik, egész jó eredményt ad.
(#) p_istvan válasza waterbear hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Öt hozzászólással visszább is írtam róla:
Idézet:
„Pauszhoz használom lézer nyomtatóval, egy másik NYÁK topikban találtam az ötletet, először tényleg fölé raktam, de a befőttesüveg a legjobb: bele kell állítani az oldalához simítva, nyomattal befelé és egy darab papír-zsebkendőben vagy rongyban egy kicsi nitrót felitatni és beletenni majd vagy 10-20 percre letakarni. (egy öt literes üvegbe egy A4-es is belefér állítva) Nézd meg előtte és utána nagyítóval vagy mikroszkóppal...”

Csak inkább fekve fér el benne az A4-es... de a legtöbb nyákhoz persze kisebb befőttes üveg is elég. És nyilván a nyomattal befelé kell elhelyezni.
A vékony vonalaknál pedig a vákumos leszorítás lehet még igen hasznos.
(#) waterbear válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszönöm, kipróbálom!
(#) skero hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Üdv! Ma marattam egy vasalással készült nyákot. Tudom ,nem nagy szám a Ti számotokra,de ahoz képest ,hogy nemrég kézzel rajzolgattam elégedett vagyok az eljárással.
(#) vicsys válasza skero hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szerintem, határozottan szép lett!
(#) skero válasza vicsys hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszönöm szépen. Nekem is megfelel így ez a technika ,de vannak itt olyan szakik akik szinte űrtechnikával dolgoznak és elképesztően megmunklállnak ,kezelnek le nyákokat.
(#) mrobi válasza skero hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szép lett. A nyákterv saját?
(#) skero válasza mrobi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Igen saját terv ,de ez kétoldalas nyák lessz de még csak az egyik oldala lett lemarva a kékkel rajzolt rész van még hátra marni. Eddig ez lessz a második kétoldalasra munkált nyákom. Az elsőről itt vannak a képek.
(#) iimi hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok.
Megkérném azokat a kedves fórumozókat akik matt lézer fóliát használnak, hogy legyenek szívesek elárulni a gyártót és a pontos típust.
Én csak teljesen átlátszót tudtam eddig beszerezni, már van több dobozzal, de az általam használt nyomtatók mindegyikével szétfut rajta a por. Az eddig kipróbált nyomtatók: HP1005 - gyári toner, HP4700 - töltott toner, Canon MF4140 - gyári toner, Samsung ML1675 - gyári toner, HP P1102 - gyári toner, HP M1132MFP gyári toner és még pár HP amiknek most fejből nem tudom a tipusát.
Mind a fent leírt nyomtatók közül kiválóan nyomtat papírra, de fóliákkal nagyon sokat kínlódok.

köszönöm
(#) gulasoft válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Mi fut szét rajta? Annak be kell égnie a fóliára. Nem futhat szét.
(#) tikitiki válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Mit értesz azon , hogy szét fut?
Ha minden más típusú nyomtatóval ugyan ez a hiba jelenség el kell gondolkodni azon , hogy valószínű te nem csinálsz jól valamit.Ilyen nincs , hogy minden nyomtató ilyen hibát csinálna lehetnek minőségbeli eltérések , de ilyet amit te írtál nincs.

Megj:Nem lehet más , és más hordozó anyagra , vagy médiára ugyan azon nyomtatási beállításokkal nyomtatni.
(#) iimi hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Beleég a fóliába, de mire a toner OPC-jétől a kemencéig eljut mér egy csomó helyen elmászik a festék, volt már téma kérdeztem már kb. 3 - 4 honapja itt a fórumon, csak most nem találom, a hozzászólásokat.
Olyan mintha a fólia túltöltődne statikusan.
(#) iimi válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Tudom hogyan kell nyomtatni, legalábbis azt hiszem, a gond az hogy a nálunk beszerezhető termékek nagy része sokkal rosszabb minőségű mint amit egyáltalán el tudsz képzelni, azért kértem hogy árulják már el hogy mi a pontos tipus amit használnak, azok akik használják.

Idézet:
„Ha minden más típusú nyomtatóval ugyan ez a hiba jelenség el kell gondolkodni azon , hogy valószínű te nem csinálsz jól valamit.Ilyen nincs , hogy minden nyomtató ilyen hibát csinálna lehetnek minőségbeli eltérések , de ilyet amit te írtál nincs.”


nem azt írtam hogy a nyomtatók rosszak hanem a lézerfólia
(#) tikitiki válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Én erre csak azt tudom neked megint csak mondani , hogy beállítási probléma .PL én bármilyen nem kimondottan lézer fóliára ha nyomtatok , sosincs ilyen jellegű probléma.
(#) iimi válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
És ha nagyon - nagyon szépen megkérlek elárulod nekem mire nyomtatsz? Tudom hogy szerinted én rontom el biztosan igazad van, te nagyon akarsz nekem segíteni.
(#) tikitiki válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Mivel a lézer fólia elég drága azzal nem .Van pár darab , de csak úgy van , de ha pontosan leírod talán , hogy mit , és hogyan állítasz mikor nyomtatni akarsz , akkor talán tudok segíteni , gondolom nyákrajzot igaz ?
Azért nem írok kimondottan fóliát , mert igazából ezek nem fóliák ami átlátszó , és műanyag az megfelelő próbáltam már jó néhányat.Szóval figyelek , mert valahol a részletekben van a hiba tuti.
(#) atiotezer válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Én ezt a fóliát használom, igaz ez lézerhez való és nem matt, de eddig mindenféle nyomtatóval tudtam rá nyomtani, én teljesen megvagyok vele elégedve.

Típus:Xerox 003r98202 (Premium Transparencies)

Pl. itt is kapni

üdv:atiotezer
(#) iimi válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
köszi
(#) hotib válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Ha érdekel, ilyet tudok azonnal a linken látható árnál jóval olcsóbban. Sőt az előbbi Xeroxnál is olcsóbban.
Nincs sok, asszem két százas csomag, ha valakit érdekel esetleg.

Nem akarom reklámozni, tényleg segíteni akarok, ha szükség van rá.
(#) tikitiki válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Nézd csak és ez nem lézer fólia , akár lehetne egy műanyag zacskó is.Szóval valami csak nem okés ott , esetleg toner por???Ja el ne felejtsem a mezei celofán szerepel a videón.Remélem most kapott mindenki egy jó kis tippet fóliára vonatkozóan.

http://www.youtube.com/watch?v=OF3rYrbEX5U&feature=youtu.be
(#) gulasoft válasza iimi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Te kis buta! Azt tőle soha nem tudod meg.
(#) tikitiki válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Dehogynem hát leírtam Guliver.
Egyébként aki levilágít annak is hasznos miért is , mert sokkal vékonyabb mint a lézer , vagy nyomtató fóliák .J, és simulékonyabb is , ezt ha ráteszed a nyákra szinte oda tapad .
(#) gulasoft válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Semmi gond, mondj ilyen hülyeséget ha megtéríted a nyomtatója árát! Nehogy bedugj mindenféle sz@rt (bocsi de ide a silány minőség nem jó szó), mert ha valamelyiknek egy kicsit alacsonyabb az olvadáspontja kuka a beégetőmű meg a fél nyomtató.
(#) gulasoft válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Ja, leírtad, most. Előtte meg hát van egy pár ilyen olyan.......
(#) tikitiki válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
A celofán K sokat kibírt.És nem A4 celofánt kell betenni , csak a rajz körül leragasztva egy sima A4 es papírra.De ha ez kevés , akkor tudod ha az asszony haza jön csinálunk egy videót , hogy bizony beleteszem a celofánt , és semmi probléma nincs.
(#) hotib válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
A celofán sem biztos... Sok minden van, amit celofánnak árulnak, aztán meg nem az. Saját tapasztalat, szerencsére zsebbe vágó következmény nélkül.
Következő: »»   737 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem