Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Ez fontos információ, mert ott normál üzem közben szigorúan 0V ! feszültségnek kell lennie. Kiderítendő: a DC, vagy az AC figyelő "piszkálja". Ha ennek kiderítéséhez segítség kell, jelezd.
Igen ezt használom.A bekeretezett részről kapja meg a hangszóróvédő a tápot, a másik része a feszültségszabályzóval ellátott ami a hangszínszabályzóra megy. Az egyenirányító egy egyenirányító tömb/Gratz híd.
A végfokomhoz is így van a táp, és rendesen kettéosztja pozitív és negatív felekre. A mellékelt elven.
Az egyutas egyenirányítás miatt - behúzott relénél - olyan hullámos a táp, hogy a C4 kondenzátor minden periódusban nyitja egy pillanatra a T2 tranzisztort.
Ha nem tudsz dupla szekunderes transzformátort beszerezni, akkor növeld tovább a pozitív tápoldali puffer kondenzátort (a negatív oldalon bőven elég az 1000uF).
Ez ennyire befolyásolja. Szimmetrikus trafóm az nincs úgyhogy marad a a bővítés. Ez külön téma azt tudom, de a hangszínszabályzó működésében is szerepet játszhat, vagy a feszültségszabályzó csillapítja?
A végfok szűrt trafójáról érdemes működtetni a hangszóróvédőt? A végfok tápjánál azért nem fordul elő mert elég puffervan (11500uF)?
Hello
A T4 tranzisztor emiter-collector lábaira köss rá egy ledet 1k-soros ellenálással. Amig a relé nem húz meg addig a tranyó collectorán +12v van az emitteréhez képest,meg abban az esetben ha dc hiba van. Amikor meghúz a relé a T4 en a collector-emitter azonos potenciálra kerül azaz negatívra így nem világít a led.
Az egyutas egyenirányítás a hangszínszabályzó áramkört kevésbé érinti.
A védelem kapcsolás a pozitív táphoz kötött késleltető kondenzátor miatt érzékeny. Az IC típusnak nem hiszem, hogy jelentősége lenne. Próbáld ki a védelemnél a pozitív oldalon bővíteni a pufferállományt.
A negatívon 1000uF, a pozitívan 3300µF-raktam, de így még mindig fúrcsán húz be, mintha semmi ereje nem lenne a behúzásnak. Még mindig szakadozva húz be de már nem annyira. A hangját mellékeltem, nem a legjobb minőség ,de lehet rajta hallani a relé kattanását.
A végfok tápjáról való működtetéshez mit szólsz?
Írod, hogy a trafó lekapcsolása után behúz a relé. Addig nem volt behúzva, vagy egy pillanatra elenged és újra behúz pár másodpercre?
Nem volt behúzva, és amikor kihúzom behúz, de nem ér össze a kapcsoló, és ezután kiengedi.
Az 1N4148 dióda helyén most milyen értékű ellenállás van? Már nem emlékszem pontosan. A rajon 4,7k-t jelöltem annak idején.
Megtaláltam, a 3,3k a második táphoz volt egy kísérlet. Most a 4,7k-t kéne visszarakni. Itt az a lényeg, hogy az AC megszünésekor a T1 gyorsan kisüsse a C4 kondenzátort.
Még mindig kattan, de most már csak egyet, de már hosszabb idő elteltével.
JPG-t nem érdemes tömöríteni, mert már eleve tömörített forma. Sokkal szemléletesebb ha magát a képet teszed fel, de célszerű egy minimális minőséget azért megcélozni.
Oké! Bocsánat, most vettem észre, hogy milyenek lettek. Legközelebb odafigyelek rá.
Sziasztok, szeretnék az erősítőmnek egy ilyen koppanásgátlót csinálni. Azt szeretném kérdezni hogy a linkelt kapcsolás csak mono vagy jó a sztereó erősítőhöz.
Ha jó akkor hogyan kell átalakítani, vagy egyszerűen csak 2 db-ot kell csinálni. Tudnátok nekem ebben segíteni? Előre is köszönöm.
Mivel nem linkeltél semmit, ezért nem tudjuk.
Amit linkeltél az mono. Van ennek egy jobb verziója itt, ez már sztereóhoz is jó. Kétáramkörös relé kell hozzá, vagy 2db relé párhuzamosan a két csatornához. Ha nem szeretnéd hogy egyszerre kapcsoljanak (vagy bontsanak), akkor csinálsz belőle kettőt, külön a két csatornához. A bimetal(ok) segítségével a hűtőborda(ák) hőmérséklete is figyelhető.
Üdv mindenkinek egy kis segítséget kérnék, folyamatban van a KD Mester féle VF2 mod építése és szeretném hozzá megépíteni a majki féle védelem Alkotó modját, de ez 50V-ra van tervezve, nekem pedig a tápom 2x46V váltóban amit ha jól számolok akkor 65V lesz egyenben, mely alkatrészeket szükséges cserélni ezen feszhez a kondik fesz értékét is beleértem ebbe, sajnos ezekben a számításokban nem nagyon vagyok otthon, aki viszont igen vagy már épített ilyen párosítást az kérem szépen hogy segítsen előre is nagyon köszönöm.
Sziasztok!
Készítettem egy áramkört. Ventinek hajtottam fel pár menetet a toroidra, lett belőle védelem-koppanásgátló is. A DC védelem negatívra pár tized volttal érzéketlenebb, nem látom jelentőségét. Ha rajzi hibát vétettem jelezzétek. Késleltetés 2-3 másodperc, kikapcsolásra azonnal old.
Köszi, ez jó lesz.
Bocsi, de sokáig nem tudtam géphez ülni ezért írok csak most.
Készre építettem. Erre a panelra került a ventillátor vezérlés is (darlington a hűtőbordán), melyet kiegészítettem egy leddel, ami jelzi, ha a venti maximális tápot kap. Ebből következtetést lehet majd levonni, a borda elért egy bizonyos hőmérsékletet. Ha kész a dobozolás beszámolok ennek praktikusságáról - ha lesz neki
A relé tekercséről hiányzik a védődióda (kinyirhatja a fetet hosszabb távon). Nekem speciel a DC érzékelő sem tetszik, részben az asszimmetrikus érzékenység miatt, és a lassúsága miatt sem.
Szia! A védődióda szükségességét hogyan tudnám meghatározni? Egyes mosfet relé meghajtók használják, mások nem. A lassú zárás és a belső zener miatt nélkülözhetőnek tűnt számomra.
A lomha és aszimmetrikus DC védelem - igénytelen kinézete ellenére - a funkcióját betölti. Korábban csak ezt használtam, aztán áttértem három tranzisztorra és bipoláris kondenzátorra, most meg vissza |
Bejelentkezés
Hirdetés |