Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   109 / 302
(#) Inhouse válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

A napelemekhez munkaakkuk dukálnak, lehet, hogy azokhoz tökéletes ez a töltő, de a hagyományos autós indítóakkukhoz nem annyira. De nem hinném, hogy olcsóbb lenne...

Üdv
Inhouse
(#) erobi82 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

11 dollár Free Shippinggel annyira nem tünik ágyúnak... ( azaz soknak)
(#) 1984white hozzászólása Márc 1, 2012 /

Sziasztok!

Átalakítottam egy ATX tápot akksitöltőnek. Kérdésem az volna, hogy a kimenő áramot hogyan korlátozzam (max5A re), ha mélymerült akksit teszek rá. A feszt 14,6V ra állítottam egyelőre, de az potival szabályozható továbbra is.

Áteresztő tranyós megoldást teszteltem, de 5A kimenő áramnál jobban fűtött mint a radiátorunk és nincs a földön olyan borda ami lehűtené (legalábbis nekem nincs itthon és nem is férne be a dobozba).

(konfig: BD249C és 33ohm bázisellenállás)
Megolvadt 10sec alatt a műanyag szigetelőgyűrű is.
(#) philips100 hozzászólása Márc 1, 2012 /

Sziasztok!

A segítségeteket kérném.Töltőt szeretnék építeni.A csatolmányban található a leírása.Ez alapján 3-3,5A töltőáram leadására alkalmas,ha a 0,33 ohmos ellenálláson 1-1,3 volt feszültség van beállítva.

Amennyiben nagyobb töltőáramot szeretnék elérni akkor ezen ellenállás cseréjével ez megoldható.Ha pl. 6A töltőáramot szeretnék akkor olyan ellenállást kell választanom amin 1-1,3 volt esik. 6A-nál ez 0,22 ohm.R=U/I=1,3V/6A=0,21 ohm.P=U*I=1,3V*6A=7,8W tehát 0,22ohm/10W-os ellenállás megfelelő.Ezenkívül a transzformátor,a diódahíd és a tirisztor is cserélendő a megfelelő áramúra.Ez így helyes?

A kapcsolás esetében mennyire kritikus a transzformátor szekunder feszültsége?Eltérhet a megadott értéktől?20-22volt~ megfelelő még hozzá?A leírás a beállítás során +-20% tűrést említ.

Köszönöm a segítséget.
üdv
(#) demonherceg válasza philips100 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szia.
A számításaid jók!
A szekunder feszültséget növeled,ami jelen esetben 18V és ehhez hozzáadódik +25% ami,már 22,5V lesz,és az a feszültség ami a híd és a kondik után már mérhető. De ha te a szekunder feszültséget megnöveled 22V-ra,amihez szintén hozzájön +25%,akkor már a híd és a kondik után 27,5V lesz,ami már eléggé eltér a rajzon szerepeltektől.
Ez a feszültség,már 2X-e annak mivel egy akkumulátort töltenek.
Ha minden esetre ezt a rajzot szeretnéd megépíteni,akkor ragaszkodj a megadott feszültségekhez!
Remélem tudtam valamiben segíteni.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Üdv.
Esetleg tudnál valami kapcsi rajzot ahhoz a részhez? Nagyon megköszönném. (Mert nem tudom hova rakjak ellenállást...) Ja és, hogy a BD 140-et hűteni kell-e majd A válaszod előre is köszönöm.
(#) philips100 válasza demonherceg hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szia,

Köszönöm a válaszod.
A gondot a transzformátor beszerzése/megszerzése okozza.Van itthon sokféle,de sajna egyik sem felel meg a célnak.Szerintem marad a csere..ha lesz kivel.
üdv
(#) pumoka válasza demonherceg hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Hello!

Én úgy tanultam a számítást az iskolában, hogy ha AC feszt nézel és ki akarod számolni a DC-t ami egyenirányítás és pufferelés után lesz akkor az AC feszt szorzod 1,44-el vagyis 18Vx1,44=25,9Vdc.
(#) Novak válasza pumoka hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Ez így igaz. Egész pontosan "négyzetgyök kettő"-vel kell megszorozni.
(#) philips100 válasza pumoka hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Hello,

Ez így is van.
A töltő kapcsolásánál nincsen pufferelés a nagyáramú részben."Lüktető" egyenfeszültséget használ a töltéshez.
üdv
(#) pumoka válasza philips100 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Oké tudom hogy nincs pufferelés ebben a kapcsolásban én a DC fesz számításra írtam hogy egyenirányítás és pufferelés után nem az a feszültség jön ki amit a kolléga kiszámolt. Ennek a töltőnek van egy jobb és turbózott változata. Én bből már 2db-ot gyártottam.
(#) Watson válasza Novak hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Sziasztok!
Csak a pontosság kedvéért:ha már "egész pontosan" akarunk számolni akkor a négyzetgyök kettő nem 1,44 hanem 1,41 , egészen pontosan 1.414213562373... Ezt pumoka is rosszul tanulta meg az iskolában. Még az 1,41 is csak üresjáratban,terhelés nélkül ennyi,terhelve már közelebb áll demonherceg 25%-os számításához,hogy a trafón eső feszültségről már ne is beszéljünk.
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hello!
Nem egy nagy kaland ez, csak darlingtont kell képezni belőle. Hűteni valószínűleg nem kell, mert 5 másodpercenként lesz bekapcsolva 25..30ms ideig. Vagy is az idő kb. 1/10000 részében fog rajta áram folyni.
üdv! proli007
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Üdv.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségedet. Azt hittem, hogy még kell valahova 1-2 ellenállás. Persze tisztában voltam, hogy kéne Darlingtont csinálni. Még egyszer köszönöm
(#) renato20 hozzászólása Márc 3, 2012 /

HI Mindenki egy kis segítsége szeretnék kérni
Van egy régi 1970 ben gyártott akksi töltőm és szeretném rendbe rakni
olyan kapcsolásra lenne szükségem ami 12v 24v 24 volt csúcs ( gyors) töltésre alkalmas, legalább 30 a töltő árammal ezt tudta a régi töltő is csak már szegény nagyon lerobbant.
Ötleteket válaszokat előre is köszi.
(#) philips100 válasza pumoka hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Szia!

Meg tudnád osztani a turbózott változatot?
Köszi
üdv
(#) proli007 válasza 1984white hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hello!
Ha a feszültséget tudod szabályozni a PC tápnál, akkor az áramot is lehet nem? Csak egy Shunt ellenálláson kell figyelni a töltőárammal arányos feszültséget és ha az magas leszabályozni a feszültséget. De úgy látom nem olvastad el, azokat a linkeket, amit Inhouse betett, mert ott biztos találtál volna ötletet a megoldásra, hiszen van külön topikja.
egy kapcsolóüzemű tápegység után értelmetlen analóg disszipatív módon szabályozni. Ha valamiben van egy szabályzó fokozat, akkor azzal sorban már felesleges még egy. (kivétel, ha valami speciális eset, vagy több kimenet van) Főleg ha az eredetinek kicsi a vesztesége.
üdv! proli007

Üdv.
Most olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy megcsináltam amit mondtál. Hogy kéne működnie, aleírtak alapján megcsináltam, hogy 14,2V-nál felvillanjon a teszterled (5s) és utána fentebb állítottam a töltőáramot kb. 15V-ig engedi, aztán kikapcsol 5s-re aztán újra tölt és folyamatosan ez megy. A kérdésem, hogy ez így jó? Én úgy tudtam, eléri a P2-n beállított feszt, és utána átáll szulfátmentesítére, ami kicsi áramot jelentene és a feszültséget vinné 16V-ig, de ha rosszul tudom javíts ki. Ha tudnál segíteni előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza renato20 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hello!
Véleményem szerint, ha a régi töltőd valóban tudta ezeket a paramétereket-üzemmódokat, akkor célszerűbb lenne a "rendberakás" alatt a régi megjavításával próbálkozni, mint egy új töltőt létrehozni..
üdv! proli007
(#) 1984white válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Ebben igazad van részben.

Az esetemben sajnos az ismeretlen 2003ic vel megvalósított pctáphoz kellene ez, amihez például még datasheetet sem találtam. Van egy pinoutom és egy kapcsrajz.

Egyszóval nem tl494 sajnos.
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hello!
Ha 15V-nál átáll fenntartó kisáramú töltésre, és a kisütögetés elmarad, akkor jól működik. Legfeljebb a 15V feszültséget vedd le 14,5V-ra.
(De nem a töltőáramot kellet volna növelni, hanem megvárni míg az aksi feltöltődik erre a feszültségre.)
üdv! proli007

Üdv.
Akárhova állítom, ugyanaz.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Holnap még próbálkozom. Köszönöm szépen.
(#) Inhouse válasza 1984white hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Mivel azt írtad, hogy már működik a cucc, mindegy, milyen ic. Csak hozzá kell alakítani, ha eddig eljutottál, akkor ennek is mennie kell. A feszültséget ugyanúgy egy ellenállásosztó állítja be.
A linken található rajzból ki lehetne indulni szerintem.
árambeállítási lehetőség, igaz TL494, de egy másik op amp-al esetleg
Lehet, hogy Poril007, ad rá megoldást neked.

Üdv
Inhouse
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Hello!
Meg kellene próbálni az R25/R26 ellenállást a tízszeres értékre cserélni, és a darlingtont fixen bekapcsolni a meghajtó tranyó CE rövidre zárásával. Ekkor a komparátor működése folyamatosan vizsgálható lenne. Hátha az ad információt. (Szkóp hiányában, mert azzal "élesben" is lehetne mérni..)
üdv! proli007
(#) capali68 hozzászólása Márc 6, 2012 /

Halló!
Egy halott porszívót boncoltam és kioperáltam egy fordulatszabályzót a testéből.A kérdésem az lenne,hogy egy egyszerű töltő primer körében tudna e szabályozni áramot?
(#) petya1964 hozzászólása Márc 6, 2012 /

Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni? Van 1 alap aksi töltőm lehet szabályozni is 12v-16 volt -ig. De ha a legalacsonyabb fokozaton 12 v töltöm az aksimat, 1 kis idő után, már 15.. voltot mérek az aksi pólusain, és nagyon pezseg a sav az aksiban. Nem tudom mért van ez. Valaki tud segítteni? Mit lehet ez ellen tenni?
Előre is köszi!
(#) Inhouse válasza petya1964 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Az üresjárati feszültséget tudod mérni akku nélkül. Mivel nincs pufferelve, azért mutat ennyit a digit műszer. Amikor rákerül az akku már mehet feljebb.
A kis idő sok mindentől függhet.
Ha feltöltött akkut akarsz tölteni, akkor hamar eléri a 14-15V-ot. Nem szabad rajta hagyni sokáig, ha pezseg!
Ha az akku "szakadt", erősen szulfátos, nem veszi a töltést, csak meglódul a feszültsége. Terhelni lehet?
Sajnos az állapottól függően lehet, hogy csere érett...
Van egy akku szulfátlanító topic egy egyszerű kapcsolással, próbáld meg...

Üdv
Inhouse
(#) kaqkk válasza capali68 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Tudna , csak én úgy tapasztaltam hogy primer oldalon szabályozva (triacos fázishasítás) nagyon melegszik a trafó .
De próbáld ki nyugodtan , egy két próbával nem teszed tönkre
(#) capali68 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Köszi .
Akkor majd másra jó lesz.
Következő: »»   109 / 302
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem