Fórum témák
» Több friss téma |
Huhh, még most lelkesedtem neki, és gondoltam előbb elkészítem a tekercseket. Eddig csak egyszerű SWL vevőket barkácsoltam, amikkel hallgatózok, meg műszereket (GDO-t, frekimérőt, most készül egy szignál is) Még az amatőr vizsgára is csak készülgetek
Hogy erre a 10,7MHz-es elhangolására nem gondoltam eddig, holnap kipróbálom! A komplett rádióban 5db ilyen 9MHz-es csatolt rezgőkör-pár van, de valóban lehet hogy elég simán induktívan kicsatolni. Bár akkor a meredeksége nem lesz olyan jó, vagy tévedek? Jó lenne egy vobler is...
Ha kész van a rádiód 9 megás XTAL oszci része akkor azt használhatod szignálként a kf hangoláshoz.
Jó durva ellenállás osztót (-40 -60 dB) raksz a kimenetre és kis pF kondival becsatolsz . A rezgőköröket pedig csúcsra hangolod. Kimeneti indikátor 1 deprez műszer és 2 diódás csúcs egyenírányító. Lehet elég ha külön elemről járatva az oszcit, mint a kf erősítőd hernyótrimmerrel csatolsz be. 2 szigetelt vezeték darab össze sodorva kb 2 3 cm hosszan mint kapacitás.Sodrás hossza változtatja kapacitást. Tápon keresztül se jusson be káros RF jel ami meg zavarna hangoláskor. Jó kis "lego" az a rádióleírás, minden egyes áramköri elemét már a meglévő elemével feltudod éleszteni . Szinkrodinként már működik ?
Este már elég fáradt voltam, így nem igazán fogtam fel. Tehát külön csévére tekerjem külön hangolómaggal a két tekercset, és így legyen kettejük közt a kb. 5mm (mint a régi rádiókban az alu serleg alattiak)? Este valamiért máshogy képzeltem, de az valószínűleg badarság. Bár már a QSO-knál járnék, de előbb engedély meg hívójel legyen.
Még nincs kéz belőle semmi, vagyis tegnap az adókeverőbe és az adómeghajtóba elkészítettem a két, 3650kHz-re hangolt rezgőkört.
Az oszcillátorba egyedi kvarcokat honnan tudnék rendelni? Valóban érdemes szépen sorba haladni, és kipróbálgatni a részegységeket. Célravezetőbb. Ilyen "hernyótrimmerrel" találkoztam már régi csöves teknikákban (először szitkozódtam, hogy ki szaggatta le ezeknek a tekercseknek az egyik kivezetését )
Nem kell ebbe egyedi kvarc. 8.86 Mhz-es kvarcot kapsz fillérekért. Ebből kell csinálni létraszűrőt. A két másik kvarcot el kell húzni induktivitással és kapacitással. Érdekel engem is ez a rádió, közös tervezéses építés?
Kedves Sz_Ferko!
Köszönöm a jókívánságokat, lakásfelújítás és költözés után újra belevágok a rádió építésbe, ha nem jön közbe semmi. A holland srác honlapján nagyon sok jó tipp és leírás van, valószínűleg abból is fogok csemegézni. Bontott alkatrész is akad dögivel. 25 éves álom még a rádióamatőr vizsga/engedély és a saját hívójel, talán a nyáron ez is összejön.
Kedves szendi001 és bodgabo!
Nézzétek meg ezt a hozzászólást! Bővebben: Link
Igazad van, világvevőbe se szűrő se tekercs se mérés se szinuszjel nem kell. Bodgabo, keress meg privátban a rádió dolgainak ügyében, aztán a kérésnek megfelelően átmegyünk valamely másik topicba.
Nincs még nagy tapasztalatom, de ha szerinted megfelelő, akkor megpróbálkozom majd a 8.86megás kvarcokkal (lehet hogy van is a kacatjaim közt néhány).
Közös építés, tervezés? Nagyszerű! Mire elkészül, lehet hogy az amatőr vizsgám is meglesz, aztán kereshetjük egymást (is) az éterben! Térjünk át mondjuk a "Rádió adó-vevő készítése" topikba, hogy megfelelő helyen legyünk!
Ennek a rádiónak láttam vhol fullextrás nyákjait is legyártva. ültetés poziciószámok stb stb ... .
Majd rákérdezek merre mennyi van ezekből még ?
Ügyesen a közepébe vágtál bele.No nem baj.
Ha picit bele olvastál a cikk végébe ott is ezt a "kockázást" emlegette az író .
1S4T cső Bekötési ábrájára lenne szükségem ez hol találom meg? Üdv. Madzagos
Megépítettem ezt a kapcsolást de nem működik. Szeretném tudni hogy a 100pf-os kondenzátor a rácshoz kapcsolódik?
Nekem ez az egész nagyon furcsa. A bemeneti rezgőkör az anódkörben, a rácsköri hangolt kör meg nincs táplálva? Talán ha mindhárom tekercs csatolásban van egymással...
mod.: most látom, hogy kezdet-vég megjelölés van a tekercseken, akkor azoknak valószínűleg közös csévén kellene lenniük. Próbáld az egyik kezdetét meg a végét felcserélni, lehet rossz fázisban csatol vissza. Milyen hallgatóval próbálkozol?
A 3 tekercs egy 3cm átmérőjű papírcsövön van egymástól 4mm távolságra. A hallgatóm 3200 ohm-os régi katonai hallgató.
A 100pF a rácshoz megy, az anódfesz --t hozzákötötted a többi --hoz? A csőnek min 3mA anódáram kell(2kohmon mérhető), segédrács 0,65mA. Csakis nagyohmos(4000) fejhallgatóval működik,ha a cső használt, akkor lehet, hogy az anód(és segédrács)feszejt nagyobbra kellene állítani. Az eredeti cikk:Makai I.:Kis rádiókészülékek építése-letöltésBővebben: Link, "Elektronika" mappából.
Igen a rajz a Makai I Kis rádiókészülékeből van. A szaggatott vonalat az mindet összekötöttem
A 2 MOhm-os ellenállás rossz helyre van kötve. A földpontra kösd. Most +1,5V előfeszültséget adtál a rácsra, ez rossz!
A kondenzátor jó helyre megy. A fűtőszálnál figyelj a polaritásra: 1-es és 5-ös láb negatív, a 7-es pozitív.
A szaggatott vonalak a cső rácsai? Ha azokat kötötted össze, az nem jó, sőt lehet, hogy emiatt az a cső már "kakukk"!
A hangolt kör, a rácson van "táplálást" a csatoláson keresztül kapja. A másik hangolt körnek tűnő valami, az abban levő kondenzátor csak a visszacsatolást állítja.
A láb bekötés is helytelen a rajzon, úgy kell ahogy _BiG_ írta. A rácsnak pedig nem kell előfeszítés, mert az annyi amennyit a rácsáram létrehoz a 2 Mohmon, illetve az a demodulátor dióda is.
Jó helyen van-rácsegyenirányítás van! A többi stimmel.
Érdekes, hogy a könyv többi kapcsolásában is a fűtés + ágához van kötve a rács lehúzó ellenállás, és más irodalomban is ahol ezzel a csővel működő kapcsolást közölnek. Először én is furcsálltam, de biztos megvan az oka...
mod: Gkari már meg is válaszolta...
Ha tudnátok segíteni egy skiccel a csőbekötéshez az nagy segítség lenne.
Nem biztos, hogy rosz helyen van. Idézet az említett könyvből: "a cső azonban az anódfeszültséghez mérten olyan feszültséget kap a rács 2Mo-os ellenállásán keresztül (a pozitív fűtéshez van kötve) amelynél már egyenirányít" Egyes, réRégebbi csöveknél, tipustól függően erre ílyen módon szükség lehetett. Ha nem is optimális ez a munkapont beállítás az 1T4T vagy 3S4T csövekhez, azért még a készüléknek meg kellene szólalni. Egyet értek avval, hogy kössük az 1M-os ellenállást a hideg pontra, vagyis a testre. Én az 1T4T, 3S4T csövekkenél mindig is így tettem és jól működtek, ill. működik most is.
Ha megnézed az általad mellékelt kapcsolást, akkor láthatod, hogy a fűtés pozitív fele és a rácsellenállás is földelt ponton van.
Madzagos kapcsolása, ami a Makai könyvből van, nem így néz ki! (Az mondjuk különös a rajzodon, hogy a rezgőköri tekercs c és b pontjai is le vannak földelve, gyakorlatilag rövidre vannak így zárva. Valamelyik a kettő közül nem kell, méghozzá a c pont földelése. Ha a b pontot nem földeljük, ezzel váltóáramúlag felemeljük a katódot, remek oszcillátort (ECO) képezhetünk vele.) Azt értem én, hogy rácsegyenirányítás, de ilyet lehet közvetett fűtésű csővel is csinálni, ahol a fűtés polaritása és potenciálja nem szól bele és ott is a rácsellenállás alsó vége földponton van! Pont ez a lényeg, hogy a cső alaphelyzetben 0 Voltot kap a rácsra, emiatt a munkaegyenes tetejénél dolgozik a cső. A bejövő jel pozitív felét rövidrezárja a rács-katód egyenirányítás (a dióda anódját a rács játssza) és a negatív fele vezérli a csövet, lezárás irányába tolva a munkapontot. De lásd mellékelt ábra. Forrás: Kádár Géza Bevezetés a rádiótechnikába. Igaz, hogy ezeken egy közvetett fűtésű cső van, de az elv ugyanaz. Ha a Makai könyv kapcsolása jó lenne a plusz másfél volttal a rácson, akkor logika szerint ennek nem kéne működnie, mert itt nincs előfesz. (A fűtés kialakítása miatt azon a módon nem is lehetne.) De az audion elve az, hogy nincs előfesz a rácson, különben eltolnánk a dióda munkapontját...
Lehetséges, megtaláltam a könyvet és megnéztem, ehhez a csőhöz lehet ez is jó. Ki kell próbálni. A változtatás egyszerű: vagy a rajz szerint kötjük a rácsellenállást, vagy a fűtés földelt felére. Aztán annak örülünk, amelyiknél jobban szól.
De az audion elve az, hogy nem kell előfeszültség, ezt fontos figyelembe venni, ha más csövekkel dolgozunk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |