Fórum témák
» Több friss téma |
Beállítani nem igen tudod. Ha beleér a lángba, a helyes méret alapján, akkor vagy jó, vagy nem. Állítani nem lehet rajta, csak leellenőrizni. Folyik-e rajta keresztül áram, vagy sem. Le kell ellenőrizni nem testel-e le valahol, szakadás, esetleg nem tökéletes kontaktus.
Heló!
Köszönöm a segítséget ! Ha minden igaz ma jön a szerelő majd megmondja hogy mi a gond ,csak remélni tudom hogy nem panelhiba. Mégegyszer köszönöm a segítséget! Sziasztok. Majd megírom hogy mit mondott a szerelő .
Sziasztok ! Az én problémámnak és a hibának az okát már tudom , sajnos. De a kérdésem az lenne, hogy egy quadriga T2/23 MFFI kombi turbos kis fali kazán cseszet ki velem .
A kazán már régota ugy müködöt a kuncsaft elmondása alapján , hogy a HMV használatkor a készülék gázszelepe csatogot folyamatosan , bár müködöt csak roppant zajosan . Szelepet kicserélték , de a hiba akkor sem javult meg. A készülékhőcserélöje kissé vízköves volt mikor én a képbe léptem . Ennek az orvosolása nem okozot problémát. A kazánt össze raktam , panelt meglestem , nem e kapot vízet esetleg, ránézésre száraz volt. Kazán elektromos bekötése dugvilla simán konektorba. Házigazda bedug , csak éppen forditott fázissal , hibajel kivillant reset gombra nem reagál . készülék kihuz , nagy ötlet (házi gazda ) tutti vízes melletem neki esik hajszárito, hozzá teszem , nem volt víz a panelon . jó kazán ismét bedug de hiba jel már nem ég , de kazán ismét nem gyujt be , csak szikráztat. dugvilla átfordit kazán beindul a gázszelep csatog tovább, de ezen nem akadok fent , mert ez addig is hiba volt . Hozzá teszem nem azzal kezdtem mikor érkeztem és ezt tapasztaltam , hogy ez valoszinü , panel hiba okozhatja, mert nem akkartam minden vizsgálat nélkül leírni a vezérlést . na lényeg , dugvilla megfordit kazán begyújt megy , de fütési szívatyú is keringtet, tehát nem igen csinált melegvízet. Csap elzárva fötés igény nincsen , söt nyári üzem mód , de a szivatyú csak nem áll meg. Most már kezdek atol félni ez panel csere lesz , mert már minden más lehetöség végig lett játszva.A gond csak annyi a kuncsaft most rohadtul abba kapaszkodik , hogy ö nem fízet , mert minden jellegü hiba az én hibámbol van ! Ez igy eléggé kellemetlen . A legszebb még egy árva fillért nem adot , nem is kértem , de már feljelentéssel fenyeget. Kérdésem csak az lenne hogy ez a kedves kis készülék vez panelja thermowatt9260102901233 BT1/FFI vezpanelröl kinek milyen tapasztalata van ? És fázis érzékeny e szegényem , vagy esetlegesen mi okozhatja azt a problémát amit produkál ? Mert most majdnem hogy a fagy védelmi programot futattja , annak ellenére, hogy a hőérzékelök müködnek és nem olyan jelet addnak . Elöre is köszönök minden infot , legfökép azért mert nem szeretnék 60 ezer forintos ajándék munkát és kazán felújitást addni az ügyfélnek , egy vízkö mentesités munka díja helyet .
http://www.hobbielektronika.hu/reg/confirm.php?mkey=OTU0NTE7ZHJhZ29...wuY29t
Itt találsz egy részletesebb leírást és kod listát
Bitermikus kazán!
Írod, hogy forog a szivattyú. Ha HMV-ben van, mindenképpen állnia kell. Szárítsd meg a panelen a szivattyú reléje alatt a panelt. Lehet, hogy van egy csepp víz és átvezet.
Szia.
Elég régóta nem foglalkozom már gázkazánokkal, de ha emlékeim nem csalnak, egy-két primitív típust leszámítva a többi csatlakoztatása a hálózatra ugyn. omnipoláris (értsd mindegyik csatlakozó vezeték bontható) kapcsolón és fixen bekötve kell lennie, pontosan a fázishelyes bekötés miatt. Sajnos nem tudok csatolni ide fájlt a nagy mérete miatt, de priváte eltudom küldeni. Ez egy "pdf" állomány amely többféle quadriga típust is tartalmaz. Ennek az első típushoz tartozó leírásánál van egy általános ismertető (3., 4. old.), amely igaz a többire is. Természetesen mindjárt van egy ellentmondás is benne, amit én a dokumentációkat elkészítő és fordító adminisztratív alkalmazottak nem hozzáértő szaktudásának tulajdonítok. Mind szöveg szerint, mind a rajz alapján dugós csatlakozást ír. De a következő oldalon már színek szerinti vezeték megkülönböztetéssel írja le a fázis és nulla csatlakozásokat, amelyeknek dugós csatlakozás esetén nincs értelme. Ugyebár a dugó kétféle képen dugható be. Az egyik változat biztosan nem jó. Emlékeim szerint nem is dugós vezetékkel árulják a komolyabb kazánokat, hanem csak egy darab vezetékkel, vagy még azzal sem. A kazánhoz adott bekötési dokumentáció szöveges részében nézz utána a hálózatra való csatlakozási megoldásnak. A rajz ne tévesszen meg, ha esetleg dugóst mutat. Az már gondolom nem okoz problémát a vezetékek szín leírása alapján kimérni melyik pontra kell mennie a fázisnak és melyikre a null csatlakozásnak. Ha ezután már fázishelyesen van csatlakoztatva, akkor a továbbra is meglévő probléma szerint a hibabehatárolás már folytatható, kizárva a nemkívánatos zavaró jelenségeket. Sok sikert Tibor
Az előbbi hozzászólásomban említett "pdf" állományt itt is megtalálod:
http://www.aristonszerviz.hu/UserFiles/File/Vezerlopanel%20katalogus.pdf
Jó reggelt , látom nem csak én vagyok hétvégén is aktív ! Köszönom , hogy hozzá szoltok a dologhoz és segiteni probáltok . Toro amit írtál azt én magam is tudom , ( a szívatyunak állnija kellene) de sajnos az mint a jó gyerek , csak megy mint egy duracel nyuszi. Tibi , ha nem sértelek meg eme tegezö megszólítással ?! Azt én is tuddom , hogy a villamos bekötés ugy nem helyes , nem én üzemeltem be a készüléket . Relé alat víz Sajnos azt kell mondjam a készülék nem mükszik továbbra sem , szerdára érkezik az új panel. Sajnos két nap és jó pár óra tornászás és hajszáríto bevetésével , azt kell mondjam , ha netán volt is víz a panelon , amit hozzá teszek , nem volt (nincsen sem elszinezödés , sem oxidácios tünet , vagy netán szag ) rajta. A probléma inkább az , hogy a neten minden féle oldalon szakírodalmat mit eme csodárol találni lehet ( önkébzö házigazda) már mindent át tanulmányozot és már ö akkar engem tanitani készüléket javítani. Hozzá teszem , ez nem is igen hatna meg , gond az , hogy a kedves ügyfél köti az ebet a karohoz , hogy a panel meghibásodása az csak is az én hozzá nem értésem miat történt. Lehet akár milyen referenciám , ezt az elkébzelését sajnos nem hajlandó feladni. És semien más szakvélemény sem fogja megváltoztatni eme elkébzelését , bár hozzá teszem tegnap este is el mentem hozzá , hogy pár dolgot meg kiséreljek , még amit meg lehet tenni , de szerencsétlenségemre , nem javultak a dolgok . Kellemetlen hogy már ügyvéd meg fogyasztó védö jelenlétéröl beszél egy készülék javításának folyamata közben ( elkébzelése jellen vannak mikor te oda mész szerelni ). Ja és semmien alkatrészt nem vihetsz el meg hasonló megjegyzések . emberke még egyenlöre pénzt nem fízetet , nem is kértem , de már szerinte meg van károsítva?! Ha netán panel csere után is gond van a készülékkel , az csak abban javít majd a helyzeten , hogy nem lehetek majd én a hunyó, de tuddjuk , hogy a panel csere után , eme jelenség meg fog szünni, és még a csatogo gáz szelep is csendes lesz majd HMV üzemnél , ami a vízköoldózás elöt sajnos meg volt . Egyenlöre azon vagyok készülék müködjön , és az ember meg éreze magát boldognak, csak legalább a panelt fízese ki , a többi költséget , ami már igy is tetemes ( kiszállási díj , munka díj , na meg az a sok telefon ..stb)azt meg benyelném . A panelról meg anyit legelsö szériás darab , tehát már eleve van 7 éves és már nagyon abban a korban volt , ami nem nevezhetö teljesen üzem biztosnak.
További kellemes napot mindenkinek !
Hétfön még egy fügetlen kolléga is ki megy kérésemre és költségemre , meg szakérteni, hogy konkrétan mitöl is mehetet el a panel , ha ténylegesen az ment el , bár egyértelmü hogy az , csak annak az oka nem . És ha netán lesz panelja amit tudd vinni magával , akkor a készülék javítása is befejezödik . aztán majd meglátjuk anyagiak rendezése meddig és hová jut majd, de majd azt meg fogom osztani véletek. Számomra az az elkeserítö , hogy egyre többször fut az ember bele abba, hogy van egy szar , vagy beteg készülék , kihívnak javítani minket , közöljük , milyen alkatrész a rossz , kicserél , vagy megjavít . És netán közben egy elektromos dolog , megadja magát (panel) az ügyfél már egy teljesen új készüléket szeretne magának ingyen , ha netán a javítás után a készülék nem indul el (elektromos alkatrész meghibásodása miat ).
Sziasztok!
Van egy Colibri tip.24 KWos kombi,turbó gázkazánom.10éves.Az ősszel melegvíz közben kikapcsolt.Megismétli ezt fűtés közben is, a legkülönbözőbb időközönként.Több szerelő "látta és javította", de a hiba azóta is megvan. Ki lett tisztítva, savazva, NTC érzékelő cserélve,de ugyanúgy kikapcsol. Van úgy, hogy 2-3 napig rendesen működik, de van olyan nap, hogy sokszor kell indítani! A kazán nyitott rendszerben működik. Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném!
Szia.
Abba azért bele lehet kapaszkodni, hogy a kazán nem szabályosan lett a hálózatra csatlakoztatva. Ennek az érintésvédelmi funkcióján túl a működésre is van kihatása. Ez utóbbi természetesen típustól függően vagy csak zavart, de akár károsodást is okozhat.
Tudom, hogy ez már a mostani helyen nem használ, de ha legközelebb megbontassz egy rosszul működő kazánt előtte mond el a tulajnak, hogy ez már most rossz, Te megpróbálod megjavítani, de eközben előfordulhat, hogy az is, nemhogy jobb lesz mit volt hanem még a próbák során rosszabb lesz a helyzet mivel a "szekálás" miatt még rosszabbodhat az amúgy sem jó állapota! Ha neki így jó, csak ezután szedd szét!És így nem foghatja rád, hogy Te rontottad el! De ebben az esetbe is fent áll ez! ha jó lett volna a kazán nem hívott volna oda Téged! Ergó eleve egy rossz kazánt kezdtél el csinálni! Hogy várja el, hogy esetleg a saját költségeden állítsd helyre az ő berendezését!
Köszönöm, hogy nekem válaszoltál, de ez esetben a főszereplő nem én vagyok, hanem Drasek kolléga.
Remélem, hogy Ő is elolvassa, mert igazságod vagyon.
Szia.
Az időszakosan és teljesen rabszódikus periódusban jelentkező hibák két fő okra vezethetők vissza. 1. Kontakthiba, amely pl. melegedésre erősödik (tovább nő az átmeneti ellenállás, vagy teljesen megszűnik a kontaktus). Ez lehet akár a vezérlő panelon lévő hideg forrasztás miatt is. Természetesen lehet a melegedéstől független kontakthiba is, amely valamilyen külső hatásra hol erősödik, hol gyengül. 2. A szabályos működéshez szükséges valamelyik paraméter éppen határon billeg. (Pl. a fűtési rendszerben van e elegendő víz, meg van e az előírt víznyomás?) Van olyan kazán, amelyet pl. nyitott tartállyal nem is lehetne üzemeltetni, mivel nem lehet úgy biztosítani a megfelelő víznyomást. A pakliban menne van, hogy esetleg pont ez a víznyomást érzékelő alkatrész gyengélkedik. Természetesen a két fő oknak számtalan megnyilvánulási változata lehetséges.
Sziasztok !
Nem gond az info igy is eljutot hozzám . Amiket emlitetek azok sajnos már megtörténtek és pont úgy ahogyan éppen ti javasoljátok. NEM IGÉREK SEMMIT , MEGPROBÁLJUK A HIBÁK ELHÁRÍTÁSÁT. Jelzet hibák szerelés megkezdése elöt : lehet hogy a panel már a végét járja, Hmv oldalon záro szerelvény nemléte és üres szürö ház, vilamos bekötés, és iszap szürö hiánya ( ferde szürö van de nem tudom van e benne szürö) Vegyes kazánnal egy rendszeren van ( ez mondjuk nem hiba)kazán alja kb 170 cm magaságban van . Kiderült a környék beli kolégák számára is ismerös már a készülék , csak ugye mikor nagy összegü alkatrészekröl kezdtek el beszélni , már is menesztve voltak , söt az egyik kolléga tudomása szerint a gázszselep csere házilag let elvégezve. Lényeg ember kb mint a 2 éves fiam ugy áll a dologhoz , mondhatsz neki akár mit akkkor sem érti meg , és nem is akarja. Ha a szívatyú nem menne folyamatosan , akkor a készülék ugy müködne , mint a szerelés megkezdése elöt . Megjegyezném , teljes meggyözödése , hogy víz miat ment tönkre a panel , de azon ilyen jellegü tünetek külsöleg nincsenek. és a szivatyú folyamatos járatása csak a kellemetlen hiba , amugy minden kapcsol megy mükszik . Ezt értelmezétek úgy hogy müködik , mint elöte , Hmv üzemben csatogó szeleppel de legalább a hőcserélő nem sistereg meg kattug (majdnem hogy durogot) vízkö miat . a javitás amit el végeztünk az végül is csak eddig terjett volna, mert költségesebb alkatrész cserét nem szeretek volna
Hát jelen szorult és tanulságos helyzet ezt mutatja.
egy kép a panelrol ! http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/db/db314ff692a92af054ec8...fa.jpg
Köszi a választ! Az én gondomra feltehetően a válaszod első pontja lehet a hiba okozója, mert a kazánom nyitott rendszerben működtethető, így a víznyomás stb.nem lehet hibaforrás!Esetleg arra lenne-e valamilyen ötleted, hogy mely alkatrészek kontakthibája okozhatja a kazán kikapcsolását, mert gondolom, hogy nem minden hiba teszi ezt. Gondolok valamilyen ellenállásra vagy Pl kondira.
Lenne-e valamilyen ötleted arra, hogy ezen hogy lehetne túllenni a lehető legolcsóbban és leggyorsabban, mert eddig már egy új kazán árának a harmadát kifizettem "szerelőknek" !! Köszönettel.....
Az, hogy a szivattyú állandóan megy az nem jó jel. Mivel nincs olyan működési üzemmódban a kazán, amihez annak működni kellene, ez arra utal, hogy a vezérlés megadta magát. Nem ilyen kazánnál, sőt más elektronikai vezérlésnél, de engem már egyszer "megszívatott" egy relé hiba is. Ha nem forrasztott hanem foglalatos, akkor húzd ki és egy külön tápról ellenőrizd a működését. Ne csak fülre, műszerrel is mérd meg az érintkezők zárását-bontását. Kicsi az esély rá, de hátha. Ha beforrasztott, akkor nem műszeres vizsgálattal csak annyi lehetőséged van, hogy átlátszó búra esetén szemrevételezéssel, nem átlátszó búra esetén tapintással ellenőrizd, hogy mozog e. Ohm mérővel kikapcsolt készülék mellett tudod ellenőrizni a relé érintkezőinek a bontását.
Az a helyzet, hogy a Te kazánod nyitott rendszerben nem működtethető!
Te ezt nem tudtad? Ugyanis víznyomáskapcsolót szerkesztett belé az ő olasz tervezője! No, de ha mégis működik a kazánod nyitott rendszerben, akkor két eset lehetséges: vagy magas házad van, és a tágtartály statikus nyomása a vízpresszosztát bekapcsolási értéke fölött van, vagy pedig "agyafúrt" szerelő indította el a kazánodat, aki rövidrezárta a víznyomáskapcsolót. Ezzel persze kikapcsolta a kazán egyik biztonsági rendszerét, de ez legyen az ő felelőssége........... Az általad leírt hiba szerintem a gyújtásvezérlő panel hibája, azt kell cserélni. Ez a főpanelra tűzött kiegészítő panel, a legtöbb ilyen gond azzal van.
a relé nem átlátszó, a relé amugy kiold ha áramtalanitva van a kazán , de amint áramot kap be is húz . még az ötlöt a fejembe, hogy a fagyvédelmi progit futaja valami miat , de már ezt is kizártam . hülye ötlet de azt egyböl el is vetetem , hogy a ventilátor inditásakor induljon a szívatyú is , de ugye az sem jó mert Hmv használatnál is járatná. Panel csere melet döntötem , mert más igazán optimális megoldást már nem találtam . gond , hogyan és mennyit fízet abbol a kedves megrendelö( elkébzelése a semmit fogalom )
Egy vezérlő panelen konkrétan mik okozhatnak ilyen jelenséget ahhoz ismerni kellene magát a kapcsolási rajzot. Az, amivel én annó többször is találkoztam az szinte kizárólag a táp trafó panelba forrasztási hibája volt. De ezek szemmel is jól láthatók voltak. Ez a hiba viszont eléggé látványos, mivel ilyen estben teljesen tápfesz nélkül marad a panel. A kontakthibának nem törvényszerű a panelen lennie. Csak mint előfordulható lehetőséget említettem a hideg forrasztást az előző hozzászólásomban. Én továbbra is mindenekelőtt a panelra kapcsolódó külső elemeket ellenőrizném. (víznyomás, gáznyomás, lángőr, szellőztető ventilátor, hőérzékelők) Ha bármelyik külső elem nem a megfelelő infót adja a vezérlő panel felé, akkor az letilt. Ezek között lehet olyan is, amely nem közvetlenül a panelra csatlakozik, hanem egy kiegészítő egységre, amiről a szerviz-es kolléga is írt. Inkább rá hallgass, én már egy jó ideje felhagytam a gázkazánokkal való bajlódással.
Ezzel a gyújtásvezérlővel az a gond, hogy bele van mártva valami fekete szutyiba, ami szerintem minden műszerész rémálma.
Se mérni, se forrasztani nem tudsz............
fórum.index.hu bejegyzés:
"Köszönöm a Demrad hkd 224 sorstársak nevében a bejegyzésed. Nekem is cserélték a ROTA panelt gariba, most meg elpukkant az fsd210-es ic rá 2 évre, ahogy írtad. Se kép, se hang. Gogléztam egy magyar céget, ahol 500Ft volt az FSD210-es és kicseréltem. A méretre legnagyobb ellenállás is tönkrement (25Ft), azt is cserélni kellett (képeden bal,fent az a zöld az). Beiktattam egy 500Ft-os túlfesz védő elosztót a villás dugó elé és azóta is szuperál a masina. Amit megusztam az 40.000Ft+áfa panelcsere és kb 12.000Ft kiszállás, mert nem vagyok közel a szervízhez." Nekem ugyanez volt a hiba. 25 ezerért megjavították volna, de kicseréltem az IC-t és bevizsgáltattam a szerkezetet. 600 + 11400 Ft lett a vége. Panelcserével is 33 lett volna......... És nem 25 ezer úgy,hogy én cipelem a panelt át a fél városon.
Szerintem a HMV áramlásérzékelöje ment tönkre és tönkrevágta a panelt is. Valószinü beázás miatt, ami még a te érkezésed elött történt, azért csatogott a gázszeleped. Volt már ilyen esetem.
A szivattyúnak kell először indulnia a hőcserélővel ellátott kazánokon.
A bitermikus az más tészta.
Köszi , de a panel csere egyértelmü , tehát elkerülhetetlen . gondom csak az a tulaj meglátása , hogy ö azt nem fízeti , mert a panel teljes meghibásodását én okoztam szerinte. Áramlás érzékelö , meg müködik rendesen , meglátásom szerint . mert az csak zárja az áramkört, tehát csak kapcsol . És ezt meg is teszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |