Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Igen, valami ilyen kéne, de valami kicsi program amivel a copy-paste meg az elforgatás mehet PS-ben is.
Na ez kb 1 1/2 perc volt osszeallitani.
Kicsit kezdek megbékélni a dologgal, ez főként annak köszönhető hogy a GSView nem b***ta el a napomat.
Régebbi negatív tapasztalatok miatt nem szívesen telepítettem, de az örömteli hogy a PDF-be konverziónál a beállításokat meghagyja, és a mappát is megjegyzi. Onnan hogy PDF-be van, már minden megy a Foxit PDF Editorral. Kicsit érdekes hogy a fekete háttér az egy teljesen különálló téglalap amit lehet nyújtani, tili-tolizni, stb. Ha nem akarok spórolni a tonerrel akkor egyszerűen csak egyet kell kinyújtani, a többit törölhetem...
Én most próbálok ismerkedni a programmal.
Olvastam, nézegettem oktatóvideókat. Kapásból az a gondom, hogy amikor elemet adnék hozzá (ADD), akkor az alkatrészlista csont üres. 6.1-es verziót használok...
Az alkatrészkönyvtárak aktívak? Egy alkatrészkönyvtár akkor aktív, ha a mögötte lévő pötty zöld színű. Úgy tudod megnézni, hogy a Control Panelt megnyitva, a legfelső [ + ]-jelre kattintasz (Alkatérszkönyvtárak, avagy Libraries), és kilistázódnak.
Szerk.: Ha esetleg nem aktívak, akkor az "Alkatrészkönyvtárak" (avagy "Libraries") feliratra jobb egérgombbal kattintasz, és a helyi menüből a harmadik (Összes alkatrészkönyvtár használatba vétele, avagy Use all) menüpontot választod.
Nagyon szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni.
![]()
Most már csak az alkatrész listán kell magamat kiismerni
![]() Hangváltóhoz kellene tekercs, ferrites meg légmagos... Úgy néz ki, hogy meglesz! ![]()
Találtam megfelelő induktivitást az RCL-ben!
Viszont most a 3.3R/10 W-os ellenállással szívok, ami 50 milliméter hosszú...
Keress a "resistor-power" könyvtárban! Valószínűsítem, hogy próbálkoznod kell, mert nincs mindenhol feltüntetve a lábtávolság. Beviszed a kapcs.rajzba, majd a nyáktervezőben ellenőrzöd. A tizedik próbálkozás után biztos meg lesz
![]()
Néztem, de nem találtam megfelelőt.
A nyáktervezőn belül nem lehet módosítani a lábtávolságokon? Továbbá az a másik gondom, hogy a vezetőpályák vastagságát csak külön-külön, egyesével tudom változtatni. Nem lehet valahol azt, hogy egyszerre változzanak?
Idézet: „A nyáktervezőn belül nem lehet módosítani a lábtávolságokon?” De lehet, az alkatrész-szerkesztőben (Library editor). Idézet: „Továbbá az a másik gondom, hogy a vezetőpályák vastagságát csak külön-külön, egyesével tudom változtatni. Nem lehet valahol azt, hogy egyszerre változzanak?” Lehet. Még a routolás előtt a DRC - Sizes - Minimum with a kívánt vastagság megadásával.
Szia
A lábtávolságok az alkatrész tokozásától függenek. Az alkatrész tokozásán az alkatrész könyvtár szerkesztésével tudsz módosítani, amennyiben nem találtál megfelelő méretűt ( a 'resistor power' könyvtárban vannak teljesítmény ellenállások, elég nagy akár 55mm-es lábtávolsággal is). Ha nincs megfelelő méretű akkor magadnak kell megrajzolni egyet, erről itt találsz egy kis írást. Ha már van olyan tokozás ami megfelelő akkor a kapcsolási rajz szerkesztőben tudsz módosítani (tervezés közben amúgy is nyitva kell lennie mind a kettőnek) a 'replac' nevű ikonnal, ez lényegében kicseréli azt az alkatrészt amire rákattintasz arra amit az alkatrész keresőben kiválasztottál, de csak akkor ha a főbb paraméterekben megegyeznek, mint lábak száma és a lábak nevei, ellenállás méret miatti cserénél nem lesz probléma vele. A vezetősávok vastagságának módosítását csoportosan is el tudod végezni, a 'Group' ikonnal kijelölöd azokat a területeket ahol a vezetősávokon módosítani szeretnél, aztán a 'Change' / Width ikonnál kiválasztod a kívánt vezetősáv szélességet, végül a CTRL gomb lenyomása mellett az egér jobb gombjával kattintasz az egyik kijelölt vezető sávra (másik módszer szintén jobbklikk és a menüből kiválasztod a 'Change: Csoport menüpontot) és az összes kijelölt sáv szélessége megváltozik. Bari
Köszönöm szépen a segítségeteket!
![]() A segítségetekkel sokkal egyszerűbb az egész. Ámbár eléggé felhasználóbarát ez a program.
Idézet: „A válaszodból már tudok következtetni az Eagle fejlesztőinek hozzáállására is.” Már ne haragudj, de minden vállalkozásban elsősorban a jól fizető ügyfelek igényeit szokták kielégíteni. Nos ebben az esetben, a jól fizető ügyfelek a paneleket nem otthoni körülményekben készítik, hanem NYÁK gyártókkal gyártatják. Azok pedig általában a Gerber adatokkal dolgoznak. Azokat az Eagle tökéletesen előállítja. Korábban azt állítottad, hogy a negatív PDF-be való nyomtatásra lenne bővebb igény. Ki igényli? A neten kerestem a témával kapcsolatosan, főleg az olyan fórumokon, ahová az Eagle fejlesztői is írnak, a kérdésekre válaszolnak. Az ilyen igény valóban csak otthoni hobbista felhasználóktól volt található (főleg Romániából és Ukrajnából). Richard Hammerl, az Eagle egyik fejlesztője meg is írta, hogy PS-ben van rá lehetőség, egyelőre más megoldással nem foglalkoznak. A "Profi" felhasználók nem igénylik. Ismerve a NYÁK gyártás profi technológiáját, valóban nincs is szükség rá. A fóliás, vasalásos otthoni technológiához is elég a pozitív rajzolat. Az előző oldalon Frankye, és mások még jó néhányszor korábban megemlítették, hogy ez a program nem a hobbistáknak készült. Tehát elsősorban nem az ő igényeik szerint volt, van és lesz fejlesztve. Ebbe bele kell nyugodni és ne feszegessük már itt ezt a témát. Ezt a fórumot úgysem olvassák a program fejlesztői. Ha van konkrét kérés a fejlesztőkhöz, fel lehet tenni azokon a fórumokon, amelyek címei megtalálhatók a gyártó honlapján, értelemszerűen a megfelelő nyelven, tehát nem magyarul. Ha megvásároltad a program-licenszet, előtte kipróbálhattad, tudtad, mit veszel. Ha meg nem, nem korrekt valakiket kritizálni a termékükért, amit nem vásároltál meg - választhatsz mást is. "Ajándék lónak ne nézd a fogát." Használd úgy, ahogy van. Ne a hibákat keresd, hanem az előnyöket. Nem létezik tökéletes, minden igényt kielégítő termék a világon. Idézet: „Ha nincs megfelelő méretű akkor magadnak kell megrajzolni egyet, erről itt találsz egy kis írást.” Kissé megakadtam... A rétegeknél nem találom a Names, Values rétegeret. Nálam csak 52-ig vannak rétegek.
OFF:
Ha már vektorosan szeretnél szerkesztgetni, akkor az InkScape programot próbáld ki, ingyenes és egyszerűen kezelhető. PDF-be nyomtatáshoz pedig ott van többek közt a pdfcreator. ON: Én eagle-ből 600dpi-ben kiexportálom a rajzot, amit nyomtatni akarok (fekete-fehérben persze), aztán a Paint.Net (szintén ingyenes!) képszerkesztővel megszerkesztgetem (ha kell tükrözni, illetve színeket megfordítani), majd png-be elmentve, odafigyelve rá, hogy a png is 600dpi legyen, simán wordbe behúzom a nyomtatnivalókat. Így megmarad a mérete és annyit rakok be, amennyit nem szégyellek. Ja és ami fontos, hogy mivel ilyen felbontásban szerkesztem a képeket, hiába fekete-fehérekről van szó, teljesen jó nyomatok jönnek ki.
Nekem is lenne kérdésem, amire nem sikerült magamtól rájönni...
Ha saját alkatrészt szeretnék kiexportálni, de az egy nagyobb alkatrészkönyvtár része, akkor annak mi a módja? Illetve a beimportálásnál mi a megfelelő menet? Pl. megrajzoltam magamnak a microchip udfn tokozását (meg felvettem hozzá az MTD6505-öt), de nyílván ezt nem valami saját könyvtárba raknám, hanem a helyére, így viszont ha át akarom küldeni valakinek, akkor az egész microchip könyvtárat kellene küldenem? (Ha meg abban ő rajzolt sajátot, akkor ne tudnánk összevegyíteni?) Esetleg van erre valami ULP, vagy Script, amit még nem találtam meg?
Szia!
Érdemes nézegetni a cadsoft oldalát ulp-ok után, sok hasznos kis alkalmazás van itt. Többek között itt található a vezetősávok vastagságának váltásához is egy jó kis ulp. Bővebben: Link Kiválasztva a net nevét, hozzáadva a listához (akár többet is), majd meg kell adni az új szélességet és az OK-ra nyomva máris átrajzolódnak a vezető vonalak.A visszavonási lehetőség is működik.
Nyákra szerelhető sorkapcsot hol találok az alkatrészlistában?
Fél órája keresem... Kezdek begolyózni! ![]()
Szia!
Készíts egy új üres lbr-t, majd a control panelből fogd és vidd módszerrel rakd bele az alkatrészed, így ezt elküldheted, majd ő oda teszi (hasonlóan) ahová szeretné. Valamint, ha jól emlékszem, van egy merge nevű ulp, ez összefésüli az lbr-kat, de ebben nem vagyok biztos.
Board szerkesztőben ULP futtatása ....
Onnan szerintem érthető.... Sorkapocs:con-ptr500.lbr
Sziasztok!
EAGLE-ben van olyan opció, hogy amikor a pcb-n húzom a vezetéket, akkor ne engedjen oda rajzolni, ami nem az ő netje? Szóval hogy egyszerűen ne jöjjön tovább a wire, ha beleütközne valamibe (net eltérés és/vagy túlságos közelség miatt), hiába húzom. Protelben volt ilyen... Mert ha nem, akkor véletlenül simán össze is köthetek két nem összetartozó elemet?! Nemár...
Össze nem kötheted, mert más a netneve. De simán tudom egymáson keresztezni.
DRC lefuttatása esetén Overlap error van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |