Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   244 / 443
(#) zombee válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Igen, valami ilyen kéne, de valami kicsi program amivel a copy-paste meg az elforgatás mehet PS-ben is.
(#) vilmosd válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Na ez kb 1 1/2 perc volt osszeallitani.

proci2.pdf

(#) zombee hozzászólása Márc 3, 2012 /

Kicsit kezdek megbékélni a dologgal, ez főként annak köszönhető hogy a GSView nem b***ta el a napomat.
Régebbi negatív tapasztalatok miatt nem szívesen telepítettem, de az örömteli hogy a PDF-be konverziónál
a beállításokat meghagyja, és a mappát is megjegyzi.
Onnan hogy PDF-be van, már minden megy a Foxit PDF Editorral.
Kicsit érdekes hogy a fekete háttér az egy teljesen különálló téglalap amit lehet nyújtani, tili-tolizni, stb.
Ha nem akarok spórolni a tonerrel akkor egyszerűen csak egyet kell kinyújtani, a többit törölhetem...
(#) Mathyas hozzászólása Márc 3, 2012 /

Én most próbálok ismerkedni a programmal.
Olvastam, nézegettem oktatóvideókat.

Kapásból az a gondom, hogy amikor elemet adnék hozzá (ADD), akkor az alkatrészlista csont üres.

6.1-es verziót használok...
(#) Frankye válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 3, 2012 / 1

Az alkatrészkönyvtárak aktívak? Egy alkatrészkönyvtár akkor aktív, ha a mögötte lévő pötty zöld színű. Úgy tudod megnézni, hogy a Control Panelt megnyitva, a legfelső [ + ]-jelre kattintasz (Alkatérszkönyvtárak, avagy Libraries), és kilistázódnak.
Szerk.: Ha esetleg nem aktívak, akkor az "Alkatrészkönyvtárak" (avagy "Libraries") feliratra jobb egérgombbal kattintasz, és a helyi menüből a harmadik (Összes alkatrészkönyvtár használatba vétele, avagy Use all) menüpontot választod.
(#) Mathyas válasza Frankye hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Köszönöm a gyors választ, jó lett!
(#) Frankye válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Nagyon szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni.

Most már csak az alkatrész listán kell magamat kiismerni

Hangváltóhoz kellene tekercs, ferrites meg légmagos...

Úgy néz ki, hogy meglesz!
(#) Frankye válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

RCL könyvtárban esetleg?

Találtam megfelelő induktivitást az RCL-ben!
Viszont most a 3.3R/10 W-os ellenállással szívok, ami 50 milliméter hosszú...
(#) pluto válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Keress a "resistor-power" könyvtárban! Valószínűsítem, hogy próbálkoznod kell, mert nincs mindenhol feltüntetve a lábtávolság. Beviszed a kapcs.rajzba, majd a nyáktervezőben ellenőrzöd. A tizedik próbálkozás után biztos meg lesz .
(#) Mathyas hozzászólása Márc 4, 2012 /

Néztem, de nem találtam megfelelőt.

A nyáktervezőn belül nem lehet módosítani a lábtávolságokon?

Továbbá az a másik gondom, hogy a vezetőpályák vastagságát csak külön-külön, egyesével tudom változtatni.

Nem lehet valahol azt, hogy egyszerre változzanak?
(#) elektrocad válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Idézet:
„A nyáktervezőn belül nem lehet módosítani a lábtávolságokon?”

De lehet, az alkatrész-szerkesztőben (Library editor).

Idézet:
„Továbbá az a másik gondom, hogy a vezetőpályák vastagságát csak külön-külön, egyesével tudom változtatni. Nem lehet valahol azt, hogy egyszerre változzanak?”

Lehet. Még a routolás előtt a DRC - Sizes - Minimum with a kívánt vastagság megadásával.
(#) Bari- válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia

A lábtávolságok az alkatrész tokozásától függenek.
Az alkatrész tokozásán az alkatrész könyvtár szerkesztésével tudsz módosítani, amennyiben nem találtál megfelelő méretűt ( a 'resistor power' könyvtárban vannak teljesítmény ellenállások, elég nagy akár 55mm-es lábtávolsággal is). Ha nincs megfelelő méretű akkor magadnak kell megrajzolni egyet, erről itt találsz egy kis írást.
Ha már van olyan tokozás ami megfelelő akkor a kapcsolási rajz szerkesztőben tudsz módosítani (tervezés közben amúgy is nyitva kell lennie mind a kettőnek) a 'replac' nevű ikonnal, ez lényegében kicseréli azt az alkatrészt amire rákattintasz arra amit az alkatrész keresőben kiválasztottál, de csak akkor ha a főbb paraméterekben megegyeznek, mint lábak száma és a lábak nevei, ellenállás méret miatti cserénél nem lesz probléma vele.

A vezetősávok vastagságának módosítását csoportosan is el tudod végezni, a 'Group' ikonnal kijelölöd azokat a területeket ahol a vezetősávokon módosítani szeretnél, aztán a 'Change' / Width ikonnál kiválasztod a kívánt vezetősáv szélességet, végül a CTRL gomb lenyomása mellett az egér jobb gombjával kattintasz az egyik kijelölt vezető sávra (másik módszer szintén jobbklikk és a menüből kiválasztod a 'Change: Csoport menüpontot) és az összes kijelölt sáv szélessége megváltozik.

Bari

Köszönöm szépen a segítségeteket!
A segítségetekkel sokkal egyszerűbb az egész.

Ámbár eléggé felhasználóbarát ez a program.
(#) elektrocad válasza zombee hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Idézet:
„A válaszodból már tudok következtetni az Eagle fejlesztőinek hozzáállására is.”

Már ne haragudj, de minden vállalkozásban elsősorban a jól fizető ügyfelek igényeit szokták kielégíteni. Nos ebben az esetben, a jól fizető ügyfelek a paneleket nem otthoni körülményekben készítik, hanem NYÁK gyártókkal gyártatják. Azok pedig általában a Gerber adatokkal dolgoznak. Azokat az Eagle tökéletesen előállítja. Korábban azt állítottad, hogy a negatív PDF-be való nyomtatásra lenne bővebb igény. Ki igényli? A neten kerestem a témával kapcsolatosan, főleg az olyan fórumokon, ahová az Eagle fejlesztői is írnak, a kérdésekre válaszolnak. Az ilyen igény valóban csak otthoni hobbista felhasználóktól volt található (főleg Romániából és Ukrajnából). Richard Hammerl, az Eagle egyik fejlesztője meg is írta, hogy PS-ben van rá lehetőség, egyelőre más megoldással nem foglalkoznak. A "Profi" felhasználók nem igénylik. Ismerve a NYÁK gyártás profi technológiáját, valóban nincs is szükség rá. A fóliás, vasalásos otthoni technológiához is elég a pozitív rajzolat.
Az előző oldalon Frankye, és mások még jó néhányszor korábban megemlítették, hogy ez a program nem a hobbistáknak készült. Tehát elsősorban nem az ő igényeik szerint volt, van és lesz fejlesztve. Ebbe bele kell nyugodni és ne feszegessük már itt ezt a témát. Ezt a fórumot úgysem olvassák a program fejlesztői. Ha van konkrét kérés a fejlesztőkhöz, fel lehet tenni azokon a fórumokon, amelyek címei megtalálhatók a gyártó honlapján, értelemszerűen a megfelelő nyelven, tehát nem magyarul.
Ha megvásároltad a program-licenszet, előtte kipróbálhattad, tudtad, mit veszel. Ha meg nem, nem korrekt valakiket kritizálni a termékükért, amit nem vásároltál meg - választhatsz mást is. "Ajándék lónak ne nézd a fogát." Használd úgy, ahogy van. Ne a hibákat keresd, hanem az előnyöket. Nem létezik tökéletes, minden igényt kielégítő termék a világon.
(#) Mathyas válasza Bari- hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Idézet:
„Ha nincs megfelelő méretű akkor magadnak kell megrajzolni egyet, erről itt találsz egy kis írást.”

Kissé megakadtam...
A rétegeknél nem találom a Names, Values rétegeret.
Nálam csak 52-ig vannak rétegek.

layers.jpg

(#) Mathyas válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Már megoldódott!
(#) bbb válasza zombee hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

OFF:
Ha már vektorosan szeretnél szerkesztgetni, akkor az InkScape programot próbáld ki, ingyenes és egyszerűen kezelhető.
PDF-be nyomtatáshoz pedig ott van többek közt a pdfcreator.

ON:
Én eagle-ből 600dpi-ben kiexportálom a rajzot, amit nyomtatni akarok (fekete-fehérben persze), aztán a Paint.Net (szintén ingyenes!) képszerkesztővel megszerkesztgetem (ha kell tükrözni, illetve színeket megfordítani), majd png-be elmentve, odafigyelve rá, hogy a png is 600dpi legyen, simán wordbe behúzom a nyomtatnivalókat. Így megmarad a mérete és annyit rakok be, amennyit nem szégyellek. Ja és ami fontos, hogy mivel ilyen felbontásban szerkesztem a képeket, hiába fekete-fehérekről van szó, teljesen jó nyomatok jönnek ki.
(#) bbb hozzászólása Márc 4, 2012 /

Nekem is lenne kérdésem, amire nem sikerült magamtól rájönni...

Ha saját alkatrészt szeretnék kiexportálni, de az egy nagyobb alkatrészkönyvtár része, akkor annak mi a módja? Illetve a beimportálásnál mi a megfelelő menet?
Pl. megrajzoltam magamnak a microchip udfn tokozását (meg felvettem hozzá az MTD6505-öt), de nyílván ezt nem valami saját könyvtárba raknám, hanem a helyére, így viszont ha át akarom küldeni valakinek, akkor az egész microchip könyvtárat kellene küldenem? (Ha meg abban ő rajzolt sajátot, akkor ne tudnánk összevegyíteni?)

Esetleg van erre valami ULP, vagy Script, amit még nem találtam meg?
(#) IMi válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
Érdemes nézegetni a cadsoft oldalát ulp-ok után, sok hasznos kis alkalmazás van itt. Többek között itt található a vezetősávok vastagságának váltásához is egy jó kis ulp.
Bővebben: Link
Kiválasztva a net nevét, hozzáadva a listához (akár többet is), majd meg kell adni az új szélességet és az OK-ra nyomva máris átrajzolódnak a vezető vonalak.A visszavonási lehetőség is működik.

Nyákra szerelhető sorkapcsot hol találok az alkatrészlistában?
Fél órája keresem...
Kezdek begolyózni!
(#) Mathyas válasza IMi hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Letöltöttem, de mit kell ezzel kezdeni?
(#) IMi válasza bbb hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
Készíts egy új üres lbr-t, majd a control panelből fogd és vidd módszerrel rakd bele az alkatrészed, így ezt elküldheted, majd ő oda teszi (hasonlóan) ahová szeretné.
Valamint, ha jól emlékszem, van egy merge nevű ulp, ez összefésüli az lbr-kat, de ebben nem vagyok biztos.
(#) IMi válasza Mathyas hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Board szerkesztőben ULP futtatása ....
Onnan szerintem érthető....

Sorkapocs:con-ptr500.lbr
(#) wilson hozzászólása Márc 6, 2012 /

Sziasztok!
EAGLE-ben van olyan opció, hogy amikor a pcb-n húzom a vezetéket, akkor ne engedjen oda rajzolni, ami nem az ő netje? Szóval hogy egyszerűen ne jöjjön tovább a wire, ha beleütközne valamibe (net eltérés és/vagy túlságos közelség miatt), hiába húzom.
Protelben volt ilyen...

Mert ha nem, akkor véletlenül simán össze is köthetek két nem összetartozó elemet?! Nemár...
(#) qvasz2 válasza wilson hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Össze nem kötheted, mert más a netneve. De simán tudom egymáson keresztezni.
(#) thomas3 válasza wilson hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

DRC lefuttatása esetén Overlap error van.
(#) bbb válasza IMi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Köszönöm!
(#) Mathyas hozzászólása Márc 7, 2012 /

Létezik, hogy az alkatrészkönyvtár nem tartalmaz LM1036 IC-t?
Következő: »»   244 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem