Fórum témák
» Több friss téma |
Nem rossz!
Ez az MK484 végsősoron a ZN414 utódja? A Conrad KH rádió kitben is ZN414 van (AM egyenesvevő IC), de mintha olvastam volna, hogy a ZN414-et már nem gyártják.
Köszönöm!
A klónjának tekinthető.Azt nem tudom , hogy utódja e.Szerintem már nem gyártják. De az MK484 -es IC még kapható egyes boltokban , például itt.
Sziasztok!
Egy NE612-vel készített előkeverővel remek repülési kommunikációs vevő építhető vele (118...133MHz). A keverővel a venni kívánt frekit le kell keverni 150kHz...3MHz közé valahová (ez a KF) és az MK484 bemenő körét fixen arra kell hangolni. Az NE612-höz az URH zsebrádiókban szokásos elrendezésű és stabilitású oszcillátort érdemes használni. Az érzékenysége szerintem kielégítő lenne. Üdv.
Nem kizárt , hogy meg lehetne csinálni. Az tény , hogy nagyon érzékeny főleg ilyen kis feszültségről is.
Üdvözletem!
Új vagyok még errefelé. Előljáróban annyit had szabadjon elmondanom, hogy nagyon kezdő vagyok minden elektronikai témában, az alapok mennek "döcögősen". A napokban rátaláltam erre: Bővebben: Link Ennek az összeállítása még számomra sem volna túl bonyolult. Viszont. Nem tetszik a külleme, és a dobozát is home made-be szeretném megoldani. Kérdésem, kérésem: Készítene nekem valamely jólelkű fórumlátogató egy "üres" nyák lapot, melyre én már beszerezném az adott alkatrészeket, és összeszerelném az egészet. Természetesen a kedves illető mondana egy árat és biztos megtudnánk egyezni. Semmiképp nem szeretnék bénázni az első (és talán utolsó) legyártott nyák lapommal, nem vennék minidrill-t se egy alkalom miatt, forrasztópákám meg van. Gondoltam a belinkelt rajz is felhasználható volna, de a szóban forgó IC-t nem egyszerű beszerezni, ezért talán okosabb volna egy másik konstrukció elkészítése, amely a franzis rádióval majdnem megegyezne. Válaszokat, esetleges tippeket, felajánlásokat előre is nagyon köszönöm! (bocs a hosszért) Attila
Értem! Nem akartam illetlen lenni, csak ez a Conrad megoldás nekem nem volt túl szimpatikus. De akkor marad az. Gyors és őszinte válaszod köszönöm!
Legjobbakat!
Sziasztok! Én nem nagyon értek a rádiókhoz, de szeretnék építeni egy egyszerű adó/vevőt. Azt hallottam, hogy a "demodulációs diódát" (azt hiszem így hívják) megfordítom, akkor ad, amúgy meg vesz. És azt is tudom, hogy a tranzisztorral keverjük rá a hangfrekvenciás jelet rezgőkör jelére az adóban. De ez hogy van a vevőben. Meg hol van a "demodulálás"? Segítsetek, mert össze vagyok zavarodva!!
Ha a saját bevallásod szerint is, nem nagyon értesz a rádiózáshoz, ami a kérdésedből is látszik, még igen sok tanulnivalód van. Az adóépítés csak majd a legutolsó legyen, mert avval már kárt is tudsz okozni másoknak.
A moduláció-demodulációval alapvetően tisztába kell lenni, és egyáltalán nem úgy működik, hogy megfordítok egy diódát, és kész. Adóban modulálunk, vevőben demodulálunk, nem csak a rádió, de minden átvitel technikában. De ebben a topikban rádió vevőkről van szó.
Hát kissé zavaros amit írsz.Szerintem menjünk vissza az alapokhoz.Leginkább irodalmakat ajánlanék amikben mindent elmagyaráznak.
Ebben a listában sok hasznos könyvet tudsz találni ebben a témában:könyvek lista Ezek beszerezhetősége több úton lehetséges.
Üdvözlök minden fórumozót Keresek csöves O-V-2 kapcsolási rajzot DLL 101, 1S4T csövekkel leírással, tekercsadatokkal.
Az egész benne van:Makai:Kis rádiókészülékek építése..." c. könyvben, a "4 shared" sajnos most nem működik(lehet, hogy törölték azt a sok jót?), de Emailban(privát)el tudom neked küldeni.
Megadtam az Email címem, örömmel fogadnám ha elküldenéd. Előre is köszönöm Madzagos.
Nagyon köszönöm ,megkaptam az emailod pont ilyen kapcsolásokat kerestem.
DLL101 használt elektroncsövet hogy lehet kimérni hogy jó-e? Illetve honnan lehetne venni?
Puskás börzéken 99%, hogy kapsz. Ha nincs csőmérőd akkor üzemi viszonyok között kell a paramétereket megmérni illetve a működő kapcsolás a legjobb mérce.
Sajnos 250KM-re lakom Budapesttől úgyhogy 3db csőért nem éri meg felutaznom.
Keress meg privát üzenetben, megpróbálok segíteni.
Jó napot!
Lehet, hogy ez még magas nekem, de középhullámú sikereimen felindulva megpróbálnék építeni egy rövidhullámú rádiót. Egyelőre nem tudok szinte se e téren(laikus kérdéseimből ki is derül), de a KH tekercseket már rutinosan csináltam, úgyhogy lassan belejövök majd remélem ebbe is. Egyelőre egy igen egyszerű készüléket akarok csinálni, aztán majd mondjuk két év múlva adót is szeretnék, de ez még sokáig elhúzódhat, mert azt hiszem, ahhoz rádioamatőr vizsga is kell.
Hali!
Kezdésnek ajánlom ezt a Conrad KIT-et, ezzel 3,5-9,5MHz között hullámvadászhatsz: Conrad Retro Rádió Építőkészlet Készre szerelt tekercs, építés után azonnal működik, tranzisztoros visszacstolt audion, amivel SSB/CW-t is vehetsz, a 80 és 40 méteres amatőrsávból. Íme, az enyém, képekkel,videóval együtt: SWL Rulez!
Re!
Felbuzdultam az érdeklődésedre, ezért bemutatom az elektroncsöves készletből épített rádiómat is. Bár ez sajnos jóval drágább: Csöves Rádió Építőkészlet Természetesen erről is írtam a blogomban: Jézuska Hozta Lámpás
Miért áldozna rá több ezer pénzt, pláne konrádos arany árú cuccokra? Amikor annak a töredékéből simán össze tud építeni többet is erről az oldalról : sok egyszerű vevő
DC Direct Conversion vevő , magyarul szinkrodin vevő : "deszka modell" vevő Regenerativ vevő : szup-reg ha netán stabilabb oszcilátorra lenne szükséged a szinkrodin vevőhöz Felsőbb frekiken kalandozva nem árt valamilyen frekvencia saccolót is használni : egyszerű frekimérő Ezek alkatrész ára együttesen se érik el a konrádos kittek harmadát se , kb 2000Ft lehet ha mindent megveszel alkatrészenként mindegyik áramkörhöz . Közel a posta költség is ennyi és nem csak 1 féle rádiótépítesz mint a konrádéból. A másik az hogy alkatrészek nagy része panel bontásból is kitermelhető, akkor meg ingyen van az egész. Ja hogy a konrádos, ilyen szép kasznit is ad ... hááát az nem sokat jelent számomra ....
Megboldogult Hofi Géza szavaival élve: "Te, haver figyelj!"
Teljes mértékben igazad van, DE: - Ezeket a KIT-eket ajándékba kaptam, valószínűleg - a csövesért pláne - nem adnék ki most sem ennyi pénzt. - Lehet - sőt biztos -, hogy drágák, de a sikerélmény azonnali és egy kezdőnél lehet, ez is számít. - Ha nem adottak a műhely körülmények és a felszereltség, ezek egy kis pákával és cinnel rögtön megépíthetőek. - A kasztni nekem sem számít, de itt ettől függetlenül praktikusan ez volt a csomagolás is. - NEM Conrad-reklámnak szántam... Egyébként Köszönöm a tippet, ezt az oldalt máris eltettem magamnak is. Azt a "deszkamodell" RH vevőt valamelyik réggebbi Rádiótechnikában is láttam már, nagyon ötletes.
Szia! Szerintem 3 4 e Ft nem annyira drága, főleg ha jól működik. Nem szeretem Conradot, de alányom most 4, forrasztani már tud, megpróbálok neki venni egy legegyszerűbbet, mert az össz hatást jobban érti dobozzal együtt.
Szia Attila!
Tetszettek a rádióid melyeket bemutattál. Itt nem az a lényeg, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy láthattuk hogyan működnek ezek a készülékek és ezt Te a sajátjaidból mutattad be. Lehet ilyeneket ajándékba kapni, esetleg egyszer pénzt áldozni rá, de aki ügyes, kreatív az megpróbálhat olcsóbban mindent elkészíteni a doboztól kezdve a nyákig. Ahányan vagyunk annyira külömbözők a lehetőségeink is. Én örülök, hogy láthattam az általad közzé tett képeket, videókat. Persze ( a gyakran mellékelt linkeken) mások által közzé tett dolgokat sem vetem el, ha azokból megépítettem valamit, közzé tehetem, leírhatom a saját tapasztalataimat és véleményezni így korrekt. További jó rádiózást és szép élményeket! Üdv. sz_f
Kedves szakik,
Belefogtam egy RH adó-vevő építésébe 80m-re (RTÉK '93) és épp a tekercsekkel küzdök. Van néhány olyan, ami közös csévén lévő 2db 9MHz-es rezgőkör (induktív csatolásban). Ha csak az egyik tekercsen van a hozzá párosított kondenzátor, akkor szépen 9MHz-en van a rezonanciája (GDO-val mérem), de ha mindkét tekercsre ráforrasztom a vele 9MHz-en rezgő kondenzátort, akkor az egész rezonanciája leesik 8,1MHz-re.Hagyjam így (ami szerintem nem jó), vagy húzzam be a hangolómaggal így, mindkét kondit rajtahagyva 9MHz-re? vagyis már csökkenteni kell a menetszámot, mert csupán 1 menet tartja a magot
Azon gondolkozom még, hogy -mivel egymás mellett van a két tekercs- a hangolómaggal nem biztos hogy egyformán húzom mindkettőt. Vagy rosszul gondolkozom, és egy közös egységnek kellene tekinteni egyetlen rezonancia frekvenciával?
Nem ilyen egyszerű. Ismerem a rajzot, melyik fokozattal szenvedsz? KF gondolom. Átver a GDO nagy eséllyel.
A rezgőkört hidegen hangold be, kicsivel a névleges ferki fölé, aztán építsd be, és a fokozatra adj szignálból jelet (GDO ra tekert egy menet) és kimenetet nézd szkóppal. Én a KF erősítőt kipróbáltam anno. AMi még segíthet, ha rendes 10,7 es trafók mellé teszel úgy kondikat, hogy névleges frekin legyen. Tedd fel a rajzot(melyik fokozat), és az aktuális állapotot, aztán megnézzük. |
Bejelentkezés
Hirdetés |