Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
MIkrokontrollerrel szeretnék előállítani pozitív és negatív impulzusokat. A tápfesz +/- 5V, a kontroller természetesen a +5 V-ról megy. Azt szeretném, hogy az egyik lábról vezérelve pozitív impulzusok jöjjenek, ha egy másikról akkor pedig negatív. Meg lehetne oldani pl egy műveleti erősítővel? Köszi előre is, Tomi
0 -hoz képest negatív feszültségű impulzusokat szeretnél? Inkább komparátort javasolnék, LM311 -el építhetsz ilyen kapcsolást. Tanulmányozd az adatlapját.
Igen, a nullához képest tudjak negatív és pozitív jelet is ugyanazon a kimeneten.
Miért nem a saját topicjában kérdezed?
Sziasztok!
A következő optocsatolónak tényleg 5V a nyitófeszültsége és 60 mA az árama? Bővebben: Link Vagy valamit elnéztem?
Az a maximális záróirányú feszültsége (Reverse voltage). A nyitóirányú feszültség (Forward Voltage) függ az áramától, a doksiban van egy ábra (Forward current-Forward voltage), abban látszik, hogy 1,1-1,3V között van.
Az árama max. 60 mA, de impulzus üzemben nagyobb is lehet. 100 Hz 10 us-os impulzusszélességgel 500 mA-es áramra is adnak meg karakterisztikát.
Ismét köszönöm. Bár kicsit elbizonytalanodtam, de a lényeg, hogy átszámoltam és most 16 mA helyett 3 mA az áramfelvétele és szépen kapcsol.
Rendben, bocsi!
Viszont akkor adok meg elérhetőséget, ha úgy jó: lovaib@freemail.hu!
Udvozlok mindenkit! Egy kis segitsegre lenne szuksegem!
Ket evvel ezelott telepitettem egy video megfigyelo rendszert, es ket hettel ezelott a digitalis video felvevo tapja megadta magat (12v 4A), mivel surgosen kellett orvosolni a dolgot ezert egy transformatoros 10A auto akkutoltorol oldottuk meg a taplalasat. % napig sermmi gond nem volt, most pedig kiirta hogy chack fan. Meg nem nyitottam ki de feltetelezem hogy a ventillator megadta magat. A kerdesem az lenne hogy lehetseges e hogy az akkutolto kb 14V-os feszultsege miatt adta meg magat a ventillator vagy simam epp most jart le az elettartama ket ev folyamatos mukodes utan? Ha az akkutolto miatt akkor hogyan tudnam levenni a feszultseget hogy az uj ventinek ne legyen hasonlo a sorsa egy het utan?
Szerinted egy pc atx tapegyseg megfelelo lenne a dologra? kulonben mi az hogy puffereles? ha siman bedugom es dc feszultseget merek a tolton 13.8V van
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem a csatolt kapcsolási rajzzal kapcsolatban(csak az alsó részét kell nézni) hogy: -Tényleg működik? -Lehet elektrolit kondenzátorokat használni? -Ha lehet elektrolit kondenzátorokat használni akkor valaki bejelölné nekem a polaritásait? Csak 3×-os feszültség növelőt akarok készíteni. A dinamómhoz kellene hogy tudjak 12V-os zselés akkut tölteni.
hellosztok
1 db kérdésem lenne. a pic-eknél: minden egyes típusú pic chiphez külön égető kell; avr esetében: pedig 1 égető elég az összes avr chip égetéséhez? igaz ez? kösz a választ
Sajnos nem több. Már többször is mértem(üresjárásban) és olyan mintha valahogy stabilizálva lenne a feszültség. Már kis sebességnél is eléri a 6V-ot. De nagy sebességnél se meg 6V fölé, csak az áram növekszik. A dinamón rajta is van hogy 6V 3W. Bár gondolom mindegyiken ez van. Ezért gondoltam a feszültség többszöröző kapcsolásra csak nem vagyok biztos a polaritásokban.
Rendben.
Amint jó lesz a biciklim, én is megcsinálom a pufferkondis mérést(1 hét kb.)
Imádom a vattacukrot, de műszakilag még egy csavar kicsavarása is erős fejtörést okoz...
Van itt olyan vállalkozó kedvű hozzáértő, aki csinálna nekem vattacukor gépet? Vagy érdemesebb megvásárolni valahol? /Csak mert ahogy így olvasgatom ezek a 10-20 ezer ft-os (nagyáruházakban kapható) kis készülékek nem túl jók, a nagyok meg használtan kerülnek 100-150ezerbe./ Egy népes baráti társaság vagy kis gyerekcsapat kiszolgálását szeretném vele biztosítani, tehát ez az 5 perc/1 vattacukor nem kielégítő, mert mire mindenki kapott, kezdhetem előről. Ha valaki tudna nekem segíteni, írjon légyszi!
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a datasheet-eknél mit jelent a reverse Voltage/current illetve a forward voltage/current? Most nyilván nem a fesz és áram jelentése nem megy, hanem ezt az előre és vissza kifejezést nem igen tudom beilleszteni az elektromos ismereteimbe. Köszi előre is! És bocs már, nem válasz akart lenni...
Forward= nyitóirányú áram vagy fesz, reverse a záró irányú pl. diódánál.
Sziasztok!
Létezhet az, hogy egy relének van minimálisan kapcsolható feszültsége? Egyik adatlapon azt írták, hogy Max. 240 VAC min.24 VAC. Én úgy gondolom, hogy az áram lenne a mérvadó.
Szia!
Azért az nem lenne jó, hogyha egy érintkező átütne a nagy feszültségtől, meg persze az érintkezőkre is igaz a U*I képlet a maximális kapcsolható teljesítményről.
Hello. Az a kerdesem lenne hogy csinaltam egy 2 ledes villogot(4.5 voltost)...ha esetleg rakotom 12voltra persze a ledeket is cserelem 12 voltosokra fog mukodni?
vagy esetleg vki egy 12 voltos 1 vagy 2 ledes villogo rajzot feltudna rakni?
Ez rendben van.
De ami tud kapcsolni 230 VAC-t az miért ne tudna kapcsolni 12-24 VDC természetesen figyelembe véve a max. áramot.?
Látni kéne azt az adatlapot. Milyen típusról van szó? Esetleg nem egy SSR a páciens?
ezt csinaltam meg: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/2_ledes_villogo.html
ezt csinaltam meg: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/2_ledes_villogo.html
Szia. A két 150 ohm-os ellenállást cseréld ki 560 ohm-osra és kész is.
Igen, ez a minimum 24V furcsa! Bizony, egy adatlap jól jönne.
A melléklet 5. oldala
Igen, gyanús, hogy egy FET-bemenetű szilárdtestreléről van szó, már csak az elemes üzem is ezt feltételezi (kisebb fogyasztás). Itt el tudom képzelni ezt a minimális feszültségérték megadást, bár szokatlannak tűnhet.
Csak azért akad ez a kis aggájom mert én 12VDC szeretnék vele kapcsolni max. 10mA árammal.
Én úgy gondolom ezt simán vinnie kellene. |
Bejelentkezés
Hirdetés |