Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna

Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 21
(#) pucuka válasza csini666 hozzászólására (») Márc 5, 2012 / 1

Csak szépen precízen odafigyelve minden kötésre, csatlakozóra. Nem kell mindenhez drága műszer, nomeg azzal is el lehet tévedni. Nagyot lehet szívni egy ősszeszerelt koax csatlakozóba eltemetett majdnem zárlattal. Koaxot meg nem toldunk, csak összekötjük a szerelt csatlakozóval.
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Érdekes megérzéseid vannak! A CB esélyesebb lenne, az kivan építve! Az UHF még fejlesztés alatt van, mind elhelyezésileg, mind pedig rádióilag. A félvattos PMR-nek a szomszéd faluig is épp elég eljutni adásban...
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Szia! Akkor csak fejlesszgess, én türelmes vagyok, de megjegyzem neked, hogy az a fél wattos PMR is "csodákra" képes egy olyan antennával! Amúgy az irányt már vágom, "fülelek"a harmadikról, csak van köztünk egy négyemeletes ház is. Üdv:Laci!
(#) G80 hozzászólása Márc 6, 2012 /

Amúgy ha otthon vagy az FM k22 beszokott kapcsolva lenni?
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Változó.... mikor kedvem van, vagy éppen eszembe jut aztán ha az asszony megunja, mert aludnának a gyerekek, vagy már nem hallja a tv-t a ruszkiktól, akkor kikapcsolja. De ha például netezek, akkor kikapcsolom, mert iszonyúan zavarja a kapcsi üzeműtáp, aztán ha a zz-felveszem, akkor még a pályán haladó kamcsis rádiója se nyitja ki .
(#) csini666 hozzászólása Márc 6, 2012 /

Penetrator antennát nem tudok otthaon elkészíteni?
Faterom radió tv műszerész és nagyon sok alu antenna alkatrész van itthon.
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Szia! Nem akarlak elkeseríteni, de nem! Kicsit utána kéne nézned, hogy miért ötnyolcados az az antenna, hogy is működik, hogyan oldják meg a "nagyok", nem lehetetlen, de gondjaid vannak az egyszerű negyedhullámúval is.....nem ajánlom. Ha arra vágysz inkább vegyél, én sem csináltam, pedig anyagom is lett volna hozzá, ha házilag csinálod, ahhoz már nem elég egy SWR mérő. G80 is "anyagárban" vette 5k-ért, én annyiért nem fognék bele.
"Jó antenna a legjobb erősítő" most kezdtél még bele az egészbe, hidd el egyenlőre jó lesz neked az a "háromlábú" is! Utána ha nem unod meg, akkor úgy is venned kell másik rádiót, esetleg antennát is! (sajnos a "haverjaim" is hamar beleuntak, "minek ez, ha beszélgetni akarok ott van az internet, hiszen már mindenkinek van".)
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Szia! Nos felkeltette a kiváncsiságom ez a DV27-es antenna! Találtam itthon 1,5 méter átmérő 20mm -es müanyag csövet ( a pecabot túl drága), ez alkalmas lenne az antenna hordozására, ha kellően merev? Ez az antenna "hatásosabb" lenne a jelenlegi "pálcás" antennámnál, hiszen az is tekercsel van "meghosszabbítva"? Akkor ez az antenna is "beérné" ellensulyként az erkélykorlátommal, mint a "pálcás" antennám? Köszi: Laci!
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Hellyel közzel igen. Ha nem, akkor készíthetsz neki egy kb ugyanolyan hosszú, a sugárzóhoz képest 120 fokos alucsőből ellensúlyt. (létezett ilyen típusú erkélyantenna is) Az erkélyre megfelelő a 2 centis műa cső, de mobilhoz már vékonyabb kell, mert "felborítaná" az autót.

Köszi! Na akkor nekiállok. Tudod, gondolkoztam azon is, hogy, az ml antennámat bevonom valami müanyaggal, akkor úgy néz ki, mint egy parabola tükör, aztán felrakom a tetőre (úgy már tuti, hogy nem piszkálá senki), csak a távhangolás melett meg kéne oldani legalább a kilencven fokos forgatását is. Ez még várat magára, meg hát a sugárzási eredményeit még nem ismerem, a neten meg van róla pozitív, meg negativ vélemény is. (ezzel az antenna dologgal úgy vagyok, mint a sógorom a nőkkel, hogy még mindíg keresem az igazit. Mennyivel jobb lett volna, ha engedték volna feltenni a penetrátort, kár volt megkérdezni a lakóbizalmit, nem mászkál a tetőre, elfért volna a sok mikro net antenna erdőben. Sőt, még lehet, hogy én húztam volna hasznot belőle, ha megengedem, hogy az árbócomat használják.)

Pedig a régebbi társasházak mind központi antennarendszerrel épültek, annak a helyére csak vissza kellene tenni az árbócot az eredeti helyére. Ott minden rendelkezésre áll, a kikötés, a villámvédelem, és nem is zavar senkit.

Bizony ez úgy van ahogy írtad.... csak árbócot és kikötő sodronyt kellett volna fel vinnem , mert a kábel tv megjelenésével, egész egszerűen elvágták az árbócot, de a csonkja még meg van. (úgy tudom, hogy ez a ház 64- ben épült, még téglából van, nem panel.)

Jut eszembe.... villámvédelem... az erkélykorlátom teljesen vasból van, aminek szerves része egy olyan három négyzetméteres (sajnos függőleges) vaslemez (félig burkolt erkély "gyárilag") része az EPH-nak, legalább is gondolom, bár nem ismerem a hatvanas évekbeli szabványt. Tehát elméletileg van villámvédelme az antennámnak! De hát, ez a lakóbizalmi, olyan fontoskodó fajta, aki azt hiszi, hogy övé ez a ház, magyarázkodhatnék neki naphosszat, úgy is övé az utolsó szó. Csak az asszony, meg a gyerkőcök miatt "kezét csókolom margit néni, hogy tetszik lenni?"

Az erkélyre nem tudsz akkora antennát feltenni, hogy feltétlen szükséges lenne a villámvédelembe (nem EPH -ba!) bekötni. Villám szempontjából elég árnyékolt helyen van, sajnos rádiós szempontból is. Nem jelent nagyobb veszélyt mint egy fém erkély virágláda.

Nos engem megyőztél villámvédelmileg, azt elfelejtettem mondani, hogy a korláttól, olyan 1,2méterre ki van "tolva" egy segédtartóval az antenna, azért "árulja el magát" mindíg a lakóbizalminak. Majd holnap rámérek, hogy milyen potenciálon van, le van-e földelve, már csak kiváncsiságból!
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Mi a baj, elijesztettelek, nem le.....-ként írtam, látom, hogy voltál itt. Ez csak az én véleményem, lehet, hogy, más nem így látja!
(#) csini666 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

s emmi gond tegnap kicsit filozofáltam, aztán hülye kérdést tetten fel utólag nem tudtam törölni. Maradok a triple legnél hétvégén próbálkozom vele. Már gondolkodom a
pmr rádiókban is. Erről van véleményetek: Baofeng Uv3r Mark2 . Tudom nem ez a topic.
(#) kissto válasza csini666 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Nekem van egy ilyen baofengem, egész jó kis készülék(leszámítva hogy kínai), szépen átszeli a zalai dombokat. papíron 2 W-os, ismerősöm 1,1-et mért rajta. Szépen szól, kezelhető, és szerintem mindent tud, amit kell egy ilyen rádiónak. akksija jól bírja, a dokkoló, amit adtak hozzá, az selejtes, csak a készülékkel ajánlott tölteni az akksit. nem utolsó dolog, hogy az anyagot nem sajnálták belőle. kezdőknek nagyon ajánlom!
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Szia! Az a rádió nem PMR. Használata a PMR sávban illegális (hát még ha "ráakasztol" egy hatelemes yagit). Bár ezt sokan lesz-ják, nekem is jó szórakozás volt úgy három éve, de mostanában, elmaradtak a stabilok (sajnos) ...nem tudom, lehet hogy ráálltak a hatóságok a PMR-re. Én a helyedben, először vennék egy pár t.... gazdaságos rádiót, az egyikre "akasztanék" egy "hatásos" antennát (ez is tilos, de ki mondta, hogy adásra is kapcsold), aztán hallgatóznék, hogy érdemes-e vennem "komolyabb" rádiót, annakidején én is így tettem. De a környékemen már csak a játszadozó gyerekek meg a darusok, meg egy hotelben alkalmazzák még. (stabilban csak óvatosan, lehet, hogy ráálltak a hatóságok, akik használták a közelemben nem olyan "megunós" fajták.) Üdv:Laci!
(#) csini666 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

é n elsősorban hallgatózni szeretnék. A cb rádiómat is csak az swr mérésig kapcsoltam adásra. Még nem mertem beleszólni. Modjuk senki nem hallott volna valszeg 3 fölötti swr el.
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Vannak PMR-es fórumok, azt tudom neked ajánlani, faterod yagi tv-s antennájából tudsz "faragni" antennát, rajzot, ha kell tudok adni. De egy tanácsot fogadj el tőlem: ne fogj bele ennyi dologba egyszerre, működjön először, az a cb antenna normálisan.
(#) csini666 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

rendben. Igy lesz. először legalább ez sikerüljön. Amint van eredményem megosztom veletek képekben videokban.
(#) Antennaman válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Igazad van László!
valamint attól, hogy sok alu anyag van otthon nem biztos, hogy az alkalmas nagy szelek elviselésére.
Mi is anno hű de örültünk, hogy a vasműszakiban lehetett alu csövet kapni! Amikor egy City-star antennát össze "hekkeltünk" belőle az első erősebb szélnél derékban beált 90'-ra. mint egy szélkakas. Viszont ha van aki segítsen szerelgetni akkor sok tapasztalatot lehet szerezni antennázás terén. Egyszer a haverral egy motor biciklire szereltünk valami rugalmas 2mm átm. 1,2m körüli acélból az alján tekercsel (terhelt) antennát és a várakozásnál is sokkal jobb eredményt hozott a kísérlet. Motorozásközben egy Stalkerrel kb. 25km-re kiabált el vele, és vételen is dübörögtek az állomások.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Egy érzékeny vevőnél egy kellően hosszú dróttal is dübörögnek az állomások, de adásnál csak akkor szól ha rendesen le van hangolva.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia! Erre csak sürűn, és elismerően tudok bólogatni! Amúgy az erkélykorlát és a gázkonvektor fém részei között majdnem 13 voltot mértem. Üdv:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Mármint mivel ?

AC állás és multiméter?
Én áramot hajtottam át köztük erkély és védő földelés .
12V zselés akksi és 1 ellenállás előszőr ... de aztán előtét nélkül se folyt hú de nagy áram ... ennyit az EPH-ról .
Lehet kevés volt az átütési feszültség a korrozíónak.
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Üdv.
Tegnap este beszéltem rádión egy idősebb emberrel Mezőkövesdről! Azt mondta, hogy jól vételez,(inkább nem mondom, hogy hány watt volt)bár sajna én nem annyira jól vételeztem Őt, így nem minden szavát értettem. Úgyhogy hajrá én hallgatlak...
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia! Igen digi multival.
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia! Sejtem, hogy kivel beszéltél, Néha meg szoktam kérni, hogy "járassa be már a rádiója fm üzemmódját is". A teljesítményedet ismerem, az antennádat is. Megjegyzem, az én antennám magasabban van, mit az övé, csak ő nem olyat használ, mint én. Az is lehet, hogy az autójából beszélt mobilban, mert ott is tart egy rádiót. K39 AM jó lesz, holnap tesztelem a DV27-est, rádióközelben leszel valamikor? Üdv:Laci!
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Sokszor vagyok AM K39-en, mert a helybéli kapcsolattartás néhány haverral, azon azért életszerűbb hanggal megy mint USB-n. Távolabbi kapcsolatra AM? Hát majd kiderül... Amúgy nem értettem a rádiós nevét az úrnak, de ha mondod lehet beugrik a csengése. Szerintem ő szokott átbeszélni Törökszentmiklósral is...
Következő: »»   7 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem